Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątek dla lubiących wyzwania. :)

perm

Recommended Posts

Są dwie ekonomie :

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń

Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności...

Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

Pan jest po której stronie?

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pan jest po której stronie?

Jest jeszcze olbrzymie konsorcjum producentów izolacji dla których 50 cm pod podłogą to czysta kasiorka. To że sensu to nie ma to nie ich biznes. Wystarczy napuścić takiego Brzęczkowskiego bo powtarzał bzdury. Ktos tam pewnie uwierzy.

Jednak po coś mnie Szanowna Redakcja do pisania tu zaprosiła!

Może Pan nie słyszał, to przypomnę : Za kilka lat ( w Norwegii już za dwa) budownictwo zeroenergetyczne. A Pan... ma dom izolowany?

http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia

Przeczytał Pan moje odpowiedzi ?? Jeśli Pan potrafi czytać to Pan wie , jeśli nie to Pana problem. PS jakieś uwagi do ograniczenia mostka termicznego do gruntu ??? Chce Pan dotknąć , zobaczyć jak to działa, zobaczyć zdjęcia i filmy z realizacji ?? zapraszam , info na priv . Żadne teorie , czysta praktyka .

Jednak po coś mnie Szanowna Redakcja do pisania tu zaprosiła!

Może Pan nie słyszał, to przypomnę : Za kilka lat ( w Norwegii już za dwa) budownictwo zeroenergetyczne. A Pan... ma dom izolowany?

http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia

A 90% Polaków, którzy mają domy izolowane od zewnątrz nakaże się ich zburzenie i postawienie szkieletowców ????

A 90% Polaków, którzy mają domy izolowane od zewnątrz nakaże się ich zburzenie i postawienie szkieletowców ????

Nie neguję do końca dobrych intencji TB , ale chaotyczny sposób przekazywania wiedzy i jej ,,nawiedzony '' sposób , drobne i wielkie uproszczenia, preferowanie jedynie słusznej koncepcji ocieplania ( nie do zastosowania w 90% budynków w Polsce ) ZNIECHECA i OSTRASZA użytkowników forum od poważnej i merytorycznej dyskusji dotyczącej ocieplania.

Proszę przeczytać moją odpowiedź . Jakieś uwagi ??

PS nawet stosując 30 cm izolacji styropianowej (xps) w postaci płyty fundamentowej Pan tylko BARDZO ZNACZNIE OGRANICZA a nie LIKWIDUJE MOSTEK CIEPLNY . Odnośnie płyty fundamentowej to ciekawy jestem kto zapewni trwałość i szczelność na łączeniach zakopanego xps przez np. 30 lat ???

Mają domy nieizolowane!!! A godzina "zero" się zbliża.

Co do marginalizacji mostka termicznego - jeszcze raz proszę się zapoznać z definicją - jak jest mostek to nie ma izolacji.

No dobrze , mają nieizolowane domy to może oświeci ich Pan jak mogą to poprawić bez zburzenia domów ???

Proszę przeczytać moją odpowiedź . Jakieś uwagi ??

PS nawet stosując 30 cm izolacji styropianowej (xps) w postaci płyty fundamentowej Pan tylko BARDZO ZNACZNIE OGRANICZA a nie LIKWIDUJE MOSTEK CIEPLNY . Odnośnie płyty fundamentowej to ciekawy jestem kto zapewni trwałość i szczelność na łączeniach zakopanego xps przez np. 30 lat ???

Nie jestem fanem płyty fundamentowej. Po 24 latach zajmowania się instalacjami w domach 10-30kWh/2 rocznie - wiem jak trudna lub niemożliwa w opanowaniu jest zbyt duża akumulacja.

Ale płyta fundamentowa spełnia wymogi stawiane izolacji. Nieskończoność i prostopadły kierunek przepływu ciepła.

Tak jak to się robi w całej Europie - np. stelaż wełna folia, pianka PUR. gotowe płyty styropianowe, wełniane czy piankowe z tynkiem

rockwool [ATTACH=CONFIG]199566[/ATTACH]

isover [ATTACH=CONFIG]199567[/ATTACH]

W starych domach których elewacji nie można zmienić jest to jedyna metoda ocieplenia. W nowych nikt tak nie robi. Z oczywistych powodów. To generująca koszty bzdura o takich samych parametrach jak dom ocieplony z zewnątrz.

Mają domy nieizolowane!!! A godzina "zero" się zbliża.

Co do marginalizacji mostka termicznego - jeszcze raz proszę się zapoznać z definicją - jak jest mostek to nie ma izolacji.

Bzdura którą powtarzasz przy każdej okazji. Mostek czy też ucieczka ciepła występuje ZAWSZE! Nie ma znaczenia czy to przez klasyczny mostek termiczny czy przez warstwę izolacji.

Jest jeszcze olbrzymie konsorcjum producentów izolacji dla których 50 cm pod podłogą to czysta kasiorka. To że sensu to nie ma to nie ich biznes. Wystarczy napuścić takiego Brzęczkowskiego bo powtarzał bzdury. Ktos tam pewnie uwierzy.

Pod fundament tak ... no izolację taką jak XPS trza dać .

Ale ściany to już ... kostka słomy tu nie ma ekonomi żadnej i 1m 1,2m izolacji to pikuś tylko fantazja ...

Ja tam mam w du dogmat o niepokalanej mostkami termicznymi płycie fundamentowej ... mnie ona nie jest potrzebna .

i tak owej miał nie będę !!

co nie znaczy że zrobię chałę """"""""""""""""""tradycyjną """""""""""""""""""""" mnie to słowo tradycyjnie bardziej obrzydza jak GÓWNO !!!

Bzdura którą powtarzasz przy każdej okazji. Mostek czy też ucieczka ciepła występuje ZAWSZE! Nie ma znaczenia czy to przez klasyczny mostek termiczny czy przez warstwę izolacji.
ale Kolega galopem poleciał.

Ma znaczenie ...

mamy izolację co na 1m^2 traci te 0,3 wata na stopień i teraz płytę balkonową co na kresce traci 1 wat na mb ...

Kolega zrównuje wymianę ciepła powierzchniową z liniową ... co nie ma sensu .

Zgadza się że straty są ...

ale dąży się jak to jest postawione przy budownictwie pasywnym do wartości mostków liniowych o wartości max 0,01 wata !

jeden "tajny" mostek np w fundamencie o wartości 0,5 wata na mb na stopień daje na 40mb czyli rzut kostki domu 10x10 metra

1000 kWh to jest dla domu o powierzchni 120 m^2 niechby 8,3 kWh na m^2 ... mało to jest dla ceglastych domów co

tych kWh na m^2 idzie ... w setki ...

ale dla budynku paswynego to jest 0,5 strat które może mieć !

Kolega Tomasz nich skończy z tym dramatem ... bo jeszcze koledzy sobie do głowy nabiorą to że nie da się czegoś zrobić bo to jakiś kosmos .

Nie to jest proste i nastawione na prostotę .

Izolacja to pikuś ...

konstrukcja budynku żeby nie wyglądał jak psia buda jest trudniejsze !

A okna ? to gdzie ... drzwi ? tam można walczyć tanio i skutecznie tylko trzeba sobie rączki pokalać robotą ...

bo to co teraz jest na rynku to chłam ! i jeszcze raz chłam !

Edytowane przez מרכבה

A okna ? to gdzie ... drzwi ? tam można walczyć tanio i skutecznie tylko trzeba sobie rączki pokalać robotą ...
Okna - nie mają kontaktu z gruntem ( duzo lepszym odbiornikiem ciepła niż mroźny wiatr) , nie przepuszczają też powietrza. Dają sporo zysków akumulowanych w wylewce. Bez problemu na 30-40 cm styropianie, zrobię dom 20-25kWh/m2 ze 100% przeszkleniami .

Natomiast ta sztuka nawet w przybliżeniu nie uda się z betonem komórkowym i 15 cm styropianie od zewnątrz. Przy różnicy ciśnień - to bardzo słabo izoluje. A jeszcze styropian chroni mur przez zyskami słonecznymi!!!

W Warszawie. Już robiliśmy - salon Volvo.

W izolacji najważniejsze jest nieruchome powietrze. BK przy różnicy ciśnień ( zimą coś takiego występuje a nasila się przy WM z odzyskiem ciepłą ) ma bardzo słaby opór cieplny . No ale cóż są jeszcze tacy co za bk przyklejają styropianowy magazyn wody. Brak podstawowej wiedzy.