Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt domu energooszczędnego - ekonomicznego

Recommended Posts

Witam.

Mimo, że w ostatnim czasie, w związku z programem NFOŚ pojawiły się na stronach projekty domów energooszczędnych,

uważam, że nadal nie można znaleźć ciekawych przemyślanych i ekonomicznych propozycji.

W dalszym ciągu królują domy nieenergooszczędne, lub takie gdzie wrzucono bez sensu

wszystkie możliwe technologie nie zważając na koszty budowy.

Ja szukam czegoś, co ma sens. Czyli:

Jeżeli dom ma zapotrzebowanie na energię rzędu 20 Kw/m2 - to po co mu pompa ciepła!!!

Może ktoś z kolegów/koleżanek pomoże znaleźć mi mój wymarzony projekt?

1. Do parterowy 130 do 160 m2

2. Garaż dwustanowiskowy odizolowany od budynku, lub brak garażu

3. Zapotrzebowanie na energie: tzw dom 3Kilowy lub jeszcze bardziej oszczędny

4. Płyta fundamentowa

5. Wentylacja wyłącznie mechaniczna

6. Ogrzewanie: jakiś typ ogrzewania elektrycznego (akumulacyjnego) - piec, bufor ciepłej wody itd... Niestety nie jestem fachowcem w tej dziedzinie,

ale wiem, że nie chcę gazu

7. Bez kominka

Czy coś takiego istnieje?

Nie zależy mi na dopłacie (nie wiem czy uzyskanie jej mam sens). po prostu szukam czegoś optymalnego (przynajmniej dla mnie)

z punktu widzenie: Koszt budowy + koszt eksploatacji + wygoda eksploatacji

"ogrzewanie" zintegrowane razem z CWU. do tego tylko pompa ciepła powietrzna.

Też biorę to pod uwagę. Dzięki za uwagę.

Nie zmienia to faktu, że takich projektów po prostu nie ma.

Nie chciałbym miesiącami spędzać czasu na forach i projektować dom (od tego powinni być projektanci)

wciskać rury od wentylacji mechanicznej, tam gdzie ich nie było, burzyć kominy i zmieniać fundamenty i system ogrzewania.

Potem to wszystko tłumaczyć staremu fachowcowi (" ...nie da się") itd.

Chciałbym mieć możliwość wyboru między istniejącymi (pełnymi) rozwiązaniami,

Móc ocenić koszty budowy, utrzymania, wygodę i podjąć decyzję.

Witam.

...

Ja szukam czegoś, co ma sens. Czyli:

Jeżeli dom ma zapotrzebowanie na energię rzędu 20 Kw/m2 - to po co mu pompa ciepła!!!

...

No i właśnie wtedy PC jest dla ciebie.

Spoko - widzę że masz problem z jednostkami, to tyle.

A na powaznie, to raczej trzeba by myśleć o projekcie indywidualnym. Wiem.., to wydatek już na dzień dobry, ale domek szyty na miarę i taki jak chcesz.

No i właśnie wtedy PC jest dla ciebie.

Spoko - widzę że masz problem z jednostkami, to tyle.

A na powaznie, to raczej trzeba by myśleć o projekcie indywidualnym. Wiem.., to wydatek już na dzień dobry, ale domek szyty na miarę i taki jak chcesz.

Nie czepiajmy się.

Być może rzeczywiście pompa ciepła (powietrze- woda) byłaby najlepszym rozwiązaniem.

Nie jestem w temacie, a teraz widzę że ceny takich rozwiązań drastycznie spadły w ostatnich latach.

Nie chcę zaczynać od projektowania domu, bo mogę popełnić zbyt wiele błędów.

(Pewnie trudno znaleźć fachowca z prawdziwym doświadczeniem)

Czy na prawdę nie można kupić gotowego projektu porządnego domu energooszczędnego?

A może z innej beczki. Może można kupić od kogoś projekt domu zrealizowanego, które spełnia moje wymagania?

Czekam na propozycje.

Nie za bardzo rozumiem pytania, albo ściślej rzecz ujmując - wytycznych co do projektu. Przecież wymienione pożądane cechy można dorzucić do projektu w trakcie adaptacji? Byle się dogadać z architektem. Czy się mylę?

Można. Wielu użytkowników tego forum to udowodniło.

Trzeba mieć do tego sporą wiedzę i bardzo dobrego, najlepiej zaufanego, architekta.

Można zapłacić za kiepski projekt gotowy, następnie słono zapłacić za pracę architekta a wynik nieznany.

Ja się tego nie podejmę.

Ja mogę sobie dostosować przesunięcie ściany lub drzwi.

Jeżeli projektu o którym marzę nie ma, to pewnie przyjdzie mi jeszcze na wymarzony dom poczekać.

Czy projekt indywidualny to koszty? Ja za taki projekt dałem 2800zł. Dostałem 4 projekty z adaptacją, itp. które złożyłem w starostwie. Projekt został wykonany zgodnie z moimi wytycznymi dotyczącymi rozkładu pomieszczeń, materiałów, itp. a projektant ubrał to w całość, która spełnia wymogi formalne.

• 2 weeks później...
Nie za bardzo rozumiem pytania, albo ściślej rzecz ujmując - wytycznych co do projektu. Przecież wymienione pożądane cechy można dorzucić do projektu w trakcie adaptacji? Byle się dogadać z architektem. Czy się mylę?

Weź nie architekta artystę ... tylko konstruktora budowlanego ... co ma kolegów ... arch ... zrobi za 30% ceny ... "artysty"

• 2 weeks później...

Witam,

Przerabiałem ten temat jakiś czas temu. Gotowce nie spełniały oczekiwań i musiałem poradzić sobie sam. Prawda jest taka, iż żaden z gotowych projektów nie zawiera wszystkiego co chciałby mieć Inwestor. Jeżeli wygląda ładnie, to jest spaprany w środku, jeżeli jest w miarę i środek też jest do zaakceptowania, to pewnie nie będzie przewidywał prowadzenia instalacji, jeżeli zawiera wszystko co poprzednio, to nie jest to gotowiec i do tego będzie troszkę kosztował - nie mówię tu o pieniądzach ale o Twoim czasie.

Z obliczeń przy moich założeniach, wyszła chatka na poziomie zapotrzebowania w energię dla ogrzania 17,33 kWh/m2 za rok - jak wyszło powiem po I sezonie.

Projekt robiłem sam, a i tak nie przewidziałem wszystkiego jeżeli chodzi o instalacje - wynikło kilka spraw w trakcie budowy.

Teraz rozpoczynamy realizację drugiego tematu w podobnym wydaniu w okolicach Puław - wartości zapotrzebowania na podobnym poziomie.

Co do uzyskania dopłat - wymagania są tak skonstruowane, że praktycznie nie da się ich spełnić :). Liczyłem - do tego co mam dokładam 47 000 i dzięki temu być może odzyskuję 50 000. - nie dzięki!

PS. nie poddawaj się - marzenia trzeba spełniać !

jak coś pisz PW

Kuba,

Edytowane przez Kuba_krk

Domy 10-20kWh/m2 rocznie są tańsze od gotowców. Skąd więc to 47000 drożej? Skoro naprawdę drożej to dom jest minimum 60kWh/m2

Może lepiej przedstawić przykładowy lub faktyczny kosztorys takiego domu, oczywiscie z konkretnego projektu bez danych osobowych.

Słowa nie znaczą nic, ale jezeli sie je poprze konkretnymi wyliczeniami, wiarygodnymi wyliczeniami, to znacznie zyskują na wartości.

Panie Tomaszu niech Pan przedstawi kosztorys a najlepiej dwa jeden dla szkielektowca, drugi dla murowanego.

Bedzie jakas baza do dalszej dyskusji, skoro są faktycznie tansze to udowodnic to łatwo.

Może lepiej przedstawić przykładowy lub faktyczny kosztorys takiego domu, oczywiscie z konkretnego projektu bez danych osobowych.

Słowa nie znaczą nic, ale jezeli sie je poprze konkretnymi wyliczeniami, wiarygodnymi wyliczeniami, to znacznie zyskują na wartości.

Panie Tomaszu niech Pan przedstawi kosztorys a najlepiej dwa jeden dla szkielektowca, drugi dla murowanego.

Bedzie jakas baza do dalszej dyskusji, skoro są faktycznie tansze to udowodnic to łatwo.

Pan chyba pomylił adres pytania. My "wchodzimy" na domy już postawione. Ale rozmawiając z inwestorami, w każdym przypadku obiżyli oni koszt inwestycji. 30-40 cm styropianu w podłodze - izolacja przed murem - nie za - wentylacja z odzyskiem ciepłą + niecentralne ogrzewanie - to mniejszy wydatek niż 20 cm styro w podłodze, przepuszczająca powietrze ściana z mostkami i centralne ogrzewanie

Dlaczego uważa Pan, ze dom 10kWh/m2 rocznie ma być droższy od gotowca?

Pan chyba pomylił adres pytania. My "wchodzimy" na domy już postawione. Ale rozmawiając z inwestorami, w każdym przypadku obiżyli oni koszt inwestycji. 30-40 cm styropianu w podłodze - izolacja przed murem - nie za - wentylacja z odzyskiem ciepłą + niecentralne ogrzewanie - to mniejszy wydatek niż 20 cm styro w podłodze, przepuszczająca powietrze ściana z mostkami i centralne ogrzewanie

Słowa, słowa, słowa bez żadnych dowodów czy przykładów. I tak bez końca. Izolacja przed murem... Od kilku lat proszą różni TB by pokazał jak to ma być wykonane w przypadku budynku murowanego. Cisza. Wyobraźmy to sobie. Pokój. 30 cm styro na podłodze. 30 cm styro na suficie. Na piętrze powyżej 30 cm styro na podłodze. Ściana działowa 12 cm. Murowana. Z jednej strony 30 cm styro, z drugiej 30 cm styro. Razem 70 cm. Trzeba być idiotą by nie zauważyć bezsensu takiego rozwiązania.

Ale mnie to nie interesuje czy wy wchodzicie na gotowe domy. Adresu tez nie pomyliłem. To Pan twierdzi, Pan udowadnia. Twierdzenia o taniosci domu izolowanego da sie udowodnic kosztorysem.

Jest twierdzenie jest dowód. Przeciez to proste i logiczne. Tak jak prosiłem wczesniej proszę podac przykładowy kosztorys dla domu izolowanego i nie izolowanego dla dwóch rozwiazan:

szkieletowca i murowanego, czyli de facto 4 kosztorysy dla domów o tym samym metrazu i rzutach. Tylko tyle i az tyle. Kosztorys nie musi byc specjalnie szczegółowy, wystarczy po kilkanascie pozycji. Potrafi Pan przedstawić takie kosztorysy, jezeli nie to panskie słowa są całkowicie niewiarygodne.