Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

zakupiłem jakiś rok temu sofę pokrytą materiałem chyba bawełnianym, od samego początku napotykam się na pewne białe robaczki, średnio szybkie, 5-8 mm długie, najczęściej na czarnym materiale pod oparciem, najwyraźniej nie lubią się pokazywać, bardzo szybko giną po dotknięciu palcem, tak jakby rozpadały się w pyłek, myślałem, że wytępię je mechanicznie ale ciągle spotykam pojedyncze sztuki - co to diabelstwo i jak z tym walczyć?

dodam, że pościel i wszystko co było w sofie wystawiłem na kilka dni na mrozy na balkon, pewnie by nie przeżyły więc wnioskuję, że siedzibę główną mają w samej sofie, spotkałem jednego także w szafce obok książek i w szafce kuchennej :(

jednego udało mi się żywcem sfotografować pod lupką:

robaczek 1.jpg

robaczek 2.jpg

robaczek 3.jpg

robaczek 4.jpg

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/180372-bia%C5%82e-robaczki-na-sofie-co-to-za-ustrojstwo/

dzięki za diagnozę

przyznam, że wcześniej brałem pod uwagę że to to, ale nie pasowało mi że moje są bez pancerza i bardzo jasne... zakłądam, że to jeszcze młodociani przestępcy i dzięki mechanicznej eliminacji nie zmieniają się w dorosłe osobniki :)

teraz tylko poczytam jak to załątwić chemicznie nie szkodząc sofie na której ostatnio sypiam :)

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/180372-bia%C5%82e-robaczki-na-sofie-co-to-za-ustrojstwo/#findComment-5980375