Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie włączników schodowych

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów,

Szukam pomoc w dość prosty temacie dla elektryka :) ponieważ mój elektryk już nie bywa na budowie a mi zależy podłączyć oświetlenie schodowe. Sprawa wygląda następująca: na górze mam podłączony włącznik schodowy trzema przewodami (jak na zdjęciu) zero, faza i sterowanie. z Kolej na dole wychodzą mi dwa kable po 3 przewody z czego jeden za pewne jest napięciem na lampę a drugi włącznikiem no i oczywiście do tego trzeci kabel dwużyłowy w którym jest prąd (nie ma go na zdjęciu). Po naciśnięciu górnego włącznika zamyka się obwód w przewodach 1 i 2. Ktoś pomoże jak to konkretnie podłączyć bo nie chce namiesza :)

schodowy.jpg

Edytowane przez axl2

Witam Szanownych Forumowiczów,

Szukam pomoc w dość prosty temacie dla elektryka :) ponieważ mój elektryk już nie bywa na budowie a mi zależy podłączyć oświetlenie schodowe. Sprawa wygląda następująca: na górze mam podłączony włącznik schodowy trzema przewodami (jak na zdjęciu) zero, faza i sterowanie. z Kolej na dole wychodzą mi dwa kable po 3 przewody z czego jeden za pewne jest napięciem na lampę a drugi włącznikiem no i oczywiście do tego trzeci kabel dwużyłowy w którym jest prąd (nie ma go na zdjęciu). Po naciśnięciu górnego włącznika zamyka się obwód w przewodach 1 i 2. Ktoś pomoże jak to konkretnie podłączyć bo nie chce namiesza :)

Jeżeli ten łącznik jest dobrze podłączony to pstrykając nim uzyskasz napięcie na przemian na jednej lub drugiej żyle na dole.

Użyj neonówki w tym celu.

Zaznacz te żyły na zdjęciu i będziemy działać dalej.

Wpisujemy w google "układ schodowy" czy też "schemat schodowy" i wyskakuje 1000 zdjęć co i jak podłączyć. Jeśli kolega wie, który przewód w puszce jest zasilający, który biegnie do żarówki a który do drugiego łącznika, to reszta powinna być prosta. Z tym, że jeśli przewód zasilający jest dwużyłowy, to już wiemy, że instalacja jest spartolona. Gdzie PE?