Trencher 22.06.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Witam Was, Chciałem dociąć cokół do szafek stojących oraz pasek ozdobny do szafek wiszących - wszystko IKEA: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70122545/ - płyta wiórowa, folia http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80090638/ - płyta pilśniowa, folia W instrukcji jest narysowana piłą ręczna. Jednak kolega odradza mi cięcie tego piłą ręczną a nawet wyrzynarką ze względu na duże ryzyko postrzępienia końców. Czy jest jakiś sposób by w warunkach domowych dociąć to by porządnie to wyglądało? Czy pozostaje stolarz lub usługa docinania w OBI czy Casto? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 22.06.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Czy jest jakiś sposób by w warunkach domowych dociąć to by porządnie to wyglądało?Nacinasz dookoła piłą z drobnym zębem (może być brzeszczot do metalu), potem już tylko przecinasz. Na końcu możesz wyrównać brzegi papierem ściernym. Jeżeli się dobrze postarasz, to efekt będzie taki sam jak u stolarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 22.06.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Obcinałem wyrzynarką cokoły typowych szafek, żeby postawić je na nóżkach i faktycznie strzępi krawędzie. Samemu można to przyciąć chyba jedynie przecinarką precyzyjną (np. Dremel DSM20), ale takie urządzenie kosztuje ponad 500 PLN. Taniej będzie stolarz/OBI/Casto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 22.06.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Sam montowałem całą kuchnię ikea. Nie mam co prawda ozdobnego paska do wiszących szafek ale cokoły mam. Docinałem wyrzynarką(zwykłą, tanią za jakieś sto kilkadziesiąt zł). Myślę że piła ręczna też by się nadała ale zależy jaka. Nie sądzę że każda. Wyrzynarką nie było strzępienia końców, no może troszeczkę. Wiadomo że nie będzie tak równo jak maszynowo u stolarza ale spokojnie, ja wykończyłem jeszcze drobnym pilnikiem(co często robię w takich zabawach) i nakleiłem okleinę za pomocą żelazka. Mało tego: ikea ma cokoły wysokości 16 cm, a ja miałem nóżki szafek wysokie na ok. 19cm. Więc wychodziłoby że zostanie 3cm szczelina między cokołem a dołem szafki. Miałem trochę za dużo tego cokołu więc pociąłem też wyrzynarką wzdłużnie i wtedy skręciłem po wewnętrznej stronie oryginalny 16cm cokolik z wyciętym 3cm paskiem. I nie ma szczeliny. Że też ikea nie przewidziała cokołów różnej wysokości:bash:. Nikt nie jest idealny. Także podsumowując ja ciąłem wyrzynarką i jest ok. Do takiego cięcia widziałem kiedyś następujący sposób: żeby najpierw miejsce które chcesz przeciąć (mowa oczywiście o płycie z jakąś okleiną nie o litym drewnie) się nie postrzępiło kleisz je szeroką taśmą(taka brązowa, albo chyba malarska też może być) i potem tniesz normalnie przez taśmę. Po przecięciu zrywasz delikatnie taśmę i gotowe. Chroni końcówki przed postrzępieniem. Nie wiem czy się tak nie zaleca przy cięciu blatów kuchennych. Sam tej metody nie próbowałem(ani do blatów, ani do szafek, ani do cokołów) ale gdzieś to widziałem. Powodzenia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxxVIPxxx 24.06.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ja polecam nakleić taśmę i ciąż brzeszczotem do metalu z drobnymi ząbkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
color1 25.06.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Ja polecam nakleić taśmę i ciąż brzeszczotem do metalu z drobnymi ząbkami A ja polecam przyłożyć metalową linijkę/listwę, przejechać kilka razy nożem (ostrzem) tapicerskim aż zrobi się wyraźne nacięcie, potem można już ciąć wyrzynarką, piłą tarczową, czymkolwiek ale o grubość piły/tarczy dalej niż powyższe nacięcie... Przycinałem w ten sposób np. okleinowane skrzydła drzwi wewnętrznych i przy zachowaniu precyzji nie ma żadnych wyszczerbień, potem delikatnie pod kątem wzdłuż drobnym papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewam 28.06.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 wyrzynarka będzie wyrywać zawsze górę czyli płaszczyznę po której prowadzisz wyrzynarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 28.06.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 wyrzynarka będzie wyrywać zawsze górę czyli płaszczyznę po której prowadzisz wyrzynarkę Chyba że dasz brzeszczot z zębami w dół, wtedy wyrywa dolną krawędź cięcia a górna jest całkiem całkiem. Cokoły najfajniej się tnie na pile ukosowej z posuwem, stosując odpowiednią technikę nie będzie wyszczerbionych krawędzi.. Abstrachując od cięcia, w hurtowniach meblowych można kupić fajne cokoły z PCV, idealnie się je przycina kątówką z cieniutką tarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trencher 12.07.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 dzięki. Chyba dotnę w stolarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts