okojan 17.06.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Odstają mi fartuchy pod oknami poddaszowymi. Dachówka płaska. Dekarz podklejał tasmą butylową ale taśma nie trzyma- fartuchy odskakują. Są prześwity od 1 do nawet 3 cm.Fartychy nie są ołowiane tylko aluminiowe ( okna Velux) wiec same sie pod wpływem temperatury nie ukształtują.Podobnie jest z taśmą kalenicową. Jesienią i zimą było O.K ale teraz sie podklejała i jest miejscami podniesiona ( widać pofalowania).Dach wygląda okropnie, tym bardziej, że jest to dachówka płaska i na całej szerokosci kazdego z okien jest przeswit. Prosze o jakąś porade bo dekarz sobie nie radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 18.06.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Taśma butylowa ok. Dekarz musi zdjąć przednią obróbką i przed założeniem ją uformować. Chyba że są jakieś błędy w montażu...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.06.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Tak jak napisał "awieuro". Błąd polega na tym, że zamontowano kołnierz a dopiero później odchylając kołnierz podkładano dachówki. Aluminium zastosowane w kołnierzach firmy Velux jest dość grube i stąd problemy. Można było zastosować kołnierz do pokryć płaskich. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 18.06.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Można było zastosować kołnierz do pokryć płaskich. Witam wszystkich, Ku pamięci innych forumowiczów odwiedzających ten wątek, chciałem dodać, że dobierając kołnierz do okna dachowego VELUX najlepiej kierować się opisem do jakiego rodzaju pokryciowego dany kołnierz stosujemy. I tak np: Kołnierz EDW do falistych materiałów do wysokości profilu 120mm (dachówki betonowe, ceramiczne, blachodachówki, strzecha trzcinowa lub słomiana) Kołnierz EDS do płaskich materiałów (gont bitumiczny, papa, blacha płaska) o grubości do 16 mm (2x8 mm) Kołnierz EDB do płaskich materiałów pokryciowych (dachówka karpiówka układana w łuskę) o grubości do 38 mm (2x19 mm) Kołnierz EDZ do profilowanych pokryć (dachówki ceramiczne, betonowe, blachodachówki) o profilu do 45 mm. To najcześciej stosowane kołnierze. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem w kwestii ich doboru. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts