Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany z led

miasto45

Recommended Posts

tez miałem z tym problem i niestety wielcy fachowcy nie powiedzą jak to zrobi bo nie zarobią;)

jednak ja dałem rade.

jeżeli robisz dwa poziomy (czyli zamiast gładzić sufit dajesz płytę) to:

1. łapiesz poziom na ścianach i przykręcasz profile UD 30

pamiętaj aby profile które przykręcasz do ścian, posadzek, sufitów podkleić taśma wygłuszającą ( w kazdym markecie kupisz)

2. mocujemy profile poprzeczne

1. Rysujesz na suficie co chcesz (w tym przypadku prostokąt)

2. Jeżeli masz już oblamówka do pierwszego poziomu to możesz już obliczyć ile wysokości ma mieć drugi poziom

3. Przykręcasz do sufitu profile UD30, ok 10-12 cm od krawędzi twojego kształtu

4. Tniesz profile CD 60 na krótsze (jeżeli połka mie mieć 10 cm to tniesz na 10 cm + wysokość pierwszego poziomu)

wkładasz je (zamkniętą stroną na zewnątrz)

5. następnie bierzesz dwa profile UD30 i łączysz je razem w kształt UC (ja łączyłem na nity;)

w ten sposób będziesz mógł połączyć elementy.

6. w drugim poziomie docinasz profile CD 60 i wstawiasz między połączone UD 30,

7. okładasz płytami,

8. Ran robisz w ten sposób że tniesz płytę np n a10 cm i przyklejasz ją na klej gipsowy, na to dajesz narożnik metalowy i finito

później jak będę miał chwile to podeśle fotki

Zobacz sobie u mnie na blogu moje konstrukcję, mam zamieszczone pełno zdjęć może sobie coś podpatrzysz i wykonasz sufit jaki Ci się będzie podobać, to nic trudnego, sam podpatrywałem na zdjęciach i czytałem fora i sobie wszystko ładnie porobiłem i jestem zadowolony.

http://123budujemy.pl/?s=regips

pozdrawiam i życzę powodzenia

• 1 year później...
Tak jakbys robiła kaste/paczke, roznie to ludzie nazywaja, tylko tutaj jest niedomknieta tzn. od spodu co sa okragle swiatelka masz dno, i ta wewnetrzna scianka co widac z 10cm pewnie ma, a tam w srodku reke wkladasz i masz dostep do tych okraglych swiatelek, no i do okola kleisz pasek z ledami co tak wlasnie swieci w kolo ladnie i daje efekt, jak cos juz w domu robilas to majsterkowanie takie to jest, ja osobiscie nie lubie osadzania winkli, a tam na gorze jeszzce polwinkle trzeba osadzic zeby byl ladny rant.

• 1 month później...
Właśnie poszukuje takie rozwiązania, świetne :) Pytanie takie, ponieważ sufit chciałbym mieć podwieszany jak na pierwszych zdjęciach (prostokąt na środku sufitu) jak połączyć płyty aby nie pękały .. czy siatka wystarczy czy na dzień dzisiejszy są inne lepsze rozwiązania?