Andrzej733 26.07.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Używanie folii dla chorych ma przesłanki higieniczno ekonomiczne. Raz użyta folia jest wyrzucana, ranny może mieć krew na zewnątrz i inne wydzieliny, dlatego nie stosuje się nawet tych wspomnianych koców . . A to że ludzie patrzą na to jako na cud ratujący życie..bo utrzymuje ciepłotę ciała..to taka bzdura dla mediów, w większości urazów właśnie ochłodzenie organizmu jest wskazane nie ocieplenie (spowolnienie metabolizmu oraz przepływu krwi)...Jak to leci..sreberkiem do środka, złotkiem na zewnątrz ..jakby to miało znaczenie w pochmurny dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.07.2013 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Używanie folii dla chorych ma przesłanki higieniczno ekonomiczne. Raz użyta folia jest wyrzucana, ranny może mieć krew na zewnątrz i inne wydzieliny, dlatego nie stosuje się nawet tych wspomnianych koców . . A to że ludzie patrzą na to jako na cud ratujący życie..bo utrzymuje ciepłotę ciała..to taka bzdura dla mediów, w większości urazów właśnie ochłodzenie organizmu jest wskazane nie ocieplenie (spowolnienie metabolizmu oraz przepływu krwi)...Jak to leci..sreberkiem do środka, złotkiem na zewnątrz ..jakby to miało znaczenie w pochmurny dzień. Ty się nie znasz na założeniach fizyki. Stań se bosymi nogami w mroźny dzień na gołej ziemi a na folii. Od razu poczujesz różnicę. Ja to zbadałem. (Napisałem to za TB, by się tak nie pocił biedaczyna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.07.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 No akurat na fizyce to sie dobrze znam i to nie tylko na jej podstawach.W poście nie podważałem tego że folia odbija promieniowanie tylko wyjaśniałem dlaczego ją stosują , a Ty zrób test stań na tejże folii, na gazecie i na wełnianym swetrze i wtedy napisz tutaj co czułeś zanim coś chlapniesz.. Jeżeli staniesz stopą tylko co wyjętą z ciepłego bucika to oddajesz promieniowanie cieplne w kierunku folii, ta z racji dużego stopnia odbijania promieniowania odbija sporą część ciepła i receptory wyczuwają różnicę temperatur. Jeżeli to samo zrobisz tylko wyjmiesz stopę i ja ochłodzisz i dopiero wtedy staniesz ma folii to szybciej ona do niej przymarznie niż cię ogrzeje. Temat wyczerpany jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.07.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Używanie folii dla chorych ma przesłanki higieniczno ekonomiczne. Raz użyta folia jest wyrzucana, ranny może mieć krew na zewnątrz i inne wydzieliny, dlatego nie stosuje się nawet tych wspomnianych koców . . A to że ludzie patrzą na to jako na cud ratujący życie..bo utrzymuje ciepłotę ciała..to taka bzdura dla mediów, w większości urazów właśnie ochłodzenie organizmu jest wskazane nie ocieplenie (spowolnienie metabolizmu oraz przepływu krwi)...Jak to leci..sreberkiem do środka, złotkiem na zewnątrz ..jakby to miało znaczenie w pochmurny dzień. To skąd znacznie mniejsze straty ciepła przez ścianę z bk z 5mm np alufox od wewnątrz niż 15 cm styro na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.07.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 . Bardziej ufam miernikom niż programom komputerowym pisanym przez informatyków a termodynamików. I Pan mysli, ze to co siedzi w algorytmach obliczeniowych rozni sie od tego co siedzi w miernikach? No rozni sie, mozna zwielokrotniac pomiary i przetwarzac dane na wiele sposobow, sama metoda weryfikacji wynikow jest dokladnie taka sama. Sa tez takie kierunki studiow na mechatronika, i tam sa ludzie naprawde kumaci, ktorzy niejeden miernik moga zlozyc sami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.07.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 No akurat na fizyce to sie dobrze znam i to nie tylko na jej podstawach. W poście nie podważałem tego że folia odbija promieniowanie tylko wyjaśniałem dlaczego ją stosują , a Ty zrób test stań na tejże folii, na gazecie i na wełnianym swetrze i wtedy napisz tutaj co czułeś zanim coś chlapniesz.. Jeżeli staniesz stopą tylko co wyjętą z ciepłego bucika to oddajesz promieniowanie cieplne w kierunku folii, ta z racji dużego stopnia odbijania promieniowania odbija sporą część ciepła i receptory wyczuwają różnicę temperatur. Jeżeli to samo zrobisz tylko wyjmiesz stopę i ja ochłodzisz i dopiero wtedy staniesz ma folii to szybciej ona do niej przymarznie niż cię ogrzeje. Temat wyczerpany jak dla mnieŻe się zacytuję: Napisałem to za TB, by się tak nie pocił biedaczynaNo i TB podjął rękawicę. Udowodni że folia chroni lepiej niz styro. Ach, to bedzie fascynujące! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.07.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 To skąd znacznie mniejsze straty ciepła przez ścianę z bk z 5mm np alufox od wewnątrz niż 15 cm styro na zewnątrz? A jaka jest izolacyjnosc tejze przegrody z alufoxem? Mozna gdzies podjechac i ten dom zobaczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.07.2013 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 A jaka jest izolacyjnosc tejze przegrody z alufoxem? Mozna gdzies podjechac i ten dom zobaczyc? Nie znam takiej metody badawczej "przeczyta" Internet wszystko przyjmie. Jestem starszej widocznie daty. Sprawdzam doświadczalnie. Tak jak z izolacją od gruntu i innymi sprawami. Może dlatego tak trudno mnie oszukac. A dom 10kWh/m2 nie stanowi żadnego wyzwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.07.2013 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 ...Jestem starszej widocznie daty. Sprawdzam doświadczalnie. Tak jak z izolacją od gruntu i innymi sprawami. Może dlatego tak trudno mnie oszukac. Już wiemy, stajesz gołymi nogami na gruncie i zakładasz swetry. Ilość swetrów przekłada się na izolacyjność. Dobrze zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.07.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 To skąd znacznie mniejsze straty ciepła przez ścianę z bk z 5mm np alufox od wewnątrz niż 15 cm styro na zewnątrz? Ta mata izolacyjna działa odbijając promieniowanie cieplne, jak byś pokrył styropian taka powłoką też by odbijał. Jak bawisz się w kanadyjkach to wiesz że taki system jak najbardziej sie nadaje tam, bo potrzebne jest szybkie nagrzanie i szybkie wychłodzenie (taki jest sens kanadyjek w sumie), czyli nie uzyskasz domu z tradycyjnym typem ogrzewania, musisz dobierać stały sposób ogrzewania, aby zapewnić taki sam komfort jak przy tradycyjnej metodzie. Może to i jest dobre ale wszelkie systemy zaopatrujące dom w ciepło w sposób ciągły są oparte na prądzie i każdy zanik prądu spowoduje szybkie wychłodzenie pomieszczenia. Kiedyś przymierzałem sie do robienia kontenera budowlanego- i chciałem zastosować taką metodę, bazującą na odbijaniu promieniowania..czyli mniejsze grubości ścian i szybkie nagrzewanie w zależności od potrzeby. Zapewne zostanie wymyślony materiał mający pory próżniowe, wtedy styropiany odejdą w niepamięć,ale puki co lecimy ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.07.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Ta mata izolacyjna działa odbijając promieniowanie cieplne, jak byś pokrył styropian taka powłoką też by odbijał. Jak bawisz się w kanadyjkach to wiesz że taki system jak najbardziej sie nadaje tam, bo potrzebne jest szybkie nagrzanie i szybkie wychłodzenie (taki jest sens kanadyjek w sumie), czyli nie uzyskasz domu z tradycyjnym typem ogrzewania, musisz dobierać stały sposób ogrzewania, aby zapewnić taki sam komfort jak przy tradycyjnej metodzie. Może to i jest dobre ale wszelkie systemy zaopatrujące dom w ciepło w sposób ciągły są oparte na prądzie i każdy zanik prądu spowoduje szybkie wychłodzenie pomieszczenia. Kiedyś przymierzałem sie do robienia kontenera budowlanego- i chciałem zastosować taką metodę, bazującą na odbijaniu promieniowania..czyli mniejsze grubości ścian i szybkie nagrzewanie w zależności od potrzeby. Zapewne zostanie wymyślony materiał mający pory próżniowe, wtedy styropiany odejdą w niepamięć,ale puki co lecimy ze styropianem. Od 24 lat zajmuje się domami izolowanymi - a takich nie da się założyć centralnego ogrzewania. Nie jestem zwolennikiem nie izolowania domu - tylko po to by inwestować w centralne a potem za to płacić. Co do folii - to nie przykładam wagi do "odbijania" tylko do szczelności. Dla mnie równie dobrze może być czarna folia, tyle że ta alu najlepiej zatrzymuje powietrze i H2O . Chodzi o to, że BK = styropian czy wełna przy 40-50Pa różnicy ciśnień w okresie grzewczym - tracą swoje właściwości. Przegroda termiczna w której jest ruch powietrza jest po prostu kiepska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.07.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Od 24 lat zajmuje się domami izolowanymi - a takich nie da się założyć centralnego ogrzewania. Nie jestem zwolennikiem nie izolowania domu - tylko po to by inwestować w centralne a potem za to płacić. Co do folii - to nie przykładam wagi do "odbijania" tylko do szczelności. Dla mnie równie dobrze może być czarna folia, tyle że ta alu najlepiej zatrzymuje powietrze i H2O . Chodzi o to, że BK = styropian czy wełna przy 40-50Pa różnicy ciśnień w okresie grzewczym - tracą swoje właściwości. Przegroda termiczna w której jest ruch powietrza jest po prostu kiepska. Po pierwsze wskaż mi jakiś dowód na to, że styropian otynkowany i pokryty powłokami np silikonowymi jest na tyle porowaty, że następuje przez niego przepływ powietrza powodujący straty ciepła w ten sposób w istotnym, mierzalnym stopniu. Po drugie, skoro optujesz za budowa domów izolowanych 30kWh/m2 dogrzewanych prądem bo jak sam stwierdzasz, takich domów nie da się ogrzać tradycyjną instalacją CO, to musisz wiedzieć, że ogrzanie domu 90kWh/m2 kotłem na drewno lub kotłem zasypowym na węgiel/miał czy domu 50kWh/m2 gazem lub olejem opałowym będzie kosztowało w przybliżeniu tyle samo co domu 30kWh/m2 prądem. I gdzie ta oszczędność ? Koszty budowy domu "izolowanego" zapewne też nie są niższe od kosztów budowy domu np 90kWh/m2 wyposażonego w standardową instalację CO. Co więcej - moim zdaniem takie domy przeważnie są ze względu na tandetne technologie i materiały - mniej solidne i mniej długowieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.07.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Po pierwsze wskaż mi jakiś dowód na to, że styropian otynkowany i pokryty powłokami np silikonowymi jest na tyle porowaty, że następuje przez niego przepływ powietrza powodujący straty ciepła w ten sposób w istotnym, mierzalnym stopniu Szanowny Panie - to oczywiste - po to wprowadzono test szczelności. Może porozmawia Pan z kimś innym kto to badał np. Błażej Szala. Świadczą też o izolacji wyniki - dom w XXI wieku zużywający ponad 10-20kWh, to obciach a dom nieizolowany ( ponad 30kWh/m2 ) to głupota. Przecież to są wartości wymierne!!! Po drugie, skoro optujesz za budowa domów izolowanych 30kWh/m2 dogrzewanych prądem bo jak sam stwierdzasz, takich domów nie da się ogrzać tradycyjną instalacją CO, to musisz wiedzieć, że ogrzanie domu 90kWh/m2 kotłem na drewno lub kotłem zasypowym na węgiel/miał czy domu 50kWh/m2 Widzi Pan - to też jest wymierne. I sam Pan może sprawdzic . Systemy centralne, które Pan wymienił - nie są w stanie produkowac tak mało kWh. Dlatego nie znajdzie Pan domu ogrzewanego kotłem na drewno czy ekogroszek domu 120-150m2 zużywającego poniżej 15000kWh ( 90kWh/m2 rocznie) Czy 7000kWh z gazu. Mało tego... jak świadomy inwestor izoluje dom ( minimum 30 cm od gruntu i brak mostków termicznych ) to na ogół nie robi go w najgorszej możliwej wersji - 30kWh/m2 rocznie Trzeba też pamięta, że "ekonomia" ma nas zmusic do 0-10kWh/m2 rocznie w ciągu 7 lat - dlatego ciekawi mnie jak Pan zaizoluje dom - a podstawa izolacji to GRUNT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.07.2013 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 ... - a podstawa izolacji to GRUNTA grunt to podstawa. Najważniejsze to się uprzeć. Idiotyzm powtarzany wystarczająco często ma szansę zaistnieć jako półidiotyzm a niektórym nawet idiotyzmem nie wyda się w ogóle. Skoro ktoś tak mówi? No właśnie kto? Pajac dyżurny. TB tak gada bo ma rozweselać publikę. Nic innego za tym nie stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.07.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Szanowny Panie - to oczywiste - po to wprowadzono test szczelności. Może porozmawia Pan z kimś innym kto to badał np. Błażej Szala. Świadczą też o izolacji wyniki - dom w XXI wieku zużywający ponad 10-20kWh, to obciach a dom nieizolowany ( ponad 30kWh/m2 ) to głupota. Przecież to są wartości wymierne!!! Widzi Pan - to też jest wymierne. I sam Pan może sprawdzic . Systemy centralne, które Pan wymienił - nie są w stanie produkowac tak mało kWh. Dlatego nie znajdzie Pan domu ogrzewanego kotłem na drewno czy ekogroszek domu 120-150m2 zużywającego poniżej 15000kWh ( 90kWh/m2 rocznie) Czy 7000kWh z gazu. Mało tego... jak świadomy inwestor izoluje dom ( minimum 30 cm od gruntu i brak mostków termicznych ) to na ogół nie robi go w najgorszej możliwej wersji - 30kWh/m2 rocznie Trzeba też pamięta, że "ekonomia" ma nas zmusic do 0-10kWh/m2 rocznie w ciągu 7 lat - dlatego ciekawi mnie jak Pan zaizoluje dom - a podstawa izolacji to GRUNT Ad czerwone. Czemu nie pójść na całość i zmusic nas do ujemnego zapotrzebowanie, czyli do tego żeby dom produkował energię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.07.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Bo to nie jest ekonomiczne. Natomiast izolowac dom - naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Szanowny Panie - to oczywiste - po to wprowadzono test szczelności. Może porozmawia Pan z kimś innym kto to badał np. Błażej Szala. Ktoś zadaje proste pytanie "wskaż wyniki badań", a Ty odsyłasz do jakiegoś B.Szali. Skoro "przewiewanie" styropianu to taka "oczywista oczywistość" to pewnie w sieci leży mnóstwo wynikow badań. Taki więc - prosimy o linka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.07.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Bo to nie jest ekonomiczne. Natomiast izolowac dom - naprawdę warto. Ekonomiczne jest to co daje oszczędności. Skoro izolowany dom trzeba ogrzewać prądem (energia 3x droższa od np kotłą na drewno lub węgiel) ponieważ żaden klasyczny system ogrzewania CO nie nadaje się do tego to gdzie ta oszczędność ? Taki sam koszt ogrzewania uzyska się ogrzewając dom tracący 3x więcej ciepła zwykłym CO przy czym budowa takiego domu jest tańsza. Ponawiam to pytanie ponieważ najwyraźniej nie zrozumiał go pan kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.07.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 (energia 3x droższa od np kotłą na drewno lub węgiel) I Pan sobie daje takie głupoty wciskac? Z kotła gazowego z górnym wyjściem spalin z zamkniętą komorą - system co wyciągnie 4-5kWh z m3. 4 kWh więcej da kocioł zanurzony całkowicie w zasobniku z dolnym wyjściem spalin ( pod prąd wchodzącej zimnej wody. Podobnie z kotłami na paliwa stałe - wysoka sprawnośc jest powyżej 100kW a poniżej 50 jest nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 27.07.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 I Pan sobie daje takie głupoty wciskac? Z kotła gazowego z górnym wyjściem spalin z zamkniętą komorą - system co wyciągnie 4-5kWh z m3. 4 kWh więcej da kocioł zanurzony całkowicie w zasobniku z dolnym wyjściem spalin ( pod prąd wchodzącej zimnej wody. Podobnie z kotłami na paliwa stałe - wysoka sprawnośc jest powyżej 100kW a poniżej 50 jest nieopłacalne.Ależ ty znasz masę fachowych zwrotów i wyrazów! Kocioł, wyjście, wejście, rura. No, no! Jestem pełen podziwu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts