Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 No i przyjechał z zagranicy - rozmawialiśmy - Nie napisał Pan i nie zadzwonił !!! Zrobi Pan to wreszcie? Czy Pan nie chce wiedzieć co powie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.07.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Ja o jednym, ty o drugim. Rozumiesz co się do ciebie mówi? Pokaż mi nowy dom czy też projekt domu murowanego zaizolowanego od wewnątrz. Dlaczego, akurat murowanego? To nie jest "jedyna słuszna" technologia budowania domów. Przykłady domów izolowanych również od wewnątrz masz tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18377-Budowa-domu-z-klock%C3%B3w-styropianowych-za-i-przeciw/page7. Sam mam taki dom i jestem zadowolony z jego użytkowania, podobnie jak jasiek71, amigo1974 i wielu innych, których znajdziesz w w/w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Sam mam taki dom i jestem zadowolony z jego użytkowania, podobnie jak jasiek71, amigo1974 i wielu innych, których znajdziesz w w/w wątku. Gdyby dał Pan 3 x więcej styropianu od gruntu - miałby Pan przy elektrycznym ogrzewaniu efekt taki jak teraz przy pompie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.07.2013 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Dlaczego, akurat murowanego? To nie jest "jedyna słuszna" technologia budowania domów. Przykłady domów izolowanych również od wewnątrz masz tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18377-Budowa-domu-z-klock%C3%B3w-styropianowych-za-i-przeciw/page7. Sam mam taki dom i jestem zadowolony z jego użytkowania, podobnie jak jasiek71, amigo1974 i wielu innych, których znajdziesz w w/w wątku. Oczywiście że są technologie które można określić izolowanymi od środka. Mabudo, zdaje się oferuje taki system i to w technologii ciężkiej. Stosują jednak do tego odpowiednie ściany działowe i stropy. Nikt tam nie izoluje działówek od środka. Nie o to jednak chodzi. Zdecydowana większość domów w Polsce jest budowana tradycyjnie. Ocieplenie takiej konstrukcji od środka jest karkołomnym zadaniem i praktycznie zawsze nieopłacalnym. Taki sam efekt, dużo taniej można osiągnąć ocieplając dom z zewnątrz. To chyba wszyscy wiemy. TB powinien to powiedzieć a nie udawać że się da i że on to robi. Mąci tylko w głowach tym którzy o budowaniu specjalnie pojęcia nie mają. "Jedynie słuszna" technologia jest i długo będzie obowiązującą niezależnie od jej wad. Można zrobić murowany dom o izolacji od wewnątrz ale musi to być uwzględnione na etapie projektu. Po co jednak się w to bawić skoro izolacja od zewnątrz jest równie efektywna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.07.2013 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Gdyby dał Pan 3 x więcej styropianu od gruntu - miałby Pan przy elektrycznym ogrzewaniu efekt taki jak teraz przy pompie ciepła.A czemu nie 6 razy więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Bo minimum jest 30 cm - ekonomicznie 50 cm a Szanowny HenoK dał 10cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 ocieplając dom z zewnątrz. To chyba wszyscy wiemy. To pierwsze to jest izolacja od zewnątrz a to drugie to ocielenie od zewnątrz - to drugie nie jest izolacją - zna Pan definicje współczynnika przewodzenia ciepła. TO NIE JEST IZOLACJA. http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.07.2013 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Bo minimum jest 30 cm - ekonomicznie 50 cm a Szanowny HenoK dał 10cm . No to może udowodnij w końcu że te minimum to 30 a nie 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Bardzo prosto... Ci co mają mniej niż 30 cm styropianu od gruntu maja domy nieizolowane 1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie2 - dom izolowany do 30kWh/m23 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie4 – dom pasywny 0 kWh5 – samowystarczalny 6 – plus energetyczny To minimum - górę obliczył dr Duda - nazywając to - "ekonomiczna grubość izolacji termicznej od gruntu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.07.2013 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Bardzo prosto... Ci co mają mniej niż 30 cm styropianu od gruntu maja domy nieizolowane 1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie 2 - dom izolowany do 30kWh/m2 3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie 4 – dom pasywny 0 kWh 5 – samowystarczalny 6 – plus energetyczny To minimum - górę obliczył dr Duda - nazywając to - "ekonomiczna grubość izolacji termicznej od gruntu" 10 raz chyba to zamieszczasz. Nic z tego nie wynika. Gdzie tu masz wiązek między grubością izolacji od gruntu a tym ile dom zużywa energii? Ja mogę również zamieścić takie zestawienie i dopisać że ci którzy mają mniej niż 100 cm styropianu od gruntu mają domy nieizolowane. Taką samą ma to wartość jak to co piszesz czyli żadną. Pokaż symulacje albo obliczenia które do takich wniosków prowadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Związek jest oczywisty. Przy identycznych izolacjach w domu parterowym - grunt generuje więcej strat niż ściany i dach razem . Dom izolowany to dom zużywający do 30 kWh/m2 rocznie - Czyli np. dom izolowany 100m2 zużyje 3000kWh - Jeżeli da Szanowny Pan 20 cm styropianu - nie zmieści się Pan w 3000kWh nawet jak pozostałe izolacje będą wykonane perfekcyjnie. Pan sprzedaje jakieś kotłownie, że tak Pan walczy z izolowaniem domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Szanowny Panie perm - w tech chwili rozmawiałem z dr Duda - jest pod telefonem - zadzwoni Pan o izolację od wewnątrz i od gruntu 30-50cm??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.07.2013 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Związek jest oczywisty. Przy identycznych izolacjach w domu parterowym - grunt generuje więcej strat niż ściany i dach razem... To jest właśnie bzdura której w żaden sposób nie potrafisz udowodnić. Gdzie te symulacje? Gdzie badania? Napisać można wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.07.2013 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Szanowny Panie perm - w tech chwili rozmawiałem z dr Duda - jest pod telefonem - zadzwoni Pan o izolację od wewnątrz i od gruntu 30-50cm??? Ja mam dzwonić? A nie może p. Duda wypowiedzieć się publicznie tu na forum? Wstydzi się czy co? Przedstawiłby to czego ty nie potrafisz. Wyniki badań czy coś. Inaczej by się rozmawiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 05.07.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Bo minimum jest 30 cm - ekonomicznie 50 cm a Szanowny HenoK dał 10cm . To by znaczyło ze przy tylko 10cm powinien HenioK ogrzewać chałupę cały rok bo w lato przecież temp. pod podloga dalej ma takąż sama wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) To by znaczyło ze przy tylko 10cm powinien HenioK ogrzewać chałupę cały rok bo w lato przecież temp. pod podloga dalej ma takąż sama wartość. Trudno mi się do tego odnieść, nie wiem jak zmieniła się od zimy wartość gruntu u Pana Henryka. Wiem jednak, że na ogrzewanie to nie miało wpływu. Edytowane 5 Lipca 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.07.2013 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Trudno mi się do tego odnieść, nie wiem jak zmieniła się od zimy wartość gruntu u Pana Henryka... Podrożał ale zaraz potem staniał także teraz jest na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Skontaktował już się Pan z Autorytetem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.07.2013 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Skontaktował już się Pan z Autorytetem? Kto ci powiedział że mam zamiar się z kimkolwiek kontaktować? Wymyśliłeś to sobie. Kolejna twoja głupota. Jaki to ma sens? Miał się p. Duda wypowiedzieć na forum. Po to jest ten wątek by ci co budują mogli wyciągnąć jakieś wnioski. Jaki wniosek wyciągną z mojej rozmowy z kimkolwiek? Jak na razie dwie twoje teorie czyli izolacja od środka i ucieczka ciepła do gruntu większa niż przez pozostałe przegrody to fikcja której na tylu stronach przegadanych tu nie potrafiłeś udowodnić. Zamieszczasz jakieś śmieszne, nieczytelne obrazki bez związku, nie potrafisz się odnieść do pracy o izolacji pod halą która wprost zaprzecza temu co twierdzisz. Co teraz wymyślisz? Jak się domyślam żadnego konkretnego opracowania nie masz bo już dawno byś je przedstawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.07.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Przecież to Szanownemu Panu powinno zależeć na prawdzie? Ja ją znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts