Gość 11.06.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 Remontuję łazienkę w starej kamienicy. Zamierzałem zerwać deski sufitowe (dach skośny) i zrobić nową izolację z wełny albo styropianu. Po odbiciu pierwszej deski wysypało się ok. 100kg ziemi. Z obawą, że rozbieram dom zaprzestałem chwilowo prac, bo zastanawiam się, czy jest to słuszną drogą. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 11.06.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 W Twojej informacji zdziwiło mnie tylko jedno - że chodzi o skośny sufit. Stosowano dawniej zasypkę z gliny przemieszanej z trocinami i wapnem (żeby się nie zalęgło...), ale w stropach pośrednich pomiędzy kondygnacjami. Miała znaczenie głównie jako tłumiciel dźwięków, a poza tym solidnie obciążała belki stropowe...Z całą pewnością nie rozbierasz domu. Może dla pewności poproś najbliższego budowlańca bądź architekta, by rzucił okiem, co Ci wolno oderwać, a co lepiej zostawić.Ale ogólnie zmniejszasz obciążenie elementów konstrukcyjnych, czyli stawiasz się po stronie bezpiecznej Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 11.06.2002 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 Ale jeśli dach jest lekki, to odciążenie może spowodować wyrwanie przez silny wiatr...lepiej to sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 11.06.2002 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 Alanta, uwielbiam od czasu do czasu dostać kubłem zimnej wody po głowie... Masz rację.Ale gnając po szosach 3. Rzeczypospolitej wpadłem na jeszcze inny pomysł: A nie jest to przypadkiem mozolnie nawiany przez dziesięciolecia piasek i inne skały - np przez szczeliny w dachówkach ? Anonimowy - czy pokrycie jest z dachówek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 12.06.2002 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2002 A guza od kubła nie masz ? E, musiałoby to b.długo nawiewać... Dawniej różne śmieci wrzucali na polepy, ja się spotkałam z żużlem z palenisk, zanieczyszczoną gliną i piaskiem, pociętymi rajstopami; kto wie, jaką jeszcze radosną twórczość uprawiali "budowlańcy" w dawnych czasach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts