Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup, zmiana przeznaczenia sklepu na dom - poważny dylemat

k-lisek

Recommended Posts

Witajcie, mam na imię Łukasz pracuje w branży IT a oto moja historia :)

Zamierzam kupić / wybudować dom/mieszkanie innymi słowy poszukuję

Znalazłem sklep który nie został ukończony, jest w trakcie budowy, księżka jest co 2 lata uzupełniana o wpisy.

Sklep to budynek 10x7 m na działce zagrodowej 17 arów.

Właściciel przekształcił pierwsze 4a na teren przemysłowy dom stoi właśnie na nim ( tak twierdzi właściciel) w gminie mówią że jest inaczej... że dom stoi na zagrodowym.

Problem polega na tym że nie wiem jak do tego tematu podejść, chciałbym zakupić oraz przebudować ten sklep, dobudować mu parę m2.

Nie wiem tylko czy nie napotkam problemów z przekształceniem tych gruntów z powrotem na teren zagrodowy. Czy nie będzie problemów z przekształceniem tego sklepu w dom.

Sklep jest praktycznie ukończony tj. instalacje podłogi, dach oraz ocieplenie, tynki. itd. wszystko zgodnie ze sztuką. Są również przyłącza i zrobiony wjazd.

Plan na rozbudowę już sobie ułożyłem w głowie.

Boję się tylko że będę miał poważne problemy z przekształceniem tego, gdyż ponieważ nie jestem w tym temacie doświadczony, moja prośba może ktoś z Was miał jakies doświadczenia w tym temacie.

Posiadam mapki wiem jaki jest plan zagospodarowania tych gruntów, nic nie stoi na przeszkodzie aby tam powstał dom, ale chciałbym zaadaptować to co już jest.

Rozmawiałem z projektantem i odradził zakup tego, twierdzi że to się nie opłaca, są znaczące różnice pomiedzy sklepem a domem mieszkalnym i wogóle abym odpuścił temat.

Nie chce tak łątwo odpuszczać tematu bo cena jest atrakcyjna i to co już stoi wygląda na porządne (oczywiscie do oceny profesjonalisty, inwentaryzacja i te sprawy)

Może macie jakąś radę, gdzie się udać co zrobić, aby sprawdzić czy to co jest nadaje się na budynek mieszkalny no i co z przekształceniem tego.

Pierwszy krok pod ocenę innego projektanta... starostwo ... ? a może nie warto ciągnąć tematu ?

Pozdrawiam :)

Edytowane przez k-lisek