tomax27 22.06.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 WitamChciałem prosić o podpowiedź w powyższym temacie. Może ktoś coś mądrego wymyśli. Dom z użytkowym poddaszem, ściany zewnętrzne z pustaka Solbet 24 cm + 20 cm styropianu, okna 3 szybowe, strop nad piętrem g-k izolowany wełną 30 cm, skosy podobnie, dodatkowo na strychu warstwa wełny między krokwiami 15cm, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, dom z większymi przeszkleniami od strony południowo-wschodniej (z tej strony rośnie stary sad, który niby daje cień) i południowo-zachodniej, długie okapy dachu. W domu temperatura najczęściej koło 25-27 stopni. Na części okien rolety zaciągane na dzień, włączona rekuperacja na 20% przez cały dzień do 24 godziny. Koło 22 uchylam okna, żeby weszło chłodniejsze nocne powietrze. Co robię źle, albo co mogę zrobić innego żeby nie było tak masakrycznej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.06.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Cudów nie ma przy takich temp na dworze, wietrzyć nocą a zamykać na dzień, ewentualnie dodatkowo klima na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.06.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Na pewno ? okapy dobrze zasłaniają okna ? Czerpnia gdzie jest ? rolety ? lepiej dać markizy, roleta też mocno się nagrzeje i w czasie swoje odda .A to wystarczy żeby z okna biło te z 100-200 wat, błąd na pewno gdzieś siedzi.Bo mam porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.06.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Reku zwykłe czy z GWC ? Masz rolety na oknach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 tomax27 Czy potrafisz wskazać ŹRÓDŁO potrzebnego Ci chłodu, który mógłbyś czerpać?Akumulacyjności bryły porównywalnej z Malborkiem czy Wawelem - nie masz! Zostaje tylko ZAKUP takiego źródła (klima) i opłata za jego eksploatację. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomax27 24.06.2013 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Rekuperacja jest bez GWC, czerpnia od strony północno-zachodniej, co do okapów myślę, że to nie tu jest problem bo są naprawdę długie i słońce dochodzi do okien późno-koło 18-19 wieczorem. Fakt, że pewnie rolety nie są idealnym rozwiązaniem, ale co do markiz to mam opory estetyczne( po prostu mi się nie podobają). Nie mam pomysłu na źródło chłodu (choć przez chwilę myślałem o pobieraniu powietrza z piwnicy, która jest pod całym domem, ale instalator twierdził, że to złe rozwiązanie), liczyłem, że przy takiej izolacji obędzie się bez klimy. Sądziłem, że może coś niewłaściwie funkcjonuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 24.06.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 "_olo_" miał chyba na myśli markizy na okna połaciowe. Są bardzo estetyczne i spełniają swoje zadanie (ma je w swojej ofercie firma od okien na V i F).Jak ktoś chce mogę podesłać fotki termowizyjne z markizą i bez. Potwierdzam też, że bez klimy nie zejdziesz do komfortowej temperatury 23-24C. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.06.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Jak ktoś chce mogę podesłać fotki termowizyjne z markizą i bez. Potwierdzam też, że bez klimy nie zejdziesz do komfortowej temperatury 23-24C. Uno momento . Mnie się udaje utrzymać temp do 25 st. ścisły reżim, okna na dzień "wyzapierane" zamknięte Pod zachodzie słońca pełne wietrzenie. Bardzo przemilczanym parametrem w standardzie pasywnym jest właśnie utrzymywanie chłodu bez aktywnych urządzeń. Co uważam za dużo bardziej hardocorowy wymóg niż zatrzymanie ciepła w wewnątrz zimną. Tu się wkrada mniemanologia stosowana ponieważ kolega co ma dom "10cm" z poddaszem ma temp rzędu 20-21 st bez wysiłku. Warunek okna zamknięte przez dzień. Możemy sobie gdybać, jedyne co można podpowiedzieć koledze ... to szukanie przyczyny i mierzenie termometrem . Np temp nawiewu z WM. temp przy oknie, ewentualnie termowizja z badaniem temperatury tła . Bo nawet jeśli słońce nie operuje bezpośrednio na szybę to ilość promieniowania jest znaczna . A ... powłoki niskoemisyjne w pakiecie szyb są ustawione w pozycji na zatrzymanie ciepła od środka, wypadało by ... obrócić pakiet szyb na lato... niestety stwórcy okien tego nie przewidują a szkoda . Poszukaj w literaturze wzmianek o wymianie radiacyjnej ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 24.06.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Mnie się udaje utrzymać temp do 25 st. ścisły reżim, okna na dzień "wyzapierane" zamknięte Pod zachodzie słońca pełne wietrzenie. Nikomu nie bronię kisić się w 25C i wilgotności 60%. Nie wszyscy domownicy muszą znosić warunki wojskowej musztry. Skoro ograniczanie nagrzewania nie jest wystarczające (rolety, markizy, wietrzenie), to wyciąga się aktywnie nadmiar ciepła, wilgoci i mamy komfort. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.06.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Można jeszcze wspomnieć o modnych ostatnio domkach typu parter bez poddasza z dachem 500m2 pokrytym czarna dachówką, ewentualnie poddasze użytkowe i trochę mniejsza powierzchnia dachu, tu i pół metra izolacji nie jest taka skuteczna gdy dachówka w słońcu ma 100st C jak stale wietrzony strych nieużytkowy z izolacją pod połaciami (choćby tylko między krokwiami) + izolacja na stropie nad piętrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 25.06.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Z ciekawości muszę "pstryknąć" kiedyś taki czarny dach. Na oko obstawiam jakieś max. 70-80C, bo jest spore chłodzenie od konwekcji i zimnego nieboskłonu. Z praktyki mogę dodać, kilka średnich temperatur: - dach z dachówki ceramicznej "czerwona", nagrzewa się do ok. 50-55C,- okno połaciowe szare od zew. podobnie 60C,- to samo okno połaciowe od wew. (z braku chłodzenia) dochodzi do 70C, - wew. roleta na oknie połaciowym "srebrna matowa" ma średnią temperaturę 50C Przy powierzchni okna rzędu 0,7m2 daje to ok. 250W mocy przez samo promieniowanie do wnętrza.Razy np. 2 okna, mamy już 0,5kW, razy 3 pomieszczenia i mamy 1,5kW extra (pomijając konwekcję). Dalsze przykłady to np. temperatura elewacji (tynk silikatowy, chropowaty, jasny żółty): - temperatura elewacji od strony słonecznej (niezacieniona): 48C,- temperatura elewacji od strony słonecznej (cień od dachu): 35C,- temperatura powietrza: 25C. Jak to mówią, jest lato musi być ciepło. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 26.06.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Witam w klubie ja też chate przegrzałem mam WM z rekuperatorem i GGWC ale nie zauważyłem ale 2 dni ggwc nie chodziło co były upały i też za późno przestawiłem centrali na lato u mnie mi sie wydaje że to wina WM bo jakoś jak mierzyłem temp termometrem elektronicznym dziecka co dotyka sie do czoła , to na dworze miałem 18 a do domu leciało 24 coś jest nie tak albo centrala nadal pod grzewa powietrze . Teraz jest u mnie 14 C na dworze nawiew mam ustawiony na 50 % i nawiewa 20 C a w domu mam 25 C a w upały miałem 27 C w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts