airwolf 20.06.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Jakiś czas temu Panowi "montażyści" dokonali usadownia moich okien. Obecnie zjawił się człowiek od wylewek i zanegował wstawienie okna tarasowego oraz balkonowych i pewnie ma rację. A chodzi dokładnie o kwestię pod oknem tarasowym pokazane na poniższych zdjęciach: Okno tarasowe zostało osadzone na betowych bloczkach fundamentowych, które od zewnętrznej strony oddziela 2 cm styropianu między tarasem, a wspomnianymi bloczkami. Dodatkowo różnica wysokości między dolną krawędzią okna (strona zewnętrzna) a górnym poziomem tarasu wynosi 4 cm, która jest wypełniona styropianen i pianą montażową. W jaki sposób zatem dokonać szczelnej izolacji wilgociowej tego styku okna z tarasem? Rozumiem, iż wspomniane 2cm styropianu nie pozowoli uniknąć przenikania zimna pod oknem i trzeba będzie usunąć znajdujące się pod nim betonowe bloczki? Jak najlepiej odizolować tę przestrzeń po usunieciu bloczków - wstawiając np. poszerzenie o wysokości 5 cm (wejdzie wtedy 1cm pod wylewkę tarasu od strony zewnętrzej) i podpory montażowe do okien, obłożyć styrodurem i opianować - po usunieciu bloczków pojawi się wolna przeszczeń o łącznej wysokości 21 cm? Co jaką odległość powinny być umieszone takie podpory - szerokość okna 1,8m, dwa skrzydła, ruchomy słupek. W przypadku dwóch okien balkonowych mam pod nimi przestrzeń 10 cm. Co proponujecie zrobić - wciskać 2 x 5cm poszerzenia (uda się to włożyć na zamontowanym okien ?- nie będzie juz miejsca na pianę) , czy np. zastosować poszerzenie 2,5 cm i zamocować je na podporach okiennych i pod poszerzenie wstawić styrodur i opianować. Dodatkowa kwestia dotyczy dwóch okien o szerokości 1,8m pod którymi została wolna przeszczeń 6-7cm i została uzupełniona pianą i styropianem do ociepleń scian . Czy z biegiem czasu te styropian "nie osiądzie, a znim całe okno"? Jak najlepiej dokonać ewentulanej poprawy bez koneicznosci wyciągania okna - włożyć tam styrodur, jakieś podpory (jakie) czy jest jakieś inne rozwiązanie? Edytowane 22 Czerwca 2013 przez airwolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airwolf 06.07.2013 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Temat uważam za zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 06.07.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Witam znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Temat uważam za zamknięty. to może pochwal się tym rozwiązaniem - problem dość często spotykany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 06.07.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Jak kolega wyzej, przedstaw sposób w jakich chcesz to zrobic, a podpowiemy czy jest to dobry sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts