obe1978 19.06.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 witam zakupiłem jakiś rok temu sofę pokrytą materiałem chyba bawełnianym, od samego początku napotykam się na pewne białe robaczki, średnio szybkie, 5-8 mm długie, najczęściej na czarnym materiale pod oparciem, najwyraźniej nie lubią się pokazywać, bardzo szybko giną po dotknięciu palcem, tak jakby rozpadały się w pyłek, myślałem, że wytępię je mechanicznie ale ciągle spotykam pojedyncze sztuki - co to diabelstwo i jak z tym walczyć? dodam, że pościel i wszystko co było w sofie wystawiłem na kilka dni na mrozy na balkon, pewnie by nie przeżyły więc wnioskuję, że siedzibę główną mają w samej sofie, spotkałem jednego także w szafce obok książek i w szafce kuchennej jednego udało mi się żywcem sfotografować pod lupką: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.06.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 To Rybik cukrowy (Lepisma saccharina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obe1978 20.06.2013 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 dzięki za diagnozę przyznam, że wcześniej brałem pod uwagę że to to, ale nie pasowało mi że moje są bez pancerza i bardzo jasne... zakłądam, że to jeszcze młodociani przestępcy i dzięki mechanicznej eliminacji nie zmieniają się w dorosłe osobniki teraz tylko poczytam jak to załątwić chemicznie nie szkodząc sofie na której ostatnio sypiam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts