Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zrobiłem na niej cały domek gospodarczy (około 24 mkw. powierzchni)

A ja właśnie z uwagi na budowę domku zmieniłem starego Einhella na coś większego :)

Swoją drogą dokumentowałeś gdzieś budowę domku? Zastanawiam się, jak zacząć. Pewnie postawię na fundament punktowy, z uwagi na to, że działkę mam dość pochyłą. Łatwiej i taniej będzie mi wyprowadzić 6-8 punktów na jeden poziom, niż od jednej strony wylać ze 40cm wysokości betonu więcej :)

A ja właśnie z uwagi na budowę domku zmieniłem starego Einhella na coś większego :)

Swoją drogą dokumentowałeś gdzieś budowę domku? Zastanawiam się, jak zacząć. Pewnie postawię na fundament punktowy, z uwagi na to, że działkę mam dość pochyłą. Łatwiej i taniej będzie mi wyprowadzić 6-8 punktów na jeden poziom, niż od jednej strony wylać ze 40cm wysokości betonu więcej :)

U mnie jest akurat teren płaski. Do fundamentu wykorzystałem stal która mi została z budowy domu i garażu. Zrobiłem z niej belkę i zrobiłem ławę fundamentową po obrysie budynku gospodarczego. Potem zrobiłem betonową wylewkę podłogi (razem ze zbrojeniem rozproszonym - włókna). Na tym drewniana konstrukcja szkieletowa. Ściany zewnętrzne wykonałem z sosnowych desek podłogowych, których nie wykorzystałem w budynku mieszkalnym. Deski podłogowe są dużo grubsze niż elewacyjne i solidnie usztywniły konstrukcję.

Mam własnie deski nieoszlifowane, szerokości 12-15cm, grube na ok. 25mm. Myślę, że wykorzystam je na podłogę. Na ściany zewnętrzne chciałem dać zwykłe, szlifowane jednostronnie deski 19mm, ale żona marudzi, żeby było ładnie i żebym dał deski boazeryjne na pióro-wpust :) W każdym razie wewnętrzne ściany zrobię z osb, a między obie warstwy dam 8cm wełny. Domek ma być narzędziowy, ale pewnie większe wiadra z farbami czy olejami tez tam będę przechowywał, więc wolałbym uniknąć minusowych temperatur w środku :)