Zakręcona 21.06.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Poproszę o pomoc w doborze optymalnego styropianu dla moich ścian. Wiem, że powinnam policzyć sobie współczynnik przenikania ciepła ściany i że powinien on wynosić poniżej 0,3. Proste wzory nieuwzględniające mostków termicznych też znam.Problem pojawia się przy obliczeniach - nie mogę się doszukać lambd dla moich warstw. Dom z lat 60., więc do końca pewności nie mam, co w ścianach siedzi. Ściana od wewnątrz na chwile obecną:gładźtynkpustak żużlowy ok. 20cmpłyta - coś jakby płyta pilśniowa lub dykta z dziurkami max 1cmcegła silikatowa 12cm No i pytanie kolejne. Rozumiem, że współczynnik U powinien wynosić 0,3, a jeśli wynosi poniżej 0,15, to dom jest pasywny. Jakie jest "rozsądne" U?Dom typu kostka z dobudowanym wiatrołapem, pół bliźniaka, z dachem płaskim, dach też będzie ocieplany. W kwestii mostków - zgrubnie wyliczona przeze mnie powierzchnia ścian to 133m kw, w tym 18m kw to powierzchnia okien i drzwi. Suma obwodów otworów wynosi 39mb. Proszę o pomoc w doborze lambdy i grubości właściwego dla moich ścian styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 21.06.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Moment, w starszym domu nie szukamy takich parametrów, problem będzie z wnękami okiennymi i betonem pod parapetami, do tego niewiadome parametry ściany, można założyć, że stara ściana miała koło 1w/m2 (mieszkałeś i dało się napalić) z tego wyliczysz opór ściany, ale we wspomnianych miejscach będą duże mostki i może się okazać że tędy i tak dużo ucieknie, lub co gorsza zacznie wkraplać się woda, a o wentylacji i oknach nie wspomnę, osobiście zaproponowałbym 8cm wełny, to da +/-15% 0,4w/m2 zminimalizujesz problem wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.06.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Są dostępne kalkulatory - np strona termoorganiki, wklepujesz parametry lub wybierasz opcję jeżeli znajdziesz odpowiadającą twojej ścianie lub zbliżoną i wyskakuje ci wynik. U < 0,25 będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 21.06.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Poproszę o pomoc w doborze optymalnego styropianu dla moich ścian. Ściana od wewnątrz na chwile obecną: gładź tynk pustak żużlowy ok. 20cm płyta - coś jakby płyta pilśniowa lub dykta z dziurkami max 1cm cegła silikatowa 12cm Proszę o pomoc w doborze lambdy i grubości właściwego dla moich ścian styropianu. To co podajesz jest mocno nieprecyzyjne. Bardzo istotnej wiadomości, czy jest w miejscu tej płyty jakaś większa szczelina z warstwą powietrza , nie znamy ? Dlatego obliczyłem dane dla ściany z tynku, pustaka żużlowego i muru z silikatu. Wartość obecna U to ok 1,6 W/m2*k Dla styropianu zwykłego 0.04 W/m*K o grubości 12 cm jest to U=0.278 W/m2*k. Dla styroporu 0.032 W/m*K grubości 12 cm jest to U=0.230 W/m2*k. Jeśli się uwzględni te dodatkowe warstwy, to współczynniki U wyjdą nieco lepsze, ale to tylko spekulacja, skoro nie jesteś pewien sam, co masz w środku muru? W przypadku docieplania tego rodzaju budynku, należy wykleić bardzo dokładnie całą powierzchnię murów, ze szczególnym potraktowaniem okien, drzwi i wszystkich innych połączeń ścian z innymi materiałami. To pozwoli wyeliminować wszelkie potencjalne mostki cieplne. Oczywiście trzeba obowiązkowo zapewnić wentylację wewnątrz domu. Na to pójdzie trochę energii cieplnej, ale nie ma rady...........trzeba się z tym pogodzić, jeśli się chce mieszkać w zdrowym wnętrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 24.06.2013 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Bardzo dziękuję za rady i obliczenia.W miejscu płyty nie ma większej szczeliny z warstwą powietrzną.Wiem, że wentylacja to ważna sprawa, nawet kosztem uszczuplenia portfela przez wyższe rachunki za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts