Maluszek 13.08.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu - jak robisz musakę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.08.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Maluszek Kupiłam mielone cielęce (choć zawsze robiłam z wołowo- wieprzowego), podsmażę je z czosnkiem, cebulą i ziołami (bazylia, oregano, papryka i takie tam), dodam przecieru pomidorowego i odstawię na chwilę. Ziemniaki (lekko wcześniej podgotowane w mundurkach- właściwie prawie ugotowane) pociacham w plasterki po uprzednim obraniu. Bakłażana też pociacham na plastry i posolę. I odstawię na trochę, aż puści sok i goryczka z niego ucieknie. Do tego plasterki musze być w miarę cienkie. No i to wszystko poukładam warstwami, posypię ziołami, przykryję żółtym serem i wsadzę do piekarnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.08.2004 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 ach ten mężuś ...i też mi narobiłaś ochoty na jakieś dobroci....tak że przyłączam się do pytania Maluszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.08.2004 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 ooooo juz wiem ...muszę wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.08.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Polecam z czerwonym winem. Pycha! Ja w ogóle polecam zapiekanki. Ryżowe, ziemniakowe, makaronowe- wszystkie są super! I do każdej pasuje winko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.08.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu - narobiłaś mi ogromniastego smaku a nie zapiekasz tego wszystkiego pod beszamelem, żeby taka fajowa pianka się na wierzchu zrobiła (coś takiego jadłam w greckiej knajpce)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.08.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu - a może jakoweś przepisy na te zapiekanki nam zapodasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.08.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu - narobiłaś mi ogromniastego smaku a nie zapiekasz tego wszystkiego pod beszamelem, żeby taka fajowa pianka się na wierzchu zrobiła (coś takiego jadłam w greckiej knajpce)? Beszamel mi nie wychodzi A ser zawsze Ale racja- ja też w greckiej knajpce jadłam pod beszamelem i chyba muszę taką musakę nauczyć się robić. Choć pod serem też jest suuper Aż się głodna zrobiłam, a goście dopiero na 19 przyjadą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.08.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu - ja to noga jestem z gotowania ale nabrałam takiego smaku, że może sama zrobię Twoją musakę w domu. A jaki ser dajesz? A dużo tych ziół, czosnku, cebulki dodajesz? Ile mięska, ziemniaczków i bakłażana - tak na oko? A ser tylko na wierzchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.08.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu - a może jakoweś przepisy na te zapiekanki nam zapodasz Ryżowa składniki (na 4 osoby): 2 torebki ryżu- ugutowanego (ja lubię basmati) puszka ananasa w plastrach (smaczniejszy niż w kawałakach) papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kawałeczki, wytaplane w sosie sojowym, usmażone aż do rumianości natka pietruszki (liście świeżej bazylii) Wszystko na drobne kawałki, wymieszać, przykryć serem i do piekarnika. Tu polecam winko białe Makaronowa składniki: makaron- (ależ będzie niefachowe nazewnictwo tutaj )- kokardki, ryrki albo świderki podsmażona w plasterkach kiełbasa z cebulą pieczarki (też podsmażone) kukurydza/groszek/fasola (wg upodobań, można wszystko na raz- wtedy robi się wykwintnie ) I teraz tak- jedna wersja jest z przecierem, pomidorowym, a druga z sosem śmietanowym- obie pycha W zależności od wersji wszytsko mieszamy, przykrywamy serem i do piekarnika (wcześniej obsypujemy ulubionymi ziołami) Wersja pomidorow- wino czerwone Wersja śmietanowa- wino białe Ziemniaczana składniki: ugotowane ziemniaki podgotowany kalafior podgotowany brokuł (zimą kalafior i brokuł może być z mrożonki) podsmażone kostki chudego boczku (z cebulą) śmietana Wszystko razem z ziołami pod ser. I paluszki lizać I białe wino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.08.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu - ja to noga jestem z gotowania ale nabrałam takiego smaku, że może sama zrobię Twoją musakę w domu. A jaki ser dajesz? A dużo tych ziół, czosnku, cebulki dodajesz? Ile mięska, ziemniaczków i bakłażana - tak na oko? A ser tylko na wierzchu? ser zółty gouda, bałtycki, krajankę do pizzy- co tam mam pod ręką Zioła, cebula, czosnek- na oko- ziołami sypię porządnie bo lubię. Cebula zazwyczaj jedna a czosnek- ze trzy ząbki. Mięska 1/2 kg Ziemniaków- zupełnie na oko Bakłażan- jeden duży Ser tylko na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.08.2004 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! toż pora obiadowa !!!!!!!!!!!!!!!!! a Ty nas tak katujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.08.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Ja tylko odpowiedziałam na posta Maluszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.08.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu - dzięki A jak długo to zapiekać tzn. musakę i te pychotki zapiekanki? Jejku ale jestem głodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.08.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Ok 30-40 min. Mi też się w brzuchu rozburczało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.08.2004 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Aniu - jesteś wielka Miłej imprezki wieczorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 13.08.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Dzięki Popadało, moze na tarasie będzie spokój z owadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 16.08.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Aniu - właśnie miałam zapytać jak się udała musaka a tu proszę - w Twoim dzienniku info dotyczące musaki specjalnie dla mnie Oby mąż Cię stale na rękach nosił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 16.08.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 I Ciebie też (Jak zrobisz musakę według tego przepisu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 16.08.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Oczywiście Twój mąż, nie mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.