Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodowe i wyko?czeniowe perypetie Ani i Bartka

Recommended Posts

Som firanki :lol:

Na razie tylko w sypialni bo musieliśmy sprawdzić czy obrana wersja się nam spodoba. Spodobała się więc jutro jedziemy skompletować ubranka na okna w salonie. Wystrój ten sam. Sielsko- wiejski. Na szwecką wiochę się stylizujemy obecnie :lol:

Wybraliśmy też lampy do salonu i kuchni. Też jutro zamówimy komplecik do salonu.

Tutaj obraliśmy strategię "krok po kroczku", czyli upiększamy pomieszczeniami a nie tematycznie. Punkt pierwszy - salon.

Po skomplikowanych kalkulacjach przeprowadzanych przy wermucie o smaku limonki wyszło nam, że łóżko kupimy w przyszłym miesiącu :-? ale teraz możemy pozwolić sobie na lampki i zasłonki z karniszami do naszej reprezentacyjnej części domu :lol:

Wydarzenie wczorajszego dnia to było pierwsze odkurzanie :lol:

Przyszeroka rurka wróciła z reklamacji i można było wieczorem odpalić maszynę :lol:

Zgodnie podzieliliśmy się pomieszczeniami i zadowoleni z czystości zasnęliśmy bez ataków alergicznego kataru :lol:

A termin uprawomocnienia zgłoszenia odbioru sobie elegancko sam z siebie płynie... :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 284
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rany! Zasypało nas znów makabrycznie. :evil: Nie tylko Konikowo, cały Koszalin jest sparaliżowany :x :evil:

Na szczęście tym razem mąż w domu więc odśnieżał rano półtorej godziny. Mamy metr śniegu po dzisiejszej nocy i cały czas sypie :-? Ciekawe co to będzie po powrocie z pracy :-? :evil:

Gdy Bartek odśnieżał ja rzuciłam się do robienia zdjęc ale te dopiero jutro bo nie zdążyłam wgrać. Dziś za to dodałam fotki okien salonowych z zawieszonymi zasłonkami (dział ferie) oraz na specjalne życzenie Agacki Korę w ilości mnogiej (dział zwierzęcy) :lol:

Patrzę za okno a tam śnieg sypie coraz bardziej gęsty :o :x

Makabra!!! :evil: :wink:

Całe ranne odśnieżanie na nic :-?

A w dodatku naszą drogę odśnieżamy sami. Sąsiedzi budujący a nie mieszkający na razie się nie poczuwają, gmina tym bardziej, bo jedynie my się zrzekliśmy na jej rzecz naszego kawałka więc na razie ma w nosie i pług do nas nie zajeżdża. Na razie działa pług ręczny, typ Bartek :-? :wink:

Melduję, że Walentynki bardzo udane mimo dającego w kość przeraźliwego głodu :lol: Zaspokojonego w rezultacie po 20 dopiero (wtedy mogliśmy upichcić kolację, ponieważ wtedy w Konikowie z powrotem pojawił się prąd, którego nie było od rana) :lol:

Zgodnie z obietnicą wkleiłam do albumu zdjęcia tej "cudnej zimowej aury". Brrrr! :evil:

:lol:

Postanowione i zaklepane!

Zapisaliśmy Korę do psiego przedszkola, po ukończeniu którego będzie miała zaliczone trzy stopnie wtajemniczenia psiaka towarzyszącego :lol:

Pan przedszkolanek ją obejrzał, pochwalił, wyraził zachwyt nad jej urodą (to po Pańci :oops: ) a potem uciekliśmy z placu boju, żeby nikt nie widział, ze Kora z posłuszeństwem stuprocentowym jest jeszcze trochę na biakier :oops:

Grupki sa małe, trzy albo cztero- pieskowe, trzy razy w tygodniu przez trzy miesiące. Pańciem ćwiczącym będzie Bartek a podczas jego nieobecności ja. Szkolenie obejmuje wiele zajęć bardzo ruchowych w tym biegi długodystansowe więc i my poprawimy naszą kondycję przy okazji :wink:

A dla Kory ma to być przyjemne z pożytecznym, czyli nauka, ułożenie i sporo frajdy, bo ona lubi takie różne zadania i bieganie. A nagrody to lubi chyba najbardziej :lol:

Pierwsze zajęcia zaraz po Wielkanocy.

W końcu przestałam być słomiana :lol: :lol: :lol:

Mąż wrocił z Ukrainy cały i zdrowy, nawet wątroby nie zdążył zniszczyć :wink:

I jak na zawołanie właśnie dziś znów zaczął sypać śnieg :lol:

Trochę się obawiałam odśnieżania (mam niemiłe doświadczenia :lol: ), ale się udało. Teraz jakby co, to jest Bartek :lol:

Za siedem minut jadę po lampy do salonu! :lol: :lol:

Zamówiliśmy dwie wiszące, dwa kinkiety i jedną małą stojącą. Drewno i mleczna tak jakby tektura ale grubsze. Powinno się ładnie skomponować :lol: :lol: :lol:

Była też w komplecie przepiękna wysoka stojąca lampa, składająca się z obramowania- drewno i czterech poustawianych nad sobą walców w których poumieszczane są żarówki. Cuuuudo. Z bólem serca z niej zrezygnowaliśmy ale przy zdolnościach wspinaczkowych Rudka... Szkoda jej po prostu- trzeba patrzeć realnie :-? :wink:

Dobra. Zbieram się i jadę :lol: :lol: :lol:

Na tej stronie:

http://www.technolux.pl/oferta/duze/44.jpg

jest zdjęcie moich lamp - już nabytych lamp :lol:

Kupiliśmy dwie wiszące szerokie, dwa kinkiety i małą stojącą.

Oczywiście po zawieszeniu w domu będzie profesjonalna sesja a nie takie paskudne reklamowe byle co, jak mawia Agacka :lol: :lol:

Jest tylko jedna różnica- nasze mają ciemne drewno, prawie jak mahoń. Te na zdjeciach wydają mi się dużo jaśniejsze. Reszta się zgadza :lol:

No i powieszone :lol:

Pierwsze wraŻenie- jakos tu dziwnie. Jakby ciemniej, bardziej nastrojowo, coś dynda nad głowami... :o

Ale po paru minutach już było tak, jakby od zawsze wisiały :lol: :lol: :lol:

Wyglądają mniej więcej tak:

http://www.naszdom.tu.org.pl/albums/Ferie-zimowe-w-Konikowie/IM000469.sized.jpg

Reszta poglądowych obrazków w albumie oczywiście :lol:

Wiszą już też grafiki w sypialni. Kupione w plastyku, włożone w antyramy. Ale z prezentacją zaczekam do kupna łóżka, które to kupno uporczywie nam nie wychodzi. Termin marcowy też pod lekkim znakiem zapytania. Ale może się uda :lol: :lol:

Z rzeczy skrajnie niepasujących w salonie została Już tylko szafka, telewizor- miniaturka i w dalszej kolejności kanapy. Wizję już mam, teraz tylko zdobyć kasę, tak jakieś 50 tys. i z głowy :lol: :lol: :lol: (TO NA SALON OCZYWIŚCIE :roll: :lol: )

I znowu od 24 godzin sypie śnieg :evil: :cry: :evil: :o :evil: :cry: :-?

Mój samochód robi za spycho- pług :cry: Zaparkować nie ma gdzie a jeszcze policja łazi i wsadza za wycieraczki mandaty za postawienie samochodu tak, że utrudnia pieszym przejście :evil: :evil: :evil: :o

Ja jeszcze nie dostałam, ale to chyba w obecnych warunkach nie kwestia "czy", ale "kiedy" :evil:

Drzwi wejściowych nie da się otworzyć, okna zasypane po 1/3. To ma być zima na pomorzu? :evil:

Blllleeeee. Tak ją lubię :evil:

Mam nadzieję, że w sobotę raniutko będą już na drogach jako takie warunki :evil: Przynajmniej na trasie Koszalin - Warszawa :lol:

• 2 weeks później...

W końcu dorwałam się do komputera :lol:

Niestety tylko na chwilę, gdyż z grypą z jakimiś powikłaniami leżę w domu od jakiegoś czasu i jeszcze trochę poleżę :cry:

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie acz bardzo słabo - sił mam maluśko, oj maluśko :cry:

Musze uciekać :cry:

Luśka Whispera

Odpoweim na Twojego posta od razu jak wrócę do zdrowia i do pracy. Obiecuję!

• 4 weeks później...

Dzień dobry Wszystkim

Dawno mnie nie było... Najpierw zaszwankowało zdrowie moje, potem na długo zdrowie mojego komputera. I nadal szwankuje. Skaczę tu czasami ale pisac nie mogę. Niedługo ma się wszystko unormować.

W domku dalsze zmiany, ale największa zmiana nastąpiła we mnie. Przejście Ojca Świętego do lepszego świata wstrząsnęło mną bardziej niż kiedykolwiek przypuszczałam...

Nie mam serca do rozmów o budowaniu. Musi więcej czasu upłynąć. Okazuje się, że nie znałam siebie do końca...

Nauczymy się żyć bez Niego, ale nie zapomnimy.

Nie będziemy potrafili zapomnieć. Nigdy.

Witam serdecznie :lol:

Tak się złożyło, że ostatnio zupełnie nie mam czasu, żeby tu zaglądać, nie mówiąc już o uaktualnianiu albumu czy też czytaniu innych dzienników :cry:

To się porobiło :evil:

A mam dużo nowości w ogrodzie (magnolia, truskawki w beczce, szparagi, pelargonie, azalie, forsycje, itp.), trochę w domku (np. łóżko :lol: ).

Może przyszły tydzień będzie troszeczkę lżejszy, to postaram się nadrobić te skandaliczne zaległości.

Mam tylko nadzieję, że nie zapominacie o mnie :wink:

Korze się w końcu kończy strasznie uciążliwy dla nas wszystkich czas, kiedy okiliczni chłopcy rozmiarów kretów próbują dostać się oddolnie do jej kojca. Ale bestia jest szkolona (najmądrzejsza i najpiękniejsza w grupie - oczywiście :wink: ), więc ich na polecenie ukochanego Pana po prostu olewa i przychodzi się tulić do nas :lol:

I wciąż wącha kwiatki na działce i tarasie :lol: :lol: :lol:

(Bo chyba też jeszcze nie napisałam, że na tarasie w donicach mam stokrotki i bratki a na trawniku powsadzane gdzieniegdzie kępki krokusów)

Na poddaszu mężuś już położył płyty, wyszpachlował wszystko elegancko, już niedługo malowanie i połogi :lol:

Taki krótki komunikacik mi wyszedł :lol: :lol: :lol:

Przeczytawszy doskonałą krytykę Jagny, zastanawiałam się przez chwilę, czy w ogóle dziś coś tu pisać :oops: Bo to znowu skrótem będzie :oops:

W środę mam mieć luźny dzień, wtedy Was wszystkich zanudzę dłuuugaśnym opisem wszystkiego, co się u nas stało i nadal dzieje :lol:

A dziś wrzucam parę zdjęć do albumu.

Za dziesięć minutek zapraszam! :lol: :lol:

Ale się porobiło! :o

Panowie kafelkarze już dziś szaleją w łazience na poddaszu! :o :o

Ale po kolei...

1. Budowlanka

Gdy skończyła się zima (choć dłuuugo, zbyt dłuuugo jej to zajeło), mój dzielny mąż z moim dzielnym ojcem żwawym krokiem podążyli na poddasze. Spędzali tam pięć wieczorów i jeden cały dzień w tygodniu. Gdy mój mąż wymiękał, jego straż przyboczna w postaci mojego tataulka nie pozwalała mu się rozleniwić, budziła do pracy o 7 rano w sobotę (zgroza :o ), nie dawała kłaść się spać wcześniej niż przed 23 (codziennie :o ).

No ale owoce... :lol:

Panowie położyli płyty k-g na całym poddaszu. W korytarzyku, dwóch pokojach i łazience. Pięknie obrobili okna dachowe- tu jestem z nich naprawdę dumna. Poprzykręcali, pogipsowali krawędzie. Przy okazji okazało się, że na ostre krawędzie doskonałym rozwiązaniem jest specjalna taśma - krawędzie są idealne i trwałe - oj, żeby wiedział to nasz Pan murarz, murki w salonie nie wyglądałyby tak jak wyglądają :evil:

Ale nic to, pożyjemy - poprawimy :lol:

Najbardziej uciążliwym dla stanu domostwa, którego okrzyknięto mnie niegdyś strażniczką :oops: , był etap szlifowania. Pomimo wykładziny powieszonej w klatce schodowej - oddzielającej ją od parteru, pył był wszędzie. Straszne to nie tylko dla powierzchni płaskich ale także dla nosa alergika :roll: Do wyszlkifowania niestety pozostał jeszcze największy pokój. Ja się chyba wtedy oddalę na łono natury (czyli pielić do ogródka :lol: )

Owoce tego tygodnia to pomalowany już farbą jeden pokój- ten mniejszy, no i niespodziewane wejście panów kafelkarzy - to znajomi mojego męża, z którymi już niejedną pracę wykonał, więc z sympatii obiecali mu kiedyś zrobienie górnej łazienki zupełnie gratis. A wczoraj zadzwonili, że właśnie mają chwilkę i że moga od dziś :lol:

Gorączkowo przekopaliśmy stare zeszyty budowlane, bo gdzieś kiedyś rozkład tych kafelek (kupionych rok temu, za czasów sporej płynności finansowej :lol: ) rysowałam. Hurra! Znaleźliśmy! :lol:

No i tu zaczeły się małe schody. Górna łazienka nie będzie obkafelkowana cała, tylko fragmentami - przy umywalce, wkoło wanny i przy drzwiach, zasłaniając geberita i tworzyć kilka efektownych (tak mi się wydaje na sucho :lol: ) wnęk.

No a przecież nie ma ani umywalki, ani wanny, ani geberita, ani płyt k-g na te wnęki! :o

Po nocy rysowaliśmy z Bartkiem na ścianach zakres płytek, niestety nasze rysunki nie objęły ściany z wnękami, ta po prostu będzie musiała poczekać na uzupełnienie braków w materiałach :lol:

2. Ogrodnictwo

Oj, to też temat rzeka :lol:

I też odbywa się wszystko spontanicznie :lol:

Pierwsze były krokusy- wsadzone w tajemnicy przede mną jesienią w tarwniku kępkami. Zakwitły akurat na Wielkanoc :lol: Śliczne!

Potem były spontaniczne zakupy w sklepie ogrodniczym- magnolia, trzy azalie, rododendron. I drugie zakupy- pigwa, trzy borówki amerykańskie, czereśnia i całe dwa bagażniki różności, które pokzazałam ostatnio na zdjeciach. Wjazd do domu zrobił się popisowy :lol: A z drugiej strony polbruku posadziliśmy forsycję i wiśnię ozdobną. Dziś w nocy otulałam ją włókniną, bo ma już piękne pączki kwiatowe. Nie chcę, żeby zmarzły.

Do pełni szczęścia brakuje mi tylko kilku rolborderów i kilku (nastu?) worków kory. Bo niestety gdzieniegdzie kępki trawy przebijają się w niby zagospodarowanych "kląbach" i też z tego powodu nie pokazuję ich jeszcze publicznie :wink:

Moi rodzice postanowili zlikwidować swoją działkę i co piękniejsze okazy maści wszelakiej przenieśliśmy do naszego ogrodu. W ten sposób urodził się "zagon" z piwoniami, wałek szparagów i te nasze truskawki w beczce :lol:

Pod oknem do gabinetu pięknie kwitną żonkile, tulipany i hiacynty. Do zagospodarowania został mi już tylko kląbik przy tarasie. Roślinki, które tam wsadzam kupię na początku maja, jak już będzie i kasa i jak one będą kwitnąć. Przepis na ten kląb jest - nie ukrywam - z gazety, z cenami, planem rozsadzenia i rysunkami efektów. Jak już posadzę i będzie ładne, to też oczywiście pokażę.

Z planów jeszcze groszek pachnący na pergoli przy tarasie. To już też niedługo. I słoneczniki! Uwielbiam słoneczniki! :lol:

Ufff!

To jeszcze tylko zamelduję, że róże po zimie pięknie się rozwijają, mają już początek listków i wygląda na to, że będą nas bardzo cieszyć swoją urodą tego roku.

I to chyba wszystko na razie :lol: :lol: :lol:

No proszę Państwa!

Przyjeżdżam wczoraj do domu, wspinam się na poddasze, a tu łazienka pięknie przygotowana pod kafelkowanie (guma na posadzce, taśmy przy ścianach, ściany wyrównane (trochę trzeba było poprawiać kąty) i nawet kafelki przy przyszłej umywalce i na jednej ścianie wanny położone :lol:

Pokoik pomalowany w świetle dziennym pięknie się prezentuje :lol:

Tak nam wycjodzi, ze jeszcze jeden tydzień ścisłej budowlanki, a potem to już samo przyjemne - podłogi i powtórne malowanie :lol:

Tylko żeby te schody chciały być tańsze :-?

Po zimowych sukcesach finansowych teraz nam długo przyjdzie czekać na następny tak znaczny przypływ gotówki niestety. Ale powoli, małymi kroczkami wszystkiego się doczekamy :lol

Wiśnię ozdobną ostatnio ciągle owijam na noc. Przymrozki niestety dają w kość, a szkoda byłoby tych wszystkich różowych pączków kwiatowych. Magnolia niestety już przekwitła, teraz czekam z niecierpliwością na listki :lol:

Żywopłocik też widać jak rośne. Przyjął się w ponad 90% :lol:

I Kora przestała wychodzić na zewnątrz. Szkolenie naprawdę bardzo dużo daje. Robi się z niej mądre psisko. Nie ma już zadnych problemów z wchodzeniem do kojca na komendę. Teraz już z uśmiechem można wspominać czasy, kiedy spóźnieni do pracy ganialiśmy ją wkoło domu :lol:

No i na szczęście cieczka też już poszła w niepamięć, choć tu akurat nie było tak źle. Może dlatego, ze to była jej pierwsza i bardziej była zdezorientowana tym wszystkim niż niegrzeczna.

Łazienka już wykafelkowana. Tam gdzie się dało oczywiscie. Ciąg dalszy po zakupie wanny, umywalki i geberita. Czyli w przyszłym stuleciu :wink:

Ale i tak mi się podoba :lol:

Weekend to znów zabawy w ogrodzie. Kora jest niezmordowana. Podlewać w spokoju nie można, bo psisko się wciąż rzuca na strumień wody i zadyma na całego. Ona tak może 5 godzin bez przerwy! :o Sprawdzone! :o

Pod różami zasiałam werbenę wiszącą. Ponoć pięknie się rozłazi. Zobaczymy :lol: Całą sobotę łaziłam wzdłóż żywopłotu i wygrzebywałam te gałązki, które się nie przyjęły albo te, które Kora niechcący :wink: wyrwała z ziemi i połamała. Trochę się tego uzbierało, ale mimo wszystko dużo więcej w ziemi siedzi i rośnie. Nie mozemy się już doczekać, kiedy urośnie na tyle, żeby stanowił jako taką zasłonę :lol:

Bartek kombinuje, jakby tu i gdzie zrobić kamienne palenisko na pieczenie kiełbasek i spalanie tego co w ogrodzie trzeba palić - oczywiście 8) :wink:

A z materialnych owoców weekendu jest jeszcze... kompostownik! :lol:

Utrzymany w stylu budy Kory i domku ogrodowego - z półpali. No to teraz się zacznie hodowla kompostu! :lol:

Mężuś na urodzino - imieniny dostał jałowca blue star (beznamiętnie o tym pisze bo osobiście nie lubię zieleniny z igłami, ale nawet całkiem to ładne :wink: ) i wierzbę mandżurską- taką pokręconą :lol: Fajna! :lol:

Rollborderki się zakopały przy bukszpanowcach i wiśni ozdobnej, teraz już tylko wysypanie korą i będzie ładnie :lol: A w rogu działki, tam gdzie kiedyś będzie altanka, grill i wędzarnia posialiśmy trzy rzędy słoneczników. Od wysokich - jadalnych do niziutkich, ozdobnych. W środku też ozdobne - żółto - brązowe.

Niech rosną, niech rosną, niech rosną!!! :lol: :lol:

Truskawki już rosną, pędy im wędrują do słońca, zobaczymy jak się spiszą :lol:

Teraz niecierpliwie czekam na maj i majową wypłatę :oops: :wink:

Wtedy kupię pergolkę i puścimy groszki pachnące przy tarasie :lol: :lol: :lol:

Sąsiedzi zazyczyli sobie kanalizację.

Sąsiedzi i bliżsi i dalsi niestety.

Skutkiem tego nasza piękna wygruzowana droga do domu została kompletnie rozkopana. Wielokrotne rozjeżdżanie tam i spowrotem w celu ugładzenia powierzchni na nic. Sodomia i Gomoria jak mawiała moja babcia :wink:

Na szczęście Bartek ma dobre układy z wykonawcą tej inwestycji (też mieszkaniec Konikowa), więc zgodził się na składowanie rur kanalizacyjnych na naszej działce, ale też wymusił przyrzeczenie doprowadzenia drogi do jak najlepszego stanu. Choć tak po prawdzie - jak mawiałą moja babcia - żeby było tak jak kiedyś trzebaby było pojeździć trochę naprawdę ciężkim sprzętem, a nie takimi ciągniczkami jakimi on dysponuje.

W każdym bądź razie zapraszam wszystkich chętnych do oglądania naszego domku i ogrodu. Kto chce niech przyjeżdża w ilości mnogiej! Możecie brać całe rodziny i przyjeżdżać kilkoma samochodami na raz! Zapraszam! :wink:

Widzę, że zdania na forum podzielone, a ja się cieszę z deszczyku!

Ogródek mi podlewa :lol: :lol: :lol:

Wszystko ożywa, może azalie w końcu wybuchną :lol:

I lilia jedna (z ośmiu) już wyszła z ziemi, liście na różach pięknie się rozwijają :lol:

Wczoraj na obiad jedliśmy pierwsze w tym roku szparagi prosto z kopczyka :lol: :lol: :lol: Ale radocha! :lol:

I wciąż mogę sobie zrywać tulipany papuzie, żonkile i narcyzy do wazonika na stole :lol:

Długi weekend był bardzo pracowity dla Bartka. Szlifowanie dużego pokoju na górze, łazienki i klatki schodowej. Ale efekt jest taki, że duży pokój już pomalowany, śmieciory wyniesione (leżą sobie póki co elegancko przed domem - ale już kupiliśmy worki budowlane :oops: :wink: ) i dużymi krokami zbliża się kładzenie parkietów :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dzisiejszy dzień też zaczał się bardzo dobrze.

Popełniliśmy z mężem kupowanie farby- Dulux Miodowy na klatkę schodową. Bartek oczywiście przystąpił do negocjacji ceny, z takiej oto racji, że kupowaliśmy 10 litrów - 2 duże puszki.

Pani przy kasie próbowała się opierać argumentom mojego męża, ale w końcu maleńki upuścik dała. Tyle, że za jedną tylko puszkę. O drugiej zapomniała przypadkiem. I tym sposobem, dostaliśmy upust ponad 100% :lol:

Ech, co tu dużo mówić. Pięknie w ten weekend było! :lol: Pogoda doskonała, nastroje też, o pracy nie myśleliśmy. Teraz byle do 26 maja! :lol: :lol: :lol:

Dziś mam niestety dyżur w pracy :cry:

Ale za to będę mogła sobie tu popisać przez cztery godzinki :wink:

Tylko szkoda było zostawiać Korusię i Rudego. Oba zwierzaczki się dziś wyjątkowo czule do nas tuliły rano :lol:

Rudy już chyba się przyzwyczaił do spania razem z nami (kładę mu na brzegu łóżka kapę, zeby nie okłaczał pościeli), gdy idę z łazienki spać on już leży po mojej stronie łóżka i pomiałkuje zapraszająco do snu :wink:

Funduję mu codzinnie wycieczki "na wieś". Na początku bardzo się bał, a teraz śmiga po sąsiedniej budowie, wskakuje na okna i z góry patrzy co też Kora robi na swojej działce :wink: Często urządza mi też pogonie po górkach gdy już chce go skonfiskować i wrzucić do domu :wink:

Wisienka ozdobna już nam niestety przekwitła, ale teraz kwiatki rozwija wiśnia jadalna :lol: Lipa też już rozwija liście. Trzeba będzie jej pilnować, bo wszelkie robactwo chętnie ją podskubuje, jako że drzewko to ma bardzo słodkie liście. W ubiegłym roku z tego powodu bardzo ucierpiała. W tym roku na to nie pozwolimy! :wink:

Wczoraj też popełniliśmy drugi zbiór szparagów z własnego kopczyka. Będą dziś na obiad :lol: :lol: :lol:

A ja się już tak bardzo nie mogę doczekać zbioru truskawek z beczki! Kwiatostany już zawiązane na każdym krzaczku! :lol:

I taką beczkę łatwo będzie owijać włókniną na te wszystkie zimne Zośki :lol: