luccass 16.06.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Dobry! Nie udzielam sie zbytnio na tym forum, ale pewnie zaczne Ja wiem, ze tematow na temat instalacji WM z reku jest od groma, ale chyba wlasnie ta ilosc informacji spowodowala, ze mam wewnetrzna potrzebe osobistej konsultacji Zacznijmy od tego ze mury mojego domu dopiero sie wznosza, ale decyzja juz zapadla wczesniej: bedzie WM z reku. W zwiazku z tym mam kilka konkretnych pytan, na ktore musze znalezc odpowiedz predzej niz pozniej - pomozecie? - obecnie w planach mam 2 kominy wentylacyjne, sam je chcialem na wszelki wypadek...teraz sie zastanawiam czy to w ogole ma sens? Jestem sklony wyrzucic jeden komin, drugi zostawic i wykorzystac jeden ciag na wyrzutnie. Czy drugi ciag moglby ewentualnie byc wykorzystany na czerpnie? - nie planuje poki co GWC, ale co w przyszlosci mnie natchnie tego nie wiem...patrzac na plany sklaniam sie ku instalacji reku w pomieszczeniu technicznym na poddaszu (2.9). Jedyny problem jaki widze, to duza odleglosc od kotlowni (1.9) a tam najlepiej pasowaloby wejsc GWC do budynku... Gdzie byscie na moim miejscu umiescili centralke i dlaczego?? - wysokosc pomieszczen na parterze to 1.85cm, w planach jest sufit podwieszany wiec moglbym tam upchnac kanaly wentylacyjne dla parteru. Czy jest sens instalacji tez w tym miejscu kanalow dla poddasza? Rozumiem, ze srednica kanalow musi byc dobrana wyliczeniami, ale z Waszego doswiadczenia, jakiej wielkosci kanaly moge brac pod uwage jesli sufit mialby byc obnizony o max 15cm? - ktora technologie instalacji wybrac - nie mam jeszcze pojecia, predzej czy pozniej bede musial zdecydowac, ale ktora wydaje sie najrozsadniejsza majac do dyspozycji taki budynek jak moj? - chyba najwazniejsze pytanie: przy konstrukcji stropu (Terriva) jakie i gdzie zrobic przepusty - na to pytanie musze znalezc odpowiedz predzej raczej niz pozniej... Nie jest wykluczone, ze projekt zlece komus, wykonanie wolalbym w swoim zakresie, ale zeby byc w stanie odsiac partaczy musze zglebic swoja wiedze i bylbym wdzieczny gdybyscie troche mi w tym pomogli Dzieki! http://s15.postimg.org/k28tfpy9j/Poddasze.jpg http://s22.postimg.org/qrgoo9mr1/Przyziemie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.06.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 - obecnie w planach mam 2 kominy wentylacyjne, sam je chcialem na wszelki wypadek...teraz sie zastanawiam czy to w ogole ma sens? Jestem sklony wyrzucic jeden komin, drugi zostawic i wykorzystac jeden ciag na wyrzutnie. Czy drugi ciag moglby ewentualnie byc wykorzystany na czerpnie? Mógłby, tylko po co? Policz ile oszczędzisz rezygnując z kominów i zobacz, czy warto mieć je "na wszelki wypadek". Gdzie byscie na moim miejscu umiescili centralke i dlaczego?? W 2.4, bo blisko do kotłowni. Albo w kotłowni. - wysokosc pomieszczen na parterze to 1.85cm, w planach jest sufit podwieszany wiec moglbym tam upchnac kanaly wentylacyjne dla parteru. Ja bym raczej zrezygnował z sufitu podwieszanego, bo przy tej wysokości pomieszczeń będziecie musieli chodzić na kolanach. - chyba najwazniejsze pytanie: przy konstrukcji stropu (Terriva) jakie i gdzie zrobic przepusty - na to pytanie musze znalezc odpowiedz predzej raczej niz pozniej... Zgodnie z projektem wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luccass 18.06.2013 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Mógłby, tylko po co? Policz ile oszczędzisz rezygnując z kominów i zobacz, czy warto mieć je "na wszelki wypadek". No wlasnie probuje to teraz ustalic i wsumie jestem prawie przekonany zeby te kominy zlikwidowac. W 2.4, bo blisko do kotłowni. Albo w kotłowni. Dzieki. Sam myslalem o kotlowni. 2.4 to garderoba obok sypialni - chyba wolalbym nieco dalej od niej... Ja bym raczej zrezygnował z sufitu podwieszanego, bo przy tej wysokości pomieszczeń będziecie musieli chodzić na kolanach. Oj tam oj tam...o metr zanizylem Zgodnie z projektem wentylacji. No to musze go opracowac szybciej niz pozniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts