jarekkur 21.06.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Panowie czy po trzech tygodniach od wylewek dobrze byłoby już zdjąć folię ? Czy należy pilnować żeby nie było przeciągów ?? A czy jakieś okno lub drzwi mogą być otwarte ? Czy kurz z gipsowania szkodzi wylewce ? Pozdrawiam folię zdjąć i zacząć suszyć. Pył z gipsu utwardza się na podkładzie podłogowym i trudno go bez pomocy maszyny usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 22.06.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 i dostaje się w cięcia dylatacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 22.06.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 i dostaje się w cięcia dylatacyjne Czyli co zrobić z cięciami dylatacyjnymi ? ? Czy może je teraz czymś zasmarować , po trzech tygodniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 22.06.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Czyli co zrobić z cięciami dylatacyjnymi ? ? Czy może je teraz czymś zasmarować , po trzech tygodniach. np. mapei pu 45,spoina.taka we flaku jak pasztetowa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 22.06.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Dziękuję Coś tu gdzieś, kiedyś pisaliście o silikonie sanitarnym .Czy on się nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 24.06.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Dziękuję Coś tu gdzieś, kiedyś pisaliście o silikonie sanitarnym .Czy on się nadaje? lepszy rydz jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANTERIUSZ 27.06.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 lepszy rydz jak nic próbowałbym znaleźć inne podobne rozwiązanie ale chyba to będzie dostateczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.06.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Trzeba rozróżnić dylatacje od nacięć skurczowych. Pierwsze muszą funkcjonować drugie można zamknąć silikonem, klejem epoksydowym lub na sztywno (zainstalować klamry). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 27.06.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Trzeba rozróżnić dylatacje od nacięć skurczowych. Pierwsze muszą funkcjonować drugie można zamknąć silikonem, klejem epoksydowym lub na sztywno (zainstalować klamry). Pozdrawiam. Kupiłam ten mapei ale Parkiet teraz mi namieszał:D i może się okazać że ja nie mam gdzie tego wcisnąć Parkiet a nacięcie blichówką które ma działać jako dylatacja ( czyli tam gdzie powinny być dylatacje ) zaliczamy do jakiej kategorii ( do zasmarowania czy nie wolno zasmarowywać ) bo ono ma jakiś 1mm . Co to jest nacięcie skurczowe ? Masz na myśli takie coś co samo pękło ? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.06.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Kupiłam ten mapei ale Parkiet teraz mi namieszał:D i może się okazać że ja nie mam gdzie tego wcisnąć Parkiet a nacięcie blichówką które ma działać jako dylatacja ( czyli tam gdzie powinny być dylatacje ) zaliczamy do jakiej kategorii ( do zasmarowania czy nie wolno zasmarowywać ) bo ono ma jakiś 1mm . Co to jest nacięcie skurczowe ? Masz na myśli takie coś co samo pękło ? Pozdrawiam:) Dylatacja to tam gdzie jest wkładka z pianki poliuretanowej i tego nie wolno ruszać, natomiać nacięcia blichówką, jak piszesz, wskazują gdzie wylewka ma pęknąć przy nadmiernym skurczu podczas wiązania betonu. Beton związał, popękał tam gdzie miał, lub chciał popękać i na tym koniec. Trzeba to zaklajstrować i to skutecznie aby " nie chodziło" - szczególnie przy podłogówce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 30.06.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Kupiłam ten mapei ale Parkiet teraz mi namieszał:D i może się okazać że ja nie mam gdzie tego wcisnąć Parkiet a nacięcie blichówką które ma działać jako dylatacja ( czyli tam gdzie powinny być dylatacje ) zaliczamy do jakiej kategorii ( do zasmarowania czy nie wolno zasmarowywać ) bo ono ma jakiś 1mm . Co to jest nacięcie skurczowe ? Masz na myśli takie coś co samo pękło ? Pozdrawiam:) no wlasnie -nacięcia blichowka tak wszyscy robia.raczej ciężko będzie takie nacięcie które ma 0,5mm zaslepic 14dni wakacji:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.06.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Przy wylewkach bez ogrzewania mogą być dylatacje i nacięcia blichówką ]. Przy podłogówce tylko i wyłącznie dylatacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 30.06.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 no wlasnie -nacięcia blichowka tak wszyscy robia.raczej ciężko będzie takie nacięcie które ma 0,5mm zaslepic 14dni wakacji:lol2: Właśnie , ale prawdziwe dylatacje to robi tylko Lukasz860910 i Teka a niestety obaj mieszkają za daleko ode mnie . Szkoda bo chętnie bym ich zatrudniła ( najlepiej obu ) Teka miłych wakacji , tylko przypadkiem nie jedź nad morze bo tam tyle piasku ........i kruszywo Przy wylewkach bez ogrzewania mogą być dylatacje i nacięcia blichówką ]. Przy podłogówce tylko i wyłącznie dylatacje. Pozdrawiam. Parkiet nawet mnie nie denerwuj W sprawie moich wylewek zrobiłam co mogłam , poruszyłam niebo i ziemię , zawracałam Wam wszystkim głowę .Niestety nie udało się do końca zrealizować tego co chciałam .Być może wybrałam mniejsze zło w przeciwnym razie musieliby się uczyć robić prawdziwe dylatacje na moich wylewkach .Może zabezpieczy mnie większy luz przy ścianach , bo jak nie to http://emotikona.pl/emotikony/pic/0suicide.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 30.06.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Właśnie , ale prawdziwe dylatacje to robi tylko Lukasz860910 i Teka a niestety obaj mieszkają za daleko ode mnie . Szkoda bo chętnie bym ich zatrudniła ( najlepiej obu ) chyba jednak nie wszędzie, u mnie w progach nacięcia zrobił Teka - nie wkładał taśmy dylatacyjnej jak przy ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.06.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Należy rozróżnić wylewki zwykłe i wylewki grzewcze. Przy pierwszych, nacięcia blichówką pokazują miejsce gdzie beton ma pęknąć i gdzie powstanie szczelina skurczowa, która będzie większa przy dużej powierzchni i słabszym betonie. Szczelina skurczowa powstaje raz ( w trakcie wiązania betonu) i na tym koniec, póżniej można ją zamknąć, zalepić, sklamrować itd, jest nikomu niepotrzebna.Z podłogówką jest inaczej ponieważ są w niej przewody. Jeżeli między dwoma częściami wylewki nastąpi pęknięcie ( w miejscu nacięcia blichówką) i płyty wylewki rozsuną się to co z przewodami między nimi? Czy nie istnieje możliwość ich uszkodzenia. Szczelina dylatacyjna to miejsce przygotowane na ruch sąsiednich płyt - tuleje ochronne o czym na http://www.galeria-parkietu.pl/drewno-na-ogrzewaniu-podlogowym/ w części dotyczącej wylewek. Jest tam grafika.Znam robotę Teki i nie sądzę aby robił inaczej, natomiast jego odpowiedż na pewno dotyczyła wylewek zwykłych. Modena nie denerwuj się, jeżeli nic się nie stało to jest mało prawdopodobne, żeby mogło się stać póżniej. Niektóre wylewki z miksokreta są słabsze wewnątrz, co w tym przypadku służy przewodom. Pozdrawiam.P.S. Tuleje ochronne na przewody powinien nałożyć hydraulik.Vademecum podłogówki na http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/ioiw/podlogowe na końcu strony 9 i początku 10 jest o wylewkach grzewczych , dylatacjach i tulejach. Edytowane 30 Czerwca 2014 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 30.06.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Tuleje ochronne w tych miejscach mam . Kiedy bezpiecznie można zacząć wygrzewać wylewki ( piszą w tych opracowaniach że 28 dni) . Nie śpieszy mi się z tym .Czy po dwóch miesiącach będzie OK ? Do jakiej temperatury rozgrzać docelowo , projektowej ? Czy jeszcze coś wtedy może pęknąć ?Pozdrawiam:) Edytowane 30 Czerwca 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.06.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Wygrzewanie wylewki najszybciej po 28 dniach (czas wiązania betonu). Po tym czasie możesz wygrzewać kiedy zechcesz.. Jeżeli były tuleje to powinny być dylatacje, w Twoim przypadku zabezpiecz powstałe szczeliny skurczowe silikonem i to wszystko co możesz zrobić i jakoś to będzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 08.07.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Przy wylewkach bez ogrzewania mogą być dylatacje i nacięcia blichówką ]. Przy podłogówce tylko i wyłącznie dylatacje. Pozdrawiam. To u nas jest podłogówka w całym domu i w wielu miejscach są właśnie (chyba) nacięcia blichówką, zrobione zresztą przez Tekę Mam zacząć się bać o moje rurki? Bowiem tulejek na rurkach tam nie ma na pewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.07.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Problem może wystąpić przed zamontowaniem posadzki lub przy płytkach ceramicznych, gdzie zarówno spoina jak i płytka nie należą do materiałów elastycznych i mogą pęknąć a wtedy podłoga pracuje bardziej swobodnie. Przy okładzinach drewnianych, klejonych do podkładu ten temat jest marginalny. Tego typu posadzka ma właściwości elastyczne, sprężyste przez co hamuje zapędy podkładu grzewczego do swobodnych zachowań.Ponadto ruch posadzki grzewczej zależy od jej mocy grzewczej i wynikających z tego zmian temperatur. W przypadku podłóg ogrzewanych, mocy do 50W/m2 i temperaturze do 25'C, gdzie posadzka drewniana jest przyklejona do podkładu problem ruchu poszczególnych płyt grzewczych praktycznie nie występuje.Temat opisałem dla uspokojenia niektórych użytkowników, co nie zwalnia wykonawców z wykonania instalacji i podkładów zgodnie z zasadami budowlanymi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 08.07.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Problem może wystąpić przed zamontowaniem posadzki lub przy płytkach ceramicznych, gdzie zarówno spoina jak i płytka nie należą do materiałów elastycznych i mogą pęknąć a wtedy podłoga pracuje bardziej swobodnie. Przy okładzinach drewnianych, klejonych do podkładu ten temat jest marginalny. Tego typu posadzka ma właściwości elastyczne, sprężyste przez co hamuje zapędy podkładu grzewczego do swobodnych zachowań. Ponadto ruch posadzki grzewczej zależy od jej mocy grzewczej i wynikających z tego zmian temperatur. W przypadku podłóg ogrzewanych, mocy do 50W/m2 i temperaturze do 25'C, gdzie posadzka drewniana jest przyklejona do podkładu problem ruchu poszczególnych płyt grzewczych praktycznie nie występuje. Temat opisałem dla uspokojenia niektórych użytkowników, co nie zwalnia wykonawców z wykonania instalacji i podkładów zgodnie z zasadami budowlanymi. Pozdrawiam. Wiemy jak to jest z tymi wykonawcami Zwłaszcza hydraulikami.... U nas posadzka jest mocna, to chyba in plus. Wygrzewana była ze 2 razy, do 45 stopni. Nic się nie działo, więc pocieszam się że już się nic nie zadzieje, zwłaszcza że teraz po położeniu drewna, max. temperatura zasilania to będzie jakieś 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts