Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cięcie cokołów pod szafki uchenne - technika?

Trencher

Recommended Posts

Witam Was,

Chciałem dociąć cokół do szafek stojących oraz pasek ozdobny do szafek wiszących - wszystko IKEA:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70122545/ - płyta wiórowa, folia

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80090638/ - płyta pilśniowa, folia

W instrukcji jest narysowana piłą ręczna. Jednak kolega odradza mi cięcie tego piłą ręczną a nawet wyrzynarką ze względu na duże ryzyko postrzępienia końców.

Czy jest jakiś sposób by w warunkach domowych dociąć to by porządnie to wyglądało?

Czy pozostaje stolarz lub usługa docinania w OBI czy Casto?

Pozdrawiam

Czy jest jakiś sposób by w warunkach domowych dociąć to by porządnie to wyglądało?
Nacinasz dookoła piłą z drobnym zębem (może być brzeszczot do metalu), potem już tylko przecinasz. Na końcu możesz wyrównać brzegi papierem ściernym.

Jeżeli się dobrze postarasz, to efekt będzie taki sam jak u stolarza.

Sam montowałem całą kuchnię ikea. Nie mam co prawda ozdobnego paska do wiszących szafek ale cokoły mam. Docinałem wyrzynarką(zwykłą, tanią za jakieś sto kilkadziesiąt zł). Myślę że piła ręczna też by się nadała ale zależy jaka. Nie sądzę że każda. Wyrzynarką nie było strzępienia końców, no może troszeczkę. Wiadomo że nie będzie tak równo jak maszynowo u stolarza ale spokojnie, ja wykończyłem jeszcze drobnym pilnikiem(co często robię w takich zabawach) i nakleiłem okleinę za pomocą żelazka. Mało tego: ikea ma cokoły wysokości 16 cm, a ja miałem nóżki szafek wysokie na ok. 19cm. Więc wychodziłoby że zostanie 3cm szczelina między cokołem a dołem szafki. Miałem trochę za dużo tego cokołu więc pociąłem też wyrzynarką wzdłużnie i wtedy skręciłem po wewnętrznej stronie oryginalny 16cm cokolik z wyciętym 3cm paskiem. I nie ma szczeliny. Że też ikea nie przewidziała cokołów różnej wysokości:bash:. Nikt nie jest idealny. Także podsumowując ja ciąłem wyrzynarką i jest ok.

Do takiego cięcia widziałem kiedyś następujący sposób: żeby najpierw miejsce które chcesz przeciąć (mowa oczywiście o płycie z jakąś okleiną nie o litym drewnie) się nie postrzępiło kleisz je szeroką taśmą(taka brązowa, albo chyba malarska też może być) i potem tniesz normalnie przez taśmę. Po przecięciu zrywasz delikatnie taśmę i gotowe. Chroni końcówki przed postrzępieniem. Nie wiem czy się tak nie zaleca przy cięciu blatów kuchennych. Sam tej metody nie próbowałem(ani do blatów, ani do szafek, ani do cokołów) ale gdzieś to widziałem. Powodzenia:-)

Ja polecam nakleić taśmę i ciąż brzeszczotem do metalu z drobnymi ząbkami :)

A ja polecam przyłożyć metalową linijkę/listwę, przejechać kilka razy nożem (ostrzem) tapicerskim aż zrobi się wyraźne nacięcie, potem można już ciąć wyrzynarką, piłą tarczową, czymkolwiek ale o grubość piły/tarczy dalej niż powyższe nacięcie... Przycinałem w ten sposób np. okleinowane skrzydła drzwi wewnętrznych i przy zachowaniu precyzji nie ma żadnych wyszczerbień, potem delikatnie pod kątem wzdłuż drobnym papierem ściernym.

wyrzynarka będzie wyrywać zawsze górę czyli płaszczyznę po której prowadzisz wyrzynarkę

Chyba że dasz brzeszczot z zębami w dół, wtedy wyrywa dolną krawędź cięcia a górna jest całkiem całkiem. Cokoły najfajniej się tnie na pile ukosowej z posuwem, stosując odpowiednią technikę nie będzie wyszczerbionych krawędzi..

Abstrachując od cięcia, w hurtowniach meblowych można kupić fajne cokoły z PCV, idealnie się je przycina kątówką z cieniutką tarczą.

• 2 weeks później...