Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Nikt tu nie twierdzi że nie trzeba izolować. Szanowny Pan tak twierdzi. Dom izolowany to dom zużywający maksymalnie do 30kWh/m2 rocznie. Dom izolowany charakteryzuje się brakiem centralnego ogrzewania. Izolacja to ekonomia! A : ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają. Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii. Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności... Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ 1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie 2 - dom izolowany do 30kWh/m2 3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie 4 – dom pasywny 0 kWh 5 – samowystarczalny 6 – plus energetyczny Zapytam wprost - Pan będzie dom skutecznie izolował czy budował durszlak? Będzie Pan miał centralne czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2013 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Szanowny Pan tak twierdzi. Dom izolowany to dom zużywający maksymalnie do 30kWh/m2 rocznie. Dom izolowany charakteryzuje się brakiem centralnego ogrzewania. Izolacja to ekonomia! A : ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Zapytam wprost - Pan będzie dom skutecznie izolował czy budował durszlak? Będzie Pan miał centralne czy nie? O czym ty piszesz? Powtarzasz to jak mantrę ale to nic nie znaczy. Może zacznijmy od najprostszej rzeczy. Napisz jak w praktyce ma wyglądać izolacja murowanego domu od środka. Nie pierdu, pierdu tylko konkretnie, Na ściany zewnętrzne tyle, na ściany działowe tyle, na strop tyle, na podłogę tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Przecież to jest w każdym katalogu i projekcie domu izolowanego!!! O co Szanownemu Panu chodzi - dom izolowany to dom bez mostków! Pan buduje dom izolowany czy nie? Jak są mostki termiczne to nie ma izolacji. Co tu nie może Pan zrozumieć? Jak "architekt" zostawi Panu mostek przy gruncie czy stropie, czy ścianie... to dom będzie nieizolowany - lepiej więc korzystać z usług architektów. Naprawdę DLACZEGO PAN SIĘ UPIERA, ŻE DOM MUSI MIEĆ MOSTKI TERMICZNE ??? czyli być nieizolowany. Dlaczego? Pan wyjawi mi jakiś powód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2013 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Przecież to jest w każdym katalogu i projekcie domu izolowanego!!! O co Szanownemu Panu chodzi - dom izolowany to dom bez mostków! Możesz pokazać jakis projekt? Nie mogę nic znaleść. Dom murowany z takimiż ścianami działowymi izolowany od środka. Jeżeli jest w każdym katalogu to nie bedzie problemem wklejenie linka? Pan buduje dom izolowany czy nie? Jak są mostki termiczne to nie ma izolacji. Co tu nie może Pan zrozumieć? Jak "architekt" zostawi Panu mostek przy gruncie czy stropie, czy ścianie... to dom będzie nieizolowany - lepiej więc korzystać z usług architektów. Naprawdę DLACZEGO PAN SIĘ UPIERA, ŻE DOM MUSI MIEĆ MOSTKI TERMICZNE ??? czyli być nieizolowany. Dlaczego? Pan wyjawi mi jakiś powód. Kolejne ble, ble, ble. No to może zapytam o mostek jakim jest 30 cm warstwa styro. Ciepło tamtedy ucieka. Nie może być inaczej.W związku z tym nie bedzie to dom izolowany wg tego co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.07.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) Przecież to jest w każdym katalogu i projekcie domu izolowanego!!! O co Szanownemu Panu chodzi - dom izolowany to dom bez mostków! Czy nie lepiej i uczciwiej napisac ze wg TB jest niemozliwe wykonanie domu murowanego jako izolowanego (wg terminologii i definicji TB). Po co te uniki i zbaczanie z tematu Edytowane 1 Lipca 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Czy nie lepiej i uczciwiej napisac ze wg TB jest niemozliwe wykonanie domu murowanego jako izolowanego (wg terminologii i definicjin TB). Po co te uniki i zbaczanie z tematu Nie tylko możliwe ale konieczne i obowiązkowe. Izolacja nie ma mostków, inaczej nie jest izolacją. Możesz pokazać jakis projekt? Nie mogę nic znaleść. Dom murowany z takimiż ścianami działowymi izolowany od środka. Jeżeli jest w każdym katalogu to nie bedzie problemem wklejenie linka? Do mnie nie trafiają projekty z mostkami - gdzie ma Pan mostki w domach murowanych izolowanych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 definicjin TB) TONIE MOJA DEFINICJA !!! TO Z FIZYKI Szanowny Pan uważa, że te definicje są zbędne??? W analizie przenikania ciepła przez przegrody budowlane przyjmujemy : 1) pole temperatury oraz gęstości strumienia ciepła są ustalone w czasie, 2) przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody 3) długość i szerokość przegrody są nieograniczone 4) warstwy przegrody wykonane są z jednorodnych, izotropowych materiałów 5) wartości współczynników przejmowania ciepła są stałe na całej powierzchni przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2013 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) ... Do mnie nie trafiają projekty z mostkami - gdzie ma Pan mostki w domach murowanych izolowanych??? :lol2: to dopiero odpowiedź. No to pokaż projekt który do ciebie trafił. Edytowane 1 Lipca 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2013 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 ... 2) przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody 3) długość i szerokość przegrody są nieograniczone ... No więc taka symulacja dla hali czyli obiektu w praktyce spełniającego te warunki pokazała że izolacja pod podłogą jest nieekonomiczna. Wcześniej jest link. Przepływ ciepła nie jest stały w czasie. Wskutek efektu akumulacji zmniejsza się do wartości akceptowalnych i uzasadniających NIE stosowanie izolacji. Przeczytaj sobie, może coś w końcu będziesz wiedział a nie tylko domyślał się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 :lol2: to dopiero odpowiedź. No to pokaż projekt który do ciebie trafił. Jak Pan może mić mostek w izolacji ??? Może Pan pokazać gdzie? Przecież to zaprzeczenie podstawy czym jest izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 No więc taka symulacja dla hali czyli obiektu w praktyce spełniającego te warunki pokazała że izolacja pod podłogą jest nieekonomiczna. Znam takie opracowania - tylko, że tam bardziej chodziło o dopuszczalna temperaturę latem niż zimą. Np. Elektra też nie izolowała hali produkcyjnej od gruntu - ciepła przy produkcji wydziela się sporo a zimna podłoga - dobrze odprowadza nadmiar - a zwłaszcza latem się przydaje. Fajny przykład Pan daje!!! Pan się wstrzyma do konsultacji z dr Dudą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2013 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Znam takie opracowania - tylko, że tam bardziej chodziło o dopuszczalna temperaturę latem niż zimą. Np. Elektra też nie izolowała hali produkcyjnej od gruntu - ciepła przy produkcji wydziela się sporo a zimna podłoga - dobrze odprowadza nadmiar - a zwłaszcza latem się przydaje. Fajny przykład Pan daje!!! Pan się wstrzyma do konsultacji z dr Dudą!!! Może jakiegoś linka do tych opracowań? W tym linkowanym przeze mnie zadaniem autorki było wykazanie zasadności stosowania izolacji pod podłogą hali. Zasadności OCIEPLENIA podłogi hali. Wyszło że nie warto. Jednym z plusów braku ocieplenia wg autorki było chłodzenie latem, nie mniej praca tak naprawde jest o akumulowaniu ciepła przez ziemię, obniżającym wydatki na ogrzewanie, z wyłączeniem straf brzegowych. W hali nie grają one większej roli. W przeciwieństwie do twoich niesprawdzonych teorii można tam zajrzeć i poczytać. Przykład jest jak najbardziej na miejscu bo pokazuje jakie bzdury opowiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2013 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Jak Pan może mić mostek w izolacji ??? Może Pan pokazać gdzie? Przecież to zaprzeczenie podstawy czym jest izolacja. Nie zmieniaj tematu tylko pokaż projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.07.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 (edytowane) Nie zmieniaj tematu tylko pokaż projekt. do wentylacji i ogrzewania potrzebne są rzuty - Ale jakim cudem Pan znalazł mostek termiczny w domu izolowanym GDZIE - jeżeli jest mostek to dom nie jest izolowany . Nawet przy płycie fundamentowej czy jak ktoś się uprze dawać ocieplenie od zewnątrz - nie może być mostka termicznego !!! Pan napisze - gdzie jest mostek ? Łatwiej jest pokazać gdzie są mostki - beznadzieja sprawa pokazać gdzie mostków niema!!! Prawda? Edytowane 1 Lipca 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2013 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 do wentylacji i ogrzewania potrzebne są rzuty - Ale jakim cudem Pan znalazł mostek termiczny w domu izolowanym GDZIE - jeżeli jest mostek to dom nie jest izolowany . Nawet przy płycie fundamentowej czy jak ktoś się uprze dawać ocieplenie od zewnątrz - nie może być mostka termicznego !!! [ATTACH=CONFIG]198404[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]198405[/ATTACH] Pan napisze - gdzie jest mostek ? Łatwiej jest pokazać gdzie są mostki - beznadzieja sprawa pokazać gdzie mostków niema!!! Prawda? Dalej nie ma projektu. Ciężko przyznać przyznać że się palnęło głupotę? Ja mam napisać gdzie jest mostek? Na rzeczce? Co to za bzdury? Jaki mostek? O czym ty piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.07.2013 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Znalazłem mostek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.07.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Dalej nie ma projektu. Ciężko przyznać przyznać że się palnęło głupotę? Ja mam napisać gdzie jest mostek? Na rzeczce? Co to za bzdury? Jaki mostek? O czym ty piszesz? Pan jest poważnym człowiekiem? Ma Pan ochotę zobaczyć dom zapraszam, ale czyiś projektów, adresów, kontaktów na forum nie mogę bez zgody umieszczać. Dlaczego Pan się nie wstrzyma do czwartku - kontaktu z autorytetem? Dostałem na pw, ze Panu prawdopodobnie chodzi o mostek termiczny połączenia stropu ze ścianą.... tego i tak na rzutach Pan nie zobaczy, ale tylko pseudoarchitekt daje tam "zimne" łączenie. Chyba już tak fatalnych architektów od lat niema. Izolacja termiczna nie może mieć mostków termicznych - obojętnie z której jest strony ściany http://de.relaunch.schoeck.live.avenit.de/upload/files/download/Produktkatalog_PL_28.07.2011_neu%5B4277%5D.pdf Nie ma czegoś takiego jak ocieplenie ściany na fundamencie od zewnątrz - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.07.2013 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Pan jest poważnym człowiekiem? Ma Pan ochotę zobaczyć dom zapraszam, ale czyiś projektów, adresów, kontaktów na forum nie mogę bez zgody umieszczać. Dlaczego Pan się nie wstrzyma do czwartku - kontaktu z autorytetem? Dostałem na pw, ze Panu prawdopodobnie chodzi o mostek termiczny połączenia stropu ze ścianą.... tego i tak na rzutach Pan nie zobaczy, ale tylko pseudoarchitekt daje tam "zimne" łączenie. Chyba już tak fatalnych architektów od lat niema. Izolacja termiczna nie może mieć mostków termicznych - obojętnie z której jest strony ściany http://de.relaunch.schoeck.live.avenit.de/upload/files/download/Produktkatalog_PL_28.07.2011_neu%5B4277%5D.pdf Nie ma czegoś takiego jak ocieplenie ściany na fundamencie od zewnątrz - Ja o jednym, ty o drugim. Rozumiesz co się do ciebie mówi? Pokaż mi nowy dom czy też projekt domu murowanego zaizolowanego od wewnątrz. Takie to trudne? Oczywistym jest że takich nie ma bo kto by się na podobną głupotę zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.07.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.07.2013 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 No i jak z tym autorytetem? Miał być w czwartek i wesprzeć twoje niestworzone teorie. Dalej nie pokazałeś projektu domu ocieplonego od środka. Nikogo to pewnie nie dziwi ale by uratować resztki autorytetu mógłbyś dać coś innego niż te niewidoczne rysunki traktujące o czymś innym, wbrew twoim intencjom. Nie mogę też doczekać się interpretacji zamieszczonej wcześniej pracy magisterskiej pokazującej bezsens stosowania izolacji pod halą, więc obalających teorię o dużej ucieczce ciepła do gruntu którą forsujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts