modena 23.04.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam Panowie poproszę o poradę Czy prawdą jest że dylatacji nie wolno robić tą taśmą dylatacyjną? Pozdrawiam Edytowane 22 Maja 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.04.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Wolno, a nawet powinno się, tylko trzeba ją zdyblować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 24.04.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Wolno, a nawet powinno się, tylko trzeba ją zdyblować. Pozdrawiam. Parkiet , dziękuję Ci za odpowiedź, ale jakbyście tak blondynce wytłumaczyli jednym zdaniem co to jest zdyblować :D Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.04.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Dyblować tzn.w trakcie wykonywania wylewki należy na styku dwóch pól grzewczych zatopić pręty metalowe w osłonkach peszlowskich. Umożliwia to pracę wylewki bez odkształceń w płaszczyżnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 24.04.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Ty Parket, a masz jakies foto jak dawac te prety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.04.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Oj tam, zaraz zdjęcia, trochę wyobrażni wystarczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 24.04.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Oj tam, zaraz zdjęcia, trochę wyobrażni wystarczy. Pozdrawiam. Parket, na kacu jestemm wyobraznia sie zawiesila, litsoci czlowieku :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 24.04.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Oj tam, zaraz zdjęcia, trochę wyobrażni wystarczy. Pozdrawiam. Parkiet dziękuję za wyjaśnienia aż takiej wyobraźni to nie mam:D A jakby zrobić tak jak mówił , czyli tylko naciąć czy to by było wystarczające ,czy nie za bardzo? Normalnie zwariuję przez te wylewki http://emotikona.pl/emotikony/pic/037.gif Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.04.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Jeżeli jest nacięcie skurczowe na powierzchni wylewki, to ta pęknie w linii cięcia i stworzy niejednorodną powierzchnię styku, co pozwala na niewielką pracę wylewki bez klawiszowania. Jeżeli mamy dylatację i płaską powierzchnię na styku to w tych miejscach co 0,5 m trzeba,w trakcie wykonywania wylewki, włożyć 10 cm pręty metalowe w osłonie np. z peszla. Pręty - dyble powinny być w poprzek dylatacji, po środku grubości wylewki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 25.04.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Parkiet ja mam wrażenie że tylko Wy tu na tym wątku ( tzn Ty , Teka ,Lukasz ) wiecie jak się robi profesjonalnie wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.04.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Dzięki za słowa uznania, ja znam temat bardziej od strony teoretycznej, natomiast Teka i Lukasz to praktycy z najwyższej półki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 30.04.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Czy jest jakiś specjalny plastyfikator na ogrzewanie podłogowe? Czy po prostu daje się plastyfikator i w związku z tym beton lepiej otula rurki ogrzewania podłogowego. Jakiej firmy najlepiej kupić plastyfikator? I jeszcze mam pytanie Czy warto dać pod rurki ogrzewania podłogowego siatkę do której będą mocowane te rurki i przez to zostaną podniesione o około pół centymetra ? Wtedy rurki byłyby troszkę otulone betonem od dołu .Tak mi dziś proponował hydraulik, czy miał rację ? ( oczywiście w wylewce nad rurkami będzie osobna siatka) Pozdrawiam Edytowane 1 Maja 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.05.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Rurki i tak unosza się podczas, kiedy ekipa chodzi po nich i, wiec sadzę, ze beton pod nie dociera. Swoja droga, ciekawy instalator - słyszałem, że wielu z nich krzywi sie na myśl o siatkach przy rurkach ogrzewania, obawiając sie o możliwośc przetarcia Co do plastyfikatora, to moj wykonawca używał BASF Pozzolith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.05.2014 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Proponuję superplastyfikator Arpoment P, który zmiękcza wodę, zmniejszając jej udział w mieszance oraz ładuje jednoimiennie, na pewien czas, cząstki stałe, poprawiając urabialność mieszanki betonowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 14.05.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Proponuję superplastyfikator Arpoment P, który zmiękcza wodę, zmniejszając jej udział w mieszance oraz ładuje jednoimiennie, na pewien czas, cząstki stałe, poprawiając urabialność mieszanki betonowej. Pozdrawiam. Parkiet a nie chodzi przypadkiem o Arpoment Uw , bo wyczytałam że Uw jest do wylewek a P ma za zadanie utwardzać beton . Panowie o ile pogrubić wylewkę pod kominek ( będzie ten z fragment zdylatowany i układamy w tym miejscu styrodur XPS ( kPa 350 ) układany w warstwach pięciocentymetrowych . Czy można pogrubić wylewkę o 5 cm ? ( czyli wylewka 7 cm + 5 cm = razem 12cm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.05.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Na pewno chodzi o Arpoment Uw, natomiast grubsza wylewka to większa bezwładność ogrzewania i trochę strat do gruntu, chyba że masz zbiornik akumulacyjny z pompą ciepła pracującą na nocnej taryfie. Temat uzgodnij z projektantem - wykonawcą instalacji grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.05.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Ale modenie chodzi chyba o pogrubienie tej cześci wylewki pod kominkiem. Pewnie można, choć przy ograniczonej powierzchni i dobrym podparciu (XPS) to nie jest konieczne. Ile ma ważyć ten wklad ? Co do plastyfikarora, to ja się przypominam, że mam 10l BASF Pozzolith po taniosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 15.05.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Ale modenie chodzi chyba o pogrubienie tej cześci wylewki pod kominkiem. Pewnie można, choć przy ograniczonej powierzchni i dobrym podparciu (XPS) to nie jest konieczne. Ile ma ważyć ten wklad ? Co do plastyfikarora, to ja się przypominam, że mam 10l BASF Pozzolith po taniosci Fotohobby wiem , wiem .Mój wykonawca ma jakiegoś Knoppa czy coś takiego .Jakby coś to się zgłoszę Właśnie chodzi mi o ten fragment pod kominek . Jaki wkład i jaka waga to nie mam pojęcia bo nie zamierzam go robić , natomiast chcę mieć tak przygotowane żeby można to było zrobić w przyszłości ( tzn wybudować komin i wkład) Nasuwa mi się taka myśl , miejsce pod budowę kominka ma wymiar około 120x80 i tam damy Xps a na reszcie podłogi eps 100kPa .Styropian po czasie trochę osiądzie a xps nie .Czy nie będzie mi ten fragment wystawał z podłogi po jakimś czasie . A może zastosować zamiast xps eps 200 kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 18.05.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 nic ci nie osiądzie, jak kupisz dobry styropian to przy zalewaniu beton go dociśnie i już nic się nie stanie z nim. Pod kominek xps 5 cm niżej niż styropian, zdylatowć i bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 21.06.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Panowie czy po trzech tygodniach od wylewek dobrze byłoby już zdjąć folię ? Czy należy pilnować żeby nie było przeciągów ?? A czy jakieś okno lub drzwi mogą być otwarte ? Czy kurz z gipsowania szkodzi wylewce ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts