Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chłodzenie pasywne.

Jacek150

Recommended Posts

W przypadku klimatyzacji pasywnej jest ten problem ze nigdy ona nie dorówna parametrami jakie uzyskuje agregat wody lodowej .

Ale nakłady finansowe na tego typu chłodzenie jest nieporównywalnie mniejsze niż stadnardowa klimatyzacja .

W moim przypadku niema znacznych spadków temperatur , ale znacznie spadła wilgotność , i to juz jest wystarczające by w mieszkaniu zrobiło sie komfortowo.

W ciągu 12 godzin ( 6 godzin dziennie ) skroplin uzbierało sie juz ok 10 litrów a to znaczy ala klimatyzacja działa ok jak za te pieniądze

Ciekawy jestem tez opini innych uzytkowników czy mają takie same odczucia jak ja .

I czy parametry ,,wody lodowej,, Macie podobne do moich tak jak to widac na wizualizacji ?? ......... 17*C / 14*C

[ moderowano - reklama ]

Przyznam się że nie bardzo rozumiem tej tabeli, np 20 czerwiec to punkt rosy 20.6 stopnia ? ale co dalej ? w domu miałem około 25.5 stopnia i wilgotność 80% to gdybym w podłogówkę puścił 12-13 stopni z DZ to .... ? będzie mokro czy nie ? Pytam bo mam posadzkę z anhydrytu a on nie bardzo lubi się moczyć .

Dobre pytanie.

Aby powstał punkt rosy, to do powierzchni na której ma on wystąpić, musi być dostęp wilgotnego powietrza.

A do zalanych rurek, raczej nie ma dostępu powietrza. Płytki też są szkliwione, a pod nimi masz jeszcze klej i specjalny grunt na anhydryt.

Nie wiem na ile anhydryt "oddycha", aczkolwiek gips jest czuły na wilgoć.

Masz wątpliwości? podnieś temperaturę. 12 stopni to bardzo nisko dla podłogówki. Ustaw w granicy 15-18 stopni.

W jednym z wątków świetnie opisał to Pratchawiec - chłodzenie podłogówką, owszem, jakoś tam działa. I nic poza tym.

Wrzuć te 12 stopni na fancoila. Wtedy poczujesz klimatyzację :)

No właśnie myślałem żeby zrobić gwc glikolowy , chłodnicą podpiąć się pod kanały wylotowe z reku , ale też czytałem tu na forum że to słabo działa

Nie działa to do tego stopnia jak klimatyzacja , bo tak jak wczesniej pisałem nie ,,zbija,, w znacznym stopniu temperatury , za to wilgotnośc powietrza jest w stanie obniżyć i własnie z tego powodu jest odczuwalny komfort .

chłodnicą podpiąć się pod kanały wylotowe z reku , ale też czytałem tu na forum że to słabo działa

Słabo działa, bo wentylacja nawiewa stosunkowo mało powietrza, więc mało chłodu/ciepła jest w stanie przenieść. Klima przemiela dużo więcej wciąż tego samego powietrza, fancoil też tak będzie robił, więc efekty powinien dać lepsze niż wentylacja. Też się zastanawiam nad jakimś chłodzeniem - najlepsza by był klima podłączona do dz, czyli kolejna pc, tym razem woda-powierze, ale skąd takie cudo wziąć ...

Po wykonaniu telefonów do klientów z 2012 kolejny raz potwierdzam to co twierdzili klienci z przednich lat chłodzenie podłogówką działa w budynkach temp. nie przekroczyła 25oC.

Kilka zdań z rozmów tegorocznych.

1.Chodzimy bez klapek po podłoga w neutralnej temp. - zapewne jak przy ogrzewaniu 23oC.

2.Chłodzenie pierwszy raz włączyłem w maju bo pierwsze słoneczne dni bez chłodzenia skutkowały temp. +38oC - to klient z "ścianą szkła" na południowej elewacji - loft przerobiony naprawdę fajnie z wiejskiego punktu skupu mleka - 200m2

Klientka z pod licznikiem podała zużycie energii na poziomie 40zł/1,5miesiąca - chłodzenie + cwu 3 osoby - 150m2

Witam

chciałbym się zapytać, co się składa na opcję dodatkowo płatną chlodzenia w pompach PW

Co trzeba dodatkowo zamontować by móc korzystać z chłodzenia?

Pozr

Rożnie to jest u rożnych producentów.

T nie różni się niczym ceną też nie ale predefiniujesz program czy masz instalke z chłodzeniem (jakim klima konwektory czy podłogówka) czy cwu

tu jest minus bo jak jest cwu to nie ma chłodzenie Francuzi mają zazwyczaj małe podgrzewacze pojemnościowe przy punktach poboru a prąd tam jest relatywnie tani i tam cwu z pompy jest dodatkiem a zwłaszcza na południu ważniejsze jest chłodzenie.Nowe modele maja osobny port fereonowy na cwu i grzeją cwu podczas chłodzenia oraz możliwość podpjecia oprócz hydroboxa jednostek ściennych freonowych - tyle że jeszcze nie wiadomo czy to będzie dostępne w pl - dla nas są towary z chin :confused:

P ma inny soft oraz inną płytę główną - możliwość podpięcia zaworów odcinających w czasie chłodzenia - możesz odciąć np. część instalacji jest też trochę dodatkowej izolacji i odpływ skroplin w jednostce wew. które mogą pojawić przy pracy z klima konwektorami.

A i F za to musi mieć przełączony czujnik w inne miejsce na płycie :bash: perę lat nazat jak popełniłem parę F to robiłem przełącznik którym klient mógł "przerzucić" ten czujnik.

Po wykonaniu telefonów do klientów z 2012 kolejny raz potwierdzam to co twierdzili klienci z przednich lat chłodzenie podłogówką działa w budynkach temp. nie przekroczyła 25oC.

Kilka zdań z rozmów tegorocznych.

1.Chodzimy bez klapek po podłoga w neutralnej temp. - zapewne jak przy ogrzewaniu 23oC.

2.Chłodzenie pierwszy raz włączyłem w maju bo pierwsze słoneczne dni bez chłodzenia skutkowały temp. +38oC - to klient z "ścianą szkła" na południowej elewacji - loft przerobiony naprawdę fajnie z wiejskiego punktu skupu mleka - 200m2

Klientka z pod licznikiem podała zużycie energii na poziomie 40zł/1,5miesiąca - chłodzenie + cwu 3 osoby - 150m2

Witam

MKM, montujesz na co dzień P...T-Cap. W instrukcji montażu jest taki passus cyt "Chłodzenie pomieszczeń może się odbywać WYŁĄCZNIE za pomocą wentylokonwektorów. Upewnij się, ze wentylokonwektor jest zainstalowany w obiegu chłodzenia ".

Może wyjaśnisz dlaczego, jak to się ma do gadki o profesjonaliźmie i związanymi z tym kosztami. Aha, i co z gwarancją?

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

MKM, montujesz na co dzień P...T-Cap. W instrukcji montażu jest taki passus cyt "Chłodzenie pomieszczeń może się odbywać WYŁĄCZNIE za pomocą wentylokonwektorów. Upewnij się, ze wentylokonwektor jest zainstalowany w obiegu chłodzenia ".

Może wyjaśnisz dlaczego, jak to się ma do gadki o profesjonaliźmie i związanymi z tym kosztami. Aha, i co z gwarancją?

Pozdrawiam

Pratchawiec

Jak zapewne zauważyłeś zauważyłeś P nie ma predefiniowanych programów dla konkretnych odbiorników ustawiasz tylko krzywą grzania i temp. czynnika dla chłodzenia jeżeli temp. czynnika dla chłodzenia jest w zakresie dopuszczonym przez producenta to w czym widzisz problem.

Chłodzenie płaszczyznowe skonsultuj może z jakimś producentem systemów instalacyjnych choć nie wszyscy o tym maja pojecie -choć już Rzymianie perę k lat temu mieli.

Myślę że P też do tego dojrzeje zwłaszcza po wykupieniu sanyo i technologii GHP

Edytowane przez mkm silesia

T z opcjami fajna, ale co za problem w razie potrzeby przwłaczyć zwór i nagrzać te cholerne cwu? Przy dobrym zbiorniku wystarczy raz na dobę.

P automatyczne odcięcie zwykłej instalacji, a pozostaownie klimakonwektora też fajne, ale czy nie dalo by się to zrobić na jednej płytce w jednej wersji bez dopłat?

W przypadku podłogówki stosują jakieś zabezpieczenia przed kondensacją? Jakaś krzywa temperatury w zależności od wilgotnosci itd.

Jaki przekrój kanału prostokątnego byłby wymagany przy mocy chłodniczej klimakonwektora ok 4,5 kW i długości ok 5m, przepływ 800m³/h?

Pozdr