Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątek dla lubiących wyzwania. :)

perm

Recommended Posts

Ludomir Duda na temat optymalnych grubości izolacji czy też raczej U przegród:

... Można go zredukować do 60-70 kWh/m2 rocznie, jeżeli w przegrodach zewnętrznych domu zastosuje się grubszą niż przewidziana normą warstwę ocieplenia – tak, by miał:

– ściany na „czwórkę” (R<4,0 m2•K/W, czyli U = 0,25),

– stropodachy na „szóstkę” (R<6,0 m2•K/W, czyli U = 0,16),

– podłogi na gruncie na „trójkę” (R<3,0 m2•K/W, czyli U = 0,33)...

To stąd:

http://termoportal.com/termodompasywny/co_to_jest_dom_pasywny_/domy_pasywne

Jakim cudem można z tego wyciągnąć wniosek o 6 razy większych stratach przez podłogę niż przez ścianę nie wiem.

Edytowane przez perm

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanowny Panie - różnica miedzy nami jest taka, że Pan jest teoretykiem a ja praktykiem, ja sam to przebadałem i sprawdziłem.

Nie sprzedaję izolacji nie mam więc też motywu kłamać.

Fakty są takie - niezależnie od pozostałych izolacji -nie da się wybudować domu izolowanego bez 30 cm styropianu od gruntu.

A 6 x jest tylko przy zupełnie suchym piachu

a 29cm jest ok? a czy jak mam 20cm to będę miał dom w 2/3 izolowany?
Z izolacją (termosem ) jest jak z ciążą.

Jeżeli Szanowny Pan uważa, że można być 2/3 w ciąży - to będzie Pan miał 2/3 dom izolowany.

Ja twierdzę, że nie ma częściowej izolacji – i to nie tylko termicznej, elektrycznej czy hydroizolacji też częściowej nie uznaję.

Nie da się zbudować izolowanego domu bez 30 cm styropianu od gruntu/

chyba nie można porównywać sytuacji w której ja mam 20cm i suchy piach pod domem, a ktoś ma 30cm i dom stoi w mokrej glinie

Nie wiem czy sucha glina lepiej odbiera ciepło o suchego piachu, ale wilgotny piach ( więc zapewne i glina) ma znacznie lepszym "odbiornikiem"

Zdecydowanie wolał bym mieć 20 cm na suchym piachu niż 30 cm na wilgotnym

To znaczy?

Jak zbadać, że grunt lepiej odbiera ciepło niż powietrze?

Przepraszam ale gadasz jak połamany. Wiesz co to jest akumulacja? Po dłuższym lub krótszym czasie dochodzi do wyrównania temperatur pod podłogą co jest niemożliwe w przypadku ścian i stropu.

Masz linka do tego co twój ulubiony Duda sądzi na temat grubości izolacji w poszczególnych przegrodach. Jakbyś nie kombinował nie da się wyciągnąć z tego wniosku o konieczności stosowania grubszej izolacji na podłogę, nie mówiąc o tym że miała by to być 6 razy grubsza izolacja.

Twoje doświadczenia (o ile takie są) są błędne. Masz powyżej linka do symulacji rozkładu temperatur pod podłogą hali. Inaczej niż przez symulację nie da się tego ocenić ze względu na zmienność warunków. Jeżeli masz symulację która potwierdza twoje tezy (wcześniej twierdziłeś że masz taką p. Dudy, gdzie ona?) to ją zaprezentuj. W innym wypadku niestety twoje teorie można włożyć miedzy bajki. Podejście typu "ja wiem i musicie mi uwierzyć na słowo" jest krótko mówiąc niepoważne. Czekam na symulacje potwierdzające twoje tezy. Do momentu ich zamieszczenia wyłączam się z tej bezproduktywnej rozmowy..

QUOTE]Przepraszam ale gadasz jak połamany. Wiesz co to jest akumulacja? Po dłuższym lub krótszym czasie dochodzi do wyrównania temperatur pod podłogą co jest niemożliwe w przypadku ścian i stropu. Akumulacja ma sens gdy "masa" odbiera ciepło gdy jest nadprodukcja a potem je oddaje. W omawianym przypadku grunt stanowi wyłącznie odbiornik. A ponieważ przez przewodzenie do dużej masy dom świetnie oddaje ciepło, dlatego kiedyś minimum izolacji było 30 cm dziś znający zagadnienie podają 50 cm.

Może jeszcze raz napiszę konkretnie. Niezależnie od pozostałych izolacji - nie da się zbudować domu izolowanego przy mniej niż 30 cm styropianu. To łatwo jest sprawdzić

Masz linka do tego co twój ulubiony Duda sądzi na temat grubości izolacji w poszczególnych przegrodach
Dr Duda nie uczył się na Politechnice, więc zna fizykę. A linka... po co? przecież w googlach można znaleźć telefon i maila - to audytor KAPE z nr 1 - uczy audytu. To bardzo miły i kontaktowy facet - można zadzwonić lub napisać.

Błąd to czy tylko zbrodnia

http://cieplej.pl/imgturysta/file/artykuly/Artyku%C5%82_Ludomir%20Duda.pdf

W innym wypadku niestety twoje teorie można włożyć miedzy bajki
Zarówno teoria - grunt nieporównywalnie lepiej odbiera od domu ciepło niż powietrze, - dlatego przy identycznych grubościach izolacji w podłodze ścianie dachu - więcej tracimy ciepła do gruntu, niż ścianami i dachem łącznie.

Jak i praktyka (24lata) - nie da się postawić domu izolowanego bez minimum 30cm styropianu od gruntu.

Jak i fizycy i audytorzy- dr Duda - ekonomicznie jest 50 cm...

Również katalogi

http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/?Page=46

Izolacja od gruntu zaczyna się od 30 cm styropianu.

Z tym, ze nie ma jeszcze obowiązku izolować dom.

do wyrównania temperatur pod podłogą
Nawet gdyby się temperatura wyrównała ( co się nie dzieje, bo nie jest możliwe) to proszę się zapoznać z gruntowymi magazynami ciepła. Podgrzanie m3 gruntu o 1 st. w stosunku do układu i utrzymanie tego stanu przez sezon grzewczy - to 400kWh

Symulację proszę! Twoje bajki już czytałem.
Posługuje się praktyka i doświadczeniem, nie symulacją. Co do symulacji

Prawdziwie zaskakujące wyniki przynosi symulacja optymalnej grubości ocieplenia podłogi na gruncie, dla których tabela izolacyjności przegród z cytowanego rozporządzenia nie przewiduje praktycznie żadnej warstwy izolacyjnej. W tym przypadku optymalna warstwa materiału izolacyjnego może mieć zacznie większą grubość, nawet 50 cm,

Pan się zwróci do dr Dudy. To jego zawód. http://www.kape.gov.pl/dbaudit/fs-audita.phtml

http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/?Page=46 ISOVER też bajki pisze?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

QUOTE]

Dr Duda nie uczył się na Politechnice, więc zna fizykę. A linka... po co? przecież w googlach można znaleźć telefon i maila - to audytor KAPE z nr 1 - uczy audytu. To bardzo miły i kontaktowy facet - można zadzwonić lub napisać.

Błąd to czy tylko zbrodnia

http://cieplej.pl/imgturysta/file/artykuly/Artyku%C5%82_Ludomir%20Duda.pdf

we wspomnianym artykule Pana Dudy wspomina on jedynie o 40% błędzie przy stratach przez grunt

Błędny jest sposób wyliczania strat przez podłogę na gruncie, który obniża wartość

strat ciepła o około 40%.

tak więc biorąc pod uwagę całe OZC, i że straty do gruntu są poniżej 10%, wychodzi, że błąd na stratach do gruntu to 4%

Pan Duda, nie twierdzi ponadto, że strat do gruntu nie da się policzyć, co Pan TB próbuje nam wmówić, a jedynie twierdzi, że formuła podana przez ministerstwo jest nieprawidłowa