Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątek dla lubiących wyzwania. :)

perm

Recommended Posts

Może choć jakieś kawały znasz?

Wszystko się zmienia, kiedyś rząd był w Londynie a Polacy tu, teraz zaczyna być odwrotnie. Zawsze myślałem, że cymbalizmem jest ie nie izolować się od gruntu ( izolacja tam zaczyna się od 30 cm) a czymś jeszcze głupszym zostawiać mostek termiczny - nie "zamykać" wentylacji... a Pan twierdzi, że jest odwrotnie.

Niech i tak będzie - Pan płaci .

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...a Pan twierdzi, że jest odwrotnie.

Kolejne kłamstwo. Zrobili z ciebie tu pajaca dyżurnego i wpisujesz się w tę rolę doskonale. Zdaje się że taki image ci odpowiada. Rozmawiać z tobą już nie będę bo ile razy można pytać o to samo i nie dostawać odpowiedzi.

Edytowane przez perm

Kolejne kłamstwo. Zrobili z ciebie tu pajaca dyżurnego i wpisujesz się w tę rolę doskonale. Zdaje się że taki image ci odpowiada. Rozmawiać z tobą już nie będę bo ile razy można pytać o to samo i nie dostawać odpowiedzi.

Gdy brakuje argumentów - "przechodzi" się na osobę. Przyzwyczaiłem się do opisywania zagadnień w prosty sposób, dla mniej rozumiejących.

Dom izolowany to dom zużywający do 30kWh/m2 rocznie i charakteryzuje się brakiem możliwości założenia centralnego.

Nie wiem kto ze mnie co zrobił, rekuperatory przyjęły się na świecie, izolacja też się przyjmie. To, że ma Pan dom nieizolowany - łatwo policzy sam. To, że trzeba będzie zaizolować http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia

to się Pan przekona. Budownictwo zeroenergetyczne będzie wprowadzane przez ekonomię a nie łaskawe prośby.

Tylko osoba o małej wiedzy i wyobraźni nie izoluje dziś domu. Powtórzę za dr Duda - mniej jak 30 cm styropianu od gruntu daje niedouczony szkodnik.

Pan miał zdaje się takiego zamiast architekta, a teraz w Swej płytkości rozumu, mnie Pan stara się obwinić.

Panie TB czy domy na zdjeciach wczesniejnie beda rozwiazniem na potrzebe izolowania sie od gruntu... Technologia jest...

A odnosnie Pana porøwnan ze Skandynawia.. i % strat ciepla...

Mam dane przykladowe ze dom z 1970 mial 18% strat przez sciany, 12% grunt, 20% okna i drzwi, 32% wentylacja i 18% dach...

Wychodzi na to ze od gruntu najcieplej. Dom nie podpiwniczony 125m2

Sciany w 2013 sa pewnie lepiej docieplane ale podloga gorzej... 25% strat do gruntu?

Szanowny Panie, starty ciepła podaje się w kWh nie % - tylko ktoś kto nie rozumie termodynamiki i statystyki podaje w % . Co prawda takich źle wykształconych ludzi jest sporo, ale bie bądźmy bolszewikami, nie zawsze większość ma rację. Należy ich uczyć co to jest ciepło, definicji U, co to jest % ... a nie powielać głupotę.

Jaki by Pan dom nie wziął - to zawsze straty wynoszą 100% a ciepło nie ucieka proporcjonalnie- gdy Pan zabierze ze styropianowego sześcianu jedną ścianę to ma Pan 83 % izolacji czy g... nie izolację?

Podręcznik lub człowieka, który przedstawia taki rysunek:

%  izolacji.jpg Nie trzeba brać poważnie - to najczystszy brak wiedzy o statystyce i cieple.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Gdy brakuje argumentów - "przechodzi" się na osobę. Przyzwyczaiłem się do opisywania zagadnień w prosty sposób, dla mniej rozumiejących....
Premierem, przypadkowo dosyć został kiedyś Pawlak. Nic nie mówił ale robił tajemnicze miny wskazujące na to że wie ale nie powie. Szybko okazało się że za minami nie było nic. Pusta fasada. To samo jest z tobą. To: "... Przyzwyczaiłem się do opisywania zagadnień w prosty sposób, dla mniej rozumiejących..." jest żałosną próbą wytłumaczenia kompletnego braku wiedzy jaki tu od początku prezentujesz. Nie masz argumentów, nie masz przykładów, nie masz nic oprócz chorych teorii. Jesteś ograniczonym nieukiem.

Powtórzę za dr Duda - mniej jak 30 cm styropianu od gruntu daje niedouczony szkodnik.

Pan miał zdaje się takiego zamiast architekta, a teraz w Swej płytkości rozumu, mnie Pan stara się obwinić.

Linka do tej wypowiedzi proszę, źródło, cokolwiek by można to sprawdzić. Ile można o to prosić? Nie masz, wyjąłeś to z kontekstu zmieniając znaczenie więc nie powtarzaj tego bo się ośmieszasz coraz bardziej ( o ile to jeszcze możliwe).

Dom izolowany to dom zużywający do 30kWh/m2 rocznie i charakteryzuje się brakiem możliwości założenia centralnego.

Zabawię się w prof. Miodka ;) Dom izolowany to dom, który jest w jego trakcie (czynność niedokonana). Dom gotowy to dom zaizolowany/odizolowany, tylko pytanie od czego i z jaką skutecznością.

Zabawię się w prof. Miodka ;) Dom izolowany to dom, który jest w jego trakcie (czynność niedokonana). Dom gotowy to dom zaizolowany/odizolowany, tylko pytanie od czego i z jaką skutecznością.

Przypomnę:

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń

Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności...

Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

Kwalifikacja z roku 1995 dziś nie ma sensu

koszty energii wtedy – kWh 0,21zł m3 gazu 0,40 zł litr oleju 0,60zł tona węgla 70-90zł.

Przypomnę:

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

koszty energii wtedy – kWh 0,21zł m3 gazu 0,40 zł litr oleju 0,60zł tona węgla 70-90zł.

Zapomniałeś o interesie producentów izolacji których najwyraźniej tu reprezentujesz. Wcisnąć jej jak najwięcej, nawet w niezgodzie ze zdrowym rozsądkiem i sztuką budowlaną.

Doczekałem sie prywatnej wiadomości o TB:

...Szanowny Panie, jest Pan zbyt tępy, by mnie obrazić. Nie będę więcej czytał Pańskich postów, wiec niech Pan tylko inwektywy pisze, bo na pytania z natury rzeczy nie dostanie pan odpowiedzi...

Z natury rzeczy nie dostanę odpowiedzi. :D:D:D. No to już wiem od dawna. Nikt z pytających nie dostał odpowiedzi od TB. Coś konkretnego trzeba by napisać a jak to zrobić jak w głowie TB pustka?

Przypomnę:

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

Błagam tylko nie to !!!! Znowu kopiuj, wklej :bash:

Ale niech bedzie kWh... znaczy ze majac dom ktøry potrzebuje 12000kWh/rok i wyliczajac sobie ze przez dach ucieka 3000kWh to nie mozna tego okreslic

jako strat 25%. Bo mowa o kompletnym domu a nie z 1 sciana bez izolacji czy tam dachu... calkowitego zapotrzebowania na cieplo nie mozna

% podzielic na sciany , okna... podloge... tak?

Informacja wzieta z S urzedu energetyki...de facto z pisma o dodatkowym izolowaniu. Ale cøz... nie bedziemy ich brac na powaznie.

Styropian lekiem na wszelkie zlo... czy mozna te 30cm styropianu czyms zastapic?

A i co z domami na palach. Czy nie rozwiaza problemu z tym tak zimnym gruntem...

Podał Pan starty ciepła w kWh i jest OK . Podał Pan konkret -tu 12000kWh --- Nie miałbym aż takich pretensji do "wiedzy" umieszczającego taki schemat

%  izolacji.jpg gdyby podpisał go: W moim domu tak procentowo ucieka ciepło w warunkach stabilnych.

Pan podał konkret 12000kWh...

Kolejna kwestia - 3000 to faktycznie 25% z 12000 - ale teraz czy jak zwiększymy dwa razy izolację w dachu - zużycie w domu spadnie 0 1500kWh - Otóż nie! Politechniki mijają się z prawdą, że ciepło ucieka proporcjonalnie - to nie jest prawda.

Postawmy zimą dwa "namioty" z identyczną kubaturą wewnętrzną i temperaturą . Pana namiot będzie z 30 cm styropianu na podłodze z płótna gumowanego a mój z płótna gumowanego na podłodze z 30 cm styropianu. Na utrzymanie w nich + 20 st.C przez cała zimę - zużyję spoooro mniej kWh niż Pan.

Hm... sam nie wiem ile nasz dom ma izolacji od spodu... bo tak naprawde nie wiem czy w latach 80' wszystko bylo wedlug projektu...

Ale w takim razie aby zapewnic te 30cm od spodu trzeba by zerwac podlogi... troszke pokopac etc. Niezly cyrk...

I zakladajac ze nasza PC ma sprawnosc 2,5 to mamy ca 12500kWh/rok... z tego 25% do gruntu to 3125kWh... niech uda sie zejsc do 5%

A wiec 2500kWh mniej w roku... to zejde z 5000kWh na 4000kWh... 1000kWh a 0,52:- mamy 520:-/ rok.

A o cyrku i kosztach z podlogami i izolacja nie chce nawet myslec...

Hm... Pan TB ponoc od 24 lat pracuje z domami <30kWh/rok.. ze nie przelal swoich teorii na developerøw z lat 90' 00' i nawet 10'

Ja wiem ze dazymy do domøw energooszczednych... moze i pasywnych... ale teorie tu przedstawiane i powtarzanie w kølko mantry

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

to tak srednio...

Jezeli grunt tak wychladza... to dlaczego zamiast tego styropianu nie buduje sie domøw uniesionych ponad grunt w PL

http://www.byggportalen.se/filarkiv/Ventilation-krypgrund-DryVent.jpg

http://www.akkonsult.com/images/pages/Krypgrund.jpg

http://www.byggskadeteknik.com/images/krypgrund_stor.jpg

Tradycja, tradycja. Z podłogą o 10 stopniach C dało się żyć, wystarczyło rzucić na nią skóry i robiło się ciepło. Nikt drewna na opał nie liczył. Ta, 'crawl space' to nie jest głupi pomysł, szczególnie dla szkieletowców.

Hm... Pan TB ponoc od 24 lat pracuje z domami <30kWh/rok.. ze nie przelal swoich teorii na developerøw z lat 90' 00' i nawet 10
'

Rozmowa z handlowcem znanego developera - budującego bloki w 1995 na Kochanowskiego w W-wie

- no dobra a ile kosztuje ogrzewanie do takiego mieszkania?

- 1800zł

-Hehe hihi Panie to mi Junkers daje mi więcej prowizji od każdego mieszkania.

Wie Pan, jak już pisałem - są różne ekonomie - Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania, ale nikt nie chce być zmarginalizowany. Co więc ? Wymyślono jak przykleić izolację by nie izolować - dać najmniej od gruntu, tam gdzie największe są straty i przykleić styropian za murem i fundamentem - tam gdzie ma znikome znaczenie.

Określiłbym to tak:

Wilk ( rynek instalacyjny) syty i owca ( izolacja) cała, ale juhasa ( inwestor) wieś już nie ujrzała.

'

Rozmowa z handlowcem znanego developera - budującego bloki w 1995 na Kochanowskiego w W-wie

- no dobra a ile kosztuje ogrzewanie do takiego mieszkania?

- 1800zł

-Hehe hihi Panie to mi Junkers daje mi więcej prowizji od każdego mieszkania.

Wie Pan, jak już pisałem - są różne ekonomie - Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania, ale nikt nie chce być zmarginalizowany. Co więc ? Wymyślono jak przykleić izolację by nie izolować - dać najmniej od gruntu, tam gdzie największe są straty i przykleić styropian za murem i fundamentem - tam gdzie ma znikome znaczenie.

Określiłbym to tak:

Wilk ( rynek instalacyjny) syty i owca ( izolacja) cała, ale juhasa ( inwestor) wieś już nie ujrzała.

Panie TB prośba o namiary na jednego ( słownie jednego ) zadowolonego pańskiego klienta. Przez 24 lata musiało się ich uzbierać od groma i nie wierze że każdy z nich chce zachować anonimowość ( może być na priv nie musi być na forum ).