Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym przykleić odstający fartuch okna poddaszowego?

okojan

Recommended Posts

Odstają mi fartuchy pod oknami poddaszowymi. Dachówka płaska. Dekarz podklejał tasmą butylową ale taśma nie trzyma- fartuchy odskakują. Są prześwity od 1 do nawet 3 cm.Fartychy nie są ołowiane tylko aluminiowe ( okna Velux) wiec same sie pod wpływem temperatury nie ukształtują.

Podobnie jest z taśmą kalenicową. Jesienią i zimą było O.K ale teraz sie podklejała i jest miejscami podniesiona ( widać pofalowania).

Dach wygląda okropnie, tym bardziej, że jest to dachówka płaska i na całej szerokosci kazdego z okien jest przeswit.

Prosze o jakąś porade bo dekarz sobie nie radzi.

Tak jak napisał "awieuro". Błąd polega na tym, że zamontowano kołnierz a dopiero później odchylając kołnierz podkładano dachówki. Aluminium zastosowane w kołnierzach firmy Velux jest dość grube i stąd problemy. Można było zastosować kołnierz do pokryć płaskich. Pozdrawiam.

• 1 year później...
Można było zastosować kołnierz do pokryć płaskich.

Witam wszystkich,

Ku pamięci innych forumowiczów odwiedzających ten wątek, chciałem dodać, że dobierając kołnierz do okna dachowego VELUX najlepiej kierować się opisem do jakiego rodzaju pokryciowego dany kołnierz stosujemy.

I tak np:

edw.jpgKołnierz EDW do falistych materiałów do wysokości profilu 120mm (dachówki betonowe, ceramiczne, blachodachówki, strzecha trzcinowa lub słomiana)

eds.jpgKołnierz EDS do płaskich materiałów (gont bitumiczny, papa, blacha płaska) o grubości do 16 mm (2x8 mm)

edb.jpgKołnierz EDB do płaskich materiałów pokryciowych (dachówka karpiówka układana w łuskę) o grubości do 38 mm (2x19 mm)

edz.jpg

Kołnierz EDZ do profilowanych pokryć (dachówki ceramiczne, betonowe, blachodachówki) o profilu do 45 mm.

To najcześciej stosowane kołnierze. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem w kwestii ich doboru.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

edw.jpg

eds.jpg

edb.jpg

edz.jpg