Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dlaczego Pan nie liczy? Ile pali drewna dom zaizolowany na poziomie 10kWh/m2 rocznie ? Np taki jak Szanownego j-j? Pomijam, że nie da się funkcjonować. Pytam tylko ile spali kotłownia w takim domu na drewno, na węgiel czy na gaz przez 160 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.07.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No właśni - pisze pan, że nie da się ogrzać takiego domu CO na drewno lub węgiel a potem proponuje liczyć ile on w ten sposób opalany zużyje energii - gdzie tu logika ?Skoro się nie da to takie obliczenia nie mają sensu bo gdyby się dało to każdy głupi wie, że jak lepiej zaizolowany to mniejsze straty i mniej energii potrzeba by go ogrzać. Proszę o porównanie kosztów ogrzania domu 30kwh/m2 pradem (bo tak wg. pana można go ogrzać) do domu np 60kwh/m2 kociołkiem na drewno lub węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) No to ile takiej wielkości dom jak j-j spali wg Pana ? Kociołkiem na drewno to taki dom spali nie 60kWh/m2 a 160!!! To żadna tajemnica i piszę o tym od początku - izolacja jest zwalczana przez lobby grzewcze - rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania.Dlatego tak bardzo nie znają się na izolowaniu absolwenci uczelni gdzie jeszcze w XXI wieku uczy się ogrzewania centralnego. No to Pan poda ile kosztuje w złotówkach ogrzewanie domu 120m2 gazem, węglem i drewnem!!!! W złotówkach!!! Może Pan? Edytowane 29 Lipca 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.07.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Zaprosił mnie tu Pan Andrzej Papliński. Nikt mi nie płaci. Czy Pan będzie izolował dom? Czy dr Duda, już przestał być dla Pana autorytetem? Czy może ( jak w kilku przypadkach ) jest już za późno i teraz Pan Siebie przekonuje, że dobrze zrobił? Szanowny Pani - braki w izolacji termicznej będą odzwierciedlone z zużyciu energii i w komforcie. Tak więc Sam się Pan przekona czy ma Pan dom izolowany ( do 30kWh/m2 rocznie ) energooszczędny ( do 15kWh/m2 rocznie czy pasywny (0kWh/m2 rocznie) Ciekawy ten podział domów , ciekawy chyba sam jest pan jego autorem, bo szerzej znana definicja domu pasywnego ( wbrew temu co Pan pisze dom pasywny to nie jest dom zeroenergetyczny ) jest inna. Czyste chciejstwo i mniemanologia stosowana. PS a wykorzystując czystą energię elektryczną do niecentralnego ogrzewania domu o zapotrzebowaniu na energię końcową 30 kwh/m2 rok i tak wyjdzie panu energia pierwotna 90 kwh/m2 rok co nie spełni wymogów które mają obowiązywać bodajże od 2021 roku ( wymóg zużycia energii pierwotnej dla nowych domów poniżej 70 kwh/m2 ). Czyli jednym słowem kicha - wprowadza pan po raz kolejny ludzi w błąd. Edytowane 29 Lipca 2013 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Ciekawy ten podział domów , ciekawy chyba sam jest pan jego autorem, bo szerzej znana definicja domu pasywnego ( wbrew temu co Pan pisze dom pasywny to nie jest dom zeroenergetyczny ) jest inna. Czyste chciejstwo i mniemanologia stosowana. PS a wykorzystując czystą energię elektryczną do niecentralnego ogrzewania domu o zapotrzebowaniu na energię końcową 30 kwh/m2 rok i tak wyjdzie panu energia pierwotna 90 kwh/m2 rok co nie spełni wymogów które mają obowiązywać bodajże od 2021 roku ( wymóg zużycia energii pierwotnej dla nowych domów poniżej 70 kwh/m2 ). Czyli jednym słowem kicha - wprowadza pan po raz kolejny ludzi w błąd. Pan uważa, że podział z początku lat 90-tych ma dziś sens? A 30kWh/m2 to najgorszy dom izolowany i raczej mało kto się na to decyduje - a jak już to przy tak dużych potrzebach ( 30kWh/m2) zakłada pompę ciepła DC lub z inwerterem z bezpośrednim parowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.07.2013 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Ciekawy ten podział domów , ciekawy chyba sam jest pan jego autorem, bo szerzej znana definicja domu pasywnego ( wbrew temu co Pan pisze dom pasywny to nie jest dom zeroenergetyczny ) jest inna. Czyste chciejstwo i mniemanologia stosowana. PS a wykorzystując czystą energię elektryczną do niecentralnego ogrzewania domu o zapotrzebowaniu na energię końcową 30 kwh/m2 rok i tak wyjdzie panu energia pierwotna 90 kwh/m2 rok co nie spełni wymogów które mają obowiązywać bodajże od 2021 roku ( wymóg zużycia energii pierwotnej dla nowych domów poniżej 70 kwh/m2 ). Czyli jednym słowem kicha - wprowadza pan po raz kolejny ludzi w błąd.Używaj słów ktore TB może zrozumieć. Nie sa takimi 'mniemanologia', 'energia pierwotna', 'dom zeroenergetyczny'. Stanowczo zbyt trudne to dla TB. Z nim trzeba rozmawiać na poziomie - stanąć na bosaka, nałożyć sweter i od środka (cokolwiek to znaczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.07.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No to Pan poda ile kosztuje w złotówkach ogrzewanie domu 120m2 gazem, węglem i drewnem!!!! W złotówkach!!! Może Pan?[/b] To ja pytałem o porównania kosztów, wielokrotnie, odpowiedzi nie mam tylko pytanie. Dom 120m2 60kWh/m2/rok opalany kotłem niech już panu będzie że nie o 80% sprawności a tylko 50% sprawności wymaga spalenia niecałych 2t opału - koszt na południu Polski 1000-1100zł. Koszt ogrzania domu 120m2 - 30kWh/m2/rok prądem - 2000-2100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 To ja pytałem o porównania kosztów, wielokrotnie, odpowiedzi nie mam tylko pytanie. Dom 120m2 60kWh/m2/rok opalany kotłem niech już panu będzie że nie o 80% sprawności a tylko 50% sprawności wymaga spalenia niecałych 2t opału - koszt na południu Polski 1000-1100zł. Koszt ogrzania domu 120m2 - 30kWh/m2/rok prądem - 2000-2100zł. Nie policzył Pan palacza !!!! Chyba nie sądzi Pan, że ja czy tym bardziej moja mama zasypie kocioł!!!! Ale pomijam to - liczmy 2 tony to 80 worków – zna Pan taki kocioł co zużywa worek ekogroszku na dwie doby? Przesadził Pan z tą sprawnością!!! Teraz prąd – gdybym miał dom najgorzej izolowany ( 30kWh/m2 rocznie ) założyłbym powietrzną pompę ciepła z nagrzewnicą kanałową uzupełniającą np. podłogówkę elektryczną – koszt dobrej 6000-8000zł COP zimowy 4!!! Ja mam Toshibę. Gdybym miał dom dobrze izolowany (jak j-j) nie zakładałbym pompy do ogrzewania – bo 1000-1200kWh po 0.55 zł ( cena brutto z faktury z 23 07 2013) Tak czy siak – mieszczę się w 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.07.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Nie policzył Pan palacza !!!! Chyba nie sądzi Pan, że ja czy tym bardziej moja mama zasypie kocioł!!!! Ale pomijam to - liczmy 2 tony to 80 worków – zna Pan taki kocioł co zużywa worek ekogroszku na dwie doby? Przesadził Pan z tą sprawnością!!! Teraz prąd – gdybym miał dom najgorzej izolowany ( 30kWh/m2 rocznie ) założyłbym powietrzną pompę ciepła z nagrzewnicą kanałową uzupełniającą np. podłogówkę elektryczną – koszt dobrej 6000-8000zł COP zimowy 4!!! Ja mam Toshibę. Gdybym miał dom dobrze izolowany (jak j-j) nie zakładałbym pompy do ogrzewania – bo 1000-1200kWh po 0.55 zł ( cena brutto z faktury z 23 07 2013) Tak czy siak – mieszczę się w 1000zł Sprawność zredukowałem o ok 30% w stosunku do danych katalogowych. Mowa była o domach 30 a nie 10 kwh/m2 więc nie 1000zł. Jeżeli mowa o domku 10 kWh i 1000zł to podobny koszt grzania jak domu 60kw np węglem (moja mama nie ma problemu wrzucić kilka łopat węgla do kotła w ciągu dnia, jeżeli ktoś nie jest obłożnie chorym inwalidą nie ma z tym najmniejszego problemu) jednak proszę powiedzieć w takiej sytuacji po ilu latach inwestycja w taki dom (jego konstrukcję, izolację i system ogrzewania) się zwróci ? Zapewne nigdy bo przecież koszty ogrzewania podobne. Jaka ma się trwałość (spokojnie 25 lat) i awaryjność kotła zasypowego który kosztuje 2500 zł w stosunku do pompy ciepła za 8-10 tys ? Jak wymienić uszkodzoną matę grzewczą ? Etc. Wiadomo, fajnie sie nie pobrudzić ale ekonomia w tym żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.07.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Nie policzył Pan palacza !!!! Chyba nie sądzi Pan, że ja czy tym bardziej moja mama zasypie kocioł!!!! Ale pomijam to - liczmy 2 tony to 80 worków – zna Pan taki kocioł co zużywa worek ekogroszku na dwie doby? Przesadził Pan z tą sprawnością!!! Szwagier taki ma często nawet na 3 dni jeden worek i w pakiecie jeszcze ma CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.07.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 8000zł to pompa ciepła z instalacją i to dobra. Pan myli z pompami ciepła z lat 90-tych co zastępowały kocioł mi grzały wodę w zasobniku. Dlaczego Pan jest przeciwny, by ktoś chciał bezobsługowy system ogrzewania, z opłatami 1000zł w sezonie? U mnie kominy zaplombowali. Nic się nie pytali ! Kiedy to zrobią u Pana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.07.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 8000zł to pompa ciepła z instalacją i to dobra. Pan myli z pompami ciepła z lat 90-tych co zastępowały kocioł mi grzały wodę w zasobniku. Dlaczego Pan jest przeciwny, by ktoś chciał bezobsługowy system ogrzewania, z opłatami 1000zł w sezonie? U mnie kominy zaplombowali. Nic się nie pytali ! Kiedy to zrobią u Pana? Pewnie nigdy nie zrobią tego u mnie bo dopłacając do budowy domu dobrze izolowanego wraz z osprzętem grzewczym np 70000 to przez 30 lat będzie mnie to kosztowało 1000zł za ogrzewanie + 2300zł dodatkowy koszt budowy domu izolowanego rozłożony na te 30 lat (o ile w tym czasie pompa ciepła nie padnie ze 2 razy) - łącznie za to czyste i oszczędne grzanie zapłacę 3300 zamiast 1100 + ewentualna wymiana kotła CO, który także w tym czasie zapewne padnie +100zł. Więcej niż 30 lat może nie pożyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.07.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 8000zł to pompa ciepła z instalacją i to dobra. , Ja bardzo poproszę o namiar na firmę. Potrzebuję taką 6-7kW razem z CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Coś Pan źle liczy -- odejmując 70000zł - domy izolowane są najtańsze inwestycyjnie - nie posiadają centralnego ogrzewania a izolacja połozona zgodnie z prawami fizyki - czyli tak by izolowała - nie jest droższa. Ile lat Panu pozwolą palić?Opowiem Panu jak było w 1995- Inwestor: Po cholerę mam izolować!!! Zakopię zbiornik zaleję olejem opałowym ( 0.60zł / litr) - nawet jak mi spali 2000 litrów ( 1200 zł) w sezonie to izolacja mi się nigdy nie zwróci!!! Już po 2-3 latach Szanowny inwestor zrozumiał boleśnie, że dom nieizolowany - jest drogi. Dlaczego Pan tak przed izolacją przestrzega tych co nie mogą palić w kotłowni, lub po prostu sobie tego nawet nie wyobrażają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.07.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Ja tu nie widzę nikogo kto by przestrzegał przed izolacją - natomiast jest wielu którzy przestrzegają przed bezsensowną izolacją a to dwie różne sprawy. Doskonale chyba pan zdaje sobie sprawę chyba z tego że izolacja do pewnej grubości ma sens a powyżej tej grubości staje się całkowicie bezsensowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Izolacja od gruntu zaczyna się od 30cm styropianu, a dom nieizolowany to dom zużywający ponad 30kWh/m2 rocznie. W domach izolowanych nie jest możliwe instalowanie centralnego ogrzewania - czy naprawdę nie widzi Pan zwalczających izolację? Izolacja to wymierna sprawa !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.07.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 czy naprawdę nie widzi Pan zwalczających izolację? Na prawdę nie widzę. Natomiast wiem że bezsensem jet dokładanie kolejnych cm izolacji po to tylko aby np. przy wydatku na ogrzewanie rzędu 1200zł zaoszczędzić 20 w stosunku rocznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Dokłada się izolacji by nie robić centralnego - a to obniża koszty. Poza tym, ważne jest gdzie dokładamy - są miejsca gdzie można zmniejszyć. Przykładowo - 100m2 dom izolowany w stanie surowym ( 10-20kWh/m2 rocznie ) kosztuje 120 000 zł a instalacja ogrzewania podłogowego 9000zł w przypadku instalacji zeroenergetycznej 18000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.07.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 , Ja bardzo poproszę o namiar na firmę. Potrzebuję taką 6-7kW razem z CWU Takie pompy montowało się w latach 90-tych - w domach izolowanych centralnego nie da się zrobić. na dom 100-200m2 pompa na 350-do 900W Kolejna sprawa - nigdy nie łączy się w się w jednym funkcji ogrzewania domu i ogrzewania cwu . Dziś się takich drożyzn po prostu nie stosuje. W 1995 roku wchodzi Windows 95 Czy każdy mógł sobie pozwolić na instalację Windows 95? Wymagania sprzętowe nie były zbyt wygórowane: procesor 386DX (zalecany 486), 4 MB pamięci RAM (zalecane 8 MB), wolna przestrzeń dyskowa ok 50 MB, VGA (zalecane SVGA z 256 kolorami) oraz napęd CD-ROM lub stacja dyskietek 3,5" (początkowe edycje Windows 95 były dostępne również na dyskietkach). Życie udowodniło jednak, że prawdziwe wymagania oscylują wokół Pentium 75 i 8 MB pamięci RAM. W pełni komfortową pracę zaś gwarantowała konfiguracja rzędu Pentium 100 wraz z 16 MB RAM. Taki komputer kosztował ponad 10 000 zł - Dałby Pan tyle za nowy sprzęt o takich parametrach? Pan uważa, że dziś się powinno tak samo budować?????? Wtedy - kWh 0.21 zł m3 gazu 0.40zł litr oleju 0.60 zł tona węgla 70-90zł natomiast jest wielu którzy przestrzegają przed bezsensowną izolacją a to dwie różne sprawy Pan to napisze dr Ludomirowi Dudzie? Zacytuję: Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Dlaczego Pan okłamuje ludzi Panie TB ??? Ktoś Panu za to płaci ?? Przez Pańskie głupoty ludzi którzy chcą sensownie ocieplić dom nie zrobią tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts