Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątek dla lubiących wyzwania. :)

perm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam dom 170m2 i 20 cm styro a zapotrzebowanie w okolicach 4700/rok - czyli coś się nie zgadza. Patrząc z drugiej strony jakie bym miał zapotrzebowanie gdyby było 30cm styro?
Ma Pan mostek termiczny do gruntu? ma Pan BK bez paroizolacji? Jeżeli tak i tylko 20cm styro od gruntu to wyjdzie Panu 15 000kWh .

:wave:

Szanowny p. Tomaszu właśnie zrobiłem symulacje w OZC. Przy dołożeniu 10 cm styro w podłogi zapotrzebowanie w ogólnym rozrachunku spadło o 60 kWh/rok. (z 4700 zrobiło się 4640) .

Już pisałem, że to niewiele warty program - Oparty jest, na założeniu, że ciepło ucieka proporcjonalnie - a to nie jest prawda. Drugi problem to współczynnik przewodzenia ciepła. Bez tego program nic nie jest wart.

Współczynnik przewodzenia ciepła wyklucza liczenie, gdy izolacja nie jest ciągła i izotropowa ( czyli mostki termiczne) - wyklucza liczenie gdy ciepło idzie inaczej niż prostopadle, to nie jest izolacja.jpg Wyklucza liczenie gdy jest zmienna lambda - czyli ruch powietrza i wilgoci w przegrodzie.

Nakazuje uwzględnić możliwości odbiornika ciepła.

Ma Pan gruby wełniany sweter o określonej lambdzie

- stoi Pan w nim w chłodni - 25st. - małe straty ciepła

- na zewnątrz 0 st.C i lekki wiatr - duże straty ciepła

- podłoży Pan go pod d... na grunt +5 st.C ogromne straty ciepła

- lekko zawilgnie ... o to lepiej go zdjąć!

Może Pan mi odpowiedzieć poważnie poza 20 cm w podłodze -

- jaka ściana ?

-jakie ogrzewanie?

Już pisałem, że to niewiele warty program - Oparty jest, na założeniu, że ciepło ucieka proporcjonalnie - a to nie jest prawda. Drugi problem to współczynnik przewodzenia ciepła. Bez tego program nic nie jest wart.

Współczynnik przewodzenia ciepła wyklucza liczenie, gdy izolacja nie jest ciągła i izotropowa ( czyli mostki termiczne) - wyklucza liczenie gdy ciepło idzie inaczej niż prostopadle, [ATTACH=CONFIG]199102[/ATTACH] Wyklucza liczenie gdy jest zmienna lambda - czyli ruch powietrza i wilgoci w przegrodzie.

Nakazuje uwzględnić możliwości odbiornika ciepła.

Ma Pan gruby wełniany sweter o określonej lambdzie

- stoi Pan w nim w chłodni - 25st. - małe straty ciepła

- na zewnątrz 0 st.C i lekki wiatr - duże straty ciepła

- podłoży Pan go pod d... na grunt +5 st.C ogromne straty ciepła

- lekko zawilgnie ... o to lepiej go zdjąć!

Może Pan mi odpowiedzieć poważnie poza 20 cm w podłodze -

- jaka ściana ?

-jakie ogrzewanie?

Nie wstyd ci klepać takich bzdur bez żadnych dowodów?

Jeżeli Pan uważa, że dopuszczalna jest izolacja fasadowa - to dziękuję z komplement.

to nie jest izolacja.jpg

To Szanowny Panie izolacją nie jest. Dom izolowany to dom zużywający do 30kWh/m2 rocznie.

Czy Pan zna podstawy fizyki - wykluczające coś takiego jak wyżej ?

O oszustwach Instytutów i polityków - już się pisze - sprzedaż energii to wielki biznes a izolowanie w nim przeszkadza.

http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html

Fassadendämmung = Energetische Volksverdummung! Izolacja od zewnątrz = pranie mózgu

z http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/

Może Pan przestać powtarzać się ??? Nikt rozsądny nie neguje potrzeby izolacji budynków, ale sposób zalecany przez Pana dla 90% budynków stojących w Polsce jest nierealny - budynki murowane z fundamentami tradycyjnymi . Poproszę o pokazanie w jaki sposób wyobraża Pan sobie ich zaizolowanie od wewnątrz.

Niestety, Szanowny Panie - Jest jeszcze sporo nie znających fizyki. Nie piszę o izolacji od zewnątrz czy od wewnątrz mostek termiczny do gruntu.jpg

- tylko o mostku termicznym do gruntu i o "przepuszczalności" materiałów izolacyjnych.

Ale po co o bzdetach?

Lepiej o fizyce

Czy Pan wie dlaczego to:to nie jest izolacja.jpg Nie jest izolacją termiczną - PROSTE PYTANIE?

Są dwie ekonomie :

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń

Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności...

Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

Pan jest po której stronie?

Niestety, Szanowny Panie - Jest jeszcze sporo nie znających fizyki. Nie piszę o izolacji od zewnątrz czy od wewnątrz [ATTACH=CONFIG]199545[/ATTACH]

- tylko o mostku termicznym do gruntu i o "przepuszczalności" materiałów izolacyjnych.

Ale po co o bzdetach?

Lepiej o fizyce

Czy Pan wie dlaczego to:[ATTACH=CONFIG]199544[/ATTACH] Nie jest izolacją termiczną - PROSTE PYTANIE?

Wiem Panie TB że mostek termiczny na granicy mur , fundament jest dość istotny dlatego można go znacznie zmniejszyć przez:

a. zastosowanie płyty fundamentowej

b. ocieplenie fundamentu do wysokości ławy fundamentowej zarówno od zewnątrz jak i od zewnątrz, oraz zastosowanie izolatora w murze na wysokości izolacji termicznej podłogi ( np. szkło piankowe, lub izomur, nowomur )

PS. sam mam to ostanie rozwiązanie ( zarówno na ścianach nośnych jak i działowych ) i uważam że jest OK ( w zimie temperatura murów na różnych wysokościach bez zauważalnych różnic ).

Pisałem o poprawnym izolowaniu budynków murowanych z tradycyjnymi funadamentami bo takie w Polsce są najczęściej, proszę napisać a nie wklejać nieczytelne schematy .