Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jaki sposób zminimalizować naprężenia powodujące peknięcia w drewnie

Recommended Posts

Witam,

Mam taki oto problem. Kilka dni temu postawiłem wiatę. Drewno - sosna, wcześniej rzekomo dwukrotnie impregnowana Drewnochronem.

Po kilku dniach wzdłuż powierzchni wzdłużnych słupów nośnych zaczęły się pojawiać długie pęknięcia, praktycznie na całej ich długości. Wychodzą również krople żywicy. Szerokość szczelin dochodzi na tą chwilę do 3mm, a to tylko kilka dni po postawieniu konstrukcji.

Rozumiem, ze drewno pracuje, ze pojawiają się naprężenia wskutek temperatur, ale czy po tak krótkim czasie powinno to mieć miejsce? Czy tę pęknięcia będą z czasem powiększać się?

Podpowiedzcie - jak ratować sytuację? Jak spowolnić ten proces?

A ze względów czysto estetycznych - czy szczeliny można czymś zamaskować? Zaczyna to nieciekawie wyglądać, poza tym szczeliny dochodzą do miejsc, gdzie znajdują się wkręty łączące konstrukcję, a to nie jest dobry znak na przyszłość.

Czy jest podstawa do reklamowania takiego materiału?

Edytowane przez mannix

Ja tam technologiem drewna nie jestem ale praca konstrukcji i naprężenia to jedno a tu może też chodzić po prostu o to że to drewno może dopiero schnąć i dlatego pęka. Jeśli tak to chyba za bardzo konstrukcji nie zagraża. Chyba że te wkręty będą się obluzowywać. Dobrze byłoby abyś jakieś zdjęcie wrzucił i wtedy może ktoś mądrzejszy w temacie ode mnie coś lepiej poradzi.

Drewno niby było suszone w suszarni, jednak na pewno nie leżakowało zbyt długo. Owszem aktualne temperatury, które szybko dosuszają je (temp. w słońcu dochodzi do 45 st. celcjusza) oraz naciski konstrukcji wiaty mogą powodować, ze ono pęka. Czy taki proces można jakoś zminimalizować? Czy gdyby drzewo było dodatkowo sezonowane (bez naprężeń pod wpływem konstrukcji), to czy nie pękałoby?

...proces w drewnie który się rozpoczął może doprowadzć do jego całkowitego zniszczenia poprzez rozsadzenie na drobne wióry, więc możesz temu zapobiec jedynie poprzez jak najszybsze obklejenie słupów rodzimą korą sosny...

Przepraszam ale rozbawił mnie ten post :) Ale wrzuć zdjęcie tej drewutni.Pooglądamy...

Zawsze powtarzano mi, ze nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Ale niech to idzie w ciężar tych upałów. Gratuluję ci. błysnąłeś, nie ma co, teraz forumowicze będą cię bardziej szanowali za twoje riposty ;)

A wracając do meritum, nie przeczytałeś uważnie mojego posta, o jakiej drewutni piszesz? Wiata to wiata - zadaszenie pod grilla oraz inne potrzeby. To, ze drewno pęka, to nie problem. Pytałem, czy można ten proces jakoś zminimalizować, aby pęknięcia były mniejsze, ew. czy warto ukrywać je poprzez wypełnienie jakimiś środkami. Czy w tej kwestii masz coś do powiedzenia, wesoły kolego?

Zawsze powtarzano mi, ze nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Ale niech to idzie w ciężar tych upałów. Gratuluję ci. błysnąłeś, nie ma co, teraz forumowicze będą cię bardziej szanowali za twoje riposty ;)

A wracając do meritum, nie przeczytałeś uważnie mojego posta, o jakiej drewutni piszesz? Wiata to wiata - zadaszenie pod grilla oraz inne potrzeby. To, ze drewno pęka, to nie problem. Pytałem, czy można ten proces jakoś zminimalizować, aby pęknięcia były mniejsze, ew. czy warto ukrywać je poprzez wypełnienie jakimiś środkami. Czy w tej kwestii masz coś do powiedzenia, wesoły kolego?

Zdecydowanie można ten proces zminimalizować zanurzając wiatę w wodzie... /jakiś staw, jezioro itp...

pękania drewna nie powstrzymasz już po postawieniu, sezonowanie suszenie itp należy przeprowadzać przed użyciem tego drewna do budowy, lepiej jest budować w technologii szkieletowej gdzie zamiast jednego grubego słupka używa się kilku cieńszych takie drewno łatwiej wysuszyć pęknięcia i odkształcenia są mniejsze, wypełnianie pęknięć jakąś szpachlą to też głupota bo drewno jako materiał naturalny zależnie od wilgotności powietrza cały czas pracuje i ta szpachla będzie wypadać, jak chcesz to mieć wizualnie ładne to użyj jakiejś deski elewacyjnej i te słupy obuduj