asolt 25.06.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Z praktyką jest tak samo jak z prawdą i d..pą kazdy ma swoją.Kazdy inwestor ma wybór czy izolowac czy ogrzewać, ale nie kazdy chce miec szkieletowiec lub płytę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Z praktyką jest tak samo jak z prawdą i d..pą kazdy ma swoją. Kazdy inwestor ma wybór czy izolowac czy ogrzewać, ale nie kazdy chce miec szkieletowiec lub płytę fundamentową. Szanowny Panie - mur na fundamencie izoluje się wyłącznie od środka. Tylko brak wiedzy - do czego jest izolacja może usprawiedliwiać coś takiego To nie jest izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Zgadza się, i dlatego nie zalecam izolować fundamentu tak jak na rysunku, ale tak aby straty przez fundament były jak najmniejsze, niekoniecznie izolacja od srodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Można i tak... tylko, że drogo i po co grzać fundament???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Zgadza się, i dlatego nie zalecam izolować srodka Pisał Pan, wcześniej, że nic nie zaleca tylko liczy co jest. Mało tego napisał Pan, że audyt energetyczny bez testu szczelności ma sens i jest audytem. Pisał Pan też, że nadrzędnym nad fizyką i logiką są normy. Może Pan napisać gdzie Pan doradził izolację fundamentu?? - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Bo nie kazdy chce miec szkieletowiec, są tacy którzy chcą miec murowane dwukondygnacyjne domy a obawiają sie izolowanej płyty.Fundament tez nie kazdy chce grzac, jest isomur, jest porotherm zasypany perlitem w pierwszej warstwie, moze byc i szkło piankowe (troche taki hardcore, ale dom stoi i dobrze się ma). Nie ma i nie będzie jedynej objawionej prawdy w postaci izolacji wewnątrz, kazdy przypadek pomijając szkieletowce jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Pisał Pan, wcześniej, że nic nie zaleca tylko liczy co jest. Mało tego napisał Pan, że audyt energetyczny bez testu szczelności ma sens i jest audytem. Pisał Pan też, że nadrzędnym nad fizyką i logiką są normy. Może Pan napisać gdzie Pan doradził izolację fundamentu?? - [ATTACH=CONFIG]197315[/ATTACH] Czy mam obowiązek archiwizowac wszystkie moje rozmowy z inwestorami w których im to doradzam, a pózniej przesyłac to Panu do zatwierdzenia. Panie Tomaszu niech nie przesadza. Co do testu szczelności, nie jest obowiązkowy, poza tym moze Pan oszacowac jaki jest bład w wyniku przyjecia wsp n50 normowego dla danego typu budynku a wsp n50 uzyskanego w wyniku testu ? Normy wynikają a przynajmniej powinny wynikac z fizykii, logiki. Ubolewam ze czasmi tak nie jest wazne jest jest prawo stanowione i w przypadku niezgodnosci, szkód itp w przypadku spraw sadowych czy kontroli uprawnionych organów ja sie nie powołam na Pana definicje, przymyslenia wnioski ale na aktualnie obowiązujace przepisy, rozporzadzenia i normy. Zyjemy w takiej a nie innej rzeczywistości i do niej musimy się dostosowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Bo nie kazdy chce miec s Nie ma znaczenia technika ścian !!! Po co się wypowiadać za inwestora. Nie znam takiego inwestora co lubi płacić za ogrzewanie!!!! Jest coś takiego jak EKONOMIA Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają. Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii. Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności... Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ 1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie 2 - dom izolowany do 30kWh/m2 3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie 4 – dom pasywny 0 kWh 5 – samowystarczalny 6 – plus energetyczny Tych ekonomii Pan nie pogodzi - więc musi się Pan określić - skoro napisał Pan "zalecam"!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Nie ma znaczenia technika ścian !!! Po co się wypowiadać za inwestora. Nie znam takiego inwestora co lubi płacić za ogrzewanie!!!! Ma znaczenie i to duże, moze dla Pana nie ma. Ja sie nie wypowiadam za inwestorów ja jedynie sie do nich dopasowuje, jezeli budynek juz stoi, jest stan SSZ lub SSO to mam powiedzieć inwestorowi zburz i postaw wg zaleceń TB bo ten kto projektował był szkodnikiem i nieukiem ?. Ja dla Pana i panskich przemyslen nie musze sie okreslać. Gdy bede mial taki obowiązek to i owszem. Na szczescie przemyslenia i wytyczne TB nie są obowiązującym prawem i nie są oficjalnie uznanym programem nauczania w uczelniach technicznych. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Tak . Szanowny Panie!!! Jak Panu hamulce gość w warsztacie źle zrobi - to ma się Pan cieszyć - bo mechanik dyplomowany? Szanowny Panie - Pan nawet nie dopuszcza do Siebie myśli, że za kilka lat ekonomicznie na użytkownikach domów, będzie się wymuszało zeroenergetyczność!!! http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia Jak policzył dr Duda - fundament domu 10/10m obłożony styropianem bez ławy fundamentowej - to 3000kWh w sezonie grzewczym. Certyfikacja energetyczna miała przygotować podkład do zeroenergetyczności - audytorzy mieli zlecać domy izolowane - a nie izolację zwalczać!!! 1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie 2 - dom izolowany do 30kWh/m2 3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie 4 – dom pasywny 0 kWh 5 – samowystarczalny 6 – plus energetyczny Jak Pan zrobi dom izolowany bez 30 cm styropianu od gruntu czy z mostkiem termicznym do gruntu - technologię ścian na razie zostawmy - zaraz wejdę w katalogi Ytong knaff rockwool isover ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Na szczescie przemyslenia i wytyczne TB nie są obowiązującym prawem i nie są oficjalnie uznanym programem nauczania w uczelniach technicznych. Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania, więc niech Pan uczelnie na których są wydziały ogrzewania, po prostu pominie. Z natury rzeczy nie mogą w temacie być uczciwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 ytong xella knauff rockwool Tak wygląda izolacja termiczna : isover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Jak policzył dr Duda - fundament domu 10/10m obłożony styropianem bez ławy fundamentowej - to 3000kWh w sezonie grzewczym. Certyfikacja energetyczna miała przygotować podkład do zeroenergetyczności - audytorzy mieli zlecać domy izolowane - a nie izolację zwalczać!!! Jak Pan zrobi dom izolowany bez 30 cm styropianu od gruntu czy z mostkiem termicznym do gruntu - technologię ścian na razie zostawmy - zaraz wejdę w katalogi Ytong knaff rockwool isover ... Sa tu na forum przykłady ze te obliczenia dr Dudy sie nie pokrywają z zuzyciem zmierzonym. Jaki był cel certyfikacji to temat do dyskusji, audytorzy przede wszystkim mieli ocenic i obliczyć zapotrzebowanie na ciepło istniejących budynków których budowa się juz zakonczyła czyli wystawic swiadectwo a ewentualne dorady co poprawić sa mówiąc kolokwialnie jak "musztarda po obiedzie", gdyz raczej nikt nie bedzie poprawiał wykonczonego domu. Audytorzy zapewne zalecają izolowanie domów ale nie są uczeni panskich norm i definicji. Zadna uczelnia w Polsce nie wykłada Pan twierdzen, tez, objasnien, takze aktualnie obowiązające normy nie są Pana autorstwa. Prosze załozyc uczelnie wyzsza i szkolic audytorów oni nie badą zwalczac izolacji. Co do wymuszania zeroenergetycznosci dla budynków istniejących tylko nacisk administracyjno fiskalny moze ten stan zmienic lub katastrofalnie wysokie podwyzszki cen nosników energii, jak to sie moze skonczyc dla ekipy rzadzacej w czasie obowiazywania takich przepisów to kazdy moze sie domyslic. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 [ATTACH=CONFIG]197322[/ATTACH] ytong [ATTACH=CONFIG]197323[/ATTACH] xella [ATTACH=CONFIG]197324[/ATTACH] knauff [ATTACH=CONFIG]197325[/ATTACH] rockwool Tak wygląda izolacja termiczna : [ATTACH=CONFIG]197326[/ATTACH] isover Ładne obrazki ale nie pokazują wszystkich istotnych detali (diabeł jak to mówią tkwi w szczegółach), a isover dotyczy szkieletowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Niech się Pan określi - jest Pan za izolowaniem domów czy nie?Co do dr Dudy - rozmawiałem z nim przed chwilą - nikt ani z tego forum ani z innego - nie zadzwonił, nie napisał maila. Boicie się jak diabeł święconej wody??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Jestem za izolowaniem ale niekoniecznie wg Pana przepisu.Kto ma potrzebę kontaktu z dr Dudą niech dzwoni i wysyła maile, czyzby dr Duda był wyrocznią i jedynym (oczywiście oprócz TB) niepodwazalnym autorytetem w tej dziedzinie.Prosze nie deprecjonowac osiągnieć innych naukowców (przepraszam zapomniałem ze oni tez sa w spisku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Jestem za izolowaniem No to zapewniam Pana, że z mostkiem termicznym do gruntu i z mniej niż 30 cm styropianu - domu izolowanego Pan nie postawi . I nie ważne czy czy Pan to nazwie nauka czy spiskiem - jak nie deprecjonuje. Ja tylko oskarżam !!! A wyniki są od tego co jest izolowane a co nie jest! http://cieplej.pl/imgturysta/file/artykuly/Artyku%C5%82_Ludomir%20Duda.pdf http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 . I nie ważne czy czy Pan to nazwie nauka czy spiskiem - jak nie deprecjonuje. Ja tylko oskarżam !!! Był kiedyś taki błędny rycerz, Don Kichot się nazywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.06.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Przecież zarzuty są konkretne, powody oszustw oczywiste. Dane na temat zużycia energii - nie do podważenia. Fakt, że opór materii spory, ale w temacie wątku - Pan lubi wyzwania? Ja mam satysfakcję, że zmontowałem i zamontowałem pierwsze domowe rekuperatory (1989-90), że mogę już dziś robić tanie domy zeroenergetyczne . A Pana wyzwaniem co jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.06.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Izolowanie od środka w 98 % przypadków jest nie ekonomiczne i nie gwarantujące skutecznego pozbycia się mostków termicznych.Musiałą by być specjalnie konstrukcja pod to przygotowana to ok.Inaczej nie ma to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts