Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siding

Recommended Posts

Wy obydwaj macie rację

1) jak ktoś musi trzy razy obracać Pln, to siding winylowy jest dla niego,

2) nie podoba mi się siding z winylu, bo to tandeta (ale to jest moje osobiste odczucie),

3) prawda jest ze panele to jeszcze wieksze badziewie od sidinga winylowego, no ale ..kasa,

Czarek nie ukrywasz że zastosowałes materiały takie a nie inne ze względu na brak kasy, ale idziesz po najmniejszej linii oporu. Naprawdę są podłogi drewniane w tej samej cenie co panele, tylko chyba nie chciało ci sie ich szukać. przyznaję rację Andrzejowi, co do tego sidingu. Moja koleżanka zrobiła taki drewniany po 10 PLN za m2, ale fakt jeżdziła po niego az w Bieszczady, i to dwa razy kołowała bo nie zmieścił się jednorazowo. Ale ma siding drewniany :D Po prostu trzeba trochę pokombinować, popytać się itd.

Aleksandryta i Andrzej Lepiej , możecie mi wierzyć że gdybym spotkał takie drewno w cenach do 20zł, to miałbym oblicówkę drewnianą na domu na 100% i gdybym spotkał podłogi w korzystniejszej cenie niż panele jak mówisz, również miałbym je w domu. Przyznam że dziś nie orientuję się już w cenach na rynku budowlanym, ale w czasie budowy (V.1999-VIII.2000) byłem na bieżąco. Powiem jeszcze, że ceny materiałów były wtedy nominalnie wyższe niż obecnie (poważnie). A drewna rzeczywiście nie szukałem w górach, mój błąd. Choć myślę że dziś taniej kupiło by się drewno na Ukrainie hurtem na cały dom.

A blachę dachówkową chciałem wtedy kupić granatową, oczywiście patrzyli na mnie i żonę jak na idiotę w hurtowniach. Stanęło na ciemnej , soczystej zieleni, też był problem , i też miny w stylu " Też coś ! Tak jakby nie można było wiśni , brązu czy czerwieni na dach połozyć!?"

I jeszcze powiem, że wtedy ani siding ani panele, nie były tak gremialnie i chóralnie krytykowane jak dziś . Ale mody tworzą sie w ciągu paru lat. Gdy chodziłem do szkoły też wysmiewane były spodnie dzwony, z lat 70tych. Bistorowe bluzeczki z lat 70tych są be, ale już bielizna (kosmiczna i dla himalaistów) z włókien poliestrowych jest trendy i goretex jest na topie. Chcę wam tylko uświadomić jak wasze dzisiejsze oceny są względna, a wasze dzisiejsze wybory już za cztery lata mogą być poddane zgryźliwej krytyce.

hmmm...

powiedzmy sobie prawde. i dziś i kilka lat temu trzeba poszukać taniego dobrego drewa. i dziś górale są tańsi przynajmniej o połowe. trzeba pojechac, porozgladac sie, popytac miejscowych. ale jak ktos idzie do skałdu drewna i pyta o cene, a nawet odwiedzi 20 składów drewna w okolicy, to pewnie plastikowe okładziny zawsze wyjda taniej. za drewnem, niestety, trzeba wyruszyć w podróz w górki. ale przy tym mozna połaczyc przyjemne z pozytecznym...

no dobra ale nie mowi nikt o kosztach i sidingu i polozenia ja chce p[olozy siding royala ale za ile?

Niestety Pchlistosć nie pomogę Ci. Ani nie znam obecnych cen, ani tym bardziej bryły Twojego domu. Im bardziej skomplikowana ściana tym wiecej obróbek. Jak sobie sam nie policzysz to nie będziesz wiedział. Tylko przy sidingu musisz brać pod uwagę ze cena metra powierzchi to co najwyzej połowa kosztu, reszta to obróbki (listwy J i C i jeszcze jakieś tam) no i stelaż, kołki itd. Musisz sobie krok po kroku obliczyć, ale musisz znać zasady układania , albo daj do przeliczenia w hurtowni gdzie bedziesz kupował royala ,tam zresztą ulotkę sobie weż z instrukcją montażu.

a moze znacie jakis wykonawcow z okolic Wroclawia?

Nie szalej z wynajmowaniem ludzi do tej roboty, jeśli masz trochę czasu to zrobisz to sam i to bez specjalistycznych narzędzi, a przez to zaoszczędzisz trochę kasy. Wystarczą dwie ręce, młotek, brzeszczot, ręczne nożyce do blachy i czasami ostry nóż, a i jeszcze wiertarka do otworów pod kołki. Sam mimo ze jestem lekarzem już kilka chałup obłożyłem tym cudem. Uwagi dobrze wypoziomować listwy startowe, oraz narożniki, a reszta to miła zabawa. Pamiętaj aby wbijając gwóźdź zostawić luz 2-3mm i wbijać go pośrodku otworu bo plastik lubi pracować pod wpływem zmian temperatur. Nie możesz też za mocno naciągać go. Musisz pamietać aby łączenia na poszczególnych poziomach nie pokrywały się ze sobą, a i zaczynaj układanie od strony od której mniej będą przeszkadzały widoczne łączenia,tzn. jeśli zaczniesz układać od podwórka w kierunku ulicy to od strony ulicy nie będą tak widoczne łączenia. Jeśli chodzi o obróbki okienne to też nie jest ci potrzebny żaden sprzęt bo firmy sprzedające te blachy pogną ci to jak będziesz chciał i to na profesjonalnym sprzęcie i to tak że będzie wyglądało luks.

Pozdrawiam, jeśli będziesz miał jakieś pytania to służę pomocą.

no dobra ale nie mowi nikt o kosztach i sidingu i polozenia ja chce p[olozy siding royala ale za ile?

Niestety Pchlistosć nie pomogę Ci. Ani nie znam obecnych cen, ani tym bardziej bryły Twojego domu. Im bardziej skomplikowana ściana tym wiecej obróbek. Jak sobie sam nie policzysz to nie będziesz wiedział. Tylko przy sidingu musisz brać pod uwagę ze cena metra powierzchi to co najwyzej połowa kosztu, reszta to obróbki (listwy J i C i jeszcze jakieś tam) no i stelaż, kołki itd. Musisz sobie krok po kroku obliczyć, ale musisz znać zasady układania , albo daj do przeliczenia w hurtowni gdzie bedziesz kupował royala ,tam zresztą ulotkę sobie weż z instrukcją montażu.

Nie szalej z wynajmowaniem ludzi do tej roboty, jeśli masz trochę czasu to zrobisz to sam i to bez specjalistycznych narzędzi, a przez to zaoszczędzisz trochę kasy. Wystarczą dwie ręce, młotek, brzeszczot, ręczne nożyce do blachy i czasami ostry nóż, a i jeszcze wiertarka do otworów pod kołki. Sam mimo ze jestem lekarzem już kilka chałup obłożyłem tym cudem. Uwagi dobrze wypoziomować listwy startowe, oraz narożniki, a reszta to miła zabawa. Pamiętaj aby wbijając gwóźdź zostawić luz 2-3mm i wbijać go pośrodku otworu bo plastik lubi pracować pod wpływem zmian temperatur. Nie możesz też za mocno naciągać go. Musisz pamietać aby łączenia na poszczególnych poziomach nie pokrywały się ze sobą, a i zaczynaj układanie od strony od której mniej będą przeszkadzały widoczne łączenia,tzn. jeśli zaczniesz układać od podwórka w kierunku ulicy to od strony ulicy nie będą tak widoczne łączenia. Jeśli chodzi o obróbki okienne to też nie jest ci potrzebny żaden sprzęt bo firmy sprzedające te blachy pogną ci to jak będziesz chciał i to na profesjonalnym sprzęcie i to tak że będzie wyglądało luks.

znasz moze koszt m2 materialu moj domek jest klasyczny przedwojenny z dwospadowym dachem metraz scian ok 250m2?

• 10 years później...
Przeleciałem cały temat. W żadnym poście nie ma tego o co pytano! Ja też potrzebuję wartości robocizny przy kładzeniu siding'u na elewacji. Może ktokolwiek napisze sensownie. Dyskusja typu estetycznego, wartości wyznawanych przez terrorystów "zielonych" albo "naturszczykow" mnie nie interesuje!!!!!!! Edytowane przez izywec