Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocna posadzka

tomasopc

Recommended Posts

Ja też zrezygnowalem z dylatacji dzielącej korytarz na pół, dla świetego spokoju kupiłem 20m2 siatki 10x10 cm i poszło to w ciag kumunikacyjny u mnie.

W dwóch ostatnich pomieszczeniach powierzchnia wyglada na troche bardziej szorstką/gorzej zatartą, to dlatego że w tych pomieszczeniach udział żwirku w mkeszance był większy.

No, ale tam będą panele, więc mnie to nie przeszkadza.

Mam jedno zastrzezenie - panowie postanowili "zdylatować" salon z kuchnia (pomiędzy pętlami grzewczymi, w tym samym miejscu nad ktorym ja sie zastanawiałem). Tyle, ze zrobili to po prostu nacinajac wylewka ( blichtówką ?), nie dbajac o to, źe przez dylatację przechodzą zasilanie i powrot petli grzewczej oddylatowanej pętli.

No i teraz rury we wszystkich dylatacjach progowych, pomiedzy salonem a korytarzem mam zabezpieczone, te dwie nie :(

Teraz pozostaje mieć nadzieję, że te pola nie beda zbytnio pracować...

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lukasz860910 , Teka, Parkiet fajnie się Was czyta :yes: .Widać że znacie się na rzeczy :) W moim rejonie gdy mówię że chcę do wylewek piasek 0-4 i kruszywo 2-8 to patrzą na mnie jakbym miała dwie głowy ;):rolleyes:

Miałam brać " wylewkarzy" z materiałem , ale coraz bardziej się przekonuję że lepiej by było kupić piasek , kruszywo, cement i poprosić o zmiksowanie tego.

Mam rację ?

Czy w korytarzu o długości 640 cm z jedną pętlą grzewczą trzeba robić dylatację jeszcze gdzieś w środku ? ( podłogówka 100%, płytki)

Pozdrawiam

Dobrze piszesz:) hehe

korytarz 6,40 a szeroki? jaki gruby styropian?

Ja też zrezygnowalem z dylatacji dzielącej korytarz na pół, dla świetego spokoju kupiłem 20m2 siatki 10x10 cm i poszło to w ciag kumunikacyjny u mnie.

W dwóch ostatnich pomieszczeniach powierzchnia wyglada na troche bardziej szorstką/gorzej zatartą, to dlatego że w tych pomieszczeniach udział żwirku w mkeszance był większy.

No, ale tam będą panele, więc mnie to nie przeszkadza.

Mam jedno zastrzezenie - panowie postanowili "zdylatować" salon z kuchnia (pomiędzy pętlami grzewczymi, w tym samym miejscu nad ktorym ja sie zastanawiałem). Tyle, ze zrobili to po prostu nacinajac wylewka ( blichtówką ?), nie dbajac o to, źe przez dylatację przechodzą zasilanie i powrot petli grzewczej oddylatowanej pętli.

No i teraz rury we wszystkich dylatacjach progowych, pomiedzy salonem a korytarzem mam zabezpieczone, te dwie nie :(

Teraz pozostaje mieć nadzieję, że te pola nie beda zbytnio pracować...

nie przejmuj się tym, nie ma co się dołować, będzie ok.

pamiętaj o przykryciu posadzki folią np. malarską

Ja się nie dołuję ;)

Racjonalnie tłumaczę to sobie tak, ze na szczęscie to salon, bez żadnych instalacji w warstwie styropianu, sam styropian rowniutko lezał sobie na płycie i jest go tylko 10 cm, wiec szanse na to, że będzie sie to chciało względem siebie przemieszczac są niewielkie.

A wylewka po sprawdzeniu łatą od wczoraj leży przykryta folią i grzeje dom ;)

Dobrze piszesz:) hehe

korytarz 6,40 a szeroki? jaki gruby styropian?

Korytarz długość dokładnie 650 cm a szeroki 132 cm , styropian 20cm wylewka raczej 7 cm , + siatka

Jeszcze mam problem z salonem wymiar 572 cm x 670 cm , będą dwie pętle grzewcze ( z ominięciem miejsca gdzie miałby stanąć kominek , kominka nie będziemy budować ) i zaplanowaliśmy dla świętego spokoju dylatacje na pół powstaną dwa pola 335cm x572 cm , bez problemu wyjdzie mi to z płytkami ( płytki jak deski paradyż woodentic ok 15cm x120 cm , ułożone nie wzdłuż a wszerz . Pojawia się jednak pytanie czy tam gdzie chcemy zostawić miejsce na ewentualną budowę kominka i zrobimy tam dylatację bo będzie inna temperatura tych fragmentów to czy płytki w tych miejscach też należy pociąć i przenieść dylatację ?

Czy dylatacje w salonie na dwie części zrobić poprzez nacięcie czy lepiej pianką z rolki ??

Edytowane przez modena

Trochę poza tematem, ale jak bedą wyglądały (dlugość, rozstaw) te dwie pętle, że odskoczycie nimi 38 m2 ?

Co do nieogrzewanego miejsca pod komonek, to ile ono ma m2 ?

Czy ta dylatacja jest tam niezbędna ?

Edytowane przez fotohobby

Trochę poza tematem, ale jak bedą wyglądały (dlugość, rozstaw) te dwie pętle, że odskoczycie nimi 38 m2 ?

Co do nieogrzewanego miejsca pod komonek, to ile ono ma m2 ?

Czy ta dylatacja jest tam niezbędna ?

Rozstaw co 20 cm , jedna pętla długość rury 100m a druga 99,5 cm , liczone przez projektanta.

A czemu ?

Pewien miły :)magister inżynier na targach mówił że zawsze trzeba oddylatować to co jest grzane od tego co nie jest grzane .Dotyczy to również sytuacji gdy nie robimy podłogówki pod szafą . U mnie w kuchni nie będzie z jednej strony pod szafkami na żywność i też zamierzamy to zdylatować ( ale też nie wiem czy trzeba pianką czy nacięciem) Wolałabym naciąć niż ryzykować że samo pęknie :) .

Miejsce na kominek to około 140 cm x 80 cm , częściowo będzie zakryte komodą .

Edytowane przez modena

Po po prostu u mnie 34m2 to trzy pętle, ale po 75. Starałem sie celować w taka dlugosć pętli.

A co do tych powierzchni nieogrzewanych.... Czy jak pod lodówką 0.8x0.8m nie dawałem rurek, to miałem to zdylatowac ?

Albo, jak w lazience omija się wannę 1.5x1m ? Czy brodzik prysznica ?

Chyba nie... Dla świętego spokoju można wrzucić siatke w to miejsce...

A co do tych powierzchni nieogrzewanych.... Czy jak pod lodówką 0.8x0.8m nie dawałem rurek, to miałem to zdylatowac ?

Albo, jak w lazience omija się wannę 1.5x1m ? Czy brodzik prysznica ?.

Nie wiem , nie znam się , zarobiona jestem :D:rolleyes: No coś takiego właśnie mi nawijał ten Pan

:)

Siatkę wrzucę wszędzie :yes:

Edytowane przez modena

Piasek 0 - 2 + drobne kruszywo 2 - 4 jest ok.

Dodatek kruszywa 4 - 8 istotnie wpływa na wytrzymałość i przenikalność cieplną wylewki, jednak powstaje problem zagęszczenia i zatarcia powierzchni (podkład pływający na styropianie + rurki)

Tu kłania się fachowość wykonawcy.

U nas na wsi nie ma kruszywa 2-4 a jest 2-8 , a że nie potrzebuję dużo to trzeba brać co dają :rolleyes:

Kruszyć kopię o ten piasek 0-4 i kruszywo , czy wystarczy 0-2 i kruszywo ?

Edytowane przez modena

W ciągu roku mam okazję ocenić kilkaset wylewek i jest z nimi bardzo różnie.

W większości są to wylewki piaskowe, dobre, niezłe i byle jakie.

Wszystko zależy od wykonawcy.

Grubsze kruszywo nieco utrudnia wykonanie wylewki ale daje lepsze parametry techniczne.

Dylatowanie pól grzewczych względem pól nieogrzewanych jest słuszną zasadą, jednak nieogrzewane fragmenty pola grzewczego nie powinny być problemem, tym bardziej kiedy całość będzie zbrojona siatką.

Pozdrawiam.

Hm...Parkiet a jak "wylewkarze " robią zawsze tylko z piasku 0-2 to myślisz że mogą mi spieprzyć tą wylewkę ?

U nas na wsi nie ma kruszywa 2-4 a jest 2-8 , a że nie potrzebuję dużo to trzeba brać co dają :rolleyes:

jak maja 2-8mm to na 100m2 potrzebujesz 5t 2-8mm i 8ton 0-2mm to Ci mieszaja posadzkarze.zwir 2-8mm musi byc wysypany na bok piasku 0-2mm

Ja się nie dołuję ;)

Racjonalnie tłumaczę to sobie tak, ze na szczęscie to salon, bez żadnych instalacji w warstwie styropianu, sam styropian rowniutko lezał sobie na płycie i jest go tylko 10 cm, wiec szanse na to, że będzie sie to chciało względem siebie przemieszczac są niewielkie.

A wylewka po sprawdzeniu łatą od wczoraj leży przykryta folią i grzeje dom ;)

w miejscu gdzie grzejesz uważaj żeby temp. nie była za wysoka posadzka może popękać lub po wywijać się w narożnikach lub przy dylatacjach, jeżeli grzejesz piecykiem, lub czymś podobnym, postaw go na czymś np. blacha , zroś w tym miejscu posadzkę lub patrz żeby nie zabieliła się

do modena: fotohobby też jest z rybnika więc jeżeli jest zadowolony ze swojego posadzkarza napisz do niego, poda ci namiar

co do dylatacji twojego korytarza przy 6,40 i na 20 cm styropianu należało by dylatować korytarz, jest długi i dużo styropianu, tylko posadzkarz na miejscu może zdecydować inaczej więc na 100% nie powiem

pamiętaj o włożeniu rurek w peszle w miejscu dylatacji

gdy zostawiamy duże bez dylatacji należy stosować minimum 1cm gr. taśmy brzegowej, ja od kilku lat wszędzie gdzie jest ogrzewanie podłogowe kłade dylatacje 1cm lub 0,8 cm to zależy jaką mają jak kupuje ale nie mniej, jeżeli nie ma ogrzewania podłogowego 0,5 cm gr dylatacji brzegowej

jeżeli nie ma tynków 2 cm gr, dylatacji brzegowej minimum

Hm...Parkiet a jak "wylewkarze " robią zawsze tylko z piasku 0-2 to myślisz że mogą mi spieprzyć tą wylewkę ?

jak masz kruszywo 2-8mm to 0-2mm piasek wystarczy, to zależy jaki jest gruby jeśli jest drobny to lepiej 0-4 mm

w miejscu gdzie grzejesz uważaj żeby temp. nie była za wysoka posadzka może popękać lub po wywijać się w narożnikach lub przy dylatacjach, jeżeli grzejesz piecykiem, lub czymś podobnym, postaw go na czymś np. blacha , zroś w tym miejscu posadzkę lub patrz żeby nie zabieliła się

Nie zrozumiałeś :) Wylewka grzeje dom ciepłem hydratacji :)

czy właściwie - grzała, bo proces wydzielania energii nie jest już tak intensywny, jak w ciągu pierwszych dwóch dni.

Teraz poleży jeszcze 2 tyg pod folią, po czym będzie przesychać naturalnie. Wygrzewanie planuję dopiero na czerwiec/lipiec, jak będę miał dopiętą instalację grzewczo-wentylacyjną.

Nie zrozumiałeś :) Wylewka grzeje dom ciepłem hydratacji :)

czy właściwie - grzała, bo proces wydzielania energii nie jest już tak intensywny, jak w ciągu pierwszych dwóch dni.

Teraz poleży jeszcze 2 tyg pod folią, po czym będzie przesychać naturalnie. Wygrzewanie planuję dopiero na czerwiec/lipiec, jak będę miał dopiętą instalację grzewczo-wentylacyjną.

aaaa...:) i dobrze tak ma być w tych temp. wystarczy

nie rób przeciągów, nie otwieraj okien

pozdrawiam

jak masz kruszywo 2-8mm to 0-2mm piasek wystarczy, to zależy jaki jest gruby jeśli jest drobny to lepiej 0-4 mm

Dzięki , trzeba będzie pojechać na wizję lokalną i obejrzeć ten piasek organoleptycznie:rolleyes:

Ale chyba lepiej podzielić ten mój korytarz na dwie części i nie ryzykować( nie lubię ryzykować ;)) . Będziemy tam robić zabudowę szklaną ( taka śluza oddzielająca dom od garażu ) i mogłabym zrobić w tym miejscu dylatację czyli podzielić na 150x130cm i 500x130 , czy to coś polepszy sprawę czy lepiej ciachnąć na pół ?

Edytowane przez modena