Olleo 16.06.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Elewacja mojego domu jest niespecjalnie prosta - krzywizny zamiast plaszczyzn i uskoki konkretnie utrudniaja robote. Ocieplona ma byc 15cm welna i mam pytania nastepujace: - wieksze plyty, czy mniejsze pasy welny? sklaniam sie ku plytom- jakos rownac sciane przed ociepleniem, czy pionowac i plaszczyznowac klejem? Domyslam sie, ze raczej nie.- kleic na całym obwodzie, czy punktowo?- docinac welne na grubosci i tak rownac sciane? Przypuszczam, ze tak jest prawidlowo.- jedna warstwa 15cm welny, czy 5cm do rownania cieniujac, a na to juz 10cm rowno?- kolkowac pierwsza, czy przez druga warstwe? na to oczywiście klej, siatka i klej, a potem myślę o tynku mineralnym w jakims kolorze typu zlamana biel, ecru, czy bardzo jasny piaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 12.07.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Jeżeli ściana jest nierówna to proponuję zastosowanie większej płyty np. FRONTROCK MAX E która klejona jest metodą obwodowo-punktową. Taki sposób klejenia umożliwia niwelacje niewielkich nierówności. Nie należy stosować układów klejonych, z wełną ułożoną w dwóch warstwach. Jeżeli ściana ma spore nierówności (powyżej 1 cm) to wówczas należy wyrównać ją za pomocą odpowiednich zapraw wyrównujących.Tynki mineralne nie są tynkami barwionymi w masie i występują wyłącznie w kolorze białym, dlatego też jeżeli chciałbyś uzyskać dany kolor na tynku mineralnym należałoby go pomalować farbą silikonową lub silikatową. Oprócz tynków mineralnych zalecane jest również stosowanie tynków barwionych w masie silikonowych lub silikatowych. Należy unikać stosowania tynków akrylowych. Poniżej przesyłam również adres, gdzie znajdziesz niezbędne wskazówki wykonawcze dotyczące prac ociepleniowych z wykorzystaniem płyt ze skalnej wełny mineralnej. http://pobierz.rockwool.pl/media/95146/broszura%20wykonawcza%20ecorock.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.07.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Panie TomekW .... Nieladnie... Jakich argumetow Pan uzyje do zastosowania FrontrockMaxE w tym przypadku, skoro jest nierowno? LL-ka latwiej bedzie nierownosci zgubic wg mnie, ale wiem, wiem... Po 2 - tynki mineralne wystepuja w kolorach, fakt faktem - jest to waska gama kolorow i lubia sie odbarwiac, ale.... wystepuja Po 3 - ktory to tynk silikonowy nadaje sie na welna (ma papiery, i stanowi pelny system producenta chemii?) sa takie na rynku... STO i Caparol tu dzieki za polecenie moich partnerow Do Autotra watku: slusznie kolega powyzej wspomnial - absolutnie zadnych 2 warstw koniecznie kolkowac (kolek z trzpieniem metalowym) welna - albo frontrox max E albo Rockwoll Fasrock LL tynk - mineralny malowany dobrej jakosci farba z zachowaniem przerw technologicznych lub.... jak zasugerowano siliatowy lub silikonowy ale przy silikonowym trzeba troszke zglebic temat, malo ktory sie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 12.07.2013 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 planuje wlasnie frontrock max e i tynk silikonowy caparol. Jedynie firmy nie moge znalezc, ktora mi najpierw nierownosci wyrowna potem zrobi to, co wyzej i do tego w rozsadnych pieniadzach (rozsadne, to nie znaczy najnizsze na rynku, ale tez nie powyzej sredniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.07.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 fighter: na Ciebie zawsze można liczyć... i nie mówię tego z ironią...Olleo: nie patrz na cenę jaką trzeba będzie dać za robotę, tylko na zdolności ekipy - bo ona musi umieć zgubić te wszystkie centymetry krzywizn i to w taki sposób żeby nie było widać gdzie, to jedno - wtóre ja bym Ci zalecał tynk z fakturą (nie wnikam już jaki) z prostego powodu - jak masz fakturę o wiele mniej widać krzywizny ścian - krzywizna ucieka na fakturze tynku. Dokładnie z tego powodu baranek fajnie kryje takie "ułomności" - sam jest nierówny i odwraca wzrok od ściany.Możesz próbować pocyganić jeszcze wyraźnymi odcięciami kolorów - tez oko inaczej będzie rejestrować ściany i to jak one wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 12.07.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 ja wiem, ze bede musial zaplacic ekstra za rownanie i to jest ok, ale juz pare ekip spotkalem, co dawaly zaporowe ceny widzac, co mam do roboty, bo im sie robic nie chcialo. Np. ocieplanie fundamentow za 140zl (robocizna)! Baranka i kornika nie cierpie - planowalem gladki o ziarnistosci 1, maks 1.5mm. A kolor bialy lub jakis lekko zlamany bialy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.07.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Olleo: unikaj struktury gladkiej lub 1,0 da sie tak zrobic, ale zeby to na 100% bylo ok musisz sie przygotowac na o wiele wiekszy wydatek niz sie spodziewales. Zapytaj ewbuxxxo 667003003 czy ma termin i lokalizacyjnie da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.07.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Olleo: szkoda bo grubsza struktura by Ci pewnie nieco taniej wyszła - łatwiej cyganić. Grubość 0,5 mm - da się to zrobić to będzie gładkie niemal jak pupcia niemowlaka... Jeśli chcesz wyrównać ściany to będzie z tym zabawy jak diabli. Sam widziałem jak naprawdę bardzo zdolny macher nałożył nieco za grubo tynku a ten mu po prostu popękał. Po prostu wiedział, że musi wyrównać nierówności i zrobił to "za chytrze".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 14.07.2013 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 musze zobaczyc, jak wyglada 1.5mm, ale na pewno odpada kornik itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 16.07.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Panie TomekW .... Po 3 - ktory to tynk silikonowy nadaje sie na welna (ma papiery, i stanowi pelny system producenta chemii?) sa takie na rynku... STO i Caparol tu dzieki za polecenie moich partnerow Tynk silikonowy (baranek) do stosowania na wełnę http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4337/produkty/tynk-silikonowy-br-ecorock-sil Jest częścią całego systemu, na który jest europejska aprobata techniczna http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4326/produkty/system-ecorock-ff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.07.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 uuuu a ten 1.0mm to mozna stosowac na duzych powierzchniach? w sensie na scianach calych ukladzie 2-warstwowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.07.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 fighter: powiem tak - dać się da tylko pewnie musi być majster prima sort. Ja byłem świadkiem, jak tynkiem na ziarnie, zacieranym na gładko wykonawca bardzo fajnie wyrównał krzywizny ścian. Właściciel chciał by pod łatą nie zmieściła się nawet kartka. Chciał to ma... Problem jest taki, że nieco za gruba warstwa poskutkuje tym, że będzie pękać. Zbyt szybkie nałożenie kolejnej warstwy - takoż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 17.07.2013 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Po 3 - ktory to tynk silikonowy nadaje sie na welna (ma papiery, i stanowi pelny system producenta chemii?) sa takie na rynku... STO i Caparol tu dzieki za polecenie moich partnerow [...] tynk - mineralny malowany dobrej jakosci farba z zachowaniem przerw technologicznych lub.... jak zasugerowano siliatowy lub silikonowy ale przy silikonowym trzeba troszke zglebic temat, malo ktory sie nadaje Nie widze na stronie Caparola, zeby mial jakis system na welne z tynkiem silikonowym: http://www.caparol.pl/desktopdefault.aspx?tabID=7978&alias=pl&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.07.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Nie widze na stronie Caparola, zeby mial jakis system na welne z tynkiem silikonowym: http://www.caparol.pl/desktopdefault.aspx?tabID=7978&alias=pl&lang=pl OrCa System lub Carbon OrCa pewnie nie znajdziesz na polskiej stronie, a Carbon jest na extremalnefasady.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 18.07.2013 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 A Baumit SilikonTop? Wykonawca poleca taki tynk silikonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 19.07.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 uuuu a ten 1.0mm to mozna stosowac na duzych powierzchniach? w sensie na scianach calych ukladzie 2-warstwowym? Tak, ale wymaga bardzo dobrego wykonania, ze wzgledu na cienką warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.07.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Tak, ale wymaga bardzo dobrego wykonania, ze wzgledu na cienką warstwę. A co z naprezeniami i skurczami termicznymi? czy aby przypadkiem 1.0mm nie jest przeznaczony tylko do ukladow warstw gdzie nie wystepuje material termoizolacyjny na w. zbrojacej? np. w scianie 3-warstwowej i nie jest przeznaczony do obrobek wnek okiennych? Na cale powierzchnie/elewacje Rockwool dopuszcza stosowanie 1.0mm na zwyklym kleju cementowym? STO i Caparol 1.0 dopuszczaja przy zastosowaniu klejow do w. zbrojacej po 200-250zl za opakowanie (wlokno weglowe, kleje dyspersyjne kompensujace skurcz termiczny) czyzby Rockwoolowi udalo sie zrobic/zlecic podwykonawcy wyprodukowanie kleju cementowego ktory to do tego sie nadaje? Czy opor dyfuzyjny tynkow silikonowych jest wystarczajaco niski aby to stosowac na welnie? Jakos nie do konca mnie Pan przekonuje.... silikonowe 1.0 na welnie z klejem cementowym..... cuda Panie Tomaszu... CUDA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.07.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 tak BTW na Pana FrontrockMax od wtorku zaczynamy elewacje w Ciechanowie dla jednego z forumowiczy.Caparol 190FrontrockMaxE 15cm (dzisiaj dojechal na budowe)Kolki z trzpieniem metalowym dluga strefa rozporu w PTH - swoja droga moglibyscie cos pomyslec o zatyczkach do termodybli w welnie, ale tak aby kolek kotwil sie jeszcze w strefie tej twardej czesci welny)Caparol 190 + siatka 165g/m2 CaparolaPutzgrunt610Thermosan FassadenPutz NQG K15 .... i to jest wg mnie optymalne rozwiazanie na welnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 19.07.2013 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 tak BTW na Pana FrontrockMax od wtorku zaczynamy elewacje w Ciechanowie dla jednego z forumowiczy. Caparol 190 FrontrockMaxE 15cm (dzisiaj dojechal na budowe) Kolki z trzpieniem metalowym dluga strefa rozporu w PTH - swoja droga moglibyscie cos pomyslec o zatyczkach do termodybli w welnie, ale tak aby kolek kotwil sie jeszcze w strefie tej twardej czesci welny) Caparol 190 + siatka 165g/m2 Caparola Putzgrunt610 Thermosan FassadenPutz NQG K15 .... i to jest wg mnie optymalne rozwiazanie na welnie sprawdze jutro poszczegolne elementy, ale czy moge dowiedziec sie, jaka cene udalo sie usyskac na welne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.07.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) 235 netto/m3zreszta cale zestawienie materialow masz tu:https://www.sugarsync.com/pf/D0345232_78719513_897223 Edytowane 20 Lipca 2013 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts