axl2 20.06.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Witam Szanownych Forumowiczów, Szukam pomoc w dość prosty temacie dla elektryka ponieważ mój elektryk już nie bywa na budowie a mi zależy podłączyć oświetlenie schodowe. Sprawa wygląda następująca: na górze mam podłączony włącznik schodowy trzema przewodami (jak na zdjęciu) zero, faza i sterowanie. z Kolej na dole wychodzą mi dwa kable po 3 przewody z czego jeden za pewne jest napięciem na lampę a drugi włącznikiem no i oczywiście do tego trzeci kabel dwużyłowy w którym jest prąd (nie ma go na zdjęciu). Po naciśnięciu górnego włącznika zamyka się obwód w przewodach 1 i 2. Ktoś pomoże jak to konkretnie podłączyć bo nie chce namiesza Edytowane 20 Czerwca 2013 przez axl2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 26.06.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Witam Szanownych Forumowiczów, Szukam pomoc w dość prosty temacie dla elektryka ponieważ mój elektryk już nie bywa na budowie a mi zależy podłączyć oświetlenie schodowe. Sprawa wygląda następująca: na górze mam podłączony włącznik schodowy trzema przewodami (jak na zdjęciu) zero, faza i sterowanie. z Kolej na dole wychodzą mi dwa kable po 3 przewody z czego jeden za pewne jest napięciem na lampę a drugi włącznikiem no i oczywiście do tego trzeci kabel dwużyłowy w którym jest prąd (nie ma go na zdjęciu). Po naciśnięciu górnego włącznika zamyka się obwód w przewodach 1 i 2. Ktoś pomoże jak to konkretnie podłączyć bo nie chce namiesza Jeżeli ten łącznik jest dobrze podłączony to pstrykając nim uzyskasz napięcie na przemian na jednej lub drugiej żyle na dole. Użyj neonówki w tym celu. Zaznacz te żyły na zdjęciu i będziemy działać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 27.06.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Wpisujemy w google "układ schodowy" czy też "schemat schodowy" i wyskakuje 1000 zdjęć co i jak podłączyć. Jeśli kolega wie, który przewód w puszce jest zasilający, który biegnie do żarówki a który do drugiego łącznika, to reszta powinna być prosta. Z tym, że jeśli przewód zasilający jest dwużyłowy, to już wiemy, że instalacja jest spartolona. Gdzie PE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 03.07.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Może PE jest odgałęzione gdzieś wcześniej. Właśnie sobie uzmysłowiłem, że może nie ma PE. Hmmm to by wyjaśniało brak odpowiedzi ze strony axl2. Ooops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts