Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze w nowym domu

Recommended Posts

przemek , to nie dogadałeś się z elektrykiem czy dopiero masz zamiar z nim rozmawiać? bo ceny to on sam podaje a Ty możesz ewentualnie negocjować ;)

Nie podałeś konkretów jaki dom , ile gniazdek itp.

Ja płaciłam ogólnie z materiałem w nowym domu , 100 metrowym + wyjścia na poddasze nieużytkowe w tej chwili i zapłaciłam nie od punktu , lecz za całość i wyniosło to mnie 4 000 zł. Niedużo .

Przemek, nie podajesz szczegółów i chcesz konkretnej odpowiedzi.

Czy tylko instalacja wewnątrz, czy też całe przyłącze od płotu, a może też formalności

Z rozdzielnią czy bez. Podrozdzielnia na pietrze?

Ile pomieszczeń? Garaż, strych, piwnica, instalacje zewnętrzne - oświetlenie podbitki, tarasu?

Standardowo "jak u wszystkich" znaczy u developera to masz 3 gniazdka na pomieszczenie.

Salon z TV i osprzętem to kilka gniazdek (lub przedłużacz), kuchnia: zmywarka, ekspres, mikrofala, lodówka, okap, robot, radio, lampka i co tam jeszcze zechcesz i z 10 trzeba.

Garaż? Kotłownia? Sterowanie roletami?

Zakładam że instalacje alarmowe, antenowe i inne tego typu w tej chwili pomijamy, ale też o nich pamiętaj.

Opisz to dokładniej, poproś ze trzech lokalnych elektryków o wycenę, podziel się nią to dostaniesz info - dużo czy mało.

No coś się dzieje dzieki chłopaki,nie myslałem gdzie i co dokładnie bym chciał mieć,dlatego napisałem na forum,akurat z tego tematu""elektryki""" jestem cienki! Więc tak,przyłącze ze skrzynki do domu i tam na poszczegulne pomieszczenia. Trzy pokoje,salon,łazienka "kibelek dla gości"kuchnia,garaż,pralnia no i kotłownia. instalacja też ma być w tych trzech pokojach pod telewizor.Właśnie dałem do wyceny elektrykowi za całość ile wezmie!?dom 147 m/kw parterowy,Tak cene dogadam przed aby potem się nie rozczarować.dzięki za informacje !Jak coś się dowiem to napisze.Pozdrawiam.

...nie myslałem gdzie i co dokładnie bym chciał mieć,dlatego napisałem na forum,akurat z tego tematu""elektryki""" jestem cienki! Więc tak,

Przemek, nie musisz być "gruby z tematu elektryki", ale musisz wiedzieć, co chcesz mieć i to wyjaśnić elektrykowi. Jeśli tego nie potrafisz, to potrzebujesz projektanta wnętrz z elektrykiem, a nie elektryka. Oczywiście w 100% nie trafisz, gdzieś gniazdka zabraknie, któreś trafi za mebel, gdzieś będzie daleko do włącznika lub lampa w którymś kącie za ciemno. Ale jakieś minimum wyobrażenia o funkcjonowaniu domu, jego umeblowaniu musisz mieć. Kąt TV - dużo gniazdek. Kuchnia - dużo gniazdek. Kotłownia, pralnia, garaż wedle uznania i zapotrzebowania sprzętu tam znajdującego się (kotłownia to zależy od wymagań kotła, pomp itp.) Pralnia: pralka, suszarka, na stałe, dobrze mieć wygodne, dostępne gniazdko do żelazka. Garaż: to tylko miejsce na samochód czy też na jakieś prace okołosamochodowe, a może okołoogrodowe? Często w garażu daje się siłę "jak będzie potrzebna, to już jest".

A brama garażowa i jej zasilanie? A rolety (w domu, nie tylko w garażu). Z indywidualnym i grupowym sterowaniem. Dużo tego.