Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocna posadzka

tomasopc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj tam, zaraz zdjęcia, trochę wyobrażni wystarczy. Pozdrawiam.

Parkiet dziękuję za wyjaśnienia :yes: aż takiej wyobraźni to nie mam:D

A jakby zrobić tak jak mówił , czyli tylko naciąć czy to by było wystarczające ,czy nie za bardzo?

Normalnie zwariuję przez te wylewki http://emotikona.pl/emotikony/pic/037.gif

Edytowane przez modena

Jeżeli jest nacięcie skurczowe na powierzchni wylewki, to ta pęknie w linii cięcia i stworzy niejednorodną powierzchnię styku, co pozwala na niewielką pracę wylewki bez klawiszowania.

Jeżeli mamy dylatację i płaską powierzchnię na styku to w tych miejscach co 0,5 m trzeba,w trakcie wykonywania wylewki, włożyć 10 cm pręty metalowe w osłonie np. z peszla. Pręty - dyble powinny być w poprzek dylatacji, po środku grubości wylewki. Pozdrawiam.

Czy jest jakiś specjalny plastyfikator na ogrzewanie podłogowe? Czy po prostu daje się plastyfikator i w związku z tym beton lepiej otula rurki ogrzewania podłogowego.

Jakiej firmy najlepiej kupić plastyfikator?

I jeszcze mam pytanie :D Czy warto dać pod rurki ogrzewania podłogowego siatkę do której będą mocowane te rurki i przez to zostaną podniesione o około pół centymetra ?

Wtedy rurki byłyby troszkę otulone betonem od dołu .Tak mi dziś proponował hydraulik, czy miał rację ? ( oczywiście w wylewce nad rurkami będzie osobna siatka)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez modena

Rurki i tak unosza się podczas, kiedy ekipa chodzi po nich i, wiec sadzę, ze beton pod nie dociera.

Swoja droga, ciekawy instalator - słyszałem, że wielu z nich krzywi sie na myśl o siatkach przy rurkach ogrzewania, obawiając sie o możliwośc przetarcia :)

Co do plastyfikatora, to moj wykonawca używał BASF Pozzolith

• 2 weeks później...
Proponuję superplastyfikator Arpoment P, który zmiękcza wodę, zmniejszając jej udział w mieszance oraz ładuje jednoimiennie, na pewien czas, cząstki stałe, poprawiając urabialność mieszanki betonowej. Pozdrawiam.

Parkiet a nie chodzi przypadkiem o Arpoment Uw , bo wyczytałam że Uw jest do wylewek a P ma za zadanie utwardzać beton .

Panowie o ile pogrubić wylewkę pod kominek ( będzie ten z fragment zdylatowany i układamy w tym miejscu styrodur XPS ( kPa 350 ) układany w warstwach pięciocentymetrowych .

Czy można pogrubić wylewkę o 5 cm ? ( czyli wylewka 7 cm + 5 cm = razem 12cm ):confused:

Ale modenie chodzi chyba o pogrubienie tej cześci wylewki pod kominkiem.

Pewnie można, choć przy ograniczonej powierzchni i dobrym podparciu (XPS) to nie jest konieczne. Ile ma ważyć ten wklad ?

Co do plastyfikarora, to ja się przypominam, że mam 10l BASF Pozzolith po taniosci :)

Ale modenie chodzi chyba o pogrubienie tej cześci wylewki pod kominkiem.

Pewnie można, choć przy ograniczonej powierzchni i dobrym podparciu (XPS) to nie jest konieczne. Ile ma ważyć ten wklad ?

Co do plastyfikarora, to ja się przypominam, że mam 10l BASF Pozzolith po taniosci :)

Fotohobby wiem , wiem :yes::D .Mój wykonawca ma jakiegoś Knoppa czy coś takiego .Jakby coś to się zgłoszę :)

Właśnie chodzi mi o ten fragment pod kominek . Jaki wkład i jaka waga to nie mam pojęcia bo nie zamierzam go robić , natomiast chcę mieć tak przygotowane żeby można to było zrobić w przyszłości ( tzn wybudować komin i wkład)

Nasuwa mi się taka myśl , miejsce pod budowę kominka ma wymiar około 120x80 i tam damy Xps a na reszcie podłogi eps 100kPa .Styropian po czasie trochę osiądzie a xps nie .Czy nie będzie mi ten fragment wystawał z podłogi po jakimś czasie . A może zastosować zamiast xps eps 200 kPa :confused:

• 1 month później...