Ivonesca 29.04.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 pozwoliłam sobie załozyc komentarze do Waszego wykańczania ....pooglądałam zdjęcia i płot to nasz płot !!!! tzn. taki chcielibyśmy własnie zrobić poprosze - jeśli można - o szczegóły, tzn. wysokość ogólną oraz szerokość desek, mocowanie do słupków i coś na temat samych słupków....no i ceny z góry dziekuję pozdrawiam i trzymam kciuki za przyjęcie się lipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 29.04.2004 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Aniu - nie można pooglądac płytek bo stronka otwiera się na głównej Opoczna a nie na konkretnym wzorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 29.04.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Sprawdziłam, mi się kafelki otwierają właściwie, ale dopiero za drugim razem O co chodzi? Popróbuję jeszcze coś tam ulepszyć. Płotek: Jest go coś około 130 metrów, siatka nam się nie podobała, klinkier z przęsłami nie na naszą kieszeń no i wyszło takie "cudo" Całość- materiały- deski, śruby, słupki metalowe, beton i farby kosztowały 5 tys. Płot w całości robili Bartek z moim tatą a teściowa malowała , także ceny robocizny Ci niestety nie podam. Słupki są metalowe, zalane w ziemi betonem w celu stabilności Na to deski drewniane z czapeczkami i przęsła przykręcane śrubami, po dwie śruby z każdej strony przęsła. Przęsła są czterometrowe, tylko furtki węższe a brama wjazdowa szersza. Materiały kupione w tartaku. Niewyrównywane dechy z pociętego drzewa. Pytaniem o szerokość mnie zaskoczyłaś Nie mam pojęcia! Takie jakie były, takie wzięliśmy. Tak na oko wydaje mi się, że mają one około 30-40 cm szerokości. Stwierdziliśmy, że im bardziej one będą "pokrzywione" i nieregularne tym ładniej nam płot wyjdzie. I tak też jest. Widać te krzywizny i o to chodziło Najpierw te dechy korowaliśmy- to znaczy mój mąż, ojciec i teść. Usuwali z nich korę, żeby nie zgniła (leży teraz pod iglakami ), potem każdą dechę malowali impregnatem, skręcali i na końcu gotowy już płot teściowa malowała na właściwy, machoniowy kolor. Wysokość to chyba coś około 1,5 metra. Ja mam 1,76 wzrostu a na jednym zdjeciu stoję przy tym płocie. Można porównać Niedługo przyjedzie do nas suwana brama i furtki- stelaże wykute u znajomego kowala. A w przyszłości ta brama będzie na pilota- to będzie dopiero smiesznie! Jeżdżąca na pilota "zagroda dla koni"- jak mówią o naszym ogrodzeniu ci, którym sie on nie podoba Ale sympatyków jest chyba więcej Cieszę się bardzo, że i Tobie ten płotek się podoba. Pytaj o wszystko- z chęcią odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 29.04.2004 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 o dziękuję za szybką odpowiedź "zagroda dla konia" dobre, dobre..podoba mi sie to określenie u mnie szybko licząc będzie tego ok. 70m, bo z dwóch stron już mamy płotki sąsiedzkie ....czyli tak na oko liczę że całośc materiałów wyjdzie mi połowa Twojej kwoty ..... to całkiem nieżle co do kosztów robocizny to stawiam na takie rozwiązanie jak u Ciebie tak pytałam o szerokość bo widziałam takie ogrodzenie z czterech desek a u Ciebie jest z 3 ...i wygląda bardzo fajnie ...a jaki to impregnat i kolorek? bo my malowalismy np. podbitkę impregnatem już kolotyzującym, ale może na płotek to 2 osobne warstwy bo w końcu będzie bardziej narażony na różną pogodę... podoba mi sie ten mahoń, ale ja mam już taki podobny dach, podbitkę i okna i nie chcę przedobrzyć ...ale z drugiej strony ten płot co widziałam był ciemnobrązowy, prawie czarny i wyglądał brzydko ...musze przemyśleć ten kolor... ....no i jestem ciekawa Twojej furtki i bramy dzięki raz jeszcze za odpowiedź i pozdrawiam PS. Poproś czytających aby nie umieszczali komentarzy w Twoim dzienniku, bo za chwilkę zrobi się bałagan ....po to właśnie jest osobny wątek z komentarzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 29.04.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Impregnat i farba były osobno. Impregnat zielony - jakiej firmy to muszę się dopytać tych, którzy go mieli w rękach, bo ja tego nie wiem, a farba machoniowy Dulux do drewna. Warstwa na razie jedna, ale będziemy malowac jeszcze drugi raz, jak troszkę pieniążków zarobimy Pomyśl o tym machoniu skoro masz już go na oknach i dachu. To może bardzo ładnie wyglądać, stanowić jedną kompozycję- całość. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 29.04.2004 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Aniu - na razie to wygląda tak jak na zdjęciu pod moim nickiem albo kliknij na domek w mojej stopce to znajdziesz tam parę zdjęć ....ten mahoń bardzo mnie kusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 29.04.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Piękne okiennice! Prześliczne! Cudowne! Cały domek też bardzo mi się podoba P.S. Moim zdaniem machoniowy płot będzie doskonałym zwieńczeniem całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 29.04.2004 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 dziękuję okiennice były naszym największym zbytkiem....ale zgadzam się ze są najładniejszą cześcią naszego domku ...i coraz bardziej utwierdzasz mnie w tym kolorku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 29.04.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Co tam zbytek! Każdy zasługuje na odrobinę luksusu a Twoje okiennice są zachwycające!!! Myśl, myśl... Wyobraź sobie zielony ogród, piękne drzewka, kolorowe kwiaty, a pośród nich domek z elementami wykończenia tego samego koloru co płotek. Przecież to bajeczny widok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 05.05.2004 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 oooo, zobaczyłam lipę ...i jeszcze trochę chce pomęczyc Cię o płot Mężuś pooglądał Twe zdjęcia i zauważył takie coś - czy rzeczywiście z jednej strony deski są przybijane do słupków na zewnątrz (od drogi) a z innej wewnatrz, od ogrodu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 05.05.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Spostrzegawczy Twój mężuś! Przęsłą są przybijane do słupków w środku. Na tym zdjeciu, które pewnie On zauważył, gdzie stoję przy płocie w miejscu, gdzie będzie brama- gdzie jest brama- rzeczywiście przęsła są lekko przybite od wewnątrz, dla wygody, żeby potem przy montowaniu bramy płotu nie rozwalać. Tak samo w miejscu furteczek. Na całej długości płotu, poza tymi miejscami są przybite w środku słupków- bo słupki składają się z dwóch części- wewnętrznego słupka i zewnętrznego słupka Udało mi się wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 05.05.2004 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 no zastanawiam się cy zrozumiałam dobrze .... ...słupki składają się z części wewnetrznej metalowej i zewnętrznej drewnianej.... czyli przęsła są przymocowane do części metalowej a dopiero na to częśc zewnętrzna drewniana słupka? dobrze zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 05.05.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Hmmm... Słupki składają się z części metalowej i dwóch części drewnianych (półsłupków ) Część metalowa znajduje się pomiędzy dwiema częściami drewnianymi. Między tymiż częściami drewnianymi dwoma przybijane (wkręcane- bo to śruby) były poziome dechy twoerzące przęsła. Teraz jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 05.05.2004 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 okazało się że to wcale nie łatwe wytłumaczyć i dobrze zrozumieć to jescze raz ....jak wygląda słupek metalowy...jaki mam przekrój?...i 2 części drewniane ...czyli przęsła były przykręcane do części metalowej?...wyobrażałam sobie że słupek jest na przekroju kwadratowy, ale zgłupiałam juz teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 05.05.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Leży przede mną na biurku zdjęcie, na którym widać płot. Wgapiam się w niego ile sił w gałkach ocznych i opisuję co następuje: Na początku były słupki metalowe. Zwykłe metalowe słupki. Z obu stron takiego metalowego słupka stanęły deski drewniane, "przyklejone" do niego. Deski drewniane są szersze od metalowych słupków, tak że patrząc z góry, na przekrój całości słupka widzimy kwadrat. Dechy drewniane, które tworzą przęsła, są przykręcane do obu desek tworzących słupek od wewnątrz tych desek. Są "wkładane" pomiędzy nie, a dłuuugie śruby przechodzą od wnętrza płotu (ogrodu) aż na zewnątrz (ulica). Tam są zaślepione nakrętką i ucięte fleksem. W ten sposób całość jest stabilna. Czy już coś rozjaśniłam czy mam się dalej gimnastykować?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 05.05.2004 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 jesssuuuuu.....ja chyba musze sie z tym przespać ...albo dac mężowi do poczytania niech mi przetłumaczy, bom dzis niemoge coś zatrybić ...chyba pójdę po poludniu pooglądac gdzieś ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 05.05.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Może łatwiej będzie, jak powiem, że grubość slupków metalowych pokrywa się z grubością dech przęsłowych. Słupki matalowe są zabetonowane w ziemi a przęsłowe dechy razem z dwoma deseczkami słupkowymi przykręcone dwiema śrubami na każda dechę przęsłową. Qrcze... Przeczytałam to i chyba gdybym nie miała tego przed oczami... Każda śruba przechodzi przez trzy dechy- jedną przęsłową i dwie słupkowe. Słupkowe są na zewnątrz przęsłowej. Czy to się da zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 05.05.2004 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 nie wiem jeszcze ...choc lepiej do KK na tego tokaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 05.05.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 AniuŁadny domek a płotek rzeczywiście oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 06.05.2004 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Aniu - przy pomocy męża wczoraj wieczorem chyba w końcu zrozumiałam ...ale na początku od też mial problemy, tak że nie jest ze mną tak źle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts