Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie urządzeń instalacji PEX, ze starą instalacją 3/4

Andrzej0306

Recommended Posts

Zrobiłem Jarek to jednak z tych białych giętych, z uwagi na prostotę.

Jeśli woda przestanie lecieć do szamba, wówczas odrywam trzy deski i sprawdzam czy się coś z nimi stało (mam podłogę z desek i pod nią jakiś metr prześwitu do ziemi) :yes:

Pod WC zastosowałem kolanko które mi poleciłeś, oraz wydłużyłem go poprzez rurę fi 110 :D

DSC00933.jpg

Tak wygląda odpływ do szamba, na początku wyjścia domu jest jakieś 20cm od wysokości gruntu i dość ostro spada.

Mam zastosować jakieś ocieplenie / otulinę na wypadek mrozów czy nie ? oraz czy rurę plastikową fi 50 pod podłogą również mam ocieplić czymś ?

Nie chcę aby woda w zimie zamarzła pod podłogą lub na wylocie do szamba :)

Witam

Podepnę się do tematu "kanalizy"

Jarek , w moim remontowanym domu , odległość do studni kanalizacyjnej od wyjścia z budynku to ponad 20m , w tym po drodze "zakręt" 90*.

Z domu chcę wyjść fi 110 a potem fi 160.

Jak to najlepiej poprowadzić.?

Na jakiej głębokości zrobić wyjście z budynku.?

Na co szczególnie zwrócić uwagę?

Jakie spadki na takiej odległości?

Chyba idzie to wyliczyć w momencie, gdy będziesz znał wysokość wejścia do studni od poziomu gruntu.

Musisz znać tę wysokość, długość rur (20m) oraz zorientować się na ile nisko jesteś w stanie zejść z wyjściem na początku ten Twojej kanalizacji :)

Jarek, mam spłuczkę 3/6l i pewnie to śmieszne pytanie :rolleyes: ale mam WC CERSANIT i w momencie wciskania przycisku 3l jak i 6l wciskają mi się oba, a chyba przycisk 3l powinien się wciskać osobno. Jak to jest i co muszę zrobić aby było dobrze ? :cool:

Edit:

Nie wiem jak to jest, ponieważ w przycisku do spuszczania wody bolec wychodzi identycznie albo bardzo podobnie po przyciśnięciu 3 jak i 6l, ale po otworzeniu kopuły zbiornika widzę, że w przy wciśnięciu 3l schodzi jakieś 7cm, zaś przy 6l drugie tyle :D

Edytowane przez Andrzej0306

@sterowiec - 20m to sporo, nie rób tego średnicą 110, w całości 160 lepiej. W miejscu zakrętu studzienka rewizyjna (na studzience zrób zakręt, bez kolanek), a spadek na całości 1-2%. Głębokość - jak Ci pasuje. Nie za głęboko, żeby przy szambie nie wyszła ci rura w połowie wysokości zbiornika.

@Andrzej - przyciski oczywiście powinny działać niezależnie, coś jest nie tak. Nie wiem, jakie cersanit daje przyciski, ale stawiałbym na zły montaż. W Kole było tak, że oba przyciski wciskały różne elementy i jak jedno względem drugiego się źle ustawiło, to tak mogło wyjść.

J.

Ok, zajrzę do instrukcji, ale z tego co widzę w tym przycisku nie ma żadnej możliwości regulacji, wychodzi tylko bolec po wciśnięciu przycisku 3 i 6l i spłuczka w jakiś sposób rozpoznaje to wciśnięcie.

Widziałem w Leroy Merlin, że niektóre spłuczki również nie miały oddzielnie wciskanych przycisków na wystawie, a tam raczej składały jest osoby znające się na rzeczy w temacie :yes:

Edit:

Niestety będę musiał zadzwonić do CERSANITa, albo dowiedzieć się w sklepie, ponieważ w instrukcji są tylko ogólne punkty: http://www.armaturasanitarna.net/fot/zawor3-6instr.pdf ;)

Edytowane przez Andrzej0306