thom-bi 22.06.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 chce odnowić stary generator ale nie mam pojęcia jak oddzielić silnik od prądnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.06.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Myślę, że tak jak większość innych... Osłona wentylatora prądnicyWentylator prądnicypokrywa (z łożyskiem)Stojan Zostaniesz z wirnikiem sprzężonym wałem z wałem silnika spalinowego.Zwykle jest to stożek. Śruba centralna. Wykręcasz kilka zwojów tą śrubę centralną.Wirnik łapiesz w spore imadło.Celnym i mocnym walnięciem jakim młotkiem w śrubę centralną luzujesz ten stożek.Odkręcasz śrubę i zdejmujesz wirnik prądnicy.Masz prądnicę w częściach i spalinówkę obok. Widzę tam pierścienie magneśnicy (wirnika).Musi być też szczotkotrzymacz ze szczotkami.Jego zdemontuj przed wszystkimi innymi pracami. Zrób kilka zdjęć w różnej fazie demolki, bo przy składaniu mogą się przydać.Robota na godzinkę i bez pośpiechu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thom-bi 22.06.2013 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 dziękuję za szybkom odpowiedz, coś mi nie wychodzi udało mi się tylko skrzywić główkę śruby może mam odkręcić te 4 śrubki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.06.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Tu widać wentylator prądnicy.Trzeba go zdjąć.Pod nim widać pokrywę.Widać śrubki od niej.Trzeba by je odkręcić i zdjąć pokrywę.Słabo widać, ale z drugiej strony podobne powinny być, jak nie będzie ich pod pokrywą.Po ich odkręceniu powinien zleźć stojan prądnicy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thom-bi 24.06.2013 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 obudowę zdemontowałem, problem polegał na tym ze nie zauważyłem śrubki na wirniku. Teraz nie wiem jak odłączyć stojan prądnicy od motoru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Wrzuć fotkę Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thom-bi 25.06.2013 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Tak, jak już pisałem...Wkręć teraz tę śrubę, którą wykręciłeś, która łączy magneśnicę (wirnik) z silnikiem.ALE...Wkręć nie do końca!Tak, żeby zostało jakie 2mm.Ten wirnik złap w spore imadło.Mocnym walnięciem w tę śrubę rozluźnisz stożek łączący wirnik z silnikiem.śrubę wykręcasz i całość masz rozłożoną. Tak, jak masz to na fotce, to trzyma się razem zaciśnięte na tym stożku. Adam M. Stojan masz zdjęty.Wirnik został! A.M. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts