Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do domku i ogrodu Ani i Bartka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki dziewczyny za te kciuki. Rozumiem, że i za domek i za jutro :wink: Qrcze- trochę się boję :lol:

Wycieczka do znajomych Szwedów- mąż jedzie służbowo a ja się załapuję, żeby mu smutno nie było :wink: .

Ostatnio gdy u nich byliśmy zachwyciłam się przepięknym kompletem wypoczynkowym- z ciemnego drewna i jasnych poduch- na tarasie. No i tym razem zabierzemy od nich coś podobnego dla nas, bo gdzieś tam nam znaleźli i chcą podarować. Do tego jeszcze jakaś kosiarka do trawy- zobaczymy co to będzie :lol:

Ewusia:

Piątkę dostałam! :lol:

Ale szanowna, bardzo sympatyczna komisja przetrzymala mnie i zostawiła sobie na sam koniec! :lol:

Wycieczka do Szwecji też baaardzo udana. Wróciliśmy obłowieni! Meble nie najnowsze, ale gdy sprawimy im nowe tapicerki będą prześliczne. Zaraz wszystko opiszę w dzienniku! :lol:

Aniu to gratuli i udanej zabawy :lol: Czekam na zdjęcia jak większośc chyba :) Jak czytam o tych awanturach w hurtowniach to już cirpnę czy znowu będę musiała byc tą wredną mała rozwrzeszczaną babą bo mój mąz to jakoś słabo się kłuci 8) :cry: :oops:

Pozdrawiam Aga.

Dzięki Aga. Solennie obiecuję zdjęcia polbruku w przyszłym tygodniu.

U nas to ja się słabo kłócę, chyba, zż już wyjdę z siebie, wtedy robię awantury, po których nawet mój mąż patrzy na mnie z podziwem. Ale to się nieczęsto zdarza. To on jest od załatwiania, negocjowania, dogadywania. Ma do tego predyspozycje i stosowny talent, którego ja nie chcę i nie śmiem przyćmiewać :wink:

Aniu - odnośnie kontaktów i gniazdek. Moja znajoma stwierdziła że jak dostała wycenę na Legranda to zaczęła szukać coś tańszego a podobnego i znalazła dwa razy tańsze. Ja nie sprawdzałem cen tylko pojechałem do sklepu i kupiłem to co i ona bo bardzo mi się spodobały. Więc nie wiem jak to z cenami jest ale to co kupiłem drooogie było pierońsko więc jeśli Legrand jest droższy to ja już nie wiem. Ale jak już zamontowałem (montaż to była przyjemność) i przyjechałem wieczorem to przez pół godziny chodziłem i nie zapalałem światła bo tak pięknie, niebiesko kontakty świeciły :wink: Przeszło mi już bo tak to by mi się koszt zwrócił poprzez oszczędność na energii elektrycznej :wink: :lol:

Do konkretów - to co mam to seria VIVO firmy ELDA (http://www.elda.com.pl/) Mam do niej tylko dwa zastrzeżenia:

1) W Warszawie mają to tylko w 1 sklepie (nie wiem jak w innych miastach) i w tym sklepie nie mają wyłącznika krzyżowego z podświetleniem

2) Świecowy wyłącznik (taki że w jednym pudełku są dwa przyciski) nie ma podświetlenia :(

Pozdrawiam

Aniu wszystko piękne, a kostka szczególnie. Mebelki kuchenne wyglądają bardzo ładnie i już jestem ciekawa jak będą się prezentować w swym docelowym miejscu. Mam nadzieję, że wkrótce zamieścisz zdjęcia, bo to dla nas inwestorek, bardzo ważne miejsce.

Aniu po raz kolejny oglądałam wasz album i zwróciłam uwagę na drzwi wejściowe. Mogłabyś coś bliższego o nich napisać ? Jaki materiał, kolor wymiary? Masz górne naświetle (chyba tak się to zwie?)- to zaplanowane, czy tak wyszło? Interesuje mnie to ponieważ obecnie jesteśmy na etapie drzwi zewnętrznych. Wyniknęło trochę zamieszania ze względu na otwór 1000*2350 mm –chcieliśmy mieć górę otworu na takiej samej wysokości co w oknach i wyszła nietypówka. Zastanawiamy się nad rozwiązaniem takim jak u was. Druga sprawa to materiał- chcieliśmy takie same jak okna, ale gościu od okien stwierdził, że nie ma u nas zadaszenia 1 metr, więc drzwi drewniane się nie nadają. Zburzył mi całą koncepcję.

Pozdrawiam,

Alis

_bogus_

Dokładnej wyceny Legranda nie znam. Zna ją mój mąż, który za tymi kontaktami chodzi już z pół roku. Dostał w końcu satysfakcjonującą go ofertę ze sporym rabatem. Z początku w planach miał serię Sistena ale po konsultacjach ze mną stanęło na Suno, które jest trochę tańsze nawet. Z tym, że ja kierowałam się jedynie estetyką.

W Legrandzie mój mąż zwrócił uwagę na system, zatrzaski, bezpieczeństwo. W sumie już postanowił na 100%, że tylko Legrand i nic innego. A jeśli chodzi o elektrykę to ja nie mam z nim o czym rozmawiać- on specjalista, ja- laik zupełny :lol:

Tyle, że Legrand nie świeci tak jak twoje kontakty :cry: :wink:

Alis

Meble kuchenne na razie postawimy w gabinecie, dlatego tak spiesznie go wykańczamy :lol: Mam nadzieję, że jednak do końca czerwca staną już na swoim właściwym miejscu, razem ze sprzętem AGD.

Jeśli chodzi o drzwi zewnętrzne to pozwól, że sprawdzę wszystko- łącznie z wymiarami- w domu, bo w głowie tych wszystkich informacji niestety nie mam. Naświetle było zaplanowane w projekcie, a my świadomie je zrobiliśmy, żeby wiatrołap nie był ciemnym pomieszczeniem. Drzwi są drewniane z elementami forniru. I też nie mamy (jeszcze) daszku. Zrobimy go na pewno po odbiorze budynku, bo w projekcie zadaszenia nie ma a przy adaptacji też się zagapiliśmy i tego nie uwzględniliśmy.

Daszek w przypadku takich drzwi rzeczywiście jest ważny. My z powodu jego braku nie uniknęliśmy niestety drobnych zniszczeń. Na szczęście do przeżycia- bez tragedii :lol:

Pozdrawiam!

Aniu - takie rzeczy jak bezpieczeństwo, kompetność systemu, zatrzaski itd. co najmniej klasy Leglanda. Są też w serii VIVO takie bez podświetlenia i wtedy są duuuużo tańsze niż te z podświetleniem. Ale nie namawiam - jak już zdecydowane to nie ma przepuść. :wink: Tym bardziej że Legrand jest u nas popularny i łatwo go kupić a Elda nie.

I w kwestii malowania - zgadzam się z Agą - maluje się co jakiś czas, a często jeszcze częściej :lol: Ja widze że moje śliczne białe ściany czeka pod koniec roku malowanie - przynajmniej do wysokości kota :wink:

Pozdrawiam

Aga

Pewnie, że można potem przemalować. Pięknie będzie, bo malowałam sama i zawsze będę o tym pamiętać :lol:

_bogus_

Tak mnie zaciekawiło to, co piszesz, że aż zapytamw hurtowniach i sklepach. Z tym, że na koszalińskim rynku mogą być problemy... No i z moim zdecydowanym mężem też mogą być problemy :lol: :lol: :lol: