Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocna posadzka

tomasopc

Recommended Posts

Wydaję się, że dobry jastrych pod drewno

to nie taka prosta sprawa i byle zenek bębenek

co kupił mixokreta za unijna kase moze nie podolac temu zadniu

ale napiszcie mi proszę jak to jest ze u mojego tescia

(ze 60 m2 parkietu cos ala romby) wszystko sie idealnie

trzyma od 95 roku a jastrych lany z betoniary bez dodatkow

zbrojen?

PS. Jestem wlasnie przed wylewkami i szukam

dobrego wykonawcy (lubelskie)

pzdr

moze jakis cud:D

lubelskie czyli dokladniej?

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zbrojen?

pzdr

był dobry żwir i tyle posadzka wyszła mocn

dziś posadzkarze chcą robić z piasku płukanego 0-2mm i 1,5 worka na mixa dają ponieważ łatwo się ściąga - lekko

zbrojen?

pzdr

to tylko receptura i jej przestrzeganie. Następnie pielęgnacja po ułożeniu.

:eek:

:eek: Pobiłeś chyba rekord w długości wypowiedzi bez znaków interpunkcyjnych (a dokładnie z 3 przecinkami). No i trochę starawy wątek odgrzaliście reklamując własne usługi :).

zapomniałem napisać że nie wszyscy mają czas żeby siedzieć sobie przed kompem, cały czas pracuje mam chwile a musze sprawdzić skrzynke pocztową podpisywać klientom, porobić wyceny, sprawdzić i przedłużyć ogłoszenia itd. i co najważniejsze poświęcić czas rodzinie, dzieciom nie moge tylko pracować i siedziec przed komputerem po pracy

więc wchodze tu pisze co mam napisac i koniec jak cos ci nie pasuje napisz do przyjaciółki tam rozwiązują problemy :)

pozdro

witam, wykonawca proponuje

135m2 wylewki

2,3 t cement 32,5

20 t piasku plukany gryboziarnisty

siatka 15x15

plastyfikator

dylatacja 10mm

moze ktos ocenic?

ma byc podlogowka wszedzie

w salonie deska warstwowa

pzdr

zastosuj kruszywo 2-8mm w ilosci 35-40% do piasku 0-2mm,cement tylko ze znakiem Pewny Cement na worku,plastyfikator,wlokno,jaknajmniej wody do cementu czyli 12-15l/50kg,dylatacja przy ogrzewaniu podl.grub.1cm,zatrzec tylko lekko zacieraczka.potem przykryc folia na 10-15dni i bez przeciagow.

film jak robic wylewki pod prace drewna na mojej stronie www

zapraszam teka

Wykonawca zadał mi pytanie: czy siatkę o oczku 10x10 dajemy na całym budynku tj. 245m2, czy tam gdzie nie będzie podłogówki, terakoty pomijamy?

Jak jest właściwie?

"własciwie"to Ty decydujesz.daj wszedzie tym bardziej pod plytki,siatke powinno sie klasc przy grub do 7cm ,tam gdzie bujaja i preżą sie styropiany niech je natną ,a gdy pod sciana sie unosza zamien zamiast 5cm na 3cm np.gdzie nie ma podlogowki pod siati niech podsypia troche betonu by nie lezala na folii

Wykonawca zadał mi pytanie: czy siatkę o oczku 10x10 dajemy na całym budynku tj. 245m2, czy tam gdzie nie będzie podłogówki, terakoty pomijamy?

Jak jest właściwie?

- siatka stalowa oczko 10x10cm (zalecana jeżeli gr. wylewki jest mniejsza niż 6cm, gdy styropian jest gruby pow. 10cm, powierzchnie pomieszczeń są duże, chcemy zmniejszyć ilość dylatacji, powierzchnia na której jest ułożony styropian jest nierówna, podłoże jest niestabilne np. występują drgania stropu itp., styropian nie jest zbyt twardy, pod płytki żywice, w garażu, kotłowni, pod kominek wszędzie tam gdzie na posadzce będzie ciężar, gdy styropian nie dolega całą płaszczyzną do podłoża)

witam, wykonawca proponuje

135m2 wylewki

2,3 t cement 32,5

20 t piasku plukany gryboziarnisty

siatka 15x15

plastyfikator

dylatacja 10mm

moze ktos ocenic?

ma byc podlogowka wszedzie

w salonie deska warstwowa

pzdr

zapomniał o:

- włókno polipropylenowe ( na całość) ok.0,6kg/m3 – zmniejsza skurcz w betonie

- dylatacje (1cm na ogrzewanie podłogowe i 0,5 mm tam gdzie nie ma ogrzewania)

- siatka stalowa oczko 10x10cm (zalecana jeżeli gr. wylewki jest mniejsza niż 6cm, gdy styropian jest gruby pow. 10cm, powierzchnie pomieszczeń są duże, chcemy zmniejszyć ilość dylatacji, powierzchnia na której jest ułożony styropian jest nierówna, podłoże jest niestabilne np. występują drgania stropu itp., styropian nie jest zbyt twardy, pod płytki żywice, w garażu, kotłowni, pod kominek wszędzie tam gdzie na posadzce będzie ciężar, gdy styropian nie dolega całą płaszczyzną do podłoża)

jak będzie wszędzie podłogówka piasek płukany (żwir) 0-4 mm minimum, dodatkowo dodał bym kruszywo 2-8 mm posadzka szybciej bedzie się nagrzewała ale też dłużej trzymała ciepło

siatka 15x15 :) jak masz taką dać to lepiej odpuść

cement 32,5 znak PC - ok ale jak bedziesz teraz robił posadzkę lepiej kupić cement I 42,5 podczas wiązania wytwarza większe ciepło hydratacji czyli posadzka sama się ogrzewa :) he, wystarczy tylko na drugi dzień przykryć posadzkę folią i zostawić na 9-14 dni

podczas upałów nie polecam cementy I

zapomniałem napisać że nie wszyscy mają czas żeby siedzieć sobie przed kompem, cały czas pracuje mam chwile a musze sprawdzić skrzynke pocztową podpisywać klientom, porobić wyceny, sprawdzić i przedłużyć ogłoszenia itd. i co najważniejsze poświęcić czas rodzinie, dzieciom nie moge tylko pracować i siedziec przed komputerem po pracy

więc wchodze tu pisze co mam napisac i koniec jak cos ci nie pasuje napisz do przyjaciółki tam rozwiązują problemy :)

pozdro

Tak zrobię - jak polecasz, znaczy sprawdziłeś i wiesz, że działa :)

Mól wykonawca na wylewke o powierzchnię 106m2 i 7-8cm grubości polecił zakupić 15ton piasku 0-4, 2100kg cementu, plastyfikator Pozzolith 15 litrów i 6kg włókna (12cm).

To wydaje się być OK.

Jeśli, idąc za radą wykonawców z forum, będę chciał 30% piasku zamienic na żwir frakcji 2-8, to jaką ilośc zamowić ?

Czy tona piasku objetosciowo odpowiada tonie żwirku ?

Na tej stronie wyglada, że tak:

http://rolniczy.wordpress.com/2011/01/08/57/

Mól wykonawca na wylewke o powierzchnię 106m2 i 7-8cm grubości polecił zakupić 15ton piasku 0-4, 2100kg cementu, plastyfikator Pozzolith 15 litrów i 6kg włókna (12cm).

To wydaje się być OK.

Jeśli, idąc za radą wykonawców z forum, będę chciał 30% piasku zamienic na żwir frakcji 2-8, to jaką ilośc zamowić ?

Czy tona piasku objetosciowo odpowiada tonie żwirku ?

Na tej stronie wyglada, że tak:

http://rolniczy.wordpress.com/2011/01/08/57/

,zamow 4,tony kruszywa i licz ze pol tony kierowca Cie oszuka,cementu szukaj tylko ze znakiem pewny cement na worku

http://www.pewnycement.pl/ (ozarow,cemex,lafarge,gorażdże)

receptura to 2 worki cementu na mixa 35%kruszywo,plastyfikator 200ml,okolo 13-15l wody na urobienie,piasek przykryj przed deszczem,zamow wczesniej niech schnie

nie rob wylewki 7-8cm tylko 6cm na kruszywie

jesli wszedzie na 106metrach wyliczyl 7-8cm betonu to cementu wyjdzie ok 500kg wiecej lub ma w planie sypac go mniej:yes:

Panów od mocnych posadzek proszę o zerknięcie tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223764-Dylatacja-wylewki-w-du%C5%BCym-pomieszczeniu&p=6392288&viewfull=1#post6392288

i napisanie kilku słów n/t dylatacji.

pierwsze to poloz siatke wszędzie i wtedy dylatacja przez srodek salonu niech idzie.dylatacje progowe od strony w która otwierasz drzwi,czyli łazienki od korytarza a pokoje od wewnątrz.na kruszywie skurcz jest dużo mniejszy.a dokad siega podlogowka z kuchni,wchodzi na salon?