Olek123 20.11.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Witam Odświeżę temat. Mam zainstalowaną pompę Sofath Caliane w roku 2013. Mam zamontowane w sumie 3 obiegi: - grzanie c.w.u., - grzanie parteru, - grzanie piętra, 1. Grzanie c.w.u. – z tego rozwiązania jestem bardzo zadowolony. Zbiornik jest ok. 300 litrów, zużycie energii na utrzymanie ciepłej wody jest ok 1,5kWh na dobę. Jeżeli grzeje wodę od temperatury z wodociągu zużycie wynosi ok 2-3kWh. 2. Grzanie parteru – tutaj już jest tragedia, nie idzie dogrzać domu. Pompa chodzi po 6h, a temperatura podnosi się o 1°C. W niektórych miejscach podłoga jest gorąca w innych ledwo ciepła. W łazience jest równomiernie ciepła, ale nie tak gorąca jak w ciągu komunikacyjnym. 3. Grzanie pietra – sytuacja jak na parterze. Sezon grzewczy 2021/2022 Zużycie energii - 5645kWh, Temperatura w domu Parter śr. 18°C, Piętro śr. 17,5°C. Sezon grzewczy 2022/2023 25.10-19.11.2022 Zużycie energii - 290kWh, Temperatura w domu Parter śr. 18°C, Piętro śr. 17,5°C. Najgorsze w tym wszystkim jest to że siedziba Sofath jest we Wrocławiu, Północna 15/19 65 km od miejsca zamontowania pompy, a serwis jest tragiczny. Po prostu jest brak serwisu. Przepraszam, ale chyba czegoś nie rozumiem... Masz "gorącą" podłogę (znaczy się, jak dotykasz, to podloga faktycznie wyczuwalnie ciepła jest?), a w domu masz zimno i winisz za to pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nieder 03.12.2022 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Podłoga jest tylko ciepła w niektórych miejscach, dlatego nie jest w stanie podgrzać domu. Pompa to Sofath Natea, a nie Caliane. Jest to pompa bezpośredniego parowania i w podłogówce jest gaz co nie zmienia faktu, że serwis nie funkcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts