Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątek dla lubiących wyzwania. :)

perm

Recommended Posts

Pozwolę się wtrącić, nie chcę bronić pana Tomasza, ale jego radykalne poglądy na temat wychładzania przez fundament i podłogę budynków, jeśli do końca nie mają w pełni podstaw naukawych, to pozwoliły wielu przeanalizować pomijany/bagatelizowany temat ucieczki ciepła do gruntu, lepiej docieplili i zaizolowali tę część budynku. Ja wcześniej zakładałem, że ocieplenie pod podłogę powinno być około 1/3 z grubości ścian, a dziś jestem zwolennikiem głębokiej wymiany gruntu pod chudziakiem i ocieplenia nie gorszego niż na ściany - bo ubytek ciepła do gruntu jest stały od października do kwietnia, a ściany przez dzień absorbują ciepło od słońca, czyli nieraz w mroźne dni troszkę się podgrzewają, myślę że wielu inwestorów i wykonawców, po opisowych przykładach pana Tomka nie dało się zwieść oszczędnością przy izolacji tej części budynku. Co do przykładów, gdzie więcej ucieknie ....i ustawienie budynku do wiatru i położenie fundamentów na piaskowej górce czy w dolinie oraz cieku wodnym, mają tak wielki wpływ, że dyskusja ogólna nie załatwi tego.

Żeby panu TB nie było za kolorowo, to w ogóle nie zgadzam się z jego opiniami w kwestii: wyższości ocieplenia wewnętrznego oraz niemożliwe, żeby ogólnie przyjęte teorie naukowe były do bani - domy stoją, a ludzie w nich mieszkają szczęśliwie. Ja wysłuchałem/wyczytalem opinii pana TB, wyciągnąłem wnioski, uśredniłem z tym co jest na rynku i innym też tak radzę do tego podejść.

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

QUOTE]

Również katalogi

http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/?Page=46

Izolacja od gruntu zaczyna się od 30 cm styropianu.

Z tym, ze nie ma jeszcze obowiązku izolować dom.

to zobacz jeszcze ile sugerują dawać materiału izolacyjnego na dach i ściany, zdecydowanie więcej niż pod dom, czyli zupełnie odwrotnie niż ty wszystkim radzisz

pozatym do materiałów marketingowych należy patrzeć z przymrużeniem oka, wiadomo, że jak firma sprzedaje materialy izolacyjne to bedzie sugerować, żeby dać jak najgrubszą warstwę

dodam jeszcze, że broszura dotyczy Skandynawii w której jest chłodniej niż u nas

QUOTE]

Również katalogi

http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/?Page=46

Izolacja od gruntu zaczyna się od 30 cm styropianu.

Z tym, ze nie ma jeszcze obowiązku izolować dom.

to zobacz jeszcze ile sugerują dawać materiału izolacyjnego na dach i ściany, zdecydowanie więcej niż pod dom, czyli zupełnie odwrotnie niż ty wszystkim radzisz

pozatym do materiałów marketingowych należy patrzeć z przymrużeniem oka, wiadomo, że jak firma sprzedaje materialy izolacyjne to bedzie sugerować, żeby dać jak najgrubszą warstwę

dodam jeszcze, że broszura dotyczy Skandynawii w której jest chłodniej niż u nas

Szanowny Panie - dr Duda pisze o 50 cm styropianu. ISOVER zaczyna od 30. A ciepło nie ucieka w procentach!!! Straty ciepła nie są proporcjonalne, przez 0.5% szczelinę wychłodzi Pan cały dom. Straty ciepła są w kWh - procenty to podaje wyłącznie źle wykształcony człowiek.

Niezależnie czy dom 100m2 zużywa 1000kWh czy 10 000 to zawsze jest 100% - Kiedy Pan się przestanie naciągaczom dać za nos wodzić. Ja nie handluję izolacją - nie mam w oszukiwaniu, żadnego motywu. W przeciwieństwie do inżynierów od centralnego ogrzewnictwa - oni muszą oszukiwać - nikt nie założy centralnego w domu izolowanym!!!

jak można w ogóle pomyśleć o stratach ciepła w %???

Szanowny Panie - dr Duda pisze o 50 cm styropianu. ISOVER zaczyna od 30. A ciepło nie ucieka w procentach!!! Straty ciepła nie są proporcjonalne, przez 0.5% szczelinę wychłodzi Pan cały dom. Straty ciepła są w kWh - procenty to podaje wyłącznie źle wykształcony człowiek.

Niezależnie czy dom 100m2 zużywa 1000kWh czy 10 000 to zawsze jest 100% - Kiedy Pan się przestanie naciągaczom dać za nos wodzić. Ja nie handluję izolacją - nie mam w oszukiwaniu, żadnego motywu. W przeciwieństwie do inżynierów od centralnego ogrzewnictwa - oni muszą oszukiwać - nikt nie założy centralnego w domu izolowanym!!!

jak można w ogóle pomyśleć o stratach ciepła w %???

Możesz w końcu jakieś konkrety zamiast pobożnych życzeń?

wyższości ocieplenia wewnętrznego oraz niemożliwe, żeby ogólnie przyjęte teorie naukowe były do bani

Ja zajmuje się tylko domami izolowanymi - nie całym budownictwem. I nie jestem teoretykiem tylko praktykiem.

Na pierwszym miejscu jest ekonomia. Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania - mając określoną kasę - jak więcej wydamy na izolację to mniej na instalacje. Koncerny "grzewcze" politechniki i budżet państwa - będą zwalczać izolację bo tej się pogodzić nie da z biznesem wyżej wymienionych.

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń

Jak mawiał mój kolega - od tego są barany by ich strzyc.

Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności...

Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

Kwalifikacja z roku 1995 dziś nie ma sensu

koszty energii wtedy – kWh 0,21zł m3 gazu 0,40 zł litr oleju 0,60zł tona węgla 70-90zł.

w podanym przez Pana materiale, isover proponuje na ściany i dach więcej materiału izolacyjnego niż pod dom

dlaczego robi Pan odwrotnie niż jest napisane w przedstawianym przez Pana materiale?

dlaczego isover proponuje na ściany i dach więcej materiału jeżeli przez podłogę według Pana straty ciepła są 6x większe?

Załóżmy hipotetycznie że dom ma nap.do lustra wody gruntowej ok.200cm.Izolacja pod posadzką to 20cm.EPS.100cm piasku średnio wilgotnego to ok.10cm EPS.Wniosek .Izolacja pod posadzką to równowartość 40cm.EPS.Należy jedynie podkreślić,że izolacja ,,piaskowa" robi się skuteczna dopiero po pierwszym sezonie grzewczym.Warunkiem aby to dobrze funkcjonowało jest oddalenie wody opadowej z rynien na kilka metrów od ścian fundamentowych.

Ja zajmuje się tylko domami izolowanymi - nie całym budownictwem. I nie jestem teoretykiem tylko praktykiem.

Na pierwszym miejscu jest ekonomia. Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania - mając określoną kasę - jak więcej wydamy na izolację to mniej na instalacje. Koncerny "grzewcze" politechniki i budżet państwa - będą zwalczać izolację bo tej się pogodzić nie da z biznesem wyżej wymienionych.

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń

Jak mawiał mój kolega - od tego są barany by ich strzyc.

Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności...

Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

Kwalifikacja z roku 1995 dziś nie ma sensu

koszty energii wtedy – kWh 0,21zł m3 gazu 0,40 zł litr oleju 0,60zł tona węgla 70-90zł.

Wszystko fajnie tylko po to ta rozmowa by ktoś kto musi podjąć decyzję o inwestycji w izolację zaplanował jej optymalną grubość. Nie jest optymalną w żaden sposób 6-krotnie większa izolacja podłóg na gruncie lub płyty fundamentowej którą tak żarliwie polecasz. Nie ma dla tego rozwiązania żadnego uzasadnienia. Prosiłem cię już, i nie tylko ja byś zamieścił symulację udowadniającą ten 6 razy większy przepływ ciepła ale jakoś nie potrafisz przedstawić tak prostego dowodu. Pierdzielenie że jesteś praktykiem a nie teoretykiem odbiera ci resztki wiarygodności.

Nie przypadkiem byłem za tym byś wypowiadał się tutaj. W takich "rozmowach" często można i dojść do konstruktywnych wniosków i do sensownych rozwiązań. Niestety jak na razie jesteś bardziej niż rozczarowujący. Gdzie te dowody, gdzie symulacje??? Miałem tę odrobinkę nadziei że gdzieś coś mi umknęło ale niestety trafiłem kulą w płot. Bardzo to co piszesz odbiega od twojego image, kontrowersyjnego może ale bezkompromisowego eksperta. Powtarzasz banały, nie starając się czy też, co jest bardziej prawdopodobne nie potrafiąc ich udowodnić. Chcesz być śmiesznym fikołkiem to sobie bądź. Bye.

Przecież nie trzeba izolować, a Pan jest naprawdę wyjątkiem. Spotykałem ludzi, którzy nie pomyśleli o tym, że są oszukiwani, o tym, że grunt wielokrotnie lepiej odbiera ciepło niż powietrze i to nawet przy mniejszej różnicy temperatur, ale to co Pan pisze - to pierwszy raz spotykam.

Szanowny Panie zacytuję więc dr Dudę z "Mądry buduje 2 x lepiej" Kto daje mniej niż 30 cm styropianu od gruntu, jest niedouczonym szkodnikiem".

I nie da się bez tego ( niezależnie id innych izolacji) postawić domu izolowanego.

To są konkrety, które każdy może łatwo zweryfikować

Co do grubości izolacji w dachu i ścianie w katalogu ISOVER... Izolacja termiczna działa w obie strony, ma też maksymalnie ograniczać wpływ ciepła słonecznego latem. Wszak dziś powszechne są poddasza użytkowe. W tym zadaniu (izolacja latem od słońca ) podłoga nie bierze udziału.

Nasłonecznienie to zacznie większy strumień ciepła niż straty do gruntu, zwłaszcza, że pokrycie dachu jest przeważnie ciemne.

Jeżeli chodzi o dom izolowany (poniżej 30kWh/m2 OGRZEWANIE (sprawdzone w praktyce) – to wystarczy taki termos: 30cm styropianu od gruntu 12 cm wełny z al folią w ścianie i 15 cm w dachu. Więcej izolacji w ścinę i dach daje się by poprawić komfort latem.

Ps ZIMA (temperatura gruntu 0 st C powietrza -5... jest Pan kotłownią 100W czyli na dom 3m3 ( namiot typu „jedynka” Musi Pan w tym namiocie przenocować. Ma Pan do dyspozycji kilka płyt styropiany. ... Ja bym go dał najwięcej pod dupę. I powiększając ten namiot o metr... o metr... o metr... aż do np.120m2 nie znalazłem wielkości dla której „odwróciłbym” fizykę.

Dlatego np IZODOM 2000 daje 37 cm lepszego od styropianu izolatora, A 3 domy „zeroenergetyczne_ ISOMX w Wielgolesie Duchnowskim musieliśmy przerobić na grzejniki elektryczne, bo nie szło ich dogrzać do 17 st - zrobili sobie ogrzewanie i chłodzenie gruntem pod domem. Po wyrwaniu instalacji za 100 000 było OK

...

Nie wiem czy jest sens to wszystko powtarzać przy kompletnym braku argumentów TB ale może ci co czytają wyciągną jakieś wnioski:

Jeszcze raz Ludomir Duda:

...Współczynniki U przez dwa

Potraktujmy maksymalne wartości współczynników przenikania ciepła U przegród budowlanych zapisane w załączniku do „rozporządzenia o warunkach technicznych" jako minimum, które musimy wypełnić, by uzyskać zezwolenie na budowę.

Dodatkowe ocieplenie potraktujmy jako inwestycję kapitałową, której opłacalność porównamy z alternatywnymi inwestycjami o zbliżonym poziomie ryzyka. Pewnym problemem wynikającym z kryzysu światowego jest oczywiście znalezienie inwestycji o równie niskim poziomie ryzyka jak pewność, że lepiej ocieplony dom to niższe rachunki za jego ogrzewanie. Przyjmijmy więc optymistycznie, że w dającej się przewidzieć przyszłości będą dostępne lokaty o stałym oprocentowaniu w wysokości 7 proc. (pomniejszonym o podatek Belki).

Zgodnie z zasadami analizy ekonomicznej wyliczymy wskaźnik NPV (ang. net present value). Służy on do porównania, o ile więcej lub mniej dochodu przyniesie inwestycja - w naszym rozważaniach będą to nakłady na dwa razy "cieplejsze" przegrody budowlane - od inwestycji referencyjnej, czyli 15-letniej lokaty o stałym oprocentowaniu w wysokości 7 proc.

We wspomnianych „warunkach technicznych" obowiązujące obecnie graniczne wartości współczynników przenikania ciepła U [w W/(m2K)] wynoszą dla:

[TABLE]

[TR=class: p]

[TD=class: b]- okien[/TD]

[TD=class: b, bgcolor: #CFCED0]U = 1,80,[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]- dachów[/TD]

[TD]U = 0,25,[/TD]

[/TR]

[TD]- ścian zewnętrznych[/TD]

[TD=bgcolor: #EEEEEE]U = 0,30,[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]- podłóg na gruncie[/TD]

[TD]U = 0,45.[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Dwa razy lepsze wartości to zatem dla:

[TABLE]

[TD=class: b]- okien[/TD]

[TD=class: b, bgcolor: #CFCED0]U = 0,900,[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]- dachów[/TD]

[TD]U = 0,125,[/TD]

[/TR]

[TD=bgcolor: #EEEEEE]U = 0,150,[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]U = 0,225.[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Uzyskanie takich wartości współczynników przenikania wymaga oczywiście nakładów finansowych.

Zakup okien o współczynniku przenikania ciepła na poziomie U = 0,9 wymaga nakładów o około 150 zł/m2 większych niż okien o U = 1,8.

Osiągnięcie dwa razy lepszych parametrów pozostałych przegród wymaga, przy koszcie wełny na dachy 110 zł/m3, wełny na ściany 350 zł/m3 oraz styropianu na ściany i podłogę na gruncie 120 zł/m3 dodatkowych nakładów odpowiednio dla:

- dachów 0,14 m * 110 zł/m3 = 15,40 zł/m2,

- ścian zewnętrznych ocieplonych:

- wełną 0,13 m * 350 zł/m3 = 45,50 zł/m2,

- styropianem 0,12 m * 120 zł/m3 = 15,00 zł/m2,

- podłóg na gruncie 0,08 m * 120 zł/m3 = 9,60 zł/m2 .

Przypomnę tylko że w innym tekście L.Duda stwierdził, zgodnie z prawdą że wskaźnik U = 0,45 dla podłóg na gruncie osiąga się bez żadnego ocieplenia. Oznacza to nic innego jak sugerowaną przez niego grubość ocieplenia równą 8 cm. Jest to wg. niego dobre rozwiązanie.

Powyższy cytat jest z tej strony: http://porady.domiporta.pl/poradnik/1,127301,6396546,Madry_buduje_dwa_razy_lepiej.html?as=1

Szanowny Panie ... Namówiłem dr Dudę do zwrócenia uwagi na znacznie nie doszacowanie odbiornika jakim jest grunt w 2005 roku. Zbadał to i teraz pisze, że "mniej jak 30 cm to niewiedza. - Dlaczego Pan nie skorzysta z maila czy telefonu?????

Decydujący w stratach ciepła ( nie chodzi mi o izolację letnią) jest grunt a potem wentylacja. Ściany i dach MUSZĄ być szczelne nieprzepuszczające powietrza czy H2O . Na 30-40 styropianie pod wylewką - postawię Panu namiot wielkości Pana domu z płótna gumowanego + wentylacja z 90% odzyskiem ciepła - i nie przekroczę 30kWh/m2 w całym sezonie grzewczym .

Przecież pewne fakty można sprawdzić!!! Pan znajdzie dom z 30 cm styropianu od gruntu, bez mostka termicznego ogrzewany niecentralnie -zużywający ponad 30kWh/m2 rocznie i dom z 20cm styropianu od gruntu zużywający mniej jak 60kWh/m2 !!!

Szanowny Panie ... Namówiłem dr Dudę do zwrócenia uwagi na znacznie nie doszacowanie odbiornika jakim jest grunt w 2005 roku. Zbadał to i teraz pisze, że "mniej jak 30 cm to niewiedza. - Dlaczego Pan nie skorzysta z maila czy telefonu?????

...

Zamieściłem wyżej wypowiedź p. Dudy w sprawie grubości izolacji dla poszczególnych przegród. Co jest w tym niezrozumiałego? Nie korzystam z maila i telefonu bo chciałbym zobaczyć czarno na białym te wyliczenia o których mówisz a których jakoś nie potrafisz zamieścić. Jak na razie ten artykuł jest dla mnie konkretem którego nie mogę się doczekać od ciebie.

Nie korzystam z maila i telefonu
Odnoszę nieodparte wrażenie, że Pan chce sam siebie przekonać. A nawet Pan nie chce tego wiedzieć Już pisałem... wyliczenia są niemożliwe, może je zrobić tylko ktoś kto nie zna fizyki - czyli np absolwent szkoły gdzie jest ogrzewnictwo. Powód? Nie ma danych. Skoro grunt w zależności od zawartości wody może odbierać ciepło 6 x lepiej niż powietrze a może i 20 x.

Nie zbuduje Pan domu izolowanego bez 30 cm styropianu w od gruntu. - co tu jest niekonkretnego. Jeżeli Pan nie posłucha mnie czy dr Dudy (współcześnie) to się sam Pan przekona . Dlaczego Pan tak broni innym mieć wybór OGRZEWAĆ czy IZOLOWAĆ. Ma Pan w tym jakiś interes by ludzie domów nie izolowali???

Wyliczenia:

We wspomnianych „warunkach technicznych" obowiązujące obecnie graniczne wartości współczynników przenikania ciepła U [w W/(m2K)] wynoszą dla:

- okien U = 1,80,

- dachów U = 0,25,

- ścian zewnętrznych U = 0,30,

- podłóg na gruncie U = 0,45.

Definicja współczynnika U

W analizie przenikania ciepła przez przegrody budowlane przyjmujemy :

1) pole temperatury oraz gęstości strumienia ciepła są ustalone w czasie,

2) przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody

3) długość i szerokość przegrody są nieograniczone

4) warstwy przegrody wykonane są z jednorodnych, izotropowych materiałów

5) wartości współczynników przejmowania ciepła są stałe na całej powierzchni przegrody

Szanowny Panie !!! Jeżeli po obu stronach przegrody mamy powietrze - to bu U wynosiło 0.3 - musi być w przypadku styropianu 12 cm z paroizolacją

Ale jeżeli odbiornik po drugiej stronie przegrody (pkt 5 z definicji) jest np 6 x lepszy to ile potrzeba styropianu by strumień był 0.45W/m2 xK?

Odnoszę nieodparte wrażenie, że Pan chce sam siebie przekonać. A nawet Pan nie chce tego wiedzieć Już pisałem... wyliczenia są niemożliwe, może je zrobić tylko ktoś kto nie zna fizyki - czyli np absolwent szkoły gdzie jest ogrzewnictwo. Powód? Nie ma danych. Skoro grunt w zależności od zawartości wody może odbierać ciepło 6 x lepiej niż powietrze a może i 20 x.

Nie zbuduje Pan domu izolowanego bez 30 cm styropianu w od gruntu. - co tu jest niekonkretnego. Jeżeli Pan nie posłucha mnie czy dr Dudy (współcześnie) to się sam Pan przekona . Dlaczego Pan tak broni innym mieć wybór OGRZEWAĆ czy IZOLOWAĆ. Ma Pan w tym jakiś interes by ludzie domów nie izolowali???

Ja akurat p. Dudy słucham. Jest niewątpliwie fachowcem i to przekonywującym w przeciwieństwie do ciebie. Problem w tym że on twierdzi co innego niż ty o czym mozna przeczytać w zamieszczonym przeze mnie cytacie. Uparcie tego nie zauważasz. Dalej uważasz że grunt pod domem sie nie nagrzewa, bo przekazuje ciepło dalej, mimo że sam zamieściłeś izotermy z których wynika co innego. Widzisz tam sugerowaną przez p. Dudę grubość izolacji dla ścian i podłóg na gruncie? Co to oznacza? To co twierdzisz że przez grunt ucieka 6 razy więcej ciepła czy cos odwrotnego? Duda nie ma racji? Upór również powinien miec granice. Palnąłeś głupotę to sie teraz do tego przyznaj.

Ja akurat p. Dudy słucham. Jest niewątpliwie fachowcem i to przekonywującym w przeciwieństwie do ciebie. Problem w tym że on twierdzi co innego niż ty o czym mozna przeczytać
Twierdzi co innego? Tak - 50cm styropianu - i proszę, skoro mu ufasz to napisz maila lub zadzwoń

Dane są na stronach KAPE audytor nr 1 CO ZA PROBLEM???

Jeżeli izolacji ma być tyle co w ścianie ( też koło 30cm ) to należy podłogę podnieść

isover.jpg

Twierdzi co innego? Tak - 50cm styropianu - i proszę, skoro mu ufasz to napisz maila lub zadzwoń

Dane są na stronach KAPE audytor nr 1 CO ZA PROBLEM???

Jeżeli izolacji ma być tyle co w ścianie ( też koło 30cm ) to należy podłogę podnieść

[ATTACH=CONFIG]196783[/ATTACH]

Dostrzegłeś to:

Dwa razy lepsze wartości to zatem dla:

[TABLE=class: cms_table]

[TR=class: cms_table_p]

[TD=class: cms_table_b]- okien[/TD]

[TD=class: cms_table_b, bgcolor: #CFCED0]U = 0,900,[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]- dachów[/TD]

[TD]U = 0,125,[/TD]

[/TR]

[TR=class: cms_table_p]

[TD=bgcolor: #EEEEEE]U = 0,150,[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]U = 0,225.

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Ściany zewnętrzne U = 0.150,

podłogi na gruncie U = 0.225

Duda to napisał!!!

Jak się to ma do twoich niedorzecznych teorii?

Dr Duda podał wyraźnie - ekonomiczna grubość to 50 cm mniej jak 30 cm -szkodliwe nieuctwo.

Z tego co pamiętam, to takie wyliczenie ekonomicznej grubości izolacji było w którym z numerów "Ładnego domu".

Tyle tylko, że była tam podana specyficzna sytuacja, w której taka grubość styropianu jest optymalna.

Chodziło o posadzkę na gruncie pomiędzy ścianami fundamentowymi. Opisana była sytuacja, gdy ściany fundamentowe są dosyć wysokie i konieczny był układ warstw : zagęszczona podsypka piaskowa, izolacja cieplna ze styropianu, podkład cementowy, posadzka. Łączna grubość tych warstw wynosiła zdaje się 60cm. Dr Duda napisał, że zamiast dawać zagęszczoną podsypkę piaskową o gr. 20cm można pogrubić warstwę styropianu do 50cm. Z wyliczenia wynikało, że będzie to tańsze rozwiązanie.

Rozszerzanie tego na wszystkie inne sytuacje jest co najmniej nadużyciem.