Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do domku i ogrodu Ani i Bartka

Recommended Posts

pozwoliłam sobie załozyc komentarze do Waszego wykańczania ;-)

....pooglądałam zdjęcia i płot :o to nasz płot !!!! tzn. taki chcielibyśmy własnie zrobić :D poprosze - jeśli można - o szczegóły, tzn. wysokość ogólną oraz szerokość desek, mocowanie do słupków i coś na temat samych słupków....no i ceny :-)

z góry dziekuję ;-)

pozdrawiam i trzymam kciuki za przyjęcie się lipy :-)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprawdziłam, mi się kafelki otwierają właściwie, ale dopiero za drugim razem :o O co chodzi? Popróbuję jeszcze coś tam ulepszyć.

Płotek:

Jest go coś około 130 metrów, siatka nam się nie podobała, klinkier z przęsłami nie na naszą kieszeń no i wyszło takie "cudo" :wink:

Całość- materiały- deski, śruby, słupki metalowe, beton i farby kosztowały 5 tys. Płot w całości robili Bartek z moim tatą a teściowa malowała :lol: , także ceny robocizny Ci niestety nie podam.

Słupki są metalowe, zalane w ziemi betonem w celu stabilności :wink:

Na to deski drewniane z czapeczkami i przęsła przykręcane śrubami, po dwie śruby z każdej strony przęsła.

Przęsła są czterometrowe, tylko furtki węższe a brama wjazdowa szersza.

Materiały kupione w tartaku. Niewyrównywane dechy z pociętego drzewa.

Pytaniem o szerokość mnie zaskoczyłaś :o Nie mam pojęcia! Takie jakie były, takie wzięliśmy. Tak na oko wydaje mi się, że mają one około 30-40 cm szerokości. Stwierdziliśmy, że im bardziej one będą "pokrzywione" i nieregularne tym ładniej nam płot wyjdzie. I tak też jest. Widać te krzywizny i o to chodziło :wink:

Najpierw te dechy korowaliśmy- to znaczy mój mąż, ojciec i teść. Usuwali z nich korę, żeby nie zgniła (leży teraz pod iglakami :lol: ), potem każdą dechę malowali impregnatem, skręcali i na końcu gotowy już płot teściowa malowała na właściwy, machoniowy kolor.

Wysokość to chyba coś około 1,5 metra.

Ja mam 1,76 wzrostu a na jednym zdjeciu stoję przy tym płocie. Można porównać :lol:

Niedługo przyjedzie do nas suwana brama i furtki- stelaże wykute u znajomego kowala. A w przyszłości ta brama będzie na pilota- to będzie dopiero smiesznie! Jeżdżąca na pilota "zagroda dla koni"- jak mówią o naszym ogrodzeniu ci, którym sie on nie podoba :lol: :lol:

Ale sympatyków jest chyba więcej :lol:

Cieszę się bardzo, że i Tobie ten płotek się podoba. Pytaj o wszystko- z chęcią odpowiem.

o dziękuję za szybką odpowiedź :D

"zagroda dla konia" :lol: :lol: :lol: :lol: dobre, dobre..podoba mi sie to określenie :wink:

u mnie szybko licząc będzie tego ok. 70m, bo z dwóch stron już mamy płotki sąsiedzkie ....czyli tak na oko liczę że całośc materiałów wyjdzie mi połowa Twojej kwoty ..... to całkiem nieżle :D co do kosztów robocizny to stawiam na takie rozwiązanie jak u Ciebie :D

tak pytałam o szerokość bo widziałam takie ogrodzenie z czterech desek a u Ciebie jest z 3 ...i wygląda bardzo fajnie :-)

...a jaki to impregnat i kolorek? bo my malowalismy np. podbitkę impregnatem już kolotyzującym, ale może na płotek to 2 osobne warstwy bo w końcu będzie bardziej narażony na różną pogodę... podoba mi sie ten mahoń, ale ja mam już taki podobny dach, podbitkę i okna i nie chcę przedobrzyć ;-)...ale z drugiej strony ten płot co widziałam był ciemnobrązowy, prawie czarny i wyglądał brzydko :-(...musze przemyśleć ten kolor...

....no i jestem ciekawa Twojej furtki i bramy 8)

dzięki raz jeszcze za odpowiedź i pozdrawiam

PS. Poproś czytających aby nie umieszczali komentarzy w Twoim dzienniku, bo za chwilkę zrobi się bałagan :-(....po to właśnie jest osobny wątek z komentarzami :-)

Impregnat i farba były osobno. Impregnat zielony :lol: - jakiej firmy to muszę się dopytać tych, którzy go mieli w rękach, bo ja tego nie wiem, a farba machoniowy Dulux do drewna. Warstwa na razie jedna, ale będziemy malowac jeszcze drugi raz, jak troszkę pieniążków zarobimy :wink:

Pomyśl o tym machoniu skoro masz już go na oknach i dachu. To może bardzo ładnie wyglądać, stanowić jedną kompozycję- całość.

Pozdrawiam!

Co tam zbytek!

Każdy zasługuje na odrobinę luksusu a Twoje okiennice są zachwycające!!!

Myśl, myśl...

Wyobraź sobie zielony ogród, piękne drzewka, kolorowe kwiaty, a pośród nich domek z elementami wykończenia tego samego koloru co płotek. Przecież to bajeczny widok!

:lol: :lol:

oooo, zobaczyłam lipę ;-)

...i jeszcze trochę chce pomęczyc Cię o płot ;-) Mężuś pooglądał Twe zdjęcia i zauważył takie coś - czy rzeczywiście z jednej strony deski są przybijane do słupków na zewnątrz (od drogi) a z innej wewnatrz, od ogrodu?

pozdrawiam

:lol:

Spostrzegawczy Twój mężuś! :wink:

Przęsłą są przybijane do słupków w środku.

Na tym zdjeciu, które pewnie On zauważył, gdzie stoję przy płocie w miejscu, gdzie będzie brama- gdzie jest brama- rzeczywiście przęsła są lekko przybite od wewnątrz, dla wygody, żeby potem przy montowaniu bramy płotu nie rozwalać. Tak samo w miejscu furteczek. Na całej długości płotu, poza tymi miejscami są przybite w środku słupków- bo słupki składają się z dwóch części- wewnętrznego słupka i zewnętrznego słupka :wink:

Udało mi się wytłumaczyć? :wink:

no zastanawiam się cy zrozumiałam dobrze .... :wink: :lol:

...słupki składają się z części wewnetrznej metalowej i zewnętrznej drewnianej.... czyli przęsła są przymocowane do części metalowej a dopiero na to częśc zewnętrzna drewniana słupka? dobrze zrozumiałam? :p

Hmmm... :lol:

Słupki składają się z części metalowej i dwóch części drewnianych (półsłupków :lol: ) Część metalowa znajduje się pomiędzy dwiema częściami drewnianymi. Między tymiż częściami drewnianymi dwoma przybijane (wkręcane- bo to śruby) były poziome dechy twoerzące przęsła.

Teraz jaśniej? :wink:

okazało się że to wcale nie łatwe wytłumaczyć i dobrze zrozumieć :lol: :lol:

to jescze raz :wink: ....jak wygląda słupek metalowy...jaki mam przekrój?...i 2 części drewniane :o ...czyli przęsła były przykręcane do części metalowej?...wyobrażałam sobie że słupek jest na przekroju kwadratowy, ale zgłupiałam juz teraz :-? :roll: :lol:

Leży przede mną na biurku zdjęcie, na którym widać płot. Wgapiam się w niego ile sił w gałkach ocznych i opisuję co następuje:

Na początku były słupki metalowe. Zwykłe metalowe słupki. Z obu stron takiego metalowego słupka stanęły deski drewniane, "przyklejone" do niego. Deski drewniane są szersze od metalowych słupków, tak że patrząc z góry, na przekrój całości słupka widzimy kwadrat.

Dechy drewniane, które tworzą przęsła, są przykręcane do obu desek tworzących słupek od wewnątrz tych desek. Są "wkładane" pomiędzy nie, a dłuuugie śruby przechodzą od wnętrza płotu (ogrodu) aż na zewnątrz (ulica). Tam są zaślepione nakrętką i ucięte fleksem. W ten sposób całość jest stabilna.

Czy już coś rozjaśniłam czy mam się dalej gimnastykować?!?! :o :wink: :o

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Może łatwiej będzie, jak powiem, że grubość slupków metalowych pokrywa się z grubością dech przęsłowych. Słupki matalowe są zabetonowane w ziemi a przęsłowe dechy razem z dwoma deseczkami słupkowymi przykręcone dwiema śrubami na każda dechę przęsłową.

Qrcze...

Przeczytałam to i chyba gdybym nie miała tego przed oczami... :lol:

Każda śruba przechodzi przez trzy dechy- jedną przęsłową i dwie słupkowe. Słupkowe są na zewnątrz przęsłowej. Czy to się da zrozumieć? :lol: :lol: :lol: