Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

praca ludzi do 67 roku?

rojan-58

Recommended Posts

Najstarszy pracownik w moim zakładzie pracy ma 91 lat.

Pan jest świetnym fachowcem w swojej dziedzinie. Pracuje głównie w domu. jak gorzej się czuje, to zdarza się, że przez kilka tygodni do pracy nie zagląda.

Z komputera nie korzysta, więc całą jego pracę inny pracownik musi przenieść do komputera.

Tyle tylko, że on pracuje, bo chce, a my będziemy musieli pracować.

Drugi w kolejności pan ma lat 78. Komputer obsługuje w miarę sprawnie. Pracuje w siedzibie firmy, w określonych godzinach, bez taryfy ulgowej ze względu na wiek i stan zdrowia.

Obaj nie myślą jeszcze o rezygnacji z pracy.

jakbyśmy mieli tak jak np.w niemczech tam sobie w odpowiednim wieku świat zwiedzają bo sobie płacili na te dalsze lata.My jesteśmy w uni,wymyślają nam różne przepisy,ale czemu my nie zarabiamy choć 1000 euro ?

Bo jesteśmy głupi. Głupi jesteśmy bośmy biedni. Biedni dlatego że głupi. Głupi bo ...

No tak, jak ktos zapitala za kasą po 10 godzin dziennie to życie mu mija. A tu trzeba stanąć i zacząć myśleć. I wymyślać, jaką tu sobie działkę na podeszły wiek znależć, żeby konkurencja była nieduża, popyt znośny i specjalista w cenie. Całe życie na to myślenie. A pod koniec odcinać kupony i nie patrzeć na emeryturę.

Pablomoc, ile jest cudownych metod w fizjoterapii? Tomatis (bzdura na kółkach a jak się sprzedaje!), różne muzykoterapie, konioterapie (ostatnio słyszałam, jak studentka zapisywała się na kurs za kilka tysięcy), kototerapie i inne. Pomysł mieć trzeba oparty na rzetelnej, zbieranej przez życie wiedzy a potem tylko szkolić po 5 tyś od osoby za kurs na temat kawałka kręgosłupa ;)

To samo dla innych, w budownictwie można być specem od jakiś super instalacji albo zdobyć rzadkie uprawnienia i kasa sama leci :)

Ja tam już myślę o sobie, cały czas się uczę, cały czas inwestuję w siebie i myślę, żeby zrobić tak, żeby inni chcieli za mnie pracować i jeszcze dziękowali mi za to, że mogą :lol2:

...

co do wieku emerytalnego nauczycieli to przechodzą na wcześniejsze, chyba że ktoś mi kity wciskał...

Wciskał.

Nie przechodzą.

Już dawno zabrano to uprawnienie. :)