Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poradźcie proszę - jaki styropian na moje ściany

Zakręcona

Recommended Posts

Poproszę o pomoc w doborze optymalnego styropianu dla moich ścian.

Wiem, że powinnam policzyć sobie współczynnik przenikania ciepła ściany i że powinien on wynosić poniżej 0,3. Proste wzory nieuwzględniające mostków termicznych też znam.

Problem pojawia się przy obliczeniach - nie mogę się doszukać lambd dla moich warstw. Dom z lat 60., więc do końca pewności nie mam, co w ścianach siedzi.

Ściana od wewnątrz na chwile obecną:

gładź

tynk

pustak żużlowy ok. 20cm

płyta - coś jakby płyta pilśniowa lub dykta z dziurkami max 1cm

cegła silikatowa 12cm

No i pytanie kolejne. Rozumiem, że współczynnik U powinien wynosić 0,3, a jeśli wynosi poniżej 0,15, to dom jest pasywny. Jakie jest "rozsądne" U?

Dom typu kostka z dobudowanym wiatrołapem, pół bliźniaka, z dachem płaskim, dach też będzie ocieplany.

W kwestii mostków - zgrubnie wyliczona przeze mnie powierzchnia ścian to 133m kw, w tym 18m kw to powierzchnia okien i drzwi. Suma obwodów otworów wynosi 39mb.

Proszę o pomoc w doborze lambdy i grubości właściwego dla moich ścian styropianu.

Moment, w starszym domu nie szukamy takich parametrów, problem będzie z wnękami okiennymi i betonem pod parapetami, do tego niewiadome parametry ściany, można założyć, że stara ściana miała koło 1w/m2 (mieszkałeś i dało się napalić) z tego wyliczysz opór ściany, ale we wspomnianych miejscach będą duże mostki i może się okazać że tędy i tak dużo ucieknie, lub co gorsza zacznie wkraplać się woda, a o wentylacji i oknach nie wspomnę, osobiście zaproponowałbym 8cm wełny, to da +/-15% 0,4w/m2 zminimalizujesz problem wilgoci.

Poproszę o pomoc w doborze optymalnego styropianu dla moich ścian.

Ściana od wewnątrz na chwile obecną:

gładź

tynk

pustak żużlowy ok. 20cm

płyta - coś jakby płyta pilśniowa lub dykta z dziurkami max 1cm

cegła silikatowa 12cm

Proszę o pomoc w doborze lambdy i grubości właściwego dla moich ścian styropianu.

To co podajesz jest mocno nieprecyzyjne.

Bardzo istotnej wiadomości, czy jest w miejscu tej płyty jakaś większa szczelina z warstwą powietrza , nie znamy ?

Dlatego obliczyłem dane dla ściany z tynku, pustaka żużlowego i muru z silikatu.

Wartość obecna U to ok 1,6 W/m2*k

Dla styropianu zwykłego 0.04 W/m*K o grubości 12 cm jest to U=0.278 W/m2*k.

Dla styroporu 0.032 W/m*K grubości 12 cm jest to U=0.230 W/m2*k.

Jeśli się uwzględni te dodatkowe warstwy, to współczynniki U wyjdą nieco lepsze, ale to tylko spekulacja, skoro nie jesteś pewien sam, co masz w środku muru?

W przypadku docieplania tego rodzaju budynku, należy wykleić bardzo dokładnie całą powierzchnię murów, ze szczególnym potraktowaniem okien, drzwi i wszystkich innych połączeń ścian z innymi materiałami. To pozwoli wyeliminować wszelkie potencjalne mostki cieplne.

Oczywiście trzeba obowiązkowo zapewnić wentylację wewnątrz domu. Na to pójdzie trochę energii cieplnej, ale nie ma rady...........trzeba się z tym pogodzić, jeśli się chce mieszkać w zdrowym wnętrzu.