Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mozna sie odwołać od warunków technicznych wod-kan na kanalizację cisnieniową

Recommended Posts

Wczoraj odebrałem aktualne warunki techniczne przyłacza wod-kan. Aktualne, bo poprzednie się przedawniły. Szkopuł w tym, że wg starych warunków mogłem się wpiąć w kanalizacje podcisnieniową, która biegnie ok 50m od mojej działki. To juz był spory odcinek ale już się z nim pogodziłem. Wg aktualnych warunków mam się wpiąć do kanalizacji cisnieniowej, która idzie 300m od mojej działki!!! Jestem załamany. Nie wiem jeszcze jaki to będzi eostateczny koszt ale różowo to to nie wygląda. Pracownik z ZGK mówi, że można to robic przeciskiem sterowanym i że nie jest to taka droga technologia ale obawiam się, że tania to ona tez nie jest, bo to przecisk sam w sobie będize kosztował, do tego dochodzi koszt rury specjalnie zgrzewanej, która z tego co słysząłem tez tania nie jest więc jak się to wszytsko przemnoży przez 300m wyjdzie kwota zabójcza. ZGK tłumaczy taką zmiane warunków tym, że sobie nei radza z ta kanalizą podcisnieniową, że się zapycha, itd, zwłaszcza po ostatnich deszczach sa na tym punkcie uczuleni. Niemniej pytanie czy moża się skutecznei od takich warunków odwołać i wywalczyc możliwośc wpięcia się w ta kanalize poscisnieniową, która jest poprostu bliżej.

Dodam jeszcze, że sąsiad za mną ma warunki jeszcze aktualne bo wystepował po mnie i on ma zgode na kanalize podcisnieniowa i taką zamierza robić a mi nakazali podłaczac się do tej dalszej sieci.

Nikt nic nie podpowie...?

A Kto ma odpowiedzieć?

Raczej nic już nie zrobisz, bo nowe warunki tak określają i to jest prawne. Jak sam przyznajesz miałeś szansę, ale z niej nie skorzystałeś - pewnie gdyby nie było problemów z odprowadzaniem wody można było by korzystać ze starej, a tak....przedsiębiorstwo ratuje się przed kłopotami.

Uważam, że postępują słusznie(nie biorę tu Twoich kosztów pod uwagę) bo gdybyś korzystał z kanalizacji i np w czasie deszczu w Twoim domu ze względu na wadliwość kanalizacji "wybiła " by "woda" i doprowadziła do zniszczeń wystąpił byś o odszkodowanie......unikają niepotrzebnych kłopotów i kosztów.

Sprawdz czy możesz wystąpić o inny sposób zagospodarowania odpadów - biologiczna przydomowa oczyszczalnia ścieków?