luka5z 20.06.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Otóz zamierzam zabrać się za malowanie pokoju. Obecnie jest pomalowany na jasno-niebiesko , chciałbym przemalować na biało. Czy jest konieczne zrywanie całej starej powłoki? Generalnie mam do niej zastrzeżenia tylko w paru miejscach, gdzie jest popękana albo nierówna. W tych miejscach planowałbym szpachelką zeskrobać do tynku i wyrównać gładzią do poziomu reszty starej powłoki, która jest ok. Dobrze myślę? Po prostu szkoda mi skrobać calutką scianę, skoro w 98% powierzchni farba się trzyma znakomicie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 23.06.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raz0R 24.06.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Na Twoim miejscu sprobowalbym w malo widocznym miejscu pomalowac kawalek sciany na bialy i zobaczyc jak farba pokryje stara farbe. Co do tej nierownosci to zeskrob i nadloz braki, tylko nie przesadz z tym skrobaniem zeby nie trzeba bylo duzo dokladac bo moga byc pozniej z tym problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 25.06.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Ja nigdy nie próbowałem malować na starej farbie, po prostu według sztuki należy najpierw pozbyć się tej starej. A efekty malowania na takim podłożu mogą się ujawnić po kilku latach dopiero, choć z początku może wszystko wyglądać dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raz0R 26.06.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Ja nigdy nie próbowałem malować na starej farbie, po prostu według sztuki należy najpierw pozbyć się tej starej. A efekty malowania na takim podłożu mogą się ujawnić po kilku latach dopiero, choć z początku może wszystko wyglądać dobrze. Wedlug sztuki nalezy pozbyc sie tej starej ale w praktyce roznie to bywa. Sam u siebie w domu maluje od kilkunastu ladnych lat i jesli mam polozyc kolor ktory zakryje kolor starej farby to nie usuwalem starej farby i nic sie nigdy nie stalo, ale nie bede nikogo przekonywal do tego sposobu bo nie jest zgodny ze sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszKosmyk 27.06.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Pewnie ładniej i równiej będzie wyglądało jak się zeskrobie starą, chociaż skoro mówisz, że ściana nie jest ok tylko w kilku miejscach, to możesz zaryzykować. Najwyżej będziesz miał za jakiś czas powtórkę z rozrywki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 27.06.2013 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Pewnie ładniej i równiej będzie wyglądało jak się zeskrobie starą, chociaż skoro mówisz, że ściana nie jest ok tylko w kilku miejscach, to możesz zaryzykować. Najwyżej będziesz miał za jakiś czas powtórkę z rozrywki jednak na razie dam sobie spokoj i pozbieram kase na fachowca, ktory profesjonalnie zrobi gladz i pomaluje. sciany sa wprawdzie rowne, ale sa widoczne niedoskonalosci, watpie zebym sobie sam poradzil, szkoda czasu i frustracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszKosmyk 08.07.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Słusznie, nie trzeba przecież do wszystkiego się samemu zabierać. Czasem dla świętego spokoju warto kogoś zatrudniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.07.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Szanowny Panie, w miejscach, gdzie stara farba łuszczy się i odpada należy ją zeskrobać, najlepiej za pomocą szpachelki. Na pozostałej powierzchni, gdzie farba dobrze się trzyma, można ją pozostawić. Nierówności szybko wypełni Pan np. za pomocą szybkoschnącej masy naprawczej Acryl-Putz® LIGHT http://www.acrylputz.pl/256/acryl-putz-light Przed malowaniem ściany należy zagruntować - polecam tu wykorzystanie lateksowej emulsji podkładowej Śnieżka Grunt. Dobrym rozwiązaniem do pomalowania tak przygotowanego podłoża jest zastosowanie nowoczesnej, ceramicznej farby do wnętrz Magnat Ceramic http://www.magnatfarby.pl/produkty/produkty-farby/art,7,ceramiczna-farba-do-wnetrz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts