Jacek150 21.06.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Proszę o informację jak działa u Was chłodzenie pasywne ? Zastanawiam się czy zdaje to egzamin. Chciałbym coś takiegoś do swojej pompy Nibe 1245 dołączy lecz troche koszty mnie powalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 21.06.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 W przypadku klimatyzacji pasywnej jest ten problem ze nigdy ona nie dorówna parametrami jakie uzyskuje agregat wody lodowej .Ale nakłady finansowe na tego typu chłodzenie jest nieporównywalnie mniejsze niż stadnardowa klimatyzacja .W moim przypadku niema znacznych spadków temperatur , ale znacznie spadła wilgotność , i to juz jest wystarczające by w mieszkaniu zrobiło sie komfortowo.W ciągu 12 godzin ( 6 godzin dziennie ) skroplin uzbierało sie juz ok 10 litrów a to znaczy ala klimatyzacja działa ok jak za te pieniądze Ciekawy jestem tez opini innych uzytkowników czy mają takie same odczucia jak ja .I czy parametry ,,wody lodowej,, Macie podobne do moich tak jak to widac na wizualizacji ?? ......... 17*C / 14*C [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 22.06.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Czy na posadzce nie pojawia się wam woda w te upały jak uruchamiacie chłodzenie ?Z ciekawości włączyłem tylko pompę DZ i po chwili rury były mokre, czy to samo dzieje się z rurkami w podłodze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.06.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Czy na posadzce nie pojawia się wam woda w te upały jak uruchamiacie chłodzenie ? Z ciekawości włączyłem tylko pompę DZ i po chwili rury były mokre, czy to samo dzieje się z rurkami w podłodze ? http://www.andretti.pl/wxdewpointdetail.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 24.06.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 http://www.andretti.pl/wxdewpointdetail.php Przyznam się że nie bardzo rozumiem tej tabeli, np 20 czerwiec to punkt rosy 20.6 stopnia ? ale co dalej ? w domu miałem około 25.5 stopnia i wilgotność 80% to gdybym w podłogówkę puścił 12-13 stopni z DZ to .... ? będzie mokro czy nie ? Pytam bo mam posadzkę z anhydrytu a on nie bardzo lubi się moczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.06.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Wygooglaj sobie wykres Moliera. Będziesz miał wszystko jasne.Przy wilgotności względnej 80% i 25,5 stopnia, punkt rosy wyniesie ok. 21-22 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 24.06.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 A to chyba już rozumiem , woda na podłodze pojawi się gdy ją wychłodzę do 20.6 stopni , dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.06.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Bardzo dobrze Przy tak dużej wilgotności, dokładnie tak będzie. Na początku, zanim pojawi się jeziorko, zobaczymy dokładny rozkład pętli podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 24.06.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ok, a co się stanie w początkowym okresie chłodzenia jak podłoga ma te 25 stopni a rurki 12 stopni ? czy pojawi się rosa na styku rurka anhydryt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 24.06.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Dobre pytanie. Aby powstał punkt rosy, to do powierzchni na której ma on wystąpić, musi być dostęp wilgotnego powietrza. A do zalanych rurek, raczej nie ma dostępu powietrza. Płytki też są szkliwione, a pod nimi masz jeszcze klej i specjalny grunt na anhydryt. Nie wiem na ile anhydryt "oddycha", aczkolwiek gips jest czuły na wilgoć. Masz wątpliwości? podnieś temperaturę. 12 stopni to bardzo nisko dla podłogówki. Ustaw w granicy 15-18 stopni. W jednym z wątków świetnie opisał to Pratchawiec - chłodzenie podłogówką, owszem, jakoś tam działa. I nic poza tym. Wrzuć te 12 stopni na fancoila. Wtedy poczujesz klimatyzację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 24.06.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Wrzuć te 12 stopni na fancoila. Wtedy poczujesz klimatyzację No właśnie myślałem żeby zrobić gwc glikolowy , chłodnicą podpiąć się pod kanały wylotowe z reku , ale też czytałem tu na forum że to słabo działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 24.06.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 No właśnie myślałem żeby zrobić gwc glikolowy , chłodnicą podpiąć się pod kanały wylotowe z reku , ale też czytałem tu na forum że to słabo działa Nie działa to do tego stopnia jak klimatyzacja , bo tak jak wczesniej pisałem nie ,,zbija,, w znacznym stopniu temperatury , za to wilgotnośc powietrza jest w stanie obniżyć i własnie z tego powodu jest odczuwalny komfort . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.06.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 chłodnicą podpiąć się pod kanały wylotowe z reku , ale też czytałem tu na forum że to słabo działa Słabo działa, bo wentylacja nawiewa stosunkowo mało powietrza, więc mało chłodu/ciepła jest w stanie przenieść. Klima przemiela dużo więcej wciąż tego samego powietrza, fancoil też tak będzie robił, więc efekty powinien dać lepsze niż wentylacja. Też się zastanawiam nad jakimś chłodzeniem - najlepsza by był klima podłączona do dz, czyli kolejna pc, tym razem woda-powierze, ale skąd takie cudo wziąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.06.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 WystrugaćNjprościej zamienić przyłącza GZ z DZ, oszukać czujniki podłączyć klimakonwektor odpowiednej mocy i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.06.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Po wykonaniu telefonów do klientów z 2012 kolejny raz potwierdzam to co twierdzili klienci z przednich lat chłodzenie podłogówką działa w budynkach temp. nie przekroczyła 25oC.Kilka zdań z rozmów tegorocznych.1.Chodzimy bez klapek po podłoga w neutralnej temp. - zapewne jak przy ogrzewaniu 23oC.2.Chłodzenie pierwszy raz włączyłem w maju bo pierwsze słoneczne dni bez chłodzenia skutkowały temp. +38oC - to klient z "ścianą szkła" na południowej elewacji - loft przerobiony naprawdę fajnie z wiejskiego punktu skupu mleka - 200m2Klientka z pod licznikiem podała zużycie energii na poziomie 40zł/1,5miesiąca - chłodzenie + cwu 3 osoby - 150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.06.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam chciałbym się zapytać, co się składa na opcję dodatkowo płatną chlodzenia w pompach PWCo trzeba dodatkowo zamontować by móc korzystać z chłodzenia?Pozr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.06.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam chciałbym się zapytać, co się składa na opcję dodatkowo płatną chlodzenia w pompach PW Co trzeba dodatkowo zamontować by móc korzystać z chłodzenia? Pozr Rożnie to jest u rożnych producentów. T nie różni się niczym ceną też nie ale predefiniujesz program czy masz instalke z chłodzeniem (jakim klima konwektory czy podłogówka) czy cwu tu jest minus bo jak jest cwu to nie ma chłodzenie Francuzi mają zazwyczaj małe podgrzewacze pojemnościowe przy punktach poboru a prąd tam jest relatywnie tani i tam cwu z pompy jest dodatkiem a zwłaszcza na południu ważniejsze jest chłodzenie.Nowe modele maja osobny port fereonowy na cwu i grzeją cwu podczas chłodzenia oraz możliwość podpjecia oprócz hydroboxa jednostek ściennych freonowych - tyle że jeszcze nie wiadomo czy to będzie dostępne w pl - dla nas są towary z chin P ma inny soft oraz inną płytę główną - możliwość podpięcia zaworów odcinających w czasie chłodzenia - możesz odciąć np. część instalacji jest też trochę dodatkowej izolacji i odpływ skroplin w jednostce wew. które mogą pojawić przy pracy z klima konwektorami. A i F za to musi mieć przełączony czujnik w inne miejsce na płycie perę lat nazat jak popełniłem parę F to robiłem przełącznik którym klient mógł "przerzucić" ten czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 25.06.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Po wykonaniu telefonów do klientów z 2012 kolejny raz potwierdzam to co twierdzili klienci z przednich lat chłodzenie podłogówką działa w budynkach temp. nie przekroczyła 25oC. Kilka zdań z rozmów tegorocznych. 1.Chodzimy bez klapek po podłoga w neutralnej temp. - zapewne jak przy ogrzewaniu 23oC. 2.Chłodzenie pierwszy raz włączyłem w maju bo pierwsze słoneczne dni bez chłodzenia skutkowały temp. +38oC - to klient z "ścianą szkła" na południowej elewacji - loft przerobiony naprawdę fajnie z wiejskiego punktu skupu mleka - 200m2 Klientka z pod licznikiem podała zużycie energii na poziomie 40zł/1,5miesiąca - chłodzenie + cwu 3 osoby - 150m2 Witam MKM, montujesz na co dzień P...T-Cap. W instrukcji montażu jest taki passus cyt "Chłodzenie pomieszczeń może się odbywać WYŁĄCZNIE za pomocą wentylokonwektorów. Upewnij się, ze wentylokonwektor jest zainstalowany w obiegu chłodzenia ". Może wyjaśnisz dlaczego, jak to się ma do gadki o profesjonaliźmie i związanymi z tym kosztami. Aha, i co z gwarancją? Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.06.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Witam MKM, montujesz na co dzień P...T-Cap. W instrukcji montażu jest taki passus cyt "Chłodzenie pomieszczeń może się odbywać WYŁĄCZNIE za pomocą wentylokonwektorów. Upewnij się, ze wentylokonwektor jest zainstalowany w obiegu chłodzenia ". Może wyjaśnisz dlaczego, jak to się ma do gadki o profesjonaliźmie i związanymi z tym kosztami. Aha, i co z gwarancją? Pozdrawiam Pratchawiec Jak zapewne zauważyłeś zauważyłeś P nie ma predefiniowanych programów dla konkretnych odbiorników ustawiasz tylko krzywą grzania i temp. czynnika dla chłodzenia jeżeli temp. czynnika dla chłodzenia jest w zakresie dopuszczonym przez producenta to w czym widzisz problem. Chłodzenie płaszczyznowe skonsultuj może z jakimś producentem systemów instalacyjnych choć nie wszyscy o tym maja pojecie -choć już Rzymianie perę k lat temu mieli. Myślę że P też do tego dojrzeje zwłaszcza po wykupieniu sanyo i technologii GHP Edytowane 25 Czerwca 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.06.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 T z opcjami fajna, ale co za problem w razie potrzeby przwłaczyć zwór i nagrzać te cholerne cwu? Przy dobrym zbiorniku wystarczy raz na dobę.P automatyczne odcięcie zwykłej instalacji, a pozostaownie klimakonwektora też fajne, ale czy nie dalo by się to zrobić na jednej płytce w jednej wersji bez dopłat?W przypadku podłogówki stosują jakieś zabezpieczenia przed kondensacją? Jakaś krzywa temperatury w zależności od wilgotnosci itd.Jaki przekrój kanału prostokątnego byłby wymagany przy mocy chłodniczej klimakonwektora ok 4,5 kW i długości ok 5m, przepływ 800m³/h?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts