Andrzej0306 29.06.2013 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Zrobiłem Jarek to jednak z tych białych giętych, z uwagi na prostotę. Jeśli woda przestanie lecieć do szamba, wówczas odrywam trzy deski i sprawdzam czy się coś z nimi stało (mam podłogę z desek i pod nią jakiś metr prześwitu do ziemi) Pod WC zastosowałem kolanko które mi poleciłeś, oraz wydłużyłem go poprzez rurę fi 110 Tak wygląda odpływ do szamba, na początku wyjścia domu jest jakieś 20cm od wysokości gruntu i dość ostro spada. Mam zastosować jakieś ocieplenie / otulinę na wypadek mrozów czy nie ? oraz czy rurę plastikową fi 50 pod podłogą również mam ocieplić czymś ? Nie chcę aby woda w zimie zamarzła pod podłogą lub na wylocie do szamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.06.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Kanalizy się nie ociepla, ścieki nie zamarzną. Jak płyną, to są ciepłe, a jak nie płyną, to ich nie ma (jeśli zalegają w rurze, to znaczy, że spadku nie ma i zamarzanie jest akurat mniejszym z możliwych problemów). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej0306 29.06.2013 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Ok, piękne dzięki za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 30.06.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 WitamPodepnę się do tematu "kanalizy"Jarek , w moim remontowanym domu , odległość do studni kanalizacyjnej od wyjścia z budynku to ponad 20m , w tym po drodze "zakręt" 90*. Z domu chcę wyjść fi 110 a potem fi 160. Jak to najlepiej poprowadzić.?Na jakiej głębokości zrobić wyjście z budynku.?Na co szczególnie zwrócić uwagę? Jakie spadki na takiej odległości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej0306 30.06.2013 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Chyba idzie to wyliczyć w momencie, gdy będziesz znał wysokość wejścia do studni od poziomu gruntu. Musisz znać tę wysokość, długość rur (20m) oraz zorientować się na ile nisko jesteś w stanie zejść z wyjściem na początku ten Twojej kanalizacji Jarek, mam spłuczkę 3/6l i pewnie to śmieszne pytanie ale mam WC CERSANIT i w momencie wciskania przycisku 3l jak i 6l wciskają mi się oba, a chyba przycisk 3l powinien się wciskać osobno. Jak to jest i co muszę zrobić aby było dobrze ? Edit: Nie wiem jak to jest, ponieważ w przycisku do spuszczania wody bolec wychodzi identycznie albo bardzo podobnie po przyciśnięciu 3 jak i 6l, ale po otworzeniu kopuły zbiornika widzę, że w przy wciśnięciu 3l schodzi jakieś 7cm, zaś przy 6l drugie tyle Edytowane 30 Czerwca 2013 przez Andrzej0306 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.06.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 @sterowiec - 20m to sporo, nie rób tego średnicą 110, w całości 160 lepiej. W miejscu zakrętu studzienka rewizyjna (na studzience zrób zakręt, bez kolanek), a spadek na całości 1-2%. Głębokość - jak Ci pasuje. Nie za głęboko, żeby przy szambie nie wyszła ci rura w połowie wysokości zbiornika. @Andrzej - przyciski oczywiście powinny działać niezależnie, coś jest nie tak. Nie wiem, jakie cersanit daje przyciski, ale stawiałbym na zły montaż. W Kole było tak, że oba przyciski wciskały różne elementy i jak jedno względem drugiego się źle ustawiło, to tak mogło wyjść. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej0306 30.06.2013 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Ok, zajrzę do instrukcji, ale z tego co widzę w tym przycisku nie ma żadnej możliwości regulacji, wychodzi tylko bolec po wciśnięciu przycisku 3 i 6l i spłuczka w jakiś sposób rozpoznaje to wciśnięcie. Widziałem w Leroy Merlin, że niektóre spłuczki również nie miały oddzielnie wciskanych przycisków na wystawie, a tam raczej składały jest osoby znające się na rzeczy w temacie Edit: Niestety będę musiał zadzwonić do CERSANITa, albo dowiedzieć się w sklepie, ponieważ w instrukcji są tylko ogólne punkty: http://www.armaturasanitarna.net/fot/zawor3-6instr.pdf Edytowane 30 Czerwca 2013 przez Andrzej0306 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts