yab 22.06.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Witam! Jestem tu nowy więc na początku witam wszystkich Jako ze i ja stoje przed tym trudny zyciowym wyborem to mam wiele watpliwosci i mam nadzieje, ze mi tu ktos doradzi Bez wchodzenia w szczegoly, do listopada przyszlego roku musze kupic mieszkanie, a na nowy program rzadowy na 99,(9)% sie nie zalapie wiec raczej decyzje musze podjac teraz. Chodzi o mieszkana we Wroclawiu. Mam pewien zalozony budzet na to (wiadomo). Idealnie by bylo dostac nowe mieszkanie blisko centrum pod klucz za ta kase, ale to jest malo realne w tych pieniadzach co mam (i tutaj zadne "doloz x zl" nie wchodzi w gre bo to nie 100 czy 200 zl a kolejne tys jak nie dziesiatki tys). Zostaje rynek wtorny. Generalnie na obecna chwile ograniczylem sie do 2 mieszkan, w bardzo podobnej cenie, teoretycznie gotowe do zamieszkania: 1) Mieszkanie w kamienicy dosc blisko centrum miasta (nie cale 2 km do rynku), 1 pietro, 2 pokoje oddzielne, nie dawno wyremontowane, 49mkw. Z minusow: slaba klatka schodowa (ponoc na dniach maja ruszyc prace remontowe), slabo wygladajaca kamienica z zewnatrz, okolica nie cieszy sie najlepsza opinia 2) Mieszkanie w wielkiej plycie, 5 pietro, winda, dosc duzo schowkow (piwnica + komorka lokatorska), 3 oddzielne pokoje, 54 mkw, o 6 tys zl tansze niz to pierwsze mieszkanie, blizej do pracy. Z minusow: instalacja elektryczna nie ruszona wiec chyba do wymiany, mieszkanie traci myszka juz lekko - pare mebli jeszcze Bieruta chyba pamieta no i lazienka i kuchnia do lekkiego odswiezenia (czyli pewnie skonczyloby sie to na gruntownym remoncie i wstawiania wszystkiego nowego). Niby to 2) mieszkanie wyglada bardziej zachecajaco - 2 dodatkowe pokoje (w jednym ja bede mieszkac a reszte podnajmowac), nizsza cena za 1mkw, nizsza cena zakupu. No ale z drugiej strony mieszkanie koniec koncow moze okazac sie, ze wymaga remontu. Poza tym to jest wielka plyta - wydaje mi sie ze takie mieszkania beda tracic na wartosci. A kamienica w centrum, nawet jak obecnie scisla okolica nie wyglada zachecajaco, to pewnie za 10 lat bedzie to juz wszystko w okolo wyremontowane i sporo zyska na wartosci. Co o tym myslicie? Dodam jeszcze raz - jesli dostane w podobnej okolicy i podobnej cenie nowe mieszkanie, to biore bez zastanowienia. Ale, ze to nie za bardzo prawdopodobne, to zostaja te 2. No chyba, że ktoś zna dewelopera z Wrocławia, który buduje nie dalej niż na zewnątrz obowodnicy śródmiejskiej za mniej niż 300 000 zł pod klucz, mieszkanie nie mniejsze niż 43 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts