Vld 25.06.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Chłodzenie pomieszczeń może się odbywać WYŁĄCZNIE za pomocą wentylokonwektorów. Może tryb chłodzenia u nich to tylko sztywne 7C jak z chillera, a resztą sterowania ma się zając sterownik klimakonwektora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.06.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Jak już pisałem akurat dla nich ważniejsze jest chłodzenie niż parę groszy (dla nich) za cwuŚredni punkt rosy to u mnie ok 16oC latem oczywiście są "piki" np. przed opadami gdzie wyskakuje 21 ale podłoga jak ma min 23 to jak ma osiągnąć 21800m3 to już pewnie będzie z fi 300 ale tak na strzał ze łba bo zaraz będą mnie z tego rozliczać aptekarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 25.06.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 T z opcjami fajna, ale co za problem w razie potrzeby przwłaczyć zwór i nagrzać te cholerne cwu? Przy dobrym zbiorniku wystarczy raz na dobę. P automatyczne odcięcie zwykłej instalacji, a pozostaownie klimakonwektora też fajne, ale czy nie dalo by się to zrobić na jednej płytce w jednej wersji bez dopłat? W przypadku podłogówki stosują jakieś zabezpieczenia przed kondensacją? Jakaś krzywa temperatury w zależności od wilgotnosci itd. Jaki przekrój kanału prostokątnego byłby wymagany przy mocy chłodniczej klimakonwektora ok 4,5 kW i długości ok 5m, przepływ 800m³/h? Pozdr Witam ponownie 1. Zawór 3-drogowy CWU przełączy się automatycznie na grzanie CWU, jeśli w ustawieniach jest włączony właściwy priorytet. 2. Dopłacasz tylko za sterowanie zaworem 4-drogowym w instalacji freonowej. Inni producenci PC dają to z reguły w standardzie. Marketing i strzyżenie klienta. Podobnie jak horrendalna dopłata za 3 fazy. 3. Dedykowany termostat, zalecany zresztą przez P.... załatwia, jak sądzę sterowanie zaworem odcinającym układ ogrzewania podłogowego. 4. Czujnik temperatury podłogi odcinający pracę PC w trybie chłodzenia. Któryś z producentów ma tego rodzaju rozwiązanie. Ponadto ograniczenie temp.wody lodowej(???) do nie niższej niż 18*. O wilgotności względnej pisał wczoraj Clarnet. Też kiedyś o tym pisałem w innym wątku.Są na forum tabele. Jest też wujaszek Google. 5. Tak spod dużego palca; dla prędkości przepływu w granicach 4 m/s (hałas i dokuczliwe szumy) rura 300 mm, przekrój kanału c~a 700 cm2. Spadki ciśnienia zależne od ilości kolan łuków, trójników, itp. Im prościej tym lepiej. Oraz co najmniej 10 wełny mineralnej w plastykowym lub aluminiowym kokonie (kondensacja wilgoci). Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.06.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam ponownie 1. Zawór 3-drogowy CWU przełączy się automatycznie na grzanie CWU, jeśli w ustawieniach jest włączony właściwy priorytet. 2. Dopłacasz tylko za sterowanie zaworem 4-drogowym w instalacji freonowej. Inni producenci PC dają to z reguły w standardzie. Marketing i strzyżenie klienta. Podobnie jak horrendalna dopłata za 3 fazy. 3. Dedykowany termostat, zalecany zresztą przez P.... załatwia, jak sądzę sterowanie zaworem odcinającym układ ogrzewania podłogowego. 4. Czujnik temperatury podłogi odcinający pracę PC w trybie chłodzenia. Któryś z producentów ma tego rodzaju rozwiązanie. Ponadto ograniczenie temp.wody lodowej(???) do nie niższej niż 18*. O wilgotności względnej pisał wczoraj Clarnet. Też kiedyś o tym pisałem w innym wątku.Są na forum tabele. Jest też wujaszek Google. 5. Tak spod dużego palca; dla prędkości przepływu w granicach 4 m/s (hałas i dokuczliwe szumy) rura 300 mm, przekrój kanału c~a 700 cm2. Spadki ciśnienia zależne od ilości kolan łuków, trójników, itp. Im prościej tym lepiej. Oraz co najmniej 10 wełny mineralnej w plastykowym lub aluminiowym kokonie (kondensacja wilgoci). Pozdrawiam Pratchawiec Mylisz chyba producenta na T z pompą t-cap, producent na T ma predefiniowany program chłodzenia płaszczyznowego - między innymi. Każda pompa pw ma zawór 4 drogowy potrzebny do odladzania następny z obsesja strzyżenia -a po co kupować klima konwektory do domu (to jest strzyżenie) jak masz dobrą podłogówkę albo ścienne (podziękuj Rzymianom bo niektórzy teraźniejsi producenci jeszcze na to nie wpadli) - chyba że masz po 5 komputrów:) w jednym pokoju i pracuje tam po 6 biurw:) + dwie drukarki i ksero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.06.2013 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Mylisz chyba producenta na T z pompą t-cap, producent na T ma predefiniowany program chłodzenia płaszczyznowego - między innymi. Każda pompa pw ma zawór 4 drogowy potrzebny do odladzania następny z obsesja strzyżenia -a po co kupować klima konwektory do domu (to jest strzyżenie) jak masz dobrą podłogówkę albo ścienne (podziękuj Rzymianom bo niektórzy teraźniejsi producenci jeszcze na to nie wpadli) - chyba że masz po 5 komputrów:) w jednym pokoju i pracuje tam po 6 biurw:) + dwie drukarki i ksero. Mój klimakonwektor, razem z rurami miedzianymi 28 mm, zaworem przełączającym, sterownikiem i dopłatą do montażu zasadniczego, kosztuje mniej niż haracz P... za trzy fazy. A może wiesz ile trzeba dopłacić za opcję chłodzenia dla przykładu w cytowanej Toshibie, Daikinie, Nibe Split, Mitsubishi (choć oni strzyżą gdzie indziej)? O ile mi wiadomo - nic, bo wiąże się to z banalnym odwróceniem obiegu chłodniczego i jedną komendą zaszytą w oprogramowaniu. U P... ten "luksus" wart jest ok. 1000zł. Dla przypomnienia; też kupiłem T-Cap-a, bo pomimo podniesionych uwag uważam ją za dobrą pompę z rozsądnie skalkulowaną ceną - odpowiednią przy tym dla moich potrzeb. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Pratchawiec uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.06.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Mój klimakonwektor, razem z rurami miedzianymi 28 mm, zaworem przełączającym, sterownikiem i dopłatą do montażu zasadniczego, kosztuje mniej niż haracz P... za trzy fazy. A może wiesz ile trzeba dopłacić za opcję chłodzenia dla przykładu w cytowanej Toshibie, Daikinie, Nibe Split, Mitsubishi (choć oni strzyżą gdzie indziej)? O ile mi wiadomo - nic, bo wiąże się to z banalnym odwróceniem obiegu chłodniczego i jedną komendą zaszytą w oprogramowaniu. U P... ten "luksus" wart jest ok. 1000zł. Dla przypomnienia; też kupiłem T-Cap-a, bo pomimo podniesionych uwag uważam ją za dobrą pompę z rozsądnie skalkulowaną ceną - odpowiednią przy tym dla moich potrzeb. Pozdrawiam Pratchawiec Kurcze wymieniasz nazwy więc napiszę że w moim wypadku T to technibel tam dopłata za chłodzenie to 0zł Przy okazji zapytam dlaczego elektronika na 3fazy tyle kosztuje W P chłodzenie to komenda + dodatkowe styki sterowania do chłodzenia + przekaźnik do zaworu odcinającego + dodatkowa izolacja - może faktycznie 1000zł to trochę przesada ale ile przesadzili o 500zł - to 2,5% ceny pompy 9kw i 1,5% pompy 12kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.06.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Mój klimakonwektor, razem z rurami miedzianymi 28 mm, zaworem przełączającym, sterownikiem i dopłatą do montażu zasadniczego, kosztuje mniej niż haracz P... za trzy fazy. A może wiesz ile trzeba dopłacić za opcję chłodzenia dla przykładu w cytowanej Toshibie, Daikinie, Nibe Split, Mitsubishi (choć oni strzyżą gdzie indziej)? O ile mi wiadomo - nic, bo wiąże się to z banalnym odwróceniem obiegu chłodniczego i jedną komendą zaszytą w oprogramowaniu. U P... ten "luksus" wart jest ok. 1000zł. Dla przypomnienia; też kupiłem T-Cap-a, bo pomimo podniesionych uwag uważam ją za dobrą pompę z rozsądnie skalkulowaną ceną - odpowiednią przy tym dla moich potrzeb. Pozdrawiam Pratchawiec witam Daikin życzy sobie za wersję hydroboxu z opcją "grzanie i chłodzenie" dodatkowo katalogowo ok.1000zł netto wg mnie lepiej dopłacać za to co się chce dodatkowo, niż płacić więcej za to czego się nie chce (nie chcę chłodzenia, nie płacę) nikt nic nie daje za darmo (jeżeli coś dają to w wyższą cenę już jest wkalkulowane) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.06.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Mój klimakonwektor, razem z rurami miedzianymi 28 mm, zaworem przełączającym, sterownikiem i dopłatą do montażu zasadniczego, kosztuje mniej niż haracz P... za trzy fazy. A może wiesz ile trzeba dopłacić za opcję chłodzenia dla przykładu w cytowanej Toshibie, Daikinie, Nibe Split, Mitsubishi (choć oni strzyżą gdzie indziej)? O ile mi wiadomo - nic, bo wiąże się to z banalnym odwróceniem obiegu chłodniczego i jedną komendą zaszytą w oprogramowaniu. U P... ten "luksus" wart jest ok. 1000zł. Dla przypomnienia; też kupiłem T-Cap-a, bo pomimo podniesionych uwag uważam ją za dobrą pompę z rozsądnie skalkulowaną ceną - odpowiednią przy tym dla moich potrzeb. Pozdrawiam Pratchawiec witam zgadzam się obecnie Panasonic aktualnie rozsądnie skalkulował ceny na swe produkty (oby jak najdłużej), inni "dobrzy" producenci z cenami obecnie są daleko w przodzie, niestety pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts