Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siding

Recommended Posts

Nie robiłem ale się nad tym zastanawiam, za są niskie koszty, łatwość wykonania (można samemu, tylko trezb uważać aby nie przesadzić z siłą przy wbijaniu gwoździ - siding musi mieć luz aby się miał gdzie odkształcać jak słonko przygrzeje). Nie wiem co wybrać siding czy okładzinę z desek ?

Nie robiłem ale się nad tym zastanawiam, za są niskie koszty, łatwość wykonania (można samemu, tylko trezb uważać aby nie przesadzić z siłą przy wbijaniu gwoździ - siding musi mieć luz aby się miał gdzie odkształcać jak słonko przygrzeje). Nie wiem co wybrać siding czy okładzinę z desek ?

moze ktos jeszcze z forumowiczow wykonywal siding?

I najgorsze jest, że ciężko coś o takie elewacji przeczytać w publikacjach. Przeważnie są to straszne ogólniki. O metodzie lekkiej-mokrej jest pełno wyczerpujących artykułów, a sidingu czy elewacji z desek - cisza. Tylko ew. jakaś reklama i wzmianki, że taka metoda istnieje, parę oczywistych stwierdzeń i nic .... :( .

Kładłem siding u siebie a kiedyś zajmowałem się tym nawet zarobkowo. Nie znam aktualnych cen, ale kosaty nie są porażając. Należy stosować tylko siding naprawdę dobrej jakości. Broń Boże polski (niestety). Kiepski materiał, okropne wykonanie. Stosowałem siding kanadyjski f-my Vytec. Naprawę godny polecenia. Nie jest trudne kładzenie, ale trzeba stosować się dokładnie do instrukcji. Potrzebne narzędzia ma chyba każdy. Kłopoty przy samodzielnym wykonaniu może sprawić obróbka otworów. Potrzebna jest giętarka do blachy dobrej jakości. Blachy do obróbek zarówno malowane jak i powlekane PVC (polecam) można kupić u dystrybutorów. Ze specjalistycznych narzędzi mogą być potrzebna: Dziurkacz do wykonywania otworów owalnych w deskach oraz przyrząd do wykonywania połączeń zatrzaskowych ostatniej warstwy desek. Ale na upartego można bez nich się obyć.

Mam parę refleksji. W Polsce bardzo dominują mody, mało jest miejsca na indywidualizm. Ludzie wręcz boją się 'odstawać" od reszty. Pełna unifikacja. Jeżdzisz volkswagenem jesteś gość, jeżdzisz fiatem, no cóż jeżdzisz złomem, mimo ze czesto na szosie , a coraz częściej i w warsztacie fiat bywa lepszy. Zły przykład? No właśnie... nie do ruszenia...:). Tak jest praktycznie w kazdej dziedzinie życia. Więc podczas budowy dokładnie tak samo... dominuje technologia dociepleń i elewacji, lekka mokra, tych systemów są pełne hurtownie, to robią brygady wykonawców. Coraz trudniej spotkac dobrych wykonawców do położenia sidingu, mimo że jest to bardzo proste, choć wymaga reżimu technologicznego i staranności. Myślę że siding musiałby być znacznie tańszy by bardziej opłacało się go kłasć, może miałby większe szanse na upowszechnienie.

Zrobiłem docieplenie z wełny mineralnej, dałem porządną wiatroizolację (Tyvek) i siding( chyba Vinyl Europe). Najbardziej cieszy docieplenie z wełny mineralnej które jest skuteczne i dokładniejsze od styropianu. Styropian ma taką wadę że jak się nie dopilnuje wykonawcy i ułoży niestarannie, zostaną szczelinki, nawet milimetrowe, niewidoczne bo zalepione klejem i potem sie tego nie udowodni, ani nawet nie zauważy. A mostki termiczne są i docieplenie wcale nie jest takie, jak powinno być, ba, nawet nie wiemy o tym i płacimy wyższe rachunki całe życie już......No cóż...świadomość wcale nie daje szcześcia!...:)... (o kurcze - filozof).

Oczywiście gdyby mnie było stać bez wachania wybrałbym oblicówkę z desek. Wtedy (2000r.) koszt materiału ok 30zł/m2 , przy 20zł/m2 sidingu.

Oblicówka z desek jest chyba ładniejsza , a już na pewno jest szlachetniejsza ( nie spotykałbym się z uwagami typu: " A kto cię chłopie zmusił do położenia tego amerykańskiego badziewia? Nie mogłeś sobie zrobić tynku cienkowarstwowego?") Za to pewnie spotkały by mnie uwagi np "Za trzy lata ci zgnije". I nie ważne że oblicówka z modrzewia wytrzyma i ponad sto lat bez zabezpieczeń, a jodła tyle samo zabezpieczona. A przy zabezpieczemniu ciśnieniowo-prózniowym i pociągnięciu drewnochronem lub innym porządnym środkiem każde drzewo wytrzyma kilkadziesiąt lat.

Pozdrawiam

Dopisuję bo to ważne. Więc:gdy trzy ściany mego domu wykonałem sam (docieplenie i elewację), z różnych powodów nie mogłem podjąć sję wykonania ściany szczytiowej - prawie 10 m wysokości. Nie znalazłem brygady która by mi to zrobiła w technologii wełny mineralnej. Zgadzali się ale pod warunkiem że będzie to styropian . Bo nie dają gwarancji że nie zamoknie itd,. itp. !!!!

Jeszcze wrócę do tematu.Mieszkam przy ulicy o ,,nawierzchni'' czarnej, pylistej. Po 3 miesiącach parapety (białe) są potworniw brudne. Tak samo elewacja. Wiadro, woda, Ludwik, szczotka na długim kiju załatwiają mi sprawę w godzinę. Piękny chropowaty tynk cienkowarstwowy w tych warunkach przegrywa z kretesem. Widziałem ostatnio dom, który okładałem około ośmiu lat temu. Wygląda jak nowy. Każda metoda ma wady i zalety. Uważam że siding tych ostatnich ma dużo więcej.

Byle nie biały, bo strasznie kłuje w oczy piękną bielą swą

Tynkujcie, odświeżajcie (silikatowe można myć, mineralne malować)

Ograniczcie ilości plastiku conajwyżej do stolarki, a jesli mozecie, wybierzcie drewnianą.

Siding to substytut drewna. Panele laminowane imituja drewniane podłogi. itp. itd.

Zyjemy w wyimaginowanym świecie. Obchodzimy święto pracy (sic!). Nie dajmy sie zwariować.

...beton jest zazdrosny o wszystko co żywe

niczym nowotwór pozera krajobraz...

do tego jeszcze domy obłożone plastikiem, a fe!

No własnie , esteto. Niestety nic nie jest doskonałe co nienaturalne. Więc beton jest lepszy od plastiku? na pewno?

Bo przecierz tynk cienkowarstwowy to tylko cement i piasek , no i może jeszcze farba.

Niestety nie wszystkich stac na elewację z klinkieru. Choć ja gdybym miał taką możliwość na pewno wybrałbym elewacje z drewna. Bardziej mi się podoba jeśli mówimy o naturalnych materiałach.

I wolę swój dom z elewacją w sidingu, od mieszkania w bloku. A wybudowałem go właśnie za takie pieniądze, co uważam za sukces. I zaden esteta mi tego nie odbierze.

P.S. A okna wybrałem drewniane bo uważam że sa lepsze.

Nie chce Ci niczego odbierać. To Twoja sprawa. Ja tylko apeluję, by nie poddawać sie jakiemuś "owczemu" pędowi. Jestem przeciwnikiem zacharowywania się w celu posiadania domu wykończonego cholernie drogim klinkierem.

Ale wolałbym mieć zwykły cementowo wapienny tynk niż jakieś imitacje drewna pasujące do krajobrazu jak nie powiem co. Pewnie jeszcze bym na tym zaoszczedził.

Podobnie jest z podłogami. mozaike z barlinka mozna kupić za 18zł/m2, do tego klej, cyklinowanie, malowanie i mamy z 50 zł.m2. To tyle co imitujące (nieudolnie) tą mozaikę panele o podobnej lub niższej wytrzymałości, które po 10ciu latach nadają się na śmietnik

[Ale wolałbym mieć zwykły cementowo wapienny tynk niż jakieś imitacje drewna pasujące do krajobrazu jak nie powiem co. Pewnie jeszcze bym na tym zaoszczedził.

Podobnie jest z podłogami. mozaike z barlinka mozna kupić za 18zł/m2, do tego klej, cyklinowanie, malowanie i mamy z 50 zł.m2. To tyle co imitujące (nieudolnie) tą mozaikę panele o podobnej lub niższej wytrzymałości, które po 10ciu latach nadają się na śmietnik

Przyznaję że moje wybory podczas budowy były podyktowane w wiekszości przypadków niższym kosztem wykonania (może właśnie poza oknami). Więc Twoje powyższe wypowiedzi oceniam jako od podstaw błedne. I nawet Twoje estetyczne uwagi również ( a może zwłaszcza) . Ponieważ osoby oglądają ce mnój dom z daleka mówią " O!, jaki ładny domek!" i dopiero gdy podchodzą bliżej pada: " A!, to siding jest!" i nie ma dalej komentarza, bo wcześniej padło że ładny wiec nie mozna się wycofać. Więc jest to tylko stereotyp umacniany przez malkontentów, takich jak Andrzej Leppiej. (powtórzę: "więc uważasz że beton jest ładniejszy od plastiku?) Taki sam problem jest z pokryciami dachowymi. Jest dachówka ceramiczna, dachówka cementowa, jest dachówka bitumiczna i blacha dachówkowa, Blacha to blacha, dachówka bitumiczna to papa a więc asfalt, dachówka cementowa to cement czyli beton , a ceramiczna to takie cacy że już miód i niebo razem wzięte. W ten sposób można każdy materiał budowlany obrzydzić . Styropian też jest tak sztuczny że już bardziej nie można. Ludzie opamiętajcie się!

Oczywiscie że panele podłogowe mają zastąpić parkiety i deski podłogowe i zastępują z powodzeniem i są tansze i niech mi nikt nie wciska ciemnoty że nie. Na poddaszu ułożyłem panele za 19 zł/m2, a ułożenie kosztowało mnie 0 zł (no może poza prądem do wyżynarki).

Kogo na to stać niech sobie układa parkiety. Mnie nie stać i nie wstydzę sie tego. Za 15 lat parkiet musiałbym cyklinować i lakierować a tu jak bedzie trzeba, panele wywalę na śmietnik i ułoże sobie nowe i szlus.

Za 15 lat? To chyba jak nie bedziesz przez te 15 lat tam wchodził, a potem wejdziesz, spojrzysz na panele za 19, powiesz o ku... i kupisz... no własnie, co wtedy kupisz?

Powiedz mi wiec, po ile kupujesz ten swój siding. Górale ładne drewniane dechy na sidibng sprzedają po 12 zł/m2. Do tego troche papieru, drewnochronu itp. Po przygotowaniu nie wyjdzie drożej niż 20 zł/m2. Reszta pozostaje b.z. jak w sidingu (stelaż, kołki...)

no dobra ale nie mowi nikt o kosztach i sidingu i polozenia ja chce p[olozy siding royala ale za ile?

Niestety Pchlistosć nie pomogę Ci. Ani nie znam obecnych cen, ani tym bardziej bryły Twojego domu. Im bardziej skomplikowana ściana tym wiecej obróbek. Jak sobie sam nie policzysz to nie będziesz wiedział. Tylko przy sidingu musisz brać pod uwagę ze cena metra powierzchi to co najwyzej połowa kosztu, reszta to obróbki (listwy J i C i jeszcze jakieś tam) no i stelaż, kołki itd. Musisz sobie krok po kroku obliczyć, ale musisz znać zasady układania , albo daj do przeliczenia w hurtowni gdzie bedziesz kupował royala ,tam zresztą ulotkę sobie weż z instrukcją montażu.

no dobra ale nie mowi nikt o kosztach i sidingu i polozenia ja chce p[olozy siding royala ale za ile?

Niestety Pchlistosć nie pomogę Ci. Ani nie znam obecnych cen, ani tym bardziej bryły Twojego domu. Im bardziej skomplikowana ściana tym wiecej obróbek. Jak sobie sam nie policzysz to nie będziesz wiedział. Tylko przy sidingu musisz brać pod uwagę ze cena metra powierzchi to co najwyzej połowa kosztu, reszta to obróbki (listwy J i C i jeszcze jakieś tam) no i stelaż, kołki itd. Musisz sobie krok po kroku obliczyć, ale musisz znać zasady układania , albo daj do przeliczenia w hurtowni gdzie bedziesz kupował royala ,tam zresztą ulotkę sobie weż z instrukcją montażu.

a moze znacie jakis wykonawcow z okolic Wroclawia?