Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocna posadzka

tomasopc

Recommended Posts

Moja wylewka ma 4 miesiące :) , reszta podobnie jak opisał Fotohobby :) tylko cement CEM II .Wszędzie planuję płytki gresowe .

A co w sytuacji gdy z pewnych powodów w czasie wygrzewania część pomieszczeń będzie przez cały dzień wietrzona i będzie wpadało chłodniejsze powietrze ?

Czy będzie to powodować wychładzanie wylewki i będzie niekorzystne dla wygrzewania ?[/QUOT

Wygrzewanie podkładu podłogowego ogrzewanego, jest procesem przyśpieszającym schnięcie podkładu podłogowego czyli w sposób przyspieszony a przy tym gwałtowny wydalana jest woda zarobowa z podkładu. Usuwanie wilgotnego powietrza z pomieszczenia, następuje w ciągu 10 minut w przeciągu jeszcze szybciej. Pozostawienie okien otwartych czy nawet uchylonych może tylko szkodzić temu procesowi. Chyba, że na zewnątrz jest sucho 30% wilgotności względnej.

Jeżeli na zewnątrz jest wilgotne powietrze np.75-85% i temp. 14-20C to proces schnięcia nie będzie skuteczny lub bardzo spowolniony. Dla ceramiki wymagany jest podkład podłogowy ogrzewany o wilgotności resztkowej nieco wyższej o maksimum 0,5%, niż dla drewna .

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jarku troszkę zapędziłeś się i wprowadzasz w błąd.

Wilgoć zawsze przemieszcza się tam gdzie jest jej mniej, stąd pojęcie ciśnienia pary wodnej.

Przy rozgrzanej wylewce załóżmy do 30oC i emisji wilgoci powyżej 60% RH ( bo osuszamy i może być nawet 80%RH) mamy określone ciśnienie pary wodnej.

Policz sobie czy każdy spadek temperatury zewnętrznej będzie zwiększał różnicę ciśnienia a tym samym przyspieszał odbieranie wilgoci znad wylewki.

Pozdrawiam.

Bardzo dziekuję za szybką odpowiedź.

Jeśli dobrze zrozumiałem to proporcja o którą pytałem wynosi około 1do 3. Ponieważ jestem laikiem proszę jeszcze o wyjaśnienie jak najlepiej w betoniarce przygotować mieszankę. Mieszać najpierw kruszywo i cement i pózniej dodać wody czy najpierw wodę i cement a pózniej kruszywo. Czy proporce w poradach mam rozumieć- objetościowo np. wiadro cementu -3 wiadra kruszywa.

Przepraszam jesli pytania są banalne ale nie mogłem znaleść tych informacji.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję

Jarku troszkę zapędziłeś się i wprowadzasz w błąd.

Wilgoć zawsze przemieszcza się tam gdzie jest jej mniej, stąd pojęcie ciśnienia pary wodnej.

Przy rozgrzanej wylewce załóżmy do 30oC i emisji wilgoci powyżej 60% RH ( bo osuszamy i może być nawet 80%RH) mamy określone ciśnienie pary wodnej.

Policz sobie czy każdy spadek temperatury zewnętrznej będzie zwiększał różnicę ciśnienia a tym samym przyspieszał odbieranie wilgoci znad wylewki.

Pozdrawiam.

Chyba zostałem źle zrozumiany. Jeżeli wilgoć z podkładu nie ma warunków na przejście w otoczenie o nizszej wilgotnosci, a panujaca nad wylewką wilgotnosć nie będzie w stanie przyjąć ani grama dodatkowej wilgoci, to trudno mówić o wysychaniu. Nie pomogą tutaj zadne obliczenia. Warunki do wysychania podkładów muszą być spełnione. Niska temperatura 10C i 80%rH ma mniej wilgoci/wody/pary wodnej w m3, niż 50%rH przy temperaturze 30C. Jednak pisałem o duzych utrudnieniach i spowolnieniu wysychania podkłaqdów w niskich temperaturach i wysokiej wilgotności. pokazują to wykonane badania zwiazane ze schnieciem podkładów podłogowych i krotnośc wymiany powietrza.

W rzeczy samej wypychanie wilgoci z ogrzewanego podkładu ma przebieg gwałtowny, To widać często już w trakcie wypedzania wilgoci w postaci rys i pęknięć podkładu. Im podkład bardziej porowaty, tym łatwiej go osuszyć.

• 2 months później...

Witam,

posadzki w moim domu zostaly wylane w sierpniu, teraz ze wzgledu na brak zainstalowanej jeszcze PCi czekaja na wygrzanie.

Od dwoch tygodni do podtrzymania temperatury 17-18oC w budynku uzywam dwoch piecukow olejowych. By pozbyc sie wilgoci kupilem osuszacz, ktory do tej pory w przeciagu 2 tyg. wyciagnal jakies 90 litrow wody z domu. W budynku wilgoc utrzymywana jest w granicah 65-68 %. Zauwazylem, ze dylatacje zaczely sie powiekszac.

Moje pytanie brzmi czy przypadkiem osuszacz w jakims stopniu nie oslabi posadzki?

Dziekuje za odlowiedz.

A czy w takiej sytuacji nie nalezaloby przegiac z wysokimi temperaturami wygrzewania?

co masz na myśli pisząc ..."przegiąć z wysokimi temperaturami wygrzewania"?

Osuszacze nie wyciągną wody z wnętrza podkładu podłogowego, szczególnie jego dolnych warstw.

co masz na myśli pisząc ..."przegiąć z wysokimi temperaturami wygrzewania"?

Osuszacze nie wyciągną wody z wnętrza podkładu podłogowego, szczególnie jego dolnych warstw.

Zle sie w poprzednim moim poscie wyrazilem. Obawialem sie, ze osuszacz moze zbyt duzo wody wyciagnac z jastrychu (10-12cm).

Po Twojej wypowiedzi wiem, ze nie bedzie tak zle.

Zle sie w poprzednim moim poscie wyrazilem. Obawialem sie, ze osuszacz moze zbyt duzo wody wyciagnac z jastrychu (10-12cm).

Problem lezy w grubości jastrychu 10-12cm!!! Jak chcesz go ogrzać. Ogromna bezwładność. Z takiego podłoża wypędzić wilgoć, trzeba będzie dużo dłużej. Przy tej grubosci podłoze jest nadal mokre. Od sierpnia to zbyt krótki czas aby wyschło. Tutaj potrzeba roku. Osuszanie jakie w tej chwili przeprowadzasz generuje koszty. Powinieneś usunąc mechanicznie, przynajmniej 1-2mm warstwę wierzchnią podłoża. Warstwa ta jest bardzo gęsta i nieprzepuszczalna, no powiedzmy bardzo słabo przepuszczalna parę wodną.

Jezeli ci się spieszy to po usunięciu warstwy wierzchniej (problem braku kohezji tej warstwy z podłozem) nalezy wykonać solidną blokadę przeciw wilgoci z podłoża. Oczywiście nalezy przyjąć, że w podłożu z powodu nadmiernej wilgoci powstaną zarodniki pleśni i może być " trochę" niezdrowo w domu. Blokadę można stosować o ile nie ma podejrzenia o kapilarne podciąganie wilgoci.

powinieneś przystąpić do wygrzewania podłoża przy grubości 10-12cm i to dwukrotnie w systemie jak dla 6cm. Takie wygrzewanie zajmie około 2,5 miesiąca. To tak z daleka z Trójmiasta. Najpierw usuń tzw. zgorzel z powierzchni podłoża.

powinieneś przystąpić do wygrzewania podłoża przy grubości 10-12cm i to dwukrotnie w systemie jak dla 6cm. Takie wygrzewanie zajmie około 2,5 miesiąca. To tak z daleka z Trójmiasta. Najpierw usuń tzw. zgorzel z powierzchni podłoża.

Dziekuje bardzo Panowie za odpowiedzi.

Wygrzewac pewnie zaczne gdzies w pierwszej polowie grudnia. Masz moze gdzies jakis link do sposobu wygrzewania posadzki dla 6 cm?

Co to jest ta zgorzel i jak sie ja usowa?

P.S.

Na pierwszy rzut oka to posadzka wyglada normalnie nie widze nic niepokojacego na jej powierzchni, oczywiscie problem tkwi gdzies glebiej.

Wygrzewac pewnie zaczne gdzies w pierwszej polowie grudnia. Masz moze gdzies jakis link do sposobu wygrzewania posadzki dla 6 cm?

P.S.

Na pierwszy rzut oka to posadzka wyglada normalnie nie widze nic niepokojacego na jej powierzchni, oczywiscie problem tkwi gdzies glebiej.

Wygrzewanie wylewki, to nie tyle problem jej grubości, co temperatury zasilania i rozstawu rurek grzewczych. W necie znajdziesz wygrzewanie z max temp 50oC. Jeśli masz PC to możesz mieć problem ze standardowym wygrzewaniem, chyba że w PC masz pogram stosowny do jej możliwości temperaturowych. Jeśli nie o to temat do indywidualnego rozpatrzenia Pozdrawiam

Edytowane przez Parkiet

P.S.

Problem tkwi w powierzchni, która jest bardzo gęsta, zwarta, szczelna. Nie widać porów. Jezeli odbijesz fragment młotkiem tej powierzchni zobaczysz porowate podłoże. o to chodzi. Z takiego podłoza zacznie odparowywać woda, która była blokowana przez spaloną warstwę wierzchnią-zgorzel.

Panowie, czy możecie mi lailkowi (inwestorowi) ;) odpowiedzieć na pytanie jak to jest z tymi klasami jakości drewna egzotycznego, konkretnie merbau. Przeglądam internet i i sklepy i w każdym napisane jest coś innego, klasa I, select, natur, natur - klasa I itp. Każdy sklep twierdzi, że jego towar ma najwyższa jakość. Jeden nawet stwierdził. że z tym select i natur to wszystko ściema i chwyt marketingowy a każdy sklep sam sobie nadaje klasy. Czy przy wyborze poza ceną :) trzeba na coś zwrócić uwagę, jak stwierdzić i po czym, że rzeczywiście to jest najlepsza jakość. A jeszcze jedno jak to jest z długością jeden fachowiec stwierdził że długie dechy 160cm to potrafią być krzywe, wypaczają się, trzeba szpachlować, zejdą z kąta i takie tam. Generalnie 120cm to jest miód malina i najlepsze rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc.

• 5 months później...

Witam.

Muszę chyżo zalać wylewkę na stryszku,będzie rzadko uczęszczany, ok 36 mkw. Wkrótce będzie mi potrzebny jako składzik, aby uporządkować dom przed następnymi etapami prac.

Są resztki różnych żwirów i kruszyw, żwirków, ale potrzebuję cementu-ile go kupić aby nie magazynować z powodu braku miejsca?

Czy trzeba już zamawiać kolejkę po mixokreta na sierpień i kogo polecicie do wylewki pod parkiet i garaż-ok 135 mkw.

Może być info na ten nick forumowy :)

Pozdrawiam