marimag 16.07.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ano robia, robią Masz Ula rację, przyjdzie sie jeszcze prosić a My jej wtedy pokażemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 16.07.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Zaraz napiszę Ci co Ja bym zrobiła, ale wiem, że to nie będzie w Twoim guście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 16.07.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ale chitruski!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 16.07.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ula, mam dwie propozycje. Pierwsza to taka najoszczędniejsza i finansowo i czasowo, a mianowicie przedłużyłabym jęzor na którym rosna juki aż do tego dziwacznego drzewka z pomponami. To znaczy jęzor by to drzewko wchłonął. Dosadziłabym tam to co mi sie podoba i pozamiatane. Druga opcja to całkowite i totalne wypełnienie roslinami przestrzeni od szpaleru tuj do ściany domu, ale tylko w tym miejscu gdzie dom i nieregularnie, tak żeby wylazły w to miejsce gdzie dawniej było szambo. Nie wiem czy mnie zrozumiałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moje Chmielniki 17.07.2013 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Dzień Dobry:) dzięki Aneczko za propozycje.....pierwsza nie bardzo mi się podoba,gdyż te yuki nie chciałabym łączyć z innymi roślinami.Podoba mi się jak same tworzą osobna wysepkę.A co do drugiego pomysłu-to nie za bardzo kumam co miałabyś na myśli:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moje Chmielniki 17.07.2013 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Dzień Dobry) dzięki Aneczko za propozycje.....pierwsza nie bardzo mi się podoba,gdyż te yuki nie chciałabym łączyć z innymi roślinami.Podoba mi się jak same tworzą osobna wysepkę.A co do drugiego pomysłu-to nie za bardzo kumam co miałabyś na myśli:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada83 17.07.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Ula witaj. Podczytuje twój wątek od jakiegoś czasu, jestem pod wrażeniem zmian i w domu i w ogrodzie. Bardzo mi się podoba.Jeśli chodzi o fragment działki do zagospodarowania, to wydaje mi się, że ten kwietnik nie bardzo tam pasuje, to znaczy jakoś nie widzę tego w sąsiedztwie tego formowanego iglaka. Jeśli pozwolisz to wypowiem się co ja bym z tym zrobiła, mianowicie połączyła bym te rosnące iglaki w jedną rabatę razem z miejscem po szambie, ułożyła bym z kamieni murek (w miejscu niebieskiej linii) tworząc delikatny pagórek do urozmaicenia powierzchni, posadziła bym coś co mogło by zwisać z tego murku, po za tym widziałabym tam jakieś azalie japońskie, niewielkie iglaki i krzewy tworzące kuliste kształty. Całość wysypałabym żwirkiem.http://i2.fmix.pl/fmi595/de6088c1002cddc951e6411a/zdjecie.jpg.Pozdrawiam i mam nadzieje, że wkrótce zamienisz to miejsce w bajkowy zakątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 17.07.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Skoro koleżanka popełniła szkic to i Ja później Ci wywalę naocznie o co mi chodzi Teraz gary ! GARY !!!!! :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.07.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Tak patrzę, patrzę i na razie nic nie mogę wymyślić, skąd wieją wiatry? z za węgła ? Od drogi chroni je szpaler iglaków, ułożenie sporych kamieni (chyba je wykopałaś właśnie i podniesienie nieco rabaty powinno ochronić przed przemarzaniem, ale nie przed wiatrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moje Chmielniki 17.07.2013 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) Tak patrzę, patrzę i na razie nic nie mogę wymyślić, skąd wieją wiatry? z za węgła ? Od drogi chroni je szpaler iglaków, ułożenie sporych kamieni (chyba je wykopałaś właśnie i podniesienie nieco rabaty powinno ochronić przed przemarzaniem, ale nie przed wiatrem Gosiu,własnie tam jest taki przelot wiatru północno-wschodniego....a szpaler iglaków jest równoległy do kierunku wiatru-więc nic nie chroni:( Do tego-słońce jest tam tylko do południa,potem zasłania to miejsce dom. Edytowane 17 Lipca 2013 przez Moje Chmielniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.07.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Jak coś przyjdzie mi do głowy to się odezwę, ale tak na szybko trzeba by posadzić coś w poprzek co wiatr by wyhamowywało... albo nie sadzić nic tylko postawić piękny kamień, niesamowity korzeń czy pień drzewa... albo zrobić sadzawkę obsadzoną trawami - im nie straszny wiatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moje Chmielniki 19.07.2013 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Moje drogie.Po przemyśleniu....wywaliłam tego formowanego iglaka,który rósł w pobliżu miejsca po szambach.Jakoś tam nie pasował i psuł mi jakąkolwiek koncepcję zagospodarowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.07.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Wywaliłaś... może i dobrze. Chyba namyśliłam się i posadziłabym tam kilka hortensji - do koloru, do wyboru byle nie ogrodowe (trzeba je okrywać na zimę w chłodniejszych rejonach kraju, inaczej przemarzają pędy a ona kwitnie głównie na pędach ubiegłorocznych) tu poglądowe hortensje Hortensja bukietowa PRIM'WHITE ® 'Dolprim' pinky-winkyHortensja drzewiasta 'PINK PINCUSHION' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moje Chmielniki 19.07.2013 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Wywaliłaś... może i dobrze. Chyba namyśliłam się i posadziłabym tam kilka hortensji - do koloru, do wyboru byle nie ogrodowe (trzeba je okrywać na zimę w chłodniejszych rejonach kraju, inaczej przemarzają pędy a ona kwitnie głównie na pędach ubiegłorocznych) tu poglądowe hortensje Hortensja bukietowa PRIM'WHITE ® 'Dolprim' pinky-winky Hortensja drzewiasta 'PINK PINCUSHION' Dziękuję Ci bardzo Gosiu:).Pomysł naprawdę świetny....kwiaty bardzo mi się podobają-zastanowię się jeszcze czy może nie zrobić jakiejś otoczki wokół nich z niższych roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.07.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Możesz podsadzić, raczej wiosenne nasadzenia, wtedy gdy hortensje to tylko suche patyki - tylko wybieraj lubiące kwaśną ziemię, bo takiej hortensje czują się najlepiej, w cieniu to nawet za dużo wody nie potrzebują może jakieś odmiany niskich rododendronów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.07.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 rododendrony, tyle, że nie lubią wiatrów, chyba je wysuszają nadmiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moje Chmielniki 19.07.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 (edytowane) Gosiu-ja tak bardzo mam chęć zrobić rabatę z udziałem żurawek.....czy myślisz,że mogły rosnąć wokół hortensji?A co sądzisz o nasadzeniu jeszcze tam funki? Edytowane 19 Lipca 2013 przez Moje Chmielniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moje Chmielniki 19.07.2013 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Możesz podsadzić, raczej wiosenne nasadzenia, wtedy gdy hortensje to tylko suche patyki - tylko wybieraj lubiące kwaśną ziemię, bo takiej hortensje czują się najlepiej, w cieniu to nawet za dużo wody nie potrzebują może jakieś odmiany niskich rododendronów miałam rododendron.....ale u mnie sie nie trzyma:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.07.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 funkje jak najbardziej, żurawki też mogą być - porobisz im dołki z dobrą ziemią, a hortensjom podłożysz do dołka kwaśnego torfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.07.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 piękne rabaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts