asolt 11.07.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Panie TB prośba o namiary na jednego ( słownie jednego ) zadowolonego pańskiego klienta. Przez 24 lata musiało się ich uzbierać od groma i nie wierze że każdy z nich chce zachować anonimowość ( może być na priv nie musi być na forum ). Dokładnie to jest ich 5000 (klientów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.07.2013 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 '... dać najmniej od gruntu, tam gdzie największe są straty i przykleić styropian za murem i fundamentem - tam gdzie ma znikome znaczenie. ... Idiotyzm, którego w żaden sposób nie potrafi TB udowodnić. Nie wiem czy ktoś mu płaci za opowiadanie tych bzdur czy też sam jest upartym matołkiem ale wychodzi na jedno - wprowadza w błąd inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.07.2013 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Tak się zastanawiałem nad tym wszystkim i doszedłem do zaskakującego wniosku. TB to alter ego dr. Ludomira Dudy. Po co bawi się w kreowanie takiej pociesznej i kontrowersyjnej postaci, nie wiem. Być może chodzi o wzbudzenie zainteresowania budownictwem energooszczędnym, być może p. Duda ma takie a nie inne poglądy i wstydzi się? prezentować je pod własnym nazwiskiem. Mnie zaintrygowało zainteresowanie dr. antropozofią. Raczej niezwykłe to u inżyniera czyli osoby z umysłem ścisłym. Może się mylę ale jakoś tak myślę że TB to p. Duda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.07.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Tak straszne te straty ciepła od strony podłogi są, że w ogóle nie warto o tym dyskutować. Przykładowy zwyczajny domek, nie wiem ile ma w projekcie centymetrów pod podłogą, może ktoś wybudował i wie co tam w projekcie jest, zapewne nie więcej niż 15-20cm max. Dom na ławach więc ma te maga mostki termiczne i zapewne to bardzo, ale to bardzo złe ocieplenie fundamentu bo zwyczajnie, nieprofesjonalnie w ziemi od zewnątrz. http://ekoponidzie.wordpress.com/2012/07/06/straty-ciepla-w-twoim-domu/ Całe 3-6% ciepła tam ucieka, jak by było 30cm izolacji i przeróżne inne fanaberie zastosowane to by się skończyło na 2-4% ze zwrotem kosztów przy klasycznym CO po 30 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.07.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) http://ekoponidzie.wordpress.com/2012/07/06/straty-ciepla-w-twoim-domu/ Nie mógł Pan coś bardziej głupiego wstawic. Tylko ktoś kto nie zna się na termodynamice - podaje straty ciepła w % a nie w kWh. I każdy dom izolowany czy nie ma w procentach 100%. Straty ciepła podaje się w kWh. Każda zmiana w izolacji jakiegokolwiek elementu, ma wpływ na procenty w innych elementach, ale zawsze sumą to 100% Podobnie zdjęcia termowizyjne - wykonanie zdjęcia od zewnątrz dyskwalifikuje operatora - obraz temperatury z zewnątrz nic nie mówi o stratach . Źle przyklejony styropian ( np na placki ) będzie niebieski choc ściana w tym miejscu ma ogromne straty. Podobnie styropian przy fundamencie - będzie niebieski, bo nie jest ogrzewany. Autorów takich wypocin - powinno się piętnowac a nie pokazywac Edytowane 24 Lipca 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.07.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Tylko ktoś kto nie zna się na termodynamice - podaje straty ciepła w % a nie w kWh. I każdy dom izolowany czy nie ma w procentach 100%. Co ma termodynamika do procentów, suma strat budynku to 100%. Częsc tych strat to straty do gruntu, czyli stanowią jakis procent strat całkowitych. Prosze podac literature fachową w której jest uzasadnienie niemoznosci lub wrecz zakaz podawania strat budynku w procentach. Autor i tytuł. Jakim jest błedem podanie strat do gruntu np 500 kWh przy stratach całkowitych 2000 kWh jako 25%. Kazdy który zna matematykę w stopniu podstawowym wie ze 500 z 2000 to 25%. Gdy znamy straty całkowite w kWh to podanie wartości bezwzglednej w kWh lub podanie wielkosci procentowej oznacza dokładnie to samo, jedynie w drugim przypadku trzeba przeliczyć co jest nie skomplikowane dla wszystkich, poza TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.07.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Po dołożeniu izolacji do ścian, wzrośnie % strat do gruntu, ale nie wzrośnie ilośc kWh. Szkoda, że Pan ma z tym kłopoty. Gdyby autor tego rysunku podpisał "w moim domu tak procentowo ucieka ciepło" było by OK - a tak po prostu zrobił z siebie durnia. Tak jak ten od termowizji zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.07.2013 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Po dołożeniu izolacji do ścian, wzrośnie % strat do gruntu, ale nie wzrośnie ilośc kWh. Szkoda, że Pan ma z tym kłopoty. Gdyby autor tego rysunku podpisał "w moim domu tak procentowo ucieka ciepło" było by OK - a tak po prostu zrobił z siebie durnia. Tak jak ten od termowizji zewnętrznej.Durnia to Pan robi z siebie. http://ekoponidzie.files.wordpress.com/2012/07/straty-ciepc582a-sofath1.jpg Po pierwsze rysunek dotyczy konkretnego projektu, więc zapewne jego autor zna jego rzeczywiste straty ciepła. Po drugie, nawet dla konkretnego budynku wielkość strat będzie zależała od strefy klimatycznej, czyli konkretnej lokalizacji wybudowanego domu. Poszczególne wartości są podane w przedziałach procentowych,np. straty do gruntu 3-6%, co wynika właśnie z różnych stref klimatycznych. W całości zgadzam się z tą opinią : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?216450-W%C4%85tek-dla-lubi%C4%85cych-wyzwania-)&p=6059981&viewfull=1#post6059981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.07.2013 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Tak się zastanawiałem nad tym wszystkim i doszedłem do zaskakującego wniosku. TB to alter ego dr. Ludomira Dudy. Po co bawi się w kreowanie takiej pociesznej i kontrowersyjnej postaci, nie wiem. Być może chodzi o wzbudzenie zainteresowania budownictwem energooszczędnym, być może p. Duda ma takie a nie inne poglądy i wstydzi się? prezentować je pod własnym nazwiskiem. Mnie zaintrygowało zainteresowanie dr. antropozofią. Raczej niezwykłe to u inżyniera czyli osoby z umysłem ścisłym. Może się mylę ale jakoś tak myślę że TB to p. Duda. Z tego co mi wiadomo dr Duda nie jest inżynierem. Można znaleźć co prawda w internecie co prawda takie kwiatki jak te : http://biuroaudyt.pl/czytaj,8,20 http://www.cieplowent.pl/index.php?task=author&option=spistresci&numer=3410 http://estetyczny.net/portfolio/poligrafia/dyplom--kovex%28str3%29.pdf ale on sam siebie nigdzie inżynierem nie nazywa. Nie ma też uprawnień budowlanych, czy projektowych, więc nie interesują go rozwiązania konstrukcyjne w "projektach optymalizacji zużycia energii w domach jednorodzinnych". Na Forum Budowlanym jako swój zawód podaje : chemik - http://www.forumbudowlane.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=52349 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2013 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Po dołożeniu izolacji do ścian, wzrośnie % strat do gruntu, ale nie wzrośnie ilośc kWh. Szkoda, że Pan ma z tym kłopoty. Gdyby autor tego rysunku podpisał "w moim domu tak procentowo ucieka ciepło" było by OK - a tak po prostu zrobił z siebie durnia. Tak jak ten od termowizji zewnętrznej. Przy jakichkolwiek zmianach w termoizolacji zmienią sie procentowo straty. Co w tym dziwnego ze ta sama wielkosc strat do gruntu lub innych przegród wartosciowo bedzie taka sama a zmienia sie jej procent w stosunku do sumy całkowitych strat. Ja mam z tym kłopoty? Dalej insynuacje i nie potwierdzene tezy. Proszę podac publikacje naukowe które nie zalecają podawania strat cząstkowych w procentach. Autor i tytuł. Doczekam się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.07.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Proszę podac publikacje naukowe które nie zalecają podawania strat cząstkowych w procentach. Autor i tytuł. Doczekam się ? Matematyka , statystyka - To śmieszne, że Pan kWh w procentach podaje i jeszcze nie rozumie, że to kpina z wiedzy. Ciepło nie ucieka proporcjonalnie - a takie rysunki można spotkać w opracowaniach, gdzie można ocieplać ściany za fundamentem, gdzie daje sięmniej jak 30 cm izolacji od gruntu... Czyli paranaukowych, lub chroniących rynek centralnego ogrzewania. Tu widzę więcej poświęca czasu odzyskowi ciepła z g... niż izolacji domu. Nie ma problemu - izolacja jest dla myślących, a domy zużywające ponad 30kWh/m2 ... no trudno ktoś musi budżet reperować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.07.2013 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Z tego co mi wiadomo dr Duda nie jest inżynierem. Można znaleźć co prawda w internecie co prawda takie kwiatki jak te : http://biuroaudyt.pl/czytaj,8,20 http://www.cieplowent.pl/index.php?task=author&option=spistresci&numer=3410 http://estetyczny.net/portfolio/poligrafia/dyplom--kovex%28str3%29.pdf ale on sam siebie nigdzie inżynierem nie nazywa. Nie ma też uprawnień budowlanych, czy projektowych, więc nie interesują go rozwiązania konstrukcyjne w "projektach optymalizacji zużycia energii w domach jednorodzinnych". Na Forum Budowlanym jako swój zawód podaje : chemik - http://www.forumbudowlane.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=52349 No to już prawie jestem pewien. To parcie TB bym do p. Dudy zadzwonił, ta widoczna także u p. Dudy tendencja do nadużywania mocnych słów typu: szkodnik, oszust. Jest w Internecie że skończył termodynamikę ale najwyraźniej, wbrew niestety moim przypuszczeniom z izolacjami i przepływem ciepła nie ma to wiele wspólnego. To bardzo wiele tłumaczy. Nie mogłem zrozumieć jak inżynier może pisać takie banialuki. Czytając HenoK ciebie, jak na dłoni widzę że jesteś inżynierem i na tym o czym piszesz się znasz (wiem że nie na wszystkim ale nie da się). Nie mam takiego wrażenia czytając p. Dudę. Zadziwiająca rzecz, piszą w Internecie że to 'ekspert w dziedzinie budownictwa energooszczędnego' Ekspertem jest ktoś kto nie ma wykształcenia w tym kierunku? Skąd zatem jego wiedza w tym zakresie? Czy bycie audytorem energetycznym uprawnia do takiego określenia? Oj, na kilometr pachnie mi to próbą zaistnienia na forach człowieka który może i bardzo chce ale z braku wiedzy nie bardzo może być prawdziwym ekspertem. Edytowane 25 Lipca 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.07.2013 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Posłuchajcie tego: http://www.youtube.com/watch?v=g3OJxbdC0TA Pobożne życzenia, krótko mówiąc. Ściana z betonu grubości 6 cm! Co z wytrzymałością? Kolektor wiatrowy w Polsce w której stałych wiatrów jak na lekarstwo. Tani!!! Ogniwa fotowoltaiczne połączone z normalnymi kolektorami. Też pewnie tanie. U mnie w Szczecinie w grudniu, styczniu i lutym dni słonecznych było w sumie 6. P. Duda nie wie o tym? Zbiorniki akumulacyjny pod domem który w zimie będzie ten dom ogrzewał ale jednocześnie wcześniej podkreśla konieczność bardzo dobrego odizolowania od gruntu czyli od tego zbiornika o którym najwyraźniej zapomniał. Ani słowa o tym jak tą energię elektryczną będzie magazynował co jest kluczowe przy planowaniu podobnych rozwiązań. Taki dom w cenie normalnego. Niestety, moje zaufanie do p. Dudy spadło do zera. Jeszcze jedna, mocno zastanawiająca rzecz. W filmie redaktor przedstawia Dudę jako "pan Duda" Gdzie ten tytuł doktorski? Redaktor jest niegrzeczny? Jest pod spodem w opisie ale szukając w internecie nie znalazłem śladu o tym doktoracie. Może ktoś znajdzie coś na temat tego o czym ten doktorat? Edytowane 25 Lipca 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.07.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Panie Henryku - i tak każdy kto wybuduje dom, się przekona kto miał rację. Jeżeli nie izolował - ma zużycie powyżej 30kWh/m2 rocznie jak izolował - ma mniej. Tu nie potrzeba żadnej filozofii dorabiać. Tu wiedza o izolowaniu jest bardzo wymierna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.07.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Panie Henryku - i tak każdy kto wybuduje dom, się przekona kto miał rację. Święta racja ! Proszę zatem najpierw wybudować taki izolowany dom, sprawdzić jak on działa, a potem się wypowiadać na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.07.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Posłuchajcie tego: http://www.youtube.com/watch?v=g3OJxbdC0TA Pobożne życzenia, krótko mówiąc. Wbrew pozorom to jest wykonalne, ale potrzeba do tego trochę więcej wiedzy i doświadczenia niż ma dr Duda. Napiszę o tym trochę później. Też jestem ciekawy z jakiej dziedziny był ten doktorat. Ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.07.2013 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Jeszcze jeden kwiatek p. Dudy. Wypowiedź na jakimś spotkaniu o tym samym pomyśle domu autonomicznego. Tak gdzieś w 2:30 wypowiada się o hybrydowych ogniwach fotowoltaicznych jako alternatywie dla obecnych "nieużytecznych" dachów. On nawet wyliczył ile energii da się z tego uzyskać! Nie dla jednego domu ale dla całej Polski zdaje się. Fikcja czysta! Dalej twierdzi że dom z takim dachem będzie kosztować ok 2500 za m2! Ilość energii elektrycznej uzyskanej z ogniw fotowoltaicznych dla całej Polski określił na 750 mln MWh. Ten prąd miałby być zużyty na miejscu. O magazynowaniu nie wspomina. 750 mln MWh oznacza że każdy dom z ogniwem na dachu (połowa domów) czyli ok 3 mln produkowałby rocznie 250 MWh. Daje to miesięcznie ok 20 MWh. Zuzycie średnie dla jednego domu w chwili obecnej to ok 3 tyś KWh. Trochę jeszcze zostanie. Świetlana przyszłość nas czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Wbrew pozorom to jest wykonalne, ale potrzeba do tego trochę więcej wiedzy i doświadczenia niż ma dr Duda. Napiszę o tym trochę później. Też jestem ciekawy z jakiej dziedziny był ten doktorat. Ktoś wie? Moze tu: http://www.psnwk.pl/foto/content/KonferencjaBiogramyPSNWK.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.07.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Święta racja ! Proszę zatem najpierw wybudować taki izolowany dom, sprawdzić jak on działa, a potem się wypowiadać na ten temat. Dr Duda już się przekonał . A doktorat z termodynamiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.07.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Panie Henryku szkoda, że na budownictwie nie uczy się fizyki. Nikt by nie przyklejał styropianu za murem na fundamencie, domy byłyby tanie i 10W/m2 rocznie . A tak... Święta racja ! Proszę zatem najpierw wybudować taki izolowany dom, sprawdzić jak on działa, a potem się wypowiadać na ten temat. Znającym fizykę nie trzeba tego udowadniać empirycznie. A zwłaszcza jak takich dowodów nie chcą. Edytowane 25 Lipca 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts