Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodowe i wyko?czeniowe perypetie Ani i Bartka

Recommended Posts

Pomarańcze i cytrynki wczoraj poplastrowałam. Teraz się suszą w zamkniętym gabinecie na kaloryferze, skrzętnie ukryte przed Rudkiem :lol:

A dziś kupiłam fajny wazonik na stroik. Bordowy, z delikatnego szkła, zdobiony na złoto, ale bardzo subtelnie. Ładne cacuszko. Do tego świeczka (i druga na zapas) w kolorach borodowo- waniliowym.

Kupiłam też małe świecuszki o zapachu cynamonu i teraz intensywnie myslę w czym je postawić.

Nabyłam też jedną wielką, dwie mniejsze i trzy najmniejsze słomkowe złote gwiazdki. Bardzo ładne. Coś niebanalnego muszę z nimi zrobić, żeby się w domu świątecznie zrobiło :lol:

I tak powoli...

:wink:

• Odpowiedzi 284
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry :lol:

Moje okna są już świąteczne :lol:

Co prawda nie wszystkie, jedynie trzy spośród nich, ale nastrój się zrobił.

W gabinecie i kuchni zielone "futrzaste" łańcuchy zwisają na rolecie, na nich plastry pomarańczy, cytryn i błyskająco na złoto gwiazdy.

A w sypialni mnóstwo białych światełek.

To dla dzieci sąsiadów z naprzeciwka, żeby miały czym się cieszyć, jak wyjrzą za okno :lol:

W sypialni na oknie stoi też już pewna "ozdóbka". Płąska misa szklana wypełniona czerwonym zwirkiem, a na nim złota słomkowa gwiazda. Prześliczne to wyszło!

Może czas wypozyczyć od mamy cyfrówkę? :lol:

"Szmata" na obrus też już kupiona. Kawał 2,5 na 5 m złotego materiału. Do tego biała zastawa ze złotymi zdobieniami i bordowe dodatki i powinno być ładnie.

Tylko jeszcze coś muszę wymyślić na plastikowe krzesła, żeby też je czymś omotać i dać im jakieś poduszki. Czy ktoś ma pomysły jak zrobić to małym kosztem? :wink:

Róże wciąż nie okryte i to mnie stresuje, ale jak ma je okrywać skoro u nas non stop +7 stopni.

Pamiętam z gazet o ogrodach, że nie wolno przedobrzyć i okrywać róż jak jest za ciepło bo gniją :o

I tak to wszystko jakoś leci...

:lol:

Witam serdecznie.

Dziś tylko na chwilkę, bo mnóstwo spraw na mnie czeka do załatwienia, ale chciałabym wszystkich zaprosić do mojego nowego albumu :lol:

Link na dole- ten sam, ale zupełnie nowy album :lol: :lol:

I oficjalne- wielkie podzękowania dla _bogusa_

Bez Ciebie nie poradziłabym sobie z tymi wszystkimi htmlami :lol: :lol:

Ozdobiłam futrzastymi łańcuchami, plastrami cytrusów, małymi bobkami i szydełkowanymi złotymi gwiazdkami już wszystkie okna i obrazek na kominku.

Moja mama za to kratkuje bombki. Przepięknie to robi! Na szydełku, złotą nitką wyrabia siateczki i oplata nimi czerwone bombki. Obiecała mi kilka dać :lol: Do tego aniołki i gwiazdeczki- też na szydełku.

Ciekawe, czy we mnie kiedyś się ta pasja obudzi :wink:

W końcu czuję, że idą Święta.

Zaczyna się planowanie kto, co i kiedy. Ja ambitnie wzięłam na siebie uszka, barszcz, pierogi, sałatki i sernik. Ale nadzienie do uszek dostarczy mi mama, bo dopiero po Wigilii będę miała w domu robota kuchennego :lol:

Dziasiaj wraca Bartek a od jutra chyba będziemy musieli wziąć się za porządki w tej naszej willi i w obejściu :lol:

Brat Bartka będzie robił za Gwiazdora u sąsiadów, którzy mają dwójkę małych dzieci. Będą miały frajdę :lol:

Ale to jeszcze tydzień i ciut :lol:

Przed nami jeszcze wędzenie kiełbas. Po ostatnim sukcesie ciocia i kuzynostwo się do nas uśmiechnęli i teraz mamy produkcję na dwa dni (bo dla siebie przy oikazji też). Na szczęście sami zrobią a u nas tylko wędzenie :lol:

Dzień dobry :lol:

Pękliśmy z meżem i od soboty mamy piękną choinkę do samego sufitu :lol:

I jeszcze więcej różnych ozdóbek świątecznych w domu. Jemioła też już jest (Ufff :lol: ). Wisi w przejściu między salonem a hallem :lol:

Prezenty już kupione, czekają na pakowanie, zakupy spożywcze porobione- uciekliśmy przed największymi tłumami robiąc zakupy w czasie "serialowym" czyli wczoraj między 16 a 17 :lol:

Właściwie to mogłyby być już Święta :lol:

A w związku z naszym pęknięciem mam tu kilka fotek do pokazania :lol:

Na pierwszy ogień idą ozdoby okien i parapetów

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/4_G.jpg

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/10_G.jpg

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/3_G.jpg

Teraz dzieła mojej mamy

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/5_G.jpg

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/6_G.jpg

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/7_G.jpg

Takie inne cuda powiesiłam na choince

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/8_G.jpg

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/9_G.jpg

I na drzwiach wejściowych

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/2_G.jpg

A to stolik zeskrobany z białej farby i pomalowany przez mojego męża

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/11_G.jpg

I na koniec- dla Maluszka- róże otulone na zimę

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/1_G.jpg

Co do bombek- bilans dwóch nocy to trzy do zera dla Rudka :cry:

Jedna ze zbitych bombek była w złotej siateczce :-?

Trochę też dlatego, ale bardziej przez znaczenie terenu dziś jedziemy na zabieg. Ciężko będzie, ale trzeba.

Ech...

Nigdy więcej!

To nie było fajne ani dla niego ani dla nas :evil:

I dowiedzieliśmy się (po fakcie), że jest kilka możliwosci kastracji. Rudek doświadczył tej najbardziej radykalnej. Biedny, kochany stworek.

Już dziś się nie zatacza, chodzi normalnie tylko powoli i ostrożnie. Jedzonko dopiero po południu. Bartek mu obiecał jogurt orzechowy a ja pyyyszną kolację.

Wiemy, że to była słuszna decyzja ale serducha bolą. Ja mam strasznego moralniaka.

Trzymajcie kciuki, żeby Rudas jak najszybciej doszedł do siebie :roll:

Mam nadzieję, że w Wigilijną noc nam wygarnie a potem wybaczy :oops:

Nie wygarnął ale chyba wybaczył :lol:

Jego ulubionym zajęciem obecnie jest spanie z czytającym książkę Bartkiem :lol: Razem na kanapie jedzą owoce z kompotu z suszu, kiełbaskę, schab... :-?

A nad ranem zabawa skarpetką z kocimiętką z dzwoneczkami, którą dostał pod choinkę albo twardą plecioną piłeczką z jakimiś groszkami w środku. Ona się tak fajnie odbija od mebli... Najfajniej o 5 rano :-?

Kora wczoraj po dłuuugim spacerze nad rzeką zastrajkowała i odmówiła wyjścia na noc z domu. Na otwieranie drzwi reagowała odwracaniem się na pięcie i położeniem się przy kominku :o

Ciekawe kto tu kogo wychowuje. My zwierzaki czy one nas...

Mój mąż podłączył nas wczoraj do kanalizacji :lol: :lol: :lol: :lol:

Jak to zrobił to może opowidać nie będę bo co wrażliwsze dusze mogłyby tego nie wytrzymać :lol:

W każdym bądź razie własnymi ręcami i łopatą to zrobił. A ciuchy i buty, które miał na sobie już się do niczego nie nadają :lol: :lol: :lol:

Przy okazji Kora się na niego obraziła, bo gdy zaczęął się z rozkoszą taplać w tym wszystkim, Bartek ją wrzucił na siłę do kojca. No i potem, gdy już kojec otworzył i ją wołał, Kora leżała w budzie i odwracała od niego głowę przez dobre pół godziny. Z budy oczywiście nie wyszła :lol:

A ja konsekwentnie upiększam dom :lol:

W Józefie (Jysku) nabyłam dwie poduszki i przaśne poszewki, koszyk wiklinowy na kosmetyki na komódkę w łazience, śliczą rękawicę do kuchni itp. Teraz się czaję na lniane niby- firanki na drewnianych karniszach. Takie kawałki szarej szmatki artystycznie omotanej na drewnianych prążkach. Ale to jak premię dostanę :lol: :lol:

A jak jeszcze większą premię dostanę :wink: to zakupimy piękny dębowy stół (też z tego biednego Józefa) z dwoma dostawkami i osiem dębowych krzeseł do kompletu.

I na to też przaśna serweta w wiejskim stylu- jak mi się to podoba! :lol:

Co tu ukrywać- wtapiam się w wiejską atmosferę :wink:

Spróbuję tu go pokazać, niestety jakość jest wątpliwa, ale lepszego zdjęcia nie znalazłam :cry:

http://www.jysk.pl/varepl.jpg

Cuda się zdarzają! :lol:

Wczoraj dowiedziałam się, że dostałam fajną premię i sporą podwyżkę :lol:

W związku z tym pognaliśmy z Bartkiem do Józefa zobaczyć, czy "nasz" stół jeszcze stoi. Stał. Pochodziliśmy wkoło niego, popatrzyliśmy, posiedzieliśmy na krzesełkach, popatrzyliśmy na siebie i ja zapytałam kiedy znowu przyjedziemy zobaczyć czy jeszcze stoi :lol:

Po czym Bartek zadzwonił do znajomego z samochodem dostawczym, wyciągnęliśmy kasę i kupiliśmy stół, dwie dostawki i sześć krzeseł :lol: :lol: :lol: :lol:

Ja wcześniej kupiłam Ballantinesa więc wieczór upłynął nam przy montowaniu i upajaniu się whisky :lol: :lol: :lol: :lol:

Cóż ja będę długo pisać. Stół jest przecudowny! Dębowy, z litego drewna, krzesła przewygodne i cały zestaw doskonale pasuje nam do salonu :lol:

Ja nawet stwierdziłam, że teraz, jak już mamy taki duży, rodzinny stół, możemy pomyśleć o jakiś dzieciach :lol: :lol: :lol:

Ależ się cieszę! :lol: :lol:

Ze stołu oczywiście, nie z dzieci :wink:

Ależ dzisiaj było fenomenalne śniadanko! :lol: :lol:

A wczoraj był fenomenalny obiad! :lol: :lol:

Jak już zacznę przynudzać zachwytami nad naszym stołem to dajcie mi szybciutko znać. Obawiam się bowiem, że sama nie będę zdolna do jakiegokolwiek umiaru i obiektywizmu w tym temacie :wink:

Bartek dzień po dniu zbija krzesła. Pierwsze zajęło mu dwie godziny, wczoraj ostatnie- dwadzieścia minut :lol:

Ponoć zasady montażu są bardzo mądre, pomysłowe i solidne ale nieco kłopotliwe w realizacji. No ale Rudek Bartkowi pomaga jak może. Przyturluje do niego (i odturluje) wszystkie potrzebne śrubki :lol:

Wczoraj też mój mąż z moim tatą zabrali się za górę. Płyty kartonowo- gipsowe nad klatką schodową zamontowane, szparki zaszpachlowane, jeszcze tylko szlif i malowanie i można będzie wejść na pokoje na górze z robotą :lol:

Do wiosny powinni wszystko zrobić, tym bardziej, że kafelki do łazienki przecież czekają, parkiety na całą podłogę czekają. Zakupić na pewno będziemy musieli mechanizmy i materiały na szafki wnękowe na wszystkich ściankach, ale to właściwie wszystko.

Postaram się gwizdnać od mamy cyfrówkę i opstrykać stół z krzesłami :lol:

Całkowicie mi odbiło na jego punkcie :lol: :lol: :lol:

No to dziś zgodnie z obietnicą sesja zdjęciowa :lol:

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/14_G.jpg

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/15_G.jpg

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Nasz-Dom/16_G.jpg

A i tak na żywo wygląda dużo piękniej :wink:

Cay czas coś przestawiam i poprawiam w albumie, dodaję nowe zdjęcia, który były już kiedyś widoczne w albumie onetowym ale potem musiałam je zlikwidować z braku miejsca itp. :lol:

Zauważyłam też, że szwagier zainstalował mi na stronce takie coś, co umożliwia dodawanie komentzarzy do konkretnych zdjęć tym, którzy album oglądają.

Ciekawe co z tego wyniknie

A wszystko dlatego, że uciekłam z domu do pracy :lol:

W domu jest "sodomia i gomoria" :lol:

Mój mąż, ojciec, teść i szwagier porządkują górę, żeby można było tam ruszyć dalej z robotami.

Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że obłożony płytami i zaszpachlowany (już tylko do malowania) jest schowek (garderóbka) i największy pokój.

Muszę przyznać, że moim panom bardzo ładnie poszła obróbka okien. Mogą być z siebie zadowoleni :lol:

A ja dodałam do albumu (chyba w rozdziale wnętrza) kilka fotek góry sprzed kilku tygodni- beton i suporex. Teraz już jest ładniej :lol:

Jak skończą to pokażę :lol:

Moje zwierzaki są niesamowite :lol:

Wczoraj tak mnie wku...., że dawno takiej wściekłości nie pamiętam :lol: Biegałam za nimi po domu i ryczałam wielkim głosem raz imię jednego raz drugiego. A one miały mnie gdzieś. Ważniejsze od moich krzyków było gryzienie kwiatków, ogonów, pogoń na łeb i szyję po drabinie na górę i spowrotem, wskakiwanie na mnie :o (Kora się zapominała i naśladowała Rudka), rozwalanie krzeseł, szczekanie wniebogłosy i miałczenie ile sił w płuckach.

Normalnie aż tak nieznośne nie są.

Czy każdy ma jakis taki dzień niegrzeczności? :o :wink:

A tak poza tym to mąż w IKEI nabył jakieś różne pierdułki. Szalenie jestem ich ciakawa, bo cosik tajemniczo o nich mówił. Mam nadzieję, że to nie będą następne komplety śrubokrętów :-? :lol:

Uzbrojona w cierpliwość (jak ja nie lubię tego sposobu uszlachetniania charakteru!), muszę czekać do jutra.

Wczoraj miałam bardzo sympatyczne spotkanie rodzinne u cioci (nie na imieninach). Jak zawsze było mnóstwo opowieści z serii jak to było kiedyś (uwielbiam je! :lol: ), jakie były nasze babcie, jaskie były wakacje na wsi, jak mój tato prosiaczkom zęby obcinał (miałam wtedy 2 lata a wydarzenie to dokładnie pamiętam :o :lol: ) itp., itd. :lol:

Niestety nie napiliśmy się ciocinych nalewk :cry: bo każdy był samochodem. Sztuk 5 i 5 aut. Jakaś rodzina burżujów z nas powstała :lol: :lol: :wink:

A ciocine nalewki są warte grzechu, oj warte... :lol:

Czy w całej Polsce tak sypie? :o :o

A ja nawet nie mam łopaty do odśnieżania :o Będzie cyrk z dojazdem do domu... :o :wink:

W sobotę rano znów sąsiadka przyprowadziła Korę do domu. Wyłazi gdzieś ta łajza i nie wiadomo gdzie. Ale nie oddala się i wybiera na wycieczki tylko działki najbliższych sąsiadów. Chociaż tyle :-?

Z tego powodu ostatnio nocuje ze mną. Słodka jest. Łeb ma w sypialni a resztę w korytarzu. Jakby mnie pilnowała. I słodko posapuje, świszcze i pochrapuje :lol:

Od razu człowiekowi rażniej się śpi :lol: :lol:

A dziś rano gdy szłam z miską do kojca świetnie ganiała po całej działce, widać było po niej dziecięcą radość ze śniegu :lol:

Tak naprawdę to nigdy nie podejrzewałam, że pokocham psiaka aż tak bardzo :oops: :lol:

Zapomniałam ja napisać, ze w czwartek mieliśmy pierwszą w nowym domciu (i pierwszą razem- we dwójkę) kolędę :lol:

Było OK. Zostaliśmy zapisani w kartoteki i wypytani o szczegóły pracy zawodowej ale bez nachalstwa, delikatnie.

Za to Kora tak się ucieszyła z widoku ministrantów i księdza, że nie dała im kolędy dośpiewać do końca, tylko z wielką radością skakała im na brzuchy. Pierwszy raz widziałam chichoczącego podczas odmawiania modlitwy księdza :lol: I mojego męża, który prawie że na czworaka łaził za Korą, zeby ją przytrzymać, za co ksiądz go karcił, bo stwierdził, żeby dał spokój bo pies wie, co robi i wszystkim się to podoba :lol:

Chciałam się wyżalić, ale chyba zrezygnuję, bo same o takie znaczki by tu były:

#@%%$#&**$@!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

W durnym automacie renault zamarzł mi w nocy hamulec. Nikt mi nie powiedział, że może to zrobić :evil: :evil:

Śniegu mam tyle, że przez 100 metrów nawet mi przez głowę nie przeszło, że coś jest nie tak że ten samochód tak wolno się toczy- myślałam, że mu śnieg przeszkadza :evil:

Potem się okazało, że prawe tylne koło mam zablokowane, nie działa ABS a samochód domaga się wizyty w serwisie.

Potem jeszcze okazało się, że trzeba go wziąć na lawetę. A na laweciarza na mrozie czekałam godzinę, po pan po drodze do mnie skasował jakiś samochód niechcący :evil:

W serwisie wszyscy się do mnie uśmiechali i ze współczuciem kiwali głowami. Okazało się, ze takich przypadków to mają gdzieś około 20 co zimę :evil: :evil:

To po jaką cholerę produkują te samochody z ręcznym hamulcem? Żeby sobie był?!?! :evil: :evil:

Pomijam już to, ze wczoraj po ciemnicy przez godzinę odśnieżałam drogę dojazdową, podjazd i scieżkę do domu, bo napadało tego obrzydliwego sniegu tyle, ze do domu można było dostać się tylko susami, ale drzwi już się otworzyć nie dało. Mokre mam wszystkie nogawki u spodni, przeomoczone stopy już zaowocowały katarem, każde wyjście z domu owocuje mokrymi nogami.

JAK JA NIENAWIDZĘ ZIMY Z TYM CAŁYM JEJ BEZSENSOWNYM MROZEM I ŚNIEGIEM!!!!!! :evil: :evil: :evil:

• 2 weeks później...

Witam wszystkich po urlopiku :lol:

Ech, pięknie było.

Choć z zaplanowanego wyjazdu do Giżycka nic nie wyszło, bo mój mężulek się mocno rozchorował.

Ale urlopu nie odwołałam, a Bartek był na zwolnieniu więc się wybyczyliśmy zimowo :lol:

Były i spacery nad morzem i łosoś kupiony od rybaków na obiad, i spanie do 10 :lol: :oops: i wspólne śniadania...

Taka mała powtóreczka "miesiąca" miodowego, tyle że spaliśmy w oddzielnych łóżkach :lol: :lol: :lol:

Załatwiliśmy też sporo rzeczy. Przede wszystkim mnie się udało zameldować a Bartek tymczasowo jest bezdomny, dzięki "uprzejmości" pana z gminnego USC.

Lekko się z tym Panem nie zgodziłam i zganiłam jego urzędnicze podejście do "interesanta" i teraz chyba sie już nie polubimy :evil:

Zgłosiliśmy budynek do odbioru też :lol:

Jak dobrze pójdzie to za trzy tygodnie wszystko stanie się "legalne" :lol: :lol:

Kupiliśmy też zasłonki do sypialni i rozglądamy się dalej za szmatkami na resztę okien. No i co najważniejsze chyba, w naszym domu pojawił się w końcu odkurzacz centralny! :lol: :lol: :lol:

Wybrałm też już łóżko. Bartek dziś wraca z Warszawy to zaciągnę go do sklepu i przekonam, że to właśnie jest najpiękniejsze łóżko na świecie i musimy je mieć :lol: :lol:

Do Szwecji popłynęliśmy :lol:

Jak zwykle cudna wycieczka. Nasi znajomi, do których jeździmy sprawili sobie pieska- spanielkę o imieniu Nelly :lol: Wariatka jakich mało a tak ruchliwego i zwinnego psiaka to ja jeszcze nie widziałam :lol: :lol:

Wymarzone perfumy kupiłam, wycieczka zakwalifikowana jako niezwykle udana :lol:

A od wczoraj znowu "kierat" :lol: :lol: :lol:

Ojojoj...

Boli główka :oops:

Ale za to tegoroczny śledzik (podkoziołek/ostatki) zaliczam jako bardzo udany :wink:

Gorzej, że dziś muszę zrobić sobie zdjecie do dowodu i prawa jazdy, a modelowo raczej nie wyglądam i się nie czuję :lol:

Renault znowu pokazał, że samochodem zimowym nie jest :-?

Zatankować bestię chciałam, ale ona odmówiła otwarcia klapeczki pod którą jest wlew paliwa :evil: Nie, to nie... :wink: (akurat! :roll: )

Ech, ale ten dzień się wlecze :wink:

Może bym coś zjadła? :lol:

Dodałam zakładeczkę do albumu :lol:

Będę ją uzupełniać, bo dziś to tylko mały początek :lol:

Serdecznie zapraszam. Na zachętę dodam, że widać tam też mojego męża w całej okazałości :wink: :wink: :wink:

(Szybko oglądać bo jak zobaczy, to każe się wykasować :lol: )

DZiś jedziemy po karnisze. Będom firanki! :lol: :lol: :lol: