Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wątek dla lubiących wyzwania. :)

perm

Recommended Posts

Izolowanie od środka w 98 % przypadków jest nie ekonomiczne i nie gwarantujące skutecznego pozbycia się mostków termicznych.

Musiałą by być specjalnie konstrukcja pod to przygotowana to ok.

Inaczej nie ma to sensu.

I tego nie moze (nie chce) zrozumiec TB. Doznał objawienia ze tylko od wewnątrz i tego sie konsekwentnie trzyma. Zaraz będzie jak zwykle kopiuj i wklej.

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No kolega Tomasz chcę dobrze, ale zatrzymał się na tym że ludzie albo nie izolowali bo "po co a na co " lub dawali 2cm lub 5cm .

Teraz przestaje dziwić 30cm i więcej.

Żeby nie było izolować od środka będę jeden przypadek : przypadek doprowadzenia do standardu pasywnego.

Gdzie całą piwnica będzie wypatroszona z ram drzwiowych posadzek itp . I po sufit każda ściana EPS '10cm

Prócz tego po zewnątrz 50cm i posadzka też tyle ... ma być maśnie.

Wedle sporządzonego przez mnie świadectwa ma być - 29 kWh średnio .

czyli o 44 kWh lepiej niż pasywny poziom .

Gdzie okna w tych kalkulacjach były powiedział bym bardzo kiepskie bo U miały 0,34 a TR energii słonecznej 40% .

Gdzie teraz te parametry są daleko lepsze / tańsze itp

a TR % się da sterować poprzez rozsuwanie i zsuwanie okien.

U nocne może sięgnąć 0,1 gdzie dla prymitywnego sytemu z takim " psyt psyt" układem jest 0,35

I co my będziemy tu strzępić się o izolacji ... i pisać że trzeba izolować jak to już jest

Edytowane przez מרכבה

Izolowanie od środka w 98 % przypadków jest nie ekonomiczne i nie gwarantujące skutecznego pozbycia się mostków termicznych.

Musiałą by być specjalnie konstrukcja pod to przygotowana to ok.

Inaczej nie ma to sensu.

Izolacja na zewnątrz... może się nie rozumiemy. - pod tym hasłem jest "ocieplenie ściny od zewnąrz za mostkiem termicznym do gruntu"

Nie płyta fundamentowa.

Ekonomia to liczby

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń

Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności...

Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

Domy izolowane łatwo odróżnić - niejest możliwe w nich montowanie ogrzewania z kotłownią.. Nie ocieplają w Skandynawii Danii Alpach, Znany architekt B. Brzęczkowski twierdzi, że to nie wpadnie nawet nikomu tam do głowy

Ekonomia to liczby -Tam gdzie się izoluje nie ogrzewa się z kotłowni.

Nie tylko ja.... Na ostatnich targach Murator Expo byli już wyłacznie izolujący od wewnątrz.

Panie Tomaszu w jaki sposób zaleca pan powieszenie np. szafek na ścianie bez przerwania ciągłości izolacji wewnętrznej i uniknięcia np. zbierania się rosy na metalowych wkrętach ( czy tez zaleca pan jakieś specjalne z tworzywa ? ) w jaki sposób mocujemy żyrandole w parterówce z ociepleniem od wewnątrz ( przerywamy przecież ocieplenie stropu ? ) , a co z przewodami elektrycznymi które biegną pod styropianem na zimnym murze i ,,wchodząc " do kontaktów ( włączników, gniazdek zasilania ) przebijają izolację ? itp. itd.

Panie Tomaszu można gdzieś obejrzeć dom wykonany zgodnie z technologią propagowaną przez Pana?

Te dane są ścisle tajne, zadnych adresów, projektów, szczegółowych danych, a nawet opinii zadowolonych inwestorów.

Być może mają taki zakaz od TB. Jak można nie reklamowac takich nowatorskich rozwiązań ?

Panie Tomaszu w jaki sposób zaleca pan powieszenie np. szafek na ścianie bez przerwania ciągłości izolacji wewnętrznej i uniknięcia np. zbierania się rosy na metalowych wkrętach ( czy tez zaleca pan jakieś specjalne z tworzywa ? ) w jaki sposób mocujemy żyrandole w parterówce z ociepleniem od wewnątrz ( przerywamy przecież ocieplenie stropu ? ) , a co z przewodami elektrycznymi które biegną pod styropianem na zimnym murze i ,,wchodząc " do kontaktów ( włączników, gniazdek zasilania ) przebijają izolację ? itp. itd.

Oj tam, oj tam, czepiasz się szczegołow, wazna jest idea.

A tak poważnie problem jest, jak np. zawiesić ciężkie szafki kuchenne do lekkiej konstrukcji, jak ocieplić stopnie schodów zelbetowych zawieszone na wiencu i wiele innych podobnych problemów w domu murowanym 2 kondygnacyjnym. Pan Tomasz posiłkuje się rysunkami które tylko częsciowo dają odpowiedz jak unikac mostków lub je ograniczyć bo pewnych mostków w budownictwie murowanym przy izolacji wewnątrz nie wyeliminujemy. Oczywiście Pan Tomasz ma na to gotową odpowiedz, ze od tego architekt konstruktor, ale czy ten architekt jest cudotwórcą i wymysli to co innym sie nie udało?

Kolega Tomasz jak to bywa gubi się w zeznaniach.

Nie ma to najmniejszego sensu robienie izolacji od środka w budynku do tego nie przewidzianym!

Wymaga to specjalnego projektowania, jak już zdarzyło mi się pisać. Koledzy dobrze zauważyli problem z szafkami, obejść by się to dało.

Tylko pytanie czy to ma sens? wedle mnie nie. Wyobrażacie sobie izolację na fitach ścianach działowych ?

Plus im większa powierzchnia wymiany tym straty rosną, o czy kolega milczy jak grób. Skąd że by to miał wiedzieć ? prócz studiowania ulotek ?

Właśnie dodaj sobie jeszcze ucieczkę ciepła przez sufity ścianki działowe ile dodatkowych metrów wymiany...

Liczy się ciągłość izolacji.

Kolega Tomasz jak to bywa gubi się w zeznaniach.

Nie ma to najmniejszego sensu robienie izolacji od środka w budynku do tego nie przewidzianym!

Wymaga to specjalnego projektowania, jak już zdarzyło mi się pisać. Koledzy dobrze zauważyli problem z szafkami, obejść by się to dało.

Tylko pytanie czy to ma sens? wedle mnie nie. Wyobrażacie sobie izolację na fitach ścianach działowych ?

Plus im większa powierzchnia wymiany tym straty rosną, o czy kolega milczy jak grób. Skąd że by to miał wiedzieć ? prócz studiowania ulotek ?

Właśnie dodaj sobie jeszcze ucieczkę ciepła przez sufity ścianki działowe ile dodatkowych metrów wymiany...

Liczy się ciągłość izolacji.

Cały czas usiłuję to przekazac TB ale on jest niewzruszony jak głaz, tylko izolacja od wewnątrz, szkodnik i nieuk, powtarza to jak mantrę.

Kazdy budynek jest inny i kazdy wymaga rozwiązan dla niego optymalnych. Niezaleznie czy to się podoba TB czy tez nie nie jeszcze w Polsce obowiazku budowania domów szkieletowych.

Domy izolowane kończą się na 30kWh/m2 rocznie A Pan Asolt nie chce się o domach izolowanych dowiedzieć, zapraszałem na spotkanie

Charakterystyczną cechą domów nieizolowanych ( o dużych potrzebach ciepła) jest liwość montowania w nich ogrzewanie na gaz olej groszek... w domach izolowanych nie jest to możliwe.

Już teraz Panowie wiedzą jak po cechach charakterystycznych i po zużyciu odróżnić takie domu

Należy też przypominać, co Pan asolt skrzętnie pomija, że za dwa lata w Norwegii a za 6 i2/3w Polsce wchodzi obowiązkowy standard zeronergetyczny.

Nie tylko ja.... Na ostatnich targach Murator Expo byli już wyłacznie izolujący od wewnątrz.
To świadczy tylko o jednym - systemy izolowania od zewnątrz straciły swój potencjał. Np. większość bloków wielkopłytowych została już ocieplona metodą lekką mokrą. Pozostały do ocieplenia znacznie trudniejsze pod względem technologicznym budynki zabytkowe, gdzie izolacja od zewnątrz nie wchodzi w grę.

Większość tych ofert na Murator Expo zapewne dotyczy takich właśnie przypadków.

Domy izolowane kończą się na 30kWh/m2 rocznie A Pan Asolt nie chce się o domach izolowanych dowiedzieć, zapraszałem na spotkanie

Charakterystyczną cechą domów nieizolowanych ( o dużych potrzebach ciepła) jest liwość montowania w nich ogrzewanie na gaz olej groszek... w domach izolowanych nie jest to możliwe.

Już teraz Panowie wiedzą jak po cechach charakterystycznych i po zużyciu odróżnić takie domu

Należy też przypominać, co Pan asolt skrzętnie pomija, że za dwa lata w Norwegii a za 6 i2/3w Polsce wchodzi obowiązkowy standard zeronergetyczny.

Skoro jest Pan takim fachowcem od izolowania wewnątrz to niech Pan doradzi również tej zdecydowanej wiekszosci budujacych, z kolei wiekszosć z nich nie ma szans na te 30 kWh, ale kazde zmniejszenie zapotrzebowania jest wazne. Rzuci Pan kilka haseł i rysunków, oczywiscie bez kompleksowego podejscia do tematu i uwaza ze jest w porządku. Tematu Norwegii ani nie pomijam ani nie podnoszę bo mieszkam w Polsce, co do terminu wprowadzenia standartu zeroenergetycznego u nas za 7 lat, nie krytykuję ani nikomu takiej budowy nie odradzam. Jezeli ktos chce miec dom szkieletowy to czemu nie, nie ma przymusu budowy domu murowanego. Skrzętnie to pomija Pan przykłady domów wykonanych wg Pana zaleceń, wypowiedzi ich mieszkanców, rzeczywiste wydatki na ogrzewanie w tych domach. Nikt jeszcze na tym forum i na innych (przynajmniej ja sie z takimi wpisami nie spotkałem) nie wypowiedzaiał sie "tak mam taki dom, wybudowałem go wg zalecen TB i zuzywam na ogrzewanie tyle i tyle na cwu tyle i tyle". Przez 24 lata tych domów powinno lekko szacując byc ponad 100. Słowo klucz "powinno". Jak mozna tak klamac ze 24 lata temu wybudowano dom izolowany wg Pana zaleceń, chyba ze uznaje Pan za takie budynki handlowe na Bartyckiej.

Skrzętnie to pomija Pan przykłady domów wykonanych wg Pana zaleceń, wypowiedzi ich mieszkanców, rzeczywiste wydatki na ogrzewanie w tych domach.
Nie ja pomijam, bo kto chciał wiedzieć to się zwrócił prywatnie - jeżeli ktoś nie chce wiedzieć, to będzie pisał na forum wiedząc, że nie podam listy prywatnych inwestorów.

Skoro jest Pan takim fachowcem od izolowania wewnątrz
Ja nie projektuje - tylko instaluje . Opisuje co widzę oraz co spotykam w Danii Francji ( część alpejska) Skandynawii . Tam się izoluje domy.

Czytam też o oszustwach politechnik i instytutów na ten temat i wykrytych aferach np w Niemczech

http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html

http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/

wiekszosci budujacych, z kolei wiekszosć z nich nie ma szans na te 30 kWh
Dlatego piszę na forum - bo monopol jest destrukcyjny - nadanie monopolu na izolowanie uczelniom gdzie są jeszcze wydziały ogrzewania a nie izolowania ( PAMIĘTAJMY: ROLĄ IZOLOWANIA JEST MARGINALIZACJA ROLI OGRZEWANIA - TYCH SPRAW SIĘ NIE POGODZI!!! ) powoduje takie właśnie wypaczenia, że coś co zużywa ponad 30kWh - można bezkarnie wciskać inwestorowi.

"tak mam taki dom, wybudowałem go wg zalecen TB i zuzywam na ogrzewanie tyle i tyle na cwu tyle i tyle"
Zadowoleni inwestorzy, mający już domy nie wchodzą na fora budowlane - tu pisują ( chodzi o budujących) ci co mają problemy lub szukają rozwiązań.

Audyty w domach gdzie robiłem instalację robił miedzy innymi dr Duda - skontaktował się Pan z nim??????????????????? Który raz to wałkujemy?

Jest po pierwszej zimie "głośny" dom 700m2 Fabryki Projektów - wiem, że ustalił Pan właściciela - rozmawiał Pan z nim???

Pan sugeruje, że 24 lata nic nie robię--- Zapewniam Pana jeszcze raz - zadowolony inwestor mający dom nie wejdzie na FM ale NIEZADOWOLONY, OSZUKANY wejdzie na 100% - Ma Pan jakąś opinie negatywną???? A instalacji było ponad 5000.

Ma Pan ochotę się spotkać z Panem Dudą z jakimś właścicielem? Zapraszam - Można też zadzwonić wysłać maila

Wracając do tematu izolowania- Jak Pan HenoK kiedyś pokazał na wykresie

Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

CZYLI SĄ DWIE EKONOMIE

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń.

Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności...

Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny

Kwalifikacja z roku 1995 dziś nie ma sensu

koszty energii wtedy – kWh 0,21zł m3 gazu 0,40 zł litr oleju 0,60zł tona węgla 70-90zł.

Fragment z definicji współczynnika przewodzenia ciepła : długość i szerokość przegrody są nieograniczone

Jedyna formą izolacji termicznej jest termos. Cechą charakterystyczną termosu jest brak mostków termicznych - coś co ma mostki termiczne nie jest izolacją termiczną w rozumieniu fizyki budowli. Potwierdzają to też inne człony definicji: przepływ ciepła odbywa się w kierunku prostopadłym do powierzchni przegrody czy warstwy przegrody wykonane są z jednorodnych, izotropowych materiałów

Po co się kopać z fizyką!!!

Np. większość bloków wielkopłytowych została już ocieplona metodą lekką mokrą.

http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html Afera w Niemczech, że oszukiwano 27 lat Niemców utajniając i chowając wyniki badań pierwszych 3400 ocieplonych domów, że to bez sensu!!!

Czy tu

http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/ znamienna konkluzja:

Fassadendämmung = Energetische Volksverdummung! Izolacja od zewnątrz = pranie mózgu

Zadowoleni inwestorzy, mający już domy nie wchodzą na fora budowlane - tu pisują ( chodzi o budujących) ci co mają problemy lub szukają rozwiązań.

Audyty w domach gdzie robiłem instalację robił miedzy innymi dr Duda - skontaktował się Pan z nim??????????????????? Który raz to wałkujemy?

Jest po pierwszej zimie "głośny" dom 700m2 Fabryki Projektów - wiem, że ustalił Pan właściciela - rozmawiał Pan z nim???

Pan sugeruje, że 24 lata nic nie robię--- Zapewniam Pana jeszcze raz - zadowolony inwestor mający dom nie wejdzie na FM ale NIEZADOWOLONY, OSZUKANY wejdzie na 100% - Ma Pan jakąś opinie negatywną???? A instalacji było ponad 5000.

Ma Pan ochotę się spotkać z Panem Dudą z jakimś właścicielem? Zapraszam - Można też zadzwonić wysłać maila

Bardzo duzo inwestorów wchodzi na rózne fora nie tylko na FM i publikuje swoje zuzycia, niezaleznie czy są dobre czy nie, panscy inwestorzy akurat nie.

Nie ustalałem własciciela domu 700 m2 z Fabryki Domów nie wiem kto to jest i nigdy go nie szukałem, proszę nie kłamac.

Istotnie nie czytałem zadnej negatywnej opinii o Pana doradach, problem jest taki ze nie spotkałem zadnej opinii zarówno tej negatywnej jak i pozytywnej, przeciez to jest niemozliwe aby przy 5000 instalacji nikt sie nie wypowiedział, czy Pan tez wlicza instalacje samej wm jako instalacje/doradę izolacji wewnątrz ?

Nie ustalałem własciciela domu 700 m2 z Fabryki Domów nie wiem kto to jest i nigdy go nie szukałem, proszę nie kłamac.
Chodziło o Pana HenoKa - kiedyś na innym forum.

5000 instalacji nikt sie nie wypowiedział, czy Pan tez wlicza instalacje samej wm jako instalacje/doradę izolacji wewnątrz ?

Szanowny Panie!!! A kto zakłada elektryczne ogrzewanie w domu nieizolowanym ( zużycie powyżej 30kWh/m2 rocznie) !!! Dopiero by ludzi pisali jakie rachunki! Dopiero miałby Pan postów o mnie i innych.... Ludzie montujący eketryczne ogrzewanie niecentralne za najważniejsze uważają IZOLOWANIE I REKUPERACJĘ

A rekuperację wymyślono po to by nie trzeba było zakładać centralnego !