Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 526
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ula, mam dwie propozycje.

Pierwsza to taka najoszczędniejsza i finansowo i czasowo, a mianowicie przedłużyłabym jęzor na którym rosna juki aż do tego dziwacznego drzewka z pomponami. To znaczy jęzor by to drzewko wchłonął. Dosadziłabym tam to co mi sie podoba i pozamiatane.

Druga opcja to całkowite i totalne wypełnienie roslinami przestrzeni od szpaleru tuj do ściany domu, ale tylko w tym miejscu gdzie dom i nieregularnie, tak żeby wylazły w to miejsce gdzie dawniej było szambo.

Nie wiem czy mnie zrozumiałaś :(

Ula witaj. Podczytuje twój wątek od jakiegoś czasu, jestem pod wrażeniem zmian i w domu i w ogrodzie. Bardzo mi się podoba.

Jeśli chodzi o fragment działki do zagospodarowania, to wydaje mi się, że ten kwietnik nie bardzo tam pasuje, to znaczy jakoś nie widzę tego w sąsiedztwie tego formowanego iglaka. Jeśli pozwolisz to wypowiem się co ja bym z tym zrobiła, mianowicie połączyła bym te rosnące iglaki w jedną rabatę razem z miejscem po szambie, ułożyła bym z kamieni murek (w miejscu niebieskiej linii) tworząc delikatny pagórek do urozmaicenia powierzchni, posadziła bym coś co mogło by zwisać z tego murku, po za tym widziałabym tam jakieś azalie japońskie, niewielkie iglaki i krzewy tworzące kuliste kształty. Całość wysypałabym żwirkiem.

http://i2.fmix.pl/fmi595/de6088c1002cddc951e6411a/zdjecie.jpg.

Pozdrawiam i mam nadzieje, że wkrótce zamienisz to miejsce w bajkowy zakątek.

Tak patrzę, patrzę i na razie nic nie mogę wymyślić, skąd wieją wiatry? z za węgła ? Od drogi chroni je szpaler iglaków, ułożenie sporych kamieni (chyba je wykopałaś właśnie :rolleyes: i podniesienie nieco rabaty powinno ochronić przed przemarzaniem, ale nie przed wiatrem

Tak patrzę, patrzę i na razie nic nie mogę wymyślić, skąd wieją wiatry? z za węgła ? Od drogi chroni je szpaler iglaków, ułożenie sporych kamieni (chyba je wykopałaś właśnie :rolleyes: i podniesienie nieco rabaty powinno ochronić przed przemarzaniem, ale nie przed wiatrem

Gosiu,własnie tam jest taki przelot wiatru północno-wschodniego....a szpaler iglaków jest równoległy do kierunku wiatru-więc nic nie chroni:(

Do tego-słońce jest tam tylko do południa,potem zasłania to miejsce dom.

Edytowane przez Moje Chmielniki

Jak coś przyjdzie mi do głowy to się odezwę, ale tak na szybko trzeba by posadzić coś w poprzek co wiatr by wyhamowywało... albo nie sadzić nic tylko postawić piękny kamień, niesamowity korzeń czy pień drzewa... albo zrobić sadzawkę obsadzoną trawami - im nie straszny wiatr ;)

Wywaliłaś... może i dobrze. Chyba namyśliłam się i posadziłabym tam kilka hortensji - do koloru, do wyboru byle nie ogrodowe (trzeba je okrywać na zimę w chłodniejszych rejonach kraju, inaczej przemarzają pędy a ona kwitnie głównie na pędach ubiegłorocznych)

tu poglądowe hortensje

Hortensja bukietowa PRIM'WHITE ® 'Dolprim'

pinky-winky

Hortensja drzewiasta 'PINK PINCUSHION'

Wywaliłaś... może i dobrze. Chyba namyśliłam się i posadziłabym tam kilka hortensji - do koloru, do wyboru byle nie ogrodowe (trzeba je okrywać na zimę w chłodniejszych rejonach kraju, inaczej przemarzają pędy a ona kwitnie głównie na pędach ubiegłorocznych)

tu poglądowe hortensje

Hortensja bukietowa PRIM'WHITE ® 'Dolprim'

pinky-winky

Hortensja drzewiasta 'PINK PINCUSHION'

Dziękuję Ci bardzo Gosiu:).Pomysł naprawdę świetny....kwiaty bardzo mi się podobają-zastanowię się jeszcze czy może nie zrobić jakiejś otoczki wokół nich z niższych roślin

Możesz podsadzić, raczej wiosenne nasadzenia, wtedy gdy hortensje to tylko suche patyki - tylko wybieraj lubiące kwaśną ziemię, bo takiej hortensje czują się najlepiej, w cieniu to nawet za dużo wody nie potrzebują :rolleyes:

może jakieś odmiany niskich rododendronów

Możesz podsadzić, raczej wiosenne nasadzenia, wtedy gdy hortensje to tylko suche patyki - tylko wybieraj lubiące kwaśną ziemię, bo takiej hortensje czują się najlepiej, w cieniu to nawet za dużo wody nie potrzebują :rolleyes:

może jakieś odmiany niskich rododendronów

miałam rododendron.....ale u mnie sie nie trzyma:(